REVISTA PRESEI 31.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 iulie 2012

ADEVARUL

Sfat de la Bruxelles: Restabiliţi credibilitatea României!

Lideri politici europeni, de la stânga la dreapta, au consemnat faptul că referendumul din România nu va fi validat, din lipsă de cvorum, chiar înainte ca USL să accepte numărătoarea oficială. Primul care a reacţionat a fost cel mai activ susţinător al lui Victor Ponta la Bruxelles, liderul grupului social democraţilor din Parlamentul European, austriacul Hannes Swoboda. "Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu a fost validat datorită unei prezenţe la vot de 45,92%, procentaj care se află sub pragul de 50%+1. Cu toate acestea, rezultatele preliminare arată că mai mult de 80%, o majoritate clară a participanţilor, a votat < DA > privind demiterea lui Traian Băsescu", spunea Swoboda. Tot el a fost primul care a făcut apel la responsabilitate: Atenţie, cine pierde din lupta voastră politică.

Ponta: Eu îl dispreţuiesc pe Băsescu. Dacă revine la Cotroceni nu voi participa la şedinţele CSAT

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că dacă CCR va decide că Traian Băsescu trebuie să rămână la Cotroceni, el nu îl va împiedica să îşi exercite atribuţiile de preşedinte, dar nu se va afişa cu el şi nici nu va participa la şedinţele CSAT. "Nu e preşedintele meu. Până acum l-am acceptat, chiar dacă nu l-am votat. O să fac tot posibilul să nu interferez cu domnia sa în niciun fel, dacă Curtea Constituţională decide ca el să se întoarcă la Cotroceni. Un preşedinte care nu are nici guvern, nici majoritate parlamentară, se duce la Bruxelles ca să să plimbe, nu să reprezinte România. La CSAT nu voi participa. Dacă are acte importante poate să mi le trimită şi le semnez. Eu nu am ce să discut cu domnul Băsescu. Dar să fie clar: eu nu voi bloca funcţionarea instituţională. Dar un om care, dincolo de faptul că mi-a spus că-s puşcăriabil, e atât de incoerent, e un pericol pentru România. Vreau să stau cât mai departe de el", a precizat Victor Ponta.

Universitarii către Ponta: "Ştim ce-aţi făcut azi-vară"

După reacţia vehementă de acum câteva săptămâni a universitarilor timişoreni care solicitau demisia premierului Victor Ponta pe care îl acuză de plagiat, lectorul universitar Dumitru Cornel Vîlcu de la Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a postat, pe blogul personal, în ziua referendumului, 29 iulie, o scrisoare deschisă. Aceasta este adresată premierului Victor Ponta şi ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. În document, semnat de mai mulţi profesori şi cercetători din Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, SUA şi Germania, este exprimat, în scris, protestul faţă de verdictul de non-plagiat al Consiliului Naţional de Etică despre care susţin că nu prezintă nicio garanţie de credibilitate.

PSD şi PNL vor să elimine cvorumul de la referendum

USL va cere Curţii Constituţionale să valideze referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, invocând faptul că introducerea cvorumului a avut loc după declanşarea campaniei pentru plebiscit. După aflarea rezultatelor referendumului, liderii USL au continuat ofensiva împotriva lui Traian Băsescu. PSD şi PNL acţionează pe două paliere: juridic şi politic. În timp ce juriştii USL caută de a cere Curţii Constituţionale validarea referendumului, în plan politic USL contestă legitimitatea lui Traian Băsescu, invocând faptul că 7.400.000 dintre români au votat pentru demiterea preşedintelui. Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului.

Ce găseşte FMI în România după o lună de scandal politic

Delegaţia FMI, care va sosi astăzi la Bucureşti, va întâlni, după o lună de tensiuni politice, o economie cu perspective de creştere erodate şi un leu mult mai slab. După ce şi-a amânat vizita la Bucureşti din cauza referendumului organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, delegaţia Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale îşi începe astăzi cea de-a şasea misiune de evaluare a acordului de tip preventiv. Ce vor găsi finanţatorii externi în România? Cu siguranţă, o economie cu noi parametri, modificaţi de criza politică din ultima lună.

Expresionismul, cel mai sigur plasament

Expresionismul (şi varianta sa, expresionismul abstract) este cel mai profitabil curent artistic al ultimului deceniu. Cu reprezentanţi precum Munch, Schiele sau Macke, expresionismul clasic este, conform studiilor Artprice, curentul artistic cel mai favorizat în licitaţiile mileniului trei. Astfel, în ciuda unor fluctuaţii care au afectat casele de licitaţii în această perioadă, operele expresioniste au fost întotdeauna la modă, iar în prezent "Strigătul" lui Edvard Munch (120 de milioane de dolari) este cel mai scump tablou vândut într-o licitaţie publică. Randamentul calculat de Artprice pentru arta expresionistă este de +46% din 2000 până în prima jumătate a lui 2012. Alături de Munch, Egon Schiele are o contribuţie remarcabilă, cu 55 de desene vândute la peste un milion de dolari fiecare.

CURENTUL

Spre ştiinţa USL: Prag de validare a referendumului există în 18 state europene

Eşecul suferit de USL în operaţiunea de demitere a preşedintelui Traian Băsescu prin referendumul din 29 iulie, i-a scos din minţi pe liderii uniunii care continuă să forţeze demiterea preşedintelui invocând motive dincolo de lege. Cel mai important dintre argumentele invocate de talibanii USL este chiar acela privind cvorumul de participare prevăzut de lege pentru validarea referendumului, adică prezenţa la vot a jumătate plus unu din cetăţenii înscrişi în listele electorale, toţi adversarii preşedintelui Băsescu afirmând că el a fost impus din afară, de "străinătate".

Comisia de la Veneţia: "Cvorumul asimilează absenţii cu partizanii votului negativ". Legitimitatea lui Traian Băsescu e de circa 11 milioane de voturi

Comisia de la Veneţia, atât de des invocată în ultima vreme de către politicienii de la Bucureşti vorbeşte la capitolul 7 din "Codul de bune practici în materie de referendum" despre faptul că cei care nu votează la un astfel de referendum sunt asimilaţi unui vot negativ. Cu alte cuvinte, din cele 17.984.621 de persoane înscrise în listele electorale, raportate la cele 97,5% sectii de votare centralizate, 7.264.819 au votat "DA" pentru demiterea preşedintelui iar cele 10.719.802 sunt automat asimilate la "NU". Aşa cum zice şi Comisia de la Veneţia, cei care se abţin sunt "partizanii votului negativ". În termeni statistici, USL a pierdut la acest referendum cu 7,2 milioane la 10,7 milioane.

USL nu poate accepta nici în ruptul capului că a pierdut războiul cu Băsescu

După anunţarea rezultatelor finale, ieri după-amiază, de reprezentanţii Biroului Electoral Central, toate lucrurile au devenit mult mai clare. Conform legilor în vigoare, iniţiativa USL de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu a eşuat iar reîntoarcerea sa la Palatul Cotroceni este, în mod normal, o chestiune de zile. Odată oficializate aceste rezultate de către BEC, conform procedurii, în cel mai scurt timp judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) vor trebui să se pronunţe asupra validării sau invalidării acestui scrutin. Validarea referendumului, conform Legii referen­dumului 3/2000, este posibilă dacă la vot se prezintă cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor.

CURIERUL NATIONAL

Irigaţiile, şansa salvării agriculturii

Lipsa infrastructurii pentru irigaţii a făcut ca recoltele de anul acesta să fie cu zeci de procente mai mici ca în 2011. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu: Dacă va exista voinţă politică pentru refacerea sistemului de irigaţii, garantez că în trei ani putem vorbi de 1 mil. ha ce ar putea fi irigate. Deocamdată Guvernul promite subvenţionarea energiei pentru irigaţii şi reducerea tarifului pentru apa necesară.

Parisul şi Berlinul lansează motorul franco-german "Merkollande"

Recenta declaraţie comună Merkel-Hollande, în care cei doi importanţi lideri europeni se angajează să apere cu orice preţ zona euro şi să pună rapid în aplicare concluziile summitului european din 28/29 iunie, este apreciată de analişti drept "o premieră ce marchează reîntoarcerea le gestionarea crizei de către cuplul franco-german". După ce Mario Draghi - doar în vorbe - calmase vinerea trecută pieţele de capital declarând că este "gata să facă tot ce-i stă în putinţă" pentru salvarea euro, în sprijinul său au venit la doar câteva ore şefii Executivelor din Franţa, Germania şi chiar din Italia, îngrijoraţi de ratele dobânzilor la împrumuturi ajunse la cote inabordabile de către cei în dificultate, în primul rând de Spania.

Rezultatul din trimestrul doi a prăbuşit profitul BRD pe 2012

BRD-Groupe Societe Generale a realizat în primul semestru un profit net de 39,4 milioane lei, de şapte ori mai mic decât în iunie 2011, după ce banca a înregistrat pierderi în trimestrul al doilea de 43,6 milioane lei, din cauza reducerii veniturilor şi a unui cost ridicat al riscului, informează Mediafax. "Volumul creditelor a crescut într-un ritm superior mediei sistemului bancar (+ 5% pentru BRD vs +1,7% pentru sistemul bancar, în comparaţie cu sfârşitul lunii decembrie 2011). Volumul total al creditelor brute acordate clienţilor este de 35,2 miliarde lei, mai mare cu 4% în comparaţie cu 31 decembrie 2011 şi cu 5% faţă de 30 iunie 2011.

Dobânzile Germaniei, la noi minime

Costurile de finanţare ale Germaniei pe 2 ani au scăzut la un nou minim record, dobânda obligaţiunilor germane cu scadenţa în 2014 atingând -0,088% pe piaţa secundară, ceea ce ar însemna că investitorii plătesc 88 de euro pentru fiecare 100.000 euro împrumutaţi statului german. Obligaţiunile germane au trecut în atenţia investitorilor în aşteptarea raportului privind încrederea consumatorilor din zona euro, analiştii anticipând scăderea indicatorului la minimul ultimilor 3 ani. Randamentul obligaţiunilor germane cu maturitatea la doi ani a scăzut cu 0,05 puncte procentuale, la 0,083%, revenind uşor de la un minim de 0,088%, cel mai redus nivel din 1990.

EVENIMENTUL ZILEI

Întrecerea socialistă a baronilor USL. Ei au dublat producţia de voturi!

După o mobilizare ca pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, "noii secretari" de partid ai USL s-au bătut în raportări stahanoviste. Sate uitate au fost invadate de turişti. Prezenţă masivă la urnele de vot, în ultimele şase ore din ziua referendumului, în judeţele controlate de baronii USL. "Îmbulzeala" votanţilor între orele 17.00 şi 23.00 a dat peste cap toate calculele matematicienilor şi sociologilor. Precum în anii întrecerilor socialiste, comune întregi din Olt, Mehedinţi, Teleorman, Giurgiu şi Vrancea s-au întrecut în prezenţa la referendum. În comuna Lepşa din judeţul Vrancea, condus de baronul PSD Marian Oprişan, prezenţa la vot a ajuns la ...250%. Potrivit Biroului Electoral Judeţean, pe listele permanente au votat 347 de persoane, în timp ce pe listele suplimentare au votat aproape 870 de turişti.

Referendumul va fi invalidat. Traian Băsescu se întoarce

Referendumul organizat duminică pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu va putea fi validat, pentru că la urne nu s-au prezentat 50 % plus unu din cetăţenii cu drept de vot aşa cum cerea legea. Astfel, după ce Curtea Constituţională va constata că referendumul nu a fost validat, iar decizia Curţii va fi citită în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni. Biroul Electoral Central (BEC) a centralizat, ieri, rezultatele din 99,97% din secţiile de votare. Potrivit datelor anunţate, 46,23% dintre alegători s-au prezentat la vot, dintre aceştia 87,52% pronunţându-se pentru demiterea preşedintelui, iar 11,15% împotrivă.

Crin Antonescu nu dă semne că s-ar retrage din politică

Şeful liberalilor a promis acest lucru în caz de eşec la referendum. Poziţia sa în partid s-a şubrezit. Traian Băsescu e pe punctul de a se reîntoarce la Cotroceni, iar Crin Antonescu nu pare dispus să-şi respecte cuvântul de a se retrage din politică. Mai mult, Ponta i-a luat apărarea: "Cum, când am câştigat cu 85% la 15%, ce faci? În ce ţară trăim? Cine pierde se duce la Cotroceni, cine câştigă pleacă? Nici vorbă de aşa ceva. Nu ştiu dacă se validează sau nu, dar când câştigi cu 85 la 15, loser-ul se duce la Cotroceni şi câştigătorul ce să facă, să plece acasă?" Pe 6 iulie, în plenul Parlamentului, Crin Antonescu a promis: "Veţi fi sau nu suspendat azi, veţi fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despărţim. Dacă nu veţi fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică."

Războiul continuă: USL va trece România prin foc şi sabie

Analiştii cred că este imposibil ca lupta politică să se încheie aici. Ne aşteaptă patru luni de scandaluri, mai ales că nu politicienii plătesc nota de plată. Premierul Victor Ponta a recunoscut săptămâna trecută: "Două luni nu ne-am ocupat de agenda guvernamentală, n-am făcut nimic din ce ne propusesem să pregătim în linişte". Altfel spus, România n-a fost guvernată. "Coabitarea n-o văd posibilă. Va fi scandal în continuare. Dar noi suntem colonie, nu ţară, iar stabilitatea nu ne ajuta prea mult", este crezul fatalist al analistului economic Ilie Şerbănescu. La nivel macro, consecinţele instabilităţii ating două domenii: investiţiile străine şi costul împrumuturilor externe.

OPINIE-ŞOC: Germania ar putea intra în FALIMENT

Germania va trebui să plătească o parte substanţială din datoria publică a zonei euro, scrie Cprofesorul de economie internaţională Charles Wyplosz într-un editorial publicat pe site-ul eurointelligence.com, care arată că factura este mai mare cu cât aşteptarea este mai mare. Într-un editorial intitulat "Germania ar putea da faliment dacă nu acceptă monetizarea datoriei BCE", profesorul de la Geneva arată că situaţia actuală din zona euro este o consecinţă directă a politicilor greşite urmate de la începutul crizei datoriilor suverane, făcute la comanda Germaniei.

JURNALUL NATIONAL

Un document eliberat de Institutul Naţional de Statistică demonstrează că referendumul ar putea fi validat

Conform unui document al Institutului Naţional de Statistică prezentat în emisiunea Sinteza zilei, la Antena3, în România, cvorumul necesar validării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost îndeplinit. Prezent în studioul Antena 3, senatorul Dan Şova a prezentat un document eliberat de Institutul Naţional de Statistică, la data de 26 iulie 2012, la solicitarea secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care notifică mai multe date statistice care pun într-o altă lumină rezultatul referendumului desfăşurat duminică. Conform acestui document, din datele ultimului recensământ efectuat în România numărul populaţiei stabile este de 19.042.936. La acest număr se adaugă numărul cetăţenilor români aflaţi în străinătate, rezultatul final fiind de 20.254.866 de cetăţeni români.

Boicotul PDL, reclamat de USL la Curtea Constituţională

Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat pentru Mediafax că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului, respectiv Legea 3/2000 în forma modificată prin OUG 41, care nu include condiţia de prezenţă la urne de 50% plus unu. Această variantă a OUG a fost adoptată de Executiv cu o zi înaintea suspendării preşedintelui, ceea ce a marcat practic începerea procedurii de demitere a şefului statului.

Ponta: "Îl somez pe Traian Băsescu să înceteze imediat cu declaraţiile iresponsabile privind loviturile de stat"

Premierul Victor Ponta i-a transmis, azi, un mesaj public preşedintelui Traian Băsescu, cerându-i să înceteze cu ameninţările şi afirmând că, în urma votului de la referendum, Băsescu nu mai este un preşedinte legitim. "Este momentul să-l somez pe Traian Băsescu să înceteze imediat cu declaraţiile iresponsabile privind loviturile de stat, să nu mai ameninţe nici persoane, nici instituţii media şi mai ales să nu mai ameninţe milioanele de români ce au venit să voteze în mod direct", a declarat Ponta.

Hidroelectrica aşteaptă, azi, cumpărătorii pentru energia scoasă la vânzare pe bursă

Preţul de pornire a licitaţiei a fost de 190 de lei/MWh însă este de aşteptat ca preţul de achiziţie ale energiei să fie mult mai mare. Hidroelectrica aşteaptă azi, rezultatul licitaţiei lansate în 25 iulie pentru vânzarea a 7GWh de electricitate, în şase pachete egale, la 190 de lei/MWh. Este pentru a doua oară în istorie când Hidroelectrica scoate energie la bursă, prima dată fiind în 19 iulie 2012. Atunci, a reuşit să vândă 2,4 GWh la 256 de lei/MWh deşi preţul de pornire al licitaţiei era de 190 de lei/MWh. Preţul de pornire a licitaţiilor poate fi considerat mic dacă luăm în calcul faptul că preţul mediu pe OPCOM este de 220 lei/MWh iar pachetul scos la vânzare reprezintă electricitate livrată în vârf, între orele 07.00 şi 22.00, cea mai scumpă energie. Totuşi, este de aşteptat ca preţul final de vânzare a energiei Hidroelectrica să fie mult mai mare.

NATIONAL

Referendumul a trecut. Romanii asteapta pace intre dobitoace

Referendumul mult asteptat s-a dovedit a fi doar un alt mare fiasco dambovitean. Un exercitiu democratic steril din care nimeni nu a tras cuvenita invatatura, incepand cu "starul" Traian Basescu. USL nu a reusit sa scoata jumatate plus 1 dintre votanti la urne, iar Traian Basescu s-a ales cu fruntea stampilata "NU"de peste sapte milioane de romani. Penibila remiza politica nu i-a trezit la realitate pe beligeranti, care de abia au asteptat sa treaca noaptea referendumului pentru a reincepe voiniceste lupta. USL a convins 46,23% dintre romani sa voteze la referendum, iar dintre acestia 87,52% au spus "DA" demiterii presedintelui.

Seful DIICOT, amenintat cu moartea de clanurile interlope!

A fost prea lunga perioada in care membrii clanurilor interlope au fost lasati sa-si faca mendrele in voie, asa ca acestia se intorc acum impotriva institutiilor statului, care trebuiau sa ii vaneze atunci. De ceva vreme, au inceput sa se inmulteasca alarmant rapoartele oficiale ale unor politisti din toata tara, implicate activ in combaterea clanurilor, care se plang ca au fost victimele unor atacuri violente. Sunt cazuri in care grupuri intregi de ofiteri sub acoperire, aflati in misiune si care au fost loviti in plin noaptea, pe strada, de masini cu lumini stinse si numere false. Au existat amenintari concrete si la adresa comandantilor unor structuri de elita. De la generali de Politie care au bagat multi interlopi dupa gratii, pana la insusi seful DIICOT, incomodul Codrut Olaru.

Statele Unite se tem de revolte violente

Departamentul Homeland Security al SUA se inarmeaza la greu, ca sa faca fata unor eventuale revolte violente ale populatiei. Curtea Suprema cauta o modalitate de a impune un control strict al armelor, fara sa atace Amendamentul nr. 2 din Constitutie. Homeland Security se teme de revolte violente in timpul Conventiei Nationale Republicane (27 - 30 august), a Conventiei Nationale a Democratilor (3 - 6 septembrie) si la investirea noului presedinte ales al SUA, la inceputul lui 2013. Teama e cu atat mai mare cu cat criza economica se adanceste, iar autoritatile nu reusesc sa gaseasca o modalitate de a inaspri controlul armelor, intr-o tara in care peste 40 la suta din populatie este inarmata.

Wolfgang Schauble: Grecia nu mai "pupa" concesii financiare

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a avertizat ca Grecia nu va mai beneficia de noi concesii financiare si ca trebuie sa respecte planul de restructurare a datoriilor si austeritatea bugetara. Schauble spune ca Grecia a primit deja un imprumut in conditii foarte avantajoase insa, cu toate acestea, autoritatile de la Atena nu au implementat planul de redresare negociat impreuna cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana. Reprezentantii acestor institutii se afla in prezent la Atena, pentru a verifica ceea ce Schauble sustine ca Grecia nu a respectat: planul de restructurare a datoriilor si austeritatea bugetara. Colac peste pupaza, numarul turistilor care viziteaza aceasta tara a scazut cu aproape 12% fata de 2012.

PUTEREA

PPE şi S&D: Potoliţi-vă!

Liderii Partidului Popular European (PPE) Wilfried Martens (preşedinte) şi Joseph Daul (preşedintele grupului Partidului Popular European din Parlamentul European) au transmis un apel comun către Guvernul României să revină imediat la activitatea sa normală şi să restabilească credibilitatea României, în condiţiile invalidării referendumului pentru destituirea preşedintelui, se arată într-un comunicat al celor doi. "Am luat notă că referendumul pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu, a eşuat. Instabilitatea politică declanşată de tentativa de a-l demite pe şeful statului trebuie să ia sfârşit. Acţiunile politice iresponsabile nu au ce căuta în Uniunea Europeană şi nu sunt tolerate de instituţiile europene şi de comunitatea democratică internaţională", se menţionează în comunicatul citat. Martens şi Daul spun că în ultimele săptămâni "credibilitatea internaţională a României a fost afectată" din cauza "acţiunilor abuzive ale Guvernului condus de Victor Ponta".

Delegaţiile FMI, CE şi BM vin la Bucureşti

Delegaţiile FMI, CE şi BM vor ajunge la Bucureşti după referendum. Reprezentanţii FMI, în frunte cu Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI pentru România, se vor afla în vizită oficială de lucru în Romania începând cu data de 31 iulie, timp de două săptămâni, pentru cea de-a şasea misiune de evaluare. Negocierile cu autorităţile de la Bucureşti sunt programate în perioada 31 iulie - 13 august, şeful delegaţiei Fondului urmând să sosească în România pe data de 1 august şi să părăsească ţara noastră pe 14, potrivit reprezentantului rezident al FMI pentru Bulgaria şi România, Tonny Lybek. 'Vizita FMI va avea loc în acelaşi timp cu cea a delegaţiilor Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Şedinţă extraordinară la CGMB

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se întruneşte, marţi, în şedinţă extraordinară, la sediul Primăriei Generale. Pe ordinea de zi a şedinţei convocate de primarul general Sorin Oprescu se află, printre altele, aprobarea contractării unei/unor finanţări rambursabile interne şi/sau externe în valoare totală de până la 800.000.000 euro sau echivalent lei, în vederea restructurării datoriei în valoare de până la 500.000.000 euro şi contractarea de noi credite. Potrivit PMB, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană "Zona Centrală", dar şi cel referitor la aprobarea Strategiei de dezvoltare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare în municipiul Bucureşti se regăsesc de asemenea pe ordinea de zi.

Enache Jiru revine la Finanţe ca secretar de stat

Enache Jiru, fostul secretar de stat din Ministerul Finanţelor în mandatul lui Mihai Tănăsescu, va reveni pe aceeaşi poziţie şi va coordona Trezoreria statului, în locul lui Cristian Sporiş, numit vicepreşedinte la Raiffeisen Bank, au declarat surse din Finanţe, citate de Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Băsescu: Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, duminică noaptea, că el se consideră "mai puternic ca oricând" după votul de la referendum, chiar dacă premierul Victor Ponta a spus că nu poate fi legitim ca şef al statului după ce "opt milioane" de cetăţeni au votat împotriva lui, informează Mediafax. "Din nefericire pentru Ponta, sunt mai puternic ca oricând după acest vot. Domnul Ponta uită că atunci când am fost ales preşedinte al României în decembrie 2009 împotriva mea erau 5,2 milioane de voturi. După trei ani de criză, pot accepta un milion în plus", a spus Băsescu, în conferinţa de presă de la sediul său de campanie, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor străini.

Tupeu. Cine sunt vinovaţii pentru că Antonescu nu rămâne acum la Cotroceni? "Românii şmecheri şi ticăloşi'' şi "ungurii ipocriţi''. USL se războieşte cu toţi. Cu electoratul, cu CCR, cu Băsescu

Încă de duminică noaptea, când numărătorile paralele şi comunicatele BEC spulberau speranţa liderilor USL că au câştigat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, discursul puterii s-a îmbogăţit cu noi ţinte. Primii au fost luaţi în vizor "tupilaţii", ungurii şi "laşii". Apoi, luni au fost luaţi drept ţinte şi judecătorii CCR, care ar trebui, după USL, să nesocotească legile. După prezidenţialele din 2009, când Mircea Geoană a pierdut la limită "pe votul" românilor din diaspora, liderii PSD se repezeau să spună că românii din străinătate "sunt rupţi de realităţile româneşti", drept pentru care ar trebui discutat dacă votul lor să aibă aceeaşi greutate cu cel al românilor din interiorul graniţelor.

FMI: şi TVA mic şi salarii mari?

Oficialii FMI şi cei ai Guvernului vor începe de azi discuţii sensibile, precum micşorarea TVA din 2013, majorarea salariilor bugetarilor, posibilitatea semnării unui nou împrumut valabil cu începere din 2013. "Vizita va avea loc în comun cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. În timpul vizitei vor avea loc întâlniri cu autorităţile, precum şi cu reprezentanţi ai sindicatelor, asociaţiilor patronale, băncilor, organizaţiilor societăţii civile şi cu partidele politice. Autorităţile române tratează aranjamentul stand-by cu FMI drept preventiv, însemnând că nu intenţioneză să tragă din resursele disponibile", s-a mărginit să informeze comunicatul.

ZIARUL FINANCIAR

Gata cu politica! Stăviliţi seceta, atrageţi fonduri UE, listaţi RA-APPS pe bursă, puneţi manageri privaţi şi treceţi munţii cu o autostradă

Gata cu politica! Stăviliţi seceta, atrageţi fonduri UE, listaţi RA-APPS pe bursă, puneţi manageri privaţi şi treceţi munţii cu o autostradă. Ziarul Financiar a identificat 10 puncte-cheie de pe agenda guvernului de care miniştrii trebuie să se apuce nu de mâine, ci de astăzi, pentru a relansa economia. În primul rând, trebuie stăvilită seceta printr-un program naţional de irigaţii. Apoi, pe agendă trebuie să fie privatizarea managementului companiilor de stat până la sfârşitul acestui an. De asemenea, pentru a nu mai exista probleme similare cu vila Dante, Regia Autonomă a Protocolului de Stat trebuie să fie listată la bursă şi trecută sub administrare privată. Acestea sunt trei chestiuni de primă urgenţă, pe care guvernul trebuie să le rezolve în primul rând.

Leul a recuperat în câteva ore terenul pierdut timp de zece zile

Publicarea rezultatului de la referendumul pentru demiterea preşedintelui a generat o schimbare la 180 de grade pe piaţa valutară, leul apreciindu-se cu 1,2% într-o singură zi, şi a dus la stabilizarea riscului de ţară şi a randamentelor la titlurile de stat. Cursul de schimb afişat ieri de BNR a coborât cu şase bani faţă de şedinţa de vineri şi a ajuns la 4,5558 lei/euro, adică minimul ultimelor două săptămâni.

Indexul imobiliar al ZF: Preţurile apartamentelor scad în euro. În lei plăteşti mai mult

Preţurile medii ale apartamentelor cu trei camere din Bucureşti au scăzut în luna iulie cu 0,3%, atingând nivelul de 76.950 de euro, un nou minim al ultimilor ani, dar deprecierea puternică a leului face că valorile în lei să fie cu 2% mai mari decât în iunie, arată datele Indicelui imobiliar realizat de ZF, în colaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Germania îi trezeşte pe liderii spanioli şi greci din visul unei crize mai puţin amare, iar băncile germane se retrag pe tăcute de la periferia zonei euro

Germania, unde majoritatea populaţiei crede că ţării i-ar fi mai bine în afara zonei euro, a tăiat liderilor din Spania şi Grecia orice speranţă la un drum lejer prin criză respingând speculaţiile că uniunea monetară ar putea începe curând că cumpere obligaţiuni spaniole şi excluzând orice noi concesii în condiţiile impuse Atenei în schimbul ajutorului finan­ciar. Între timp, băncile germane se retrag încet de la periferia zonei euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb