REVISTA PRESEI 31.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 31 mai 2013

ADEVARUL

Vladimir Putin, acuzat că ar fi deturnat peste 20 de miliarde de euro destinaţi finanţării Jocurilor Olimpice din 2014

Aproximativ 23 de miliarde de euro destinate să finanţeze Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci au fost deturnate de preşedintele rus, Vladimir Putin şi oameni de afaceri, a denunţat joi liderul opoziţiei, Boris Nemţov. "Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci s-au transformat într-o mare escrocherie", scrie Boris Nemţov într-un raport redactat împreună cu Leonid Martiniuk, membru al mişcării de opoziţie Solidaritatea, citat de France Presse. Cei doi sunt de părere că între 19 şi 23 de miliarde de euro din cele 50 de miliarde de euro prevăzute pentru JO au dispărut. Construirea numeroaselor instalaţii şi complexe sportive a fost încredinţată unor firme care aparţin apropiaţilor lui Putin, subliniază raportul întocmit la finalul unei anchete care a durat şase luni. Fost vicepremier în timpul lui Boris Elţîn, Boris Nemţov a publicat şi alte rapoarte care urmăresc să denunţe corupţia şi cheltuielile extravagante ale lui Putin.

Dumitru Dragomir, acuzat că a luat mită 1.7 milioane de euro de la RCS&RDS: "Nu am greşit cu nimic, nu am încălcat legile"

Dumitru Dragomir, care deţine complexul de săli de evenimente Crystal Palace Ballrooms, situat în vecinătatea Palatului Parlamentului, este acuzat că ar fi luat mită 1,7 milioane de euro de la consorţiul RCS&RDS pentru a pentru a-i facilita trustului de presă cumpărarea drepturilor de televizare pentru meciurile din Liga 1. Dragomir a fost chemat la DNA pentru a fi audiat în Dosarul Antena Group - RCS RDS. Preşedintele LPF susţine că nu e vorba de dare de mită în acest caz, ci pur şi simplu de un contract încheiat între două firme.

Gaura neagră Bechtel, astupată după 10 ani. Miniştrii perindaţi pe la Transporturi şi "realizările" lor în perioada Bechtel

Punct final în păgubosul contract cu Bechtel, după aproape 10 ani de la semnare şi nouă ani de la demararea efectivă a lucrărilor la Autostrada Transilvania. În momentul semnării, autorităţile de atunci credeau sincer că 415 kilometri de autostradă care vor străbate munţi şi prăpăstii vor putea fi construiţi cu o cheltuială totală de 2,2 miliarde de euro. Acum, când ne apropiem de termenul stabilit în 2003 ca limită pentru finalizarea autostrăzii (iunie 2013), contractul a fost reziliat şi nu mai putem decât să constatăm că avem doar 52 de kilometri circulabili, o gaură bugetară de 1,3 miliarde de euro şi despăgubiri de plătit de 37,2 milioane de euro. Sau: fiecare kilometru din Autostrada Transilvania ne-a costat 25 de milioane de euro, iar dacă am fi continuat cu aceste costuri am fi ajuns la o cheltuială totală de peste 10 miliarde de euro.

Orban, despre contractul cu Bechtel: "Mi-aş dori din tot sufletul să scăpăm cu 38 de milioane. Nu cred"

Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban a vorbit joi seara, la Digi 24, despre contractul cu Bechtel, afirmând că rezilierea acestuia ar putea costa România mai mult decât a informat ministrul Şova. "În 2003, Guvernul Năstase a adoptat legea privind parteneriatul public-privat. Această lege elimină obligativitatea organizării licitaţiei pentru contractele care se realizează în parteneriat public-privat, putând să se facă prin încredinţare directă. Demarează negocierile, după care ne trezim că se semnează contractul, finanţat de la bugetul de stat. La construcţia acestei autostrăzi nu a existat ceea ce trebuie să existe la orice proiect de mare infrastructură, anume studiu de fezabilitate", a explicat fostul ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu. "Prevederile contractuale dau nişte drepturi constructorului. Rezilierea este foarte dificilă. Eu, sincer, mă îndoiesc că este aşa cum spune domnul Şova. Mi-aş dori din tot sufletul să scăpăm cu 38 de milioane. Nu cred", a conchis el.

Contracte pentru beizadelele directorilor de la Hidroelectrica

Sucursala Hidroelectrica Curtea de Argeş a fost căpuşată ani întregi de o firmă administrată de fiica directorului companiei de stat, Constantin Ivan. Adusă în pragul falimentului de contractele cu "băieţii deştepţi" ai energiei, Hidroelectrica primeşte ultimele lovituri de la firmele de casă controlate de familiile unor directori. Contractele încheiate cu acestea din urmă, deşi mici ca valoare, prin numărul lor foarte mare au pus umărul la intrarea în insolvenţă a producătorului naţional de energie. Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeş a fost căpuşată ani întregi de o firmă de apartament, care aparţinea fiicei directorului Constantin Ivan şi a fiului inginerului-şef de la Uzina Electrică (UHE) Câmpulung Muscel, Nicolae Herişanu.

Indemnizaţii de 8.800 euro la Transelectrica, la doar o zi după ce Ponta a anunţat limitarea salariilor

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Transelectrica a stabilit ieri remuneraţii brute lunare cuprinse între 6.800 de lei (1.500 de euro) şi 38.000 de lei (8.800 de euro) pentru directorii companiei şi de 7.000 de lei (1.600 de euro) net pe lună pentru membrii Consiliului de Supraveghere, la doar o zi după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în societăţile de stat. Membrii Consiliului de Supraveghere desemnaţi în comitetele consultative vor primi încă 3.000 de lei net/lună. "Remuneraţiile sunt provizorii şi urmează o altă AGA în care să se definitiveze, în funcţie de un plan de administrare. AGA respectivă ar trebui să fie convocată cam în trei luni", au declarat surse prezente la AGA, potrivit Mediafax.

Comisia Europeană crede că OPCOM discriminează traderii străini

OPCOM discriminează participanţii străini la piaţa locală de energie prin cerinţa ca aceştia să fie înregistraţi în România, potrivit unei opinii preliminare a Comisiei Europene. Executivul european ar putea aplica o amendă de până la 10% din cifra de afaceri anuală, dacă ajunge la concluzia că sunt încălcate normele antitrust. Bursa energiei a introdus prevederea respectivă pentru ca participanţii la tranzacţii să plătească TVA, deoarece facturile de electricitate din România sunt purtătoare de TVA. În cazul în care firmele străine vor tranzacţiona direct, atunci traderii interni ar avea costuri mai mari, deoarece TVA în România se recuperează mai greu decât în străinătate. Partea românească a argumentat că nu trebuie ca TVA să se recupereze din străinătate, deoarece energia nu părăseşte România, nefiind un export.

Băsescu: "Sectorul de stat nu este pregătit să treacă la euro. Poate devenim candidat serios în 2017-2018"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că sectorul de stat al economiei româneşti nu este competitiv şi "nu este pregătit să intre în zona euro", estimând totodată că ţara noastră ar putea deveni "un candidat serios" pentru eurozonă în 2017 - 2018 dacă acordul cu FMI şi Uniunea Europeană va avea succes. "A devenit clar pentru noi, privind la efectele din ultimii ani, că nu este suficient să îndeplineşti criteriile de la Maastricht. Dincolo de a îndeplini cele cinci criterii, pentru a fi competitivi în Eurozonă trebuie să ai o economie competitivă. Am văzut efectele intrării în zona Euro la statele care au intrat în ultimii doi-trei-patru ani, cu criteriile de la Maastricht pe deplin îndeplinite, dar din păcate cu economiile necompetitive", a susţinut şeful statului.

CURENTUL

Deputata PNL Raluca Surdu o plagiază pe Udrea. Ea crede că Anglia este condusă de un preşedinte

Daca pe vremea în care îşi dădea cu părerea despre "Preşedintele Norvegiei", Elena Udrea era doar unul dintre consilierii aciuiaţi pe lângă Palatul Cotroceni, cea care a încurcat acum" borcanele" este Raluca Surdu, deputat PNL de Călăraşi. La scurt timp după alegerea ei în înalta dregătorie de parlamentar, colegii au asigurat-o plini de gentileţe că "O să fii cu mult mai tare decât Elena Udrea". Şi chiar este cu mult mai tare. La fel de blondă şi tot avocat de meserie, distinsa Raluca Surdu s-a dat în stambă, recent, cu ocazia vizitei oficiale pe care John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor din Marea Britanie a făcut-o în ţara noastră pentru a le vorbi omologilor români despre rolul Legislativului şi despre democraţie. Întrebată de jurnalişti cine este înaltul oaspete oficial, liberala Raluca Surdu a dat din colţ în colţ după care a bâiguit: "Îl avem oaspete, pe..., am uitat!" "A nu, pe preşedintele Angliei."

"Ciocu' mic!"- noua politică a USL

În timp ce oamenii ies în stradă pentru a-şi cere drepturile şi respectarea contractului colectiv de muncă, atât Victor Ponta cât şi subalternii acestuia le transmit protestatarilor să "o lase mai moale" cu acest gen de manifestaţii, în caz contrar urmând să fie plasaţi în fruntea listei cu disponibilizaţi. Ultimele proteste lansate cu ameninţări din partea directorului au avut loc chiar în fieful electoral al lui Ponta, la Tg-jiu, unde peste 4000 de mineri au ieşit joi în stradă, mitingul urmând să se transforme de marţi în grevă generală, după cum a anunţat liderul sindicatului , Marin Condescu. Miile de mineri de la Complexul Energetic Oltenia care au protestat joi la Târgu Jiu, au cerut demisia managerului companiei, întrucât a decis unilateral diminuarea salariilor şi reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile.

CURIERUL NATIONAL

Plata cu cardul, mină de aur pentru bănci

Comisioanele interbancare percepute tranzacţiilor cu carduri în sistemele VISA şi MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, ceea ce aduce o foarte mare profitabilitate băncilor emitente, depăşind uneori ponderea de sută la sută. Aceste comisioane se răsfrâng însă în buzunarele consumatorilor finali, pentru că toţi comercianţii adaugă între 1,8% şi 2,4% preţului pentru a nu ieşi în pierdere, fie că la achiziţionarea produsului clientul foloseşte sau nu POS. Profitul mediu din emiterea de carduri a fost între 62,1% şi 101,1%, pentru jumătate din băncile analizate de Consiliul Concurenţei. Studiul relevă că veniturile încasate de băncile emitente din comisioanele interbancare reprezintă între 8,1% şi 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri.

Traian Băsescu, la Confindustria: Doar sistemul privat este competitiv

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi în deschiderea evenimentului legat de aniversarea a "10 ani de companii italiene în România", organizat de CONFINDUSTRIA, că investiţiile italiene în ţara noastră se ridică la 1,6 miliarde de euro, oamenii de afaceri italieni asigurând prin companiile lor nu mai puţin de 60.000 de locuri de muncă. Mulţumindu-le că au ales să vină şi să rămână în ţara noastră, şeful statului a declarat că evenimentul "Zece ani de companii italiene în România" organizat de Confindustria România este mai important pentru noi decât pentru italieni, pionierii economiei de piaţă în România.

Ponta îi pune la punct pe responsabilii din energie

Vizibil deranjat de ameninţările cu retragerea din România ale reprezentanţilor E.ON, dar şi de declaraţiile părtinitoare ale preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, premierul Victor Ponta i-a apostrofat ieri pe cei doi, sugerându-i şefului ANRE să aplice regulile europene şi să se preocupe şi de altceva decât energia eoliană. Referitor la posibilitatea retragerii E.ON din proiectele eoliene derulate în România, premierul a amintit că nici la cazinou nu se poate câştiga atât de mult ca din investiţiile în energie.

România pare să-şi fi regăsit echilibrul macroeconomic

Directorii generali din România par să-şi fi regăsit încrederea în perspectivele de creştere ale companiilor lor, atât pe termen scurt, cât şi mediu. Astfel, 42% dintre respondenţi s-au arătat foarte încrezători cu privire la perspectivele de creştere ale companiilor lor în următorul an, iar 60% şi-au manifestat această aşteptare pentru următorii trei ani (în comparaţie cu 36%, respectiv 46% la nivel global), potrivit unui raport al PwC România. Iuga, PwC: Optimismul acesta pentru propriile companii pare decuplat de perspectivele globale de creştere, opiniile despre situaţia economică generală fiind mai degrabă rezervate. "Este nevoie de continuarea reformelor structurale pentru a transforma actuala criză într-o oportunitate de reaşezare a creşterii pe baze sănătoase".

Oferta de privatizare a Oltchim va fi publicată luni

Cel de-al doilea anunţ pentru privatizarea Oltchim va fi publicat luni pe site-ul Ministerului Economiei, acesta urmând să conţină o serie de condiţii impuse potenţialilor ofertanţi, dar şi avantaje, a anunţat ieri ministrul de resort, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, printre condiţiile impuse potenţialului investitor se numără obligativitatea prezentării unei scrisori de bonitate, emisă de o bancă recunoscută la nivel internaţional, care să acopere cel puţin 25% din suma care trebuie angajată, ofertantului garantându-i-se totodată că nu va prelua activele împreună cu datoriile combinatului.

OCDE: SUA se vor recupera mai repede, Europa se va confrunta cu o criză a şomajului

Recuperarea la nivel mondial este în curs de dezvoltare, însă are două viteze: cea care se datorează stimulului - Fed din SUA şi cea a zonei euro secată de austeritate, potrivit unui nou raport. Perspectivele economice din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltate Economică (OCDE), lansate miercuri, conturează o imagine dureroasă pentru unele dintre economii, timp în care naţiuni majore se luptă să iasă din recesiune iar şomajul în Europa atinge niveluri record. Studiul oferă căteva soluţii pentru cei care susţin stimularea, arătând că SUA au rezultate mult mai bune decât Europa cu privire la ieşirea din criza financiară. Însă, Europa se confruntă cu o nouă criză, cea a şomajului în rândul tinerilor. Creşterea din cadrul economiilor avansate a trebui să se "întărească treptat" de la mijlocul acestui an, până în 2014, se arată în raport.

EVENIMENTUL ZILEI

Antena 1, şantaj de 35 de milioane de euro

Locotenentul lui Dan Voiculescu a stat noaptea trecută într-o celulă din Arestul Capitalei. George Sorin Alexandrescu este acuzat că l-a şantajat pe unul dintre şefi i RCS& RDS cu dezvăluiri compromiţătoare. Miza era un contract evaluat la aproximativ 35 de milioane de euro. Procurorii DNA susţin că acesta este un pericol social şi cer arestarea. Directorul general al Antena TV Group, George Sorin Alexandrescu, va fi adus astăzi în faţa judecătorilor. Magistraţii vor decide dacă îl arestează preventiv pentru 29 de zile pe omul de încredere al lui Dan Voiculescu. Procurorii DNA îl acuză pe Alexandrescu de şantajarea lui Ioan Bendei, administratorul operatorului de televiziune RCS&RDS. Pe lista şantajaţilor s-a înscris şi şeful LPF, Dumitru Dragomir.

EXCLUSIV EVZ. Emil Boc, despre Bechtel: "Am plătit tot ce a semnat Ponta". PLUS: "Nu am aflat cu ce sunt vinovaţi Preda şi Baconschi"

Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei" în exclusivitate, fostul premier Emil Boc le transmite ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova, şi premierului Victor Ponta că ar face bine să îi la întrebări pe acei oficialii PSD, care, în 2004, au semnat contractul cu Bechtel, pentru construcţia autostrăzii Transilvania. Pe de altă parte, Boc îl sfătuieşte pe Vasile Blaga să nu se grăbească cu excluderile lui Teodor Baconschi, Cristian Preda sau Sever Voinescu din PDL. Emil Boc: Am plătit exact ce a semnat Victor Ponta când era ministru în guvernul Năstase. Nu noi am semnat contractul. În banii care s-au plătit intră tot, exproprierile de terenuri, proiectare, lucrări de artă, sunt multe viaducte de mare complexitate.

AUTOSTRADA cu doi "naşi" ghinionişti: Boc şi Şova. S-au inaugurat 17 kilometri

În urmă cu doi ani şi o lună, premierul de la acea vreme, Emil Boc, descărca simbolic prima cupă de excavator în bena unui camion pe şantierul autostrăzii Deva - Orăştie. Se spune că după câteva zile, acel excavator s-a răsturnat în Mureş. Panglica inaugurală, tricoloră, a fost tăiată ieri de Dan Şova, dar după ce coloana condusă de maşina ministrului delegat pentru proiecte de infrastructură a fost nevoit să treacă peste ea cu maşina.

DE CE AU IEŞIT astăzi minerii în stradă? CE Oltenia ar fi tăiat fondurile pentru Pandurii Târgu-Jiu

Mii de mineri ai Complexului Energetic Oltenia au participat ieri la un miting în Târgu Jiu. Deşi manifestarea a fost anunţată din timp, nicio televiziune nu a transmis de la faţa locului, cu excepţia postului B1 TV. Potrivit unei informaţii de ultimă oră, unul din motivele care l-ar fi determinat pe liderul sindical Marin Condescu să organizeze astăzi mitingul împotriva conducerii Complexului Energetic Oltenia ar fi fost şi acela că CEO ar fi tăiat o parte din finanţarea echipei de fotbal Pandurii Târgu - Jiu. În plus, Laurenţiu Ciurel, şeful CE Oltenia, ar fi numit doi oameni în consiliul de administraţie al Pandurii, pe Ion Răuţ şi pe Anton Sava, care nu i-ar mai lăsa lui Condescu "libertate de mişcare". Autorităţile locale nu au permis televiziunii B1 accesul la mitingul minerilor, pentru a filma manifestaţia. Când operatorii B1 TV au încercat să filmeze protestul, au fost opriţi de o echipă de poliţie. Întregul incident a fost filmat cu camera ascunsă.

JURNALUL NATIONAL

Comunicatul DNA cu privire la cercetarea directorului Antena Group, antedatat pe site-ul instituţiei

Comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu privire la acţiunea de cercetare penală împotriva directorului Antena Group,Sorin Alexandrescu, publicat în cursul zilei de joi pe site-ul instituţiei, a suferit modificări. Iniţial, documentul postat pe pagina de internet a DNA purta data 28 mai 2013, în cursul serii data a fost modificată, fiind introdusă cea curentă, iar numărul documentului a fost schimbat din 481 în 487. DNA a admis că a operat modificări pe pagina de internet, pretextând că eroarea aparţine departamentului IT al instituţiei. De menţionat faptul că modificarea datei comunicatului s-a produs după ce în studioul Antena 3 se discuta pe această temă, iar numărul documentului a fost schimbat după ce şi această inadvertenţă a fost sesizată tot la Antena 3.

Şeful Antena Group, ţinta procurorilor DNA. Întâlnirile dintre Sorin Alexandrescu şi avocatul său, supravegheate audio-video

În cadrul emisiunii "Sinteza zilei", Mihai Gâdea a prezentat elemente din cadrul cercetărilor efectuate de către DNA asupra lui Sorin Alexandrescu. Citând surse apropiate anchetei, Gâdea a declarat că întâlnirile dintre Sorin Alexandrescu şi avocatul său, desfăşurate la sediul DNA, au fost supravegheate audio-video, şi s-au petrecut în prezenţa unui procuror, ambele aspecte reprezentând un abuz, prin a fost încălcată complet normele legale referitoare la relaţia de confidenţialitate dintre un învinuit şi avocatul său. Directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost reţinut pentru 24 de ore. Joi dimineaţă, în urma unei operaţiuni de forţă declanşată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost condus la sediul instituţiei a cărei şefă este Laura Codruţa Kovesi, sub pretextul unor simple audieri. După metoda brevetată deja de foştii subordonaţi ai lui Daniel Morar, pe parcursul întrevederii, calitatea sa de martor a fost brutal transformată în cea de învinuit, relatează antena3.ro.

Ponta îl contrazice pe Oettinger. Italia îi cere demisia. Declaraţiile despre România, Bulgaria şi Italia ale comisarului pentru Energie stârnesc iritare

Considerat unul dintre cei mai moderaţi şi experimentaţi comisari europeni, cel pentru Energie, germanul Guenter Oettinger, fost premier al landului Baden Wurttemberg, stârneşte iritare în cel puţin trei state (printre care şi România) pe care le-a criticat într-o intervenţie preluată de cotidianul german Bild. Oettinger, care a criticat propria Comisie, dar şi Guvernul berlinez din care face parte partidul său, Creştin-Democrat, a deplâns starea jalnică în care se află Europa. În context, a afirmat că "România, Bulgaria şi Italia, în principiu, nu prea pot fi guvernate". Premierul Victor Ponta consideră că România este o ţară guvernabilă, precum şi o gazdă bună pentru preşedinţii tuturor instituţiilor financiare internaţionale care au venit deja sau se vor afla la Bucureşti.

PUTEREA

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Cătălina Molnar: Creditarea şi-ar putea reveni din toamnă

Creditarea are şanse să îşi revină începând cu a doua jumătate a anului 2013, cu preponderenţă pe segmentul de împrumuturi în lei, a declarat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Cătălina Molnar. Aceasta a mai menţionat că 2012 a marcat cel mai prost an pentru sistemul bancar de la începutul crizei, încununând trei ani de rezultate negative la nivelul întregii pieţe. Înrăutăţirea situaţiei economico-politice în perioada respectivă a diminuat pe de o parte cererea de credite, însă un factor important a fost şi cel legat de procesul de reechilibrare a bilanţurilor băncilor (procesul de deleveraging) cu efect de diminuare a ofertei de credit. În 2012, băncile din România şi-au diminuat datoria externă cu circa 3 miliarde deeuro, în mare parte asociată cu reducerea liniilor de finanţare de la băncile-mamă.

Francois Hollande cere UE să nu mai "dicteze" Franţei ce să facă

Preşedintele francez, Francois Hollande, a cerut miercuri Comisiei Europene să nu mai "dicteze" Franţei ce să facă, reacţie ce survine după ce Bruxellesul a cerut Parisului să înceapă reforma sistemului de pensii încă din acest an, relatează AFP. Vicepreşedintele grupului parlamentar al conservatorilor germani (CDU-CSU), Andreas Schockenhoff, a apreciat joi ca ''nepotrivite'' criticile la adresa Comisiei Europene ale preşedintelui francez, Francois Hollande, care a declarat miercuri că Bruxellesul nu trebuie să-i dicteze Franţei ce trebuie să facă, relatează AFP. ''Reacţia lui Hollande arată disperarea considerabilă a guvernului său că, după un an de la sosirea la putere, n-a găsit răspunsuri eficiente la problemele economice şi financiare ale ţării sale'', a declarat Schockenhoff într-un comunicat, cu câteva ore înainte de întâlnirea de la Paris a preşedintelui Hollande cu cancelarul Angela Merkel.

Prinţul Charles se plimbă prin Transilvania

Prinţul Charles a ajuns, joi după-amiază, la Târgu-Mureş, urmând să viziteze mai multe judeţe din Transilvania. Acesta ar urma să meargă la Micloşoara, în judeţul Covasna, la domeniul contelui Kalnoki Tibor, unde înnoptează de obicei când vizitează România. Vineri, Prinţul Charles este aşteptat să facă o vizită privată în localitatea mureşeană Archita, din comuna Vânători. Primarul localităţii, Todoran Mihai Vasile, a declarat că, din informaţiile pe care le deţine, moştenitorul coroanei regale a Marii Britanii nu se va întâlni cu autorităţile locale, fiind vorba despre o vizită privată.

Opoziţia siriană, criticată

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a acuzat, joi, opoziţia siriană că subminează Conferinţa de pace internaţională impunând condiţii irealizabile."Avem impresia că această coaliţie naţională şi sponsorii săi regionali fac totul pentru a împiedica începutul procesului politic şi pentru a obţine o intervenţie militară prin toate mijloacele, inclusiv o propagandă nu foarte scrupuloasă destinată opiniei publice occidentale", a declarat Lavrov, citat de Mediafax. Iniţiativa unei noi conferinţe internaţionale denumite "Geneva 2", care să reunească reprezentanţi ai Guvernului sirian şi ai opoziţiei a fost lansată recent de şefii diplomaţiilor rusă şi americană.

Antonescu vrea să fie regină

Funcţia de preşedinte al ţării, cu atribuţiile sale şi relaţia cu restul puterilor din stat, suscită, se pare, o mare dezbatere, pe alocuri contradictorie, stârnită de liberali cu partenerii din USL, dar şi cu Opoziţia. Astfel, PNL a propus un amendament în care, la enumerarea puterilor în stat au scos preşedintele din tabăra puterii executive şi nu l-au mai pus niciunde. Prima explicaţie a venit de la Tudor Chiuariu, senator PNL, care a susţinut că preşedintele va fi definit ca şef al statului, iar în amendamentul liberalilor a fost scos "din sfera puterii executive" şi pus deasupra acestor puteri. Antonescu a dat exemplu Marea Britanie, unde şeful statului este regina, dar nu este şeful instituţiilor sau Italia şi Spania, unde şeful statului nu este parte a puterilor.

Budureasa îl cheamă pe Guşă

Cozmin Guşă a anunţat că de la 1 iulie se va stabili la Oradea, chipurile pentru a fi alături de fiul său care face judo la clubul lui Marius Vizer. Ei bine, adevărul e că se mută pentru a se ocupa de afacerea cu brucit de la Budureasa-Bihor, zăcământul de acolo conţinând 20 de milioane de tone, cu o valoare estimată la peste 1 miliard de euro. Din 2007, licenţa de exploatare pentru mina de la Budureasa aparţine companiei Geoasset, deţinută de PSV Company, unde acţionar majoritar este offshore-ul Elbahold Ltd. Licenţa fost acordată pentru 20 de ani cu posibilitate de prelungire, din 5 în 5 ani, pe termen nelimitat. Din 2011, Elbahold Ltd este deţinută de Maricel Păcuraru şi Cozmin Guşă - conform afirmaţiilor acestora şi a unor documente eliberate de Fiscul din Cipru.

ROMANIA LIBERA

Mărturia lui Mitică Dragomir l-a înfundat pe directorul Antenelor, reţinut de DNA pentru şantajarea administratorului RCS&RDS

Mitică Dragomir la B1 TV: Dosarul de şantaj în care a fost reţinut directorul executiv al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, este "BETON". Miza şantajului : 35 de milioane de euro pe care RCS&RDS trebuia să le plătească Antenei TV Group în cadrul unui contract impus, prin şantaj, de directorul Sorin Alexandrescu. Şantajul a fost denunţat la DNA de administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei, iar probele sunt reprezentate de interceptări de convorbiri telefonice şi ambientale, precum şi de documente scrise. La B1Tv , martorul-victimă Dumitru Dragomir a dezvăluit că în dosarul în care a fost reţinut directorul executiv al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, sunt probe "BETON!".Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Mitică Dragomir, a făcut dezvăluiri în două reprize despre dosarul de şantaj în care a fost audiat ca martor şi victimă: în prima repriză, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în a doua repriză, la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1Tv.

Jaful secolului. Opere de peste 100 de milioane de euro, încă nerecuperate. Cine stă în spatele românilor care au furat tablourile din Olanda

Presa olandeză crede că fie mafia irlandeză, fie traficanţii de droguri belgieni sunt adevăraţii beneficiari ai dispariţiei picturilor de Picasso şi Monet. Dispariţia a şapte tablouri celebre dintr-un muzeu olandez, furt în urma căruia au fost arestaţi trei români, a preocupat intens presa internaţională. Dar, în timp ce la noi se glumea pe seama prostiei hoţilor, care nu ştiau cum se scrie numele lui Matisse, ziarele din Occident au încercat să afle cine stă, în realitate, în spatele unuia dintre cele mai mari jafuri din domeniu din ultimii ani. Jurnaliştii olandezi au considerat încă de la început că românii nu aveau cum să acţioneze singuri, având în vedere precizia cu care au acţionat: jaful a fost realizat în două minute.

Cum se stinge România

Ţările nu sunt entităţi naturale, lăsate de la Dumnezeu. Nu există "România Eternă" la fel cum nu există Germania Eternă, America Eternă, sau ca să-l parafrazăm pe Cioran, Paraguay-ul Etern. Ţările sunt construcţii artificiale ale oamenilor, care trebuie întreţinute cu multă grijă, cultivate, îngrijite în permanenţă, pentru că succesul sau dezastrul unei naţiuni se poate produce în interval de o generaţie. România moare încet în fiecare zi sub povara propriei guvernări.

BACALAUREAT 2013. DEZASTRU la Bacul olimpicilor: Jumătate dintre ei au picat

Jumătate dintre absolvenţii de liceu care au susţinut examene în sesiunea specială de bacalaureat 2013, care s-a desfăşurat la Ploieşti, au picat bacalaureatul, unii reuşind să obţină, la matematică, note de 1,20 sau 1,45, trei candidaţi fiind eliminaţi pentru fraudarea examenului, potrivit Mediafax. Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, profesorul Horia Toma, un număr de 104 dintre cei 209 candidaţi care au susţinut bacalaureatul în sesiunea specială organizată anul acesta la Ploieşti au reuşit să promoveze acest examen. Horia Toma a mai spus că trei dintre candidaţi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, examenul desfăşurându-se în săli dotate cu camere de supraveghere.

ZIARUL FINANCIAR

Energia ridică tensiunea la maximum între politicieni, investitori, autorităţi şi consumatori

Pentru prima dată premierul Victor Ponta a răbufnit agresiv atât la adresa companiei E.ON, care distribuie energie şi gaze către 3 milioane de consumatori în Moldova, cât şi a reglementatorului neutru al pieţei, ANRE. Premierul Victor Ponta a ieşit ieri la rampă cu două declaraţii agresive la adresa E.ON România şi a Autorităţii Naţionale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE), aceasta fiind prima răbufnire de acest gen, mai ales la adresa unui investitor privat. În subteran însă în ultimii 5 ani s-au acumulat tensiuni între autorităţi şi firmele de distribuţie de energie şi gaze, acestea din urmă preluate de companii din străinătate precum Enel (controlat de statul italian), GDF SUEZ (controlat de statul francez), CEZ (controlat de statul ceh) şi E.ON (Germania). Tensiunile au fost alimentate de cererile succesive ale acestor operatori privind creşterea preţurilor la utilităţi, fără o îmbunătăţire vizibilă a serviciilor livrate. De data aceasta, declaraţiile acide au fost generate de energia verde, domeniu subvenţionat de statul român, care a atras investiţii de 3,5 mld. euro în ultimii trei ani de zile.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Guvernul este mult sub ţintă la încasările bugetare

Încasările la buget din impozitul pe profit au scăzut în primele patru luni cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, o situaţie îngrijorătoare având în vedere că pentru anul acesta autorităţile şi-au programat o creştere de 8% faţă de 2012, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, joi la ZF Live. "În momentul de faţă sectorul privat nu performează foarte bine şi acest lucru se reflectă şi în execuţia bugetară. În primul rând la impozitul pe profit avem o evoluţie foarte slabă. Dacă ne uităm la patru luni, avem -3,5% faţă de anul trecut în condiţiile în care în buget s-au bugetat plus 8% pe tot anul", a spus Dumitru la ZF Live. Faptul că impozitul pe profit evoluează foarte slab este un indiciu foarte clar că mediul privat nu are o performanţă foarte bună.

Modelul "investitorului activist" incepe sa prinda si pe bursa de la Bucuresti

Intrarea fondului de hedging american Elliott, condus de Paul Singer - unul dintre cei mai cunoscuti investitori activisti de pe Wall Street, in actionariatul Fondului Proprietatea (FP) a marcat inceputul unei perioade de schimbari pe bursa. Tot mai multi investitori re­nunta la atitudinea pasiva de a investi intr-o companie si a astepta ca actiu­nile sa creasca si incearca sa se im­pli­ce activ, sa-si numeasca membri in con­siliul de administratie, sa obtina cres­terea dividendelor, refacerea bugetelor si sa forteze, in esenta, cresterea valorii companiei. Spre deosebire de piata din SUA, unde actionariatul companiilor este atât de fragmentat incât niciun actionar nu are "majoritatea", iar puterea este in mâna managerilor (cum a fost pâna acum si la SIF-uri), pe bursa de la Bucuresti majoritatea companiilor sunt controlate de unu sau doi investitori, iar minoritarii trebuie sa se lupte si pentru ca drepturile lor sa fie respectate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb