REVISTA PRESEI 3.05.2018

V.D.
Revista Presei / 3 mai 2018

REVISTA PRESEI 3.05.2018

ADEVARUL

Herr Prezidente, cam aşa... Tactica inteligentă a preşedintelui şi răspunsul dezamăgitor al Puterii

Klaus Iohannis a făcut, în sfârşit, ceea ce mulţi aşteptau de la el: trimite simultan Legile Justiţiei atât în faţa Curţii Constituţionale, cât şi la Comisia de la Veneţia. Prima necunoscută rămâne răspunsul CCR la apelul preşedintelui, de a examina legile după ce soseşte şi avizul Comisiei de la Veneţia.

Alternativ, preşedintele putea mai întâi să ceară Parlamentului reexaminarea legilor concomitent cu sesizarea Comisiei de la Veneţia. Dacă însă ar fi cerut Parlamentului să aştepte avizul experţilor europeni, este previzibil ce s-ar fi întâmplat: cererea sa ar fi fost ignorată, iar legile ar fi fost trecute în trei zile prin ambele Camere, fără să se modifice o vigulă la ele. Justificarea nici nu mai conta. În cel mai bun caz, era trimis un Florin Iordache să îngaime ceva despre suveranitatea naţională şi gata. Transferând de la Parlament către CCR opţiunea aşteptării avizului, Klaus Iohannis face o mişcare inteligentă şi necesară pentru toată lumea. Pune Curtea Constituţională în situaţia de a răspunde pe faţă, transparent, dacă este complice sau nu cu grupul de putere care de aproape un an şi jumătate are o singură prioritate reală: să subordoneze Justiţia şi să slăbească legislaţia penală. Dacă va alege să nu aştepte avizul, CCR ar trebui să-şi justifice opţiunea nu doar pentru opinia publică din România, dar şi faţă de Comisia de la Veneţia. Fără a fi un for tutelar, Comisia este cel mai important partener internaţional al Curţilor Constituţionale din sistemul Consiliului Europei. Să sperăm că, în sânul CCR, nu se va fi luat deja decizia autoizolării faţă de acest sistem.

BANCHERUL

Consiliul Concurentei este de acord cu plafonarea dobanzilor la credite, dar nu in bloc, ci diferentiat pe fiecare tip de imprumut, cum a propus si BNR

Consiliul Concurentei nu respinge ideea de plafonare a dobanzilor la credite, dar cu conditia sa nu se faca in bloc, la fel pentru toate imprumuturile, cum se propune in proiectul de lege aflat in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor, ci diferentiat, pentru fiecare tip de imprumut si specificul creditorului.

Iata ce a raspuns Consiliul Concurentei la intrebarile trimise de Bancherul.ro:

"De regulă, reglementările în domeniul concurenţei susţin formarea liberă a preţurilor bunurilor şi serviciilor, pe baza cererii şi oferte.

Cu toate acestea, au existat situaţii, mai ales în zona financiar-bancară, în care Consiliul Concurenţei a fost de acord cu unele limitări incluse în actele normative de transpunere a directivelor europene în legislaţia naţională, care au fost în beneficiul consumatorilor şi s-au aplicat în mod nediscriminatoriu.

COTIDIANUL

Despre vedete şi vedeţoi

Diferenţa între erou şi vedetă este enormă. Eroul poate fi şi anonim. Vedeta fără tărăboi se ofileşte sau se sinucide. Ea se hrăneşte numai cu gălăgia sau cu bîrfele celor din preajmă. Eroul are la bază un caracter, vedeta - un ambalaj şi eventual un scandal. Din nefericire, România este invadată de vedete de a suta mînă. Vedete sunt şi cîntăreţul de manele, şi acordeonistul de lîngă el, şi băiatul care le cară instrumentele. Dacă luăm de pe tarabe ziarele şi revistele glossy, vedem că scena publică din România este dominată de cîntăreţi mediocri, de circari de televiziune, de obişnuite ale barurilor de noapte sau ale teraselor din Centrul Vechi şi din Dorobanţi. Coperţile revistelor care oferă amănunte despre viaţa mondenă sunt pline de piţipoance, de întreţinute şi de manechine care au scăpat prea des la ceafă de porc făcută la grătar. Culmea este că şi revistele care încearcă un pic de modă şi design se limitează tot la această lume a viselor mici şi a genţilor copiate după marii creatori de modă. Sunt pline Piaţa Domului din Milano şi intrările în staţiile pariziene de metrou de genţi copiate după Gucci şi Louis Vuitton. De cum apare o caschetă de poliţai, africanii strîng mica lor casă de modă întinsă pe o pătură şi o iau la goană. Din cînd în cînd, mai agaţă cîte unul şi îl amendează. Italiencele, franţuzoaicele sau englezoaicele nu cumpără. Ştiu care este diferenţa între original şi fake. Toate aceste imitaţii năvălesc în Estul Europei ori merg mai departe în Orientul Mijlociu sau în Orientul Îndepărtat. La Bucureşti fac furori. Şi uneori mai apar şi prin reviste, cu preţuri, cu mărunţişuri de marcă înşirate şi ele pe o masă. De fapt, o piaţă săracă promovează o industrie a sărăciei bazată pe contrafaceri. Şi în materie de haine şi de personalităţi.

CURENTUL

Încă trei bolizi pentru directorii politici din ANAR, în timp ce subalternii sunt exploataţi la poluări în consemn, din lipsă de fonduri

Codul Muncii prevede ca angajarea pe posturile de la stat să se facă prin concurs. Ultimii zece ani ne-au arătat însă că dacă nu eşti susţinut politic Einstein în domeniul tău să fii, nu pupi angajarea pe funcţie. Mincinosul vicepreşedinte al PSD, Cristian Bratanovici, e aproape pe punctul de a câştiga concursul de director al ABA Mureş. Deşi a fost singurul candidat în timpul concursului s-a şi schimbat preşedintele comisiei de concurs, semn că ceva n-a mers uns. Dar Bratanovici, susţinut puternic de Vasile Gliga, preşedintele PSD Mureş, n-a mai întâmpinat probleme ca anul trecut când a mai fost o tentativă de organizare a acestui concurs care s-a anulat ulterior.

Surse din cadrul Apele Române ne-au declarat sub protecţia legii avertizorilor de integritate că buldoexcavatoarele, basculantele şi excavatoarele de la SGA Mureş sunt folosite gratuit, cu angajaţii din dotare, la o moşie aparţinând familiei lui Gliga din zona Reghinului. Totul la ordinul lui Cristian Bratanovici. De altfel la ABA Mureş, folosirea activelor şi personalului ANAR în interesul şefilor instituţiei sau ai PSD, e ceva obişnuit.

Guvernul Tudose a emis o ordonanţă de urgenţă în decembrie 2017 prin care interzicea achiziţionarea în 2018 de autoturisme la instituţiile publice. Cu toate acestea, şefii de la Apele Române din Bucureşti au nevoie de maşini de şmecheri cu care să umble prin capitală aşa că Bratanovici s-a oferit el să facă repede o licitaţie în februarie 2018 să mai achiziţioneze trei maşini de teren, 4×4, cu scut metalic cheltuind pentru aceasta 615.000 de lei. Zis şi făcut, cei trei bolizi verzi s-au achiziţionat şi au şi plecat la Bucureşti că acolo sunt atâţia şefi şi şefuleţi care le vor. Aceste trei maşini se adaugă celor trei oferite de Bratanovici şefilor ANAR în urmă cu o lună, tot 4×4, tot cu scut metalic care ne-au costat 870.000 de lei. Ca să nu mai comenteze subalternii, Bratanovici a mutat compartimentul Achiziţii din subordinea Departamentului Investiţii şi l-a trecut în subordinea sa. Nu-i aşa că Bratanovici era singurul care merita funcţia de director?

JURNALUL NATIONAL

Gabriel Oprea, trimis în judecată în cazul morţii poliţistului Gigină

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Oprea, la data faptelor viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, în dosarul privind accidentul rutier ce a determinat decesul poliţistului Bogdan Gigină.

A inceput deja scandalul pe bugetul post-Brexit al UE

Austria şi Olanda au respins propunerile privind viitorul cadru bugetar multianual al UE prezentate de Comisia Europeană, întrucât se prevede o creştere a contribuţiilor statelor membre pentru compensarea pierderilor financiare generate de Brexit. Franta a criticat criticat sugestiile bugetare formulate de Bruxellesului in legatura cu Politica Agricolă Comună (PAC), iar Polonia s-a suparat din cauza conditionarii fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Propunerea Comisiei 'taxează excesiv statele contributoare nete, cum este Austria (...) Prin urmare, am respins propunerea în forma sa actuală', a anuntat cancelarul austriac Sebastian Kurz. 'Vom iniţia negocieri pentru a găsi o soluţie. Obiectivul nostru este ca Brexit-ul să determine UE să economisească mai mult şi să fie mai eficientă', a adaugat el.

NATIONAL

Carmen Dan, combinata de Hapau si Zisu!

De la deja banalul statut de "blonda lui Dragnea", Carmen Dan reusea nu doar sa ramana in picioare dupa razboiul pe viata si pe moarte purtat cu fostul premier Mihai Tudose, dar si sa treaca astfel la "next level" in ceea ce priveste cariera sa politica. Iar dupa ce a rezistat cu stoicism atacurilor in valuri si "incrucisate" ale liderilor sindicali pe de o parte si a capilor nenumaratelor "fratii" transpartinice din Ministerul de Interne pe de cealalta parte, Carmen Dan a trecut si la contraatac, reusind o lovitura naucitoare chiar si pentru initiatii sistemului. Pentru ca, indiferent de ce formatiuni politice s-au perindat la Putere pana acum, nimeni, dar absolut nimeni nu reusise sa smulga din "ghearele" lui Gabriel Oprea "pusculita" Adminsitratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS). Si cum la sefia celei mai ravnite institutii din Romania, singura abilitata sa cumpere la pretul pietii si sa revanda apoi la jumatate de pret, asta cand nu se merge pe "dauna totala" au fost doar oameni loiali de-ai lui Gabriel Oprea, cel care recurgea inclusiv la "rocade" intre Dan Corneliu Baranga si Catalin Stefanita Zisu ca sa-si securizeze astfel "pusculita de partid".

Iata insa ca, profitand la maxim de procesul de "teleormanizare" excesiva a aparatului de stat, Carmen Dan reusea sa-l impuna la conducerea "Rezervelor Statului" pe consateanul sau, Sandu Dorin Voicu. Cel care, desi colonel de armata, venea astfel la comanda Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Problemelor Speciale, structura aflata in directa subordine a ministrului de Interne, Carmen Dan.

ZIARUL FINANCIAR

Câţi bani s-au încasat în cluburile din Mamaia în vacanţa de 1 mai 2018. Pentru prima dată, Fiscul a pus câte un om la casele de marcat din cele 16 cluburi, iar rezultatul a fost: bonuri de 17,3 milioane de lei. În cel mai mare club, într-o singură zi au fost încasări de 1,28 milioane de lei. Nu s-a vândut nicio sticlă de şampanie de 100.000 de euro

În cea mai puternică acţiune pe care a realizat-o până acum pe litoral cu ocazia vacanţei de 1 mai, ANAF a pus câte un om la casă în cele mai mari 16 cluburi din Mamaia, iar sumele fiscalizate declarate au fost de 17,3 mil. lei, afirmă surse oficiale.

În cele mai mari trei cluburi dintre acestea, încasările au fost de 14,3 mil. lei, iar în cel mai mare dintre cluburi numai duminică, 29 aprilie, au fost încasări de 1,28 mil. lei. În acţiunea de control de anul trecut, sumele declarate în vacanţa de 1 mai la trei cluburi monitorizate au fost de 1,2 mil. lei. În 2016 au fost şapte cluburi monitorizate cu sume fiscalizate totale de 441.000 de lei, iar în 2015 au fost nouă cluburi monitorizate, cu sume fiscalizate de 1,47 mil. lei.

Toate aceste cluburi sunt doar în Mamaia. Conform surselor citate, cea mai scumpă sticlă de şampanie despre care mass-media a scris că s-ar fi vândut într-unul din cluburi cu 100.000 de euro ar fi fost de fapt o acţiune de marketing.

Încasările mai mari au fost determinate atât de faptul că vacanţa a fost mai lungă anul acesta, cât şi de presiunea mai mare exercitată de funcţionarii ANAF, instituţie care are ca misiune anul acesta să colecteze în plus la buget 40 de miliarde de lei faţă de 2017.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Baraj rupt la Mina Băiuț, Stații Epurare defecte: megapoluare pe RÂUL LĂPUȘ - cum sună la APELE ROMÂNE ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb