REVISTA PRESEI 31.07.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 31 iulie 2015

ADEVARUL

"Trenul SF" Hyperion pleacă de vineri, 31 iulie, spre litoral

În dimineaţa zilei de vineri, 31 iulie, spre litoral porneşte din nou "trenul SF" Hyperion (administrat de operatorul privat Softrans), cu o ofertă care pune în încurcătură şi concurenţa de pe calea ferată, şi pe cea de pe autostradă. Hyperion pleacă de la Craiova la ora 6.45, apoi de la Bucureşti-Nord la ora 10.15 şi soseşte la Constanţa la ora 12.29. Preţul biletului este de 70 de lei/călătorie pe ruta Craiova-Constanţa şi de 40 de lei pe Bucureşti-Constanţa, sensibil mai mic decât la operatorul de stat CFR Călători (94 de lei pe Craiova-Constanţa, respectiv 62 de lei pe Bucureşti-Constanţa). Tariful Hyperion concurează la o egalitate aproximativă cu cel practicat de transportatorii auto, care percep între 40 şi 50 de lei pe călătorie, varianta cu trenul având însă avantaje nete faţă de cea cu microbuzul sau autocarul. Hyperion a fost supranumit de presă "Trenul SF" datorită designului modern al garniturii (şi la exterior, şi la interior) şi facilităţilor pentru pasageri, dar mai ales pentru faptul că la bordul "navetei" feroviare există semnal Wi-Fi pentru accesul gratuit la internet.

Judecătoarea care i-a eliberat din arest pe trei dintre violatorii din Văleni a luat nota zero la un concurs organizat de CSM

Fosta preşedintă a Judecătoriei Vaslui, cea care a dispus eliberarea a trei dintre cei şapte violatori, s-a făcut de râs, în 2014, fiind punctată cu 0 la un concurs pentru un post la Inspecţia Judiciară. Georgina Moldovan, fosta preşedintă a Judecătoriei Vaslui, a candidat în toamna anului trecut pentru un post de inspector la Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unul dintre cele mai râvnite din sistemul judiciar românesc. Potrivit unui document postat pe site-ul CSM, judecătoarea care şi-a arătat clemenţa faţă de violatori a obţinut o notă ruşinoasă la respectivul concurs, ea fiind notată cu 0 la specializarea Drept a probei scrise. Proba teoretică, una de o dificultate foarte mare, a fost trecută doar de 3 dintre cei 26 de participanţi, însă judecătoarea Moldovan a fost singura care a fost notată cu 0.

Imperiul contraatacă! Cine va fi Sultanul sau/şi Şeicul din Orientul Mijlociu?

Se pare că, într-un fel sau altul, mulţi dintre marii jucători geopolitici doresc ca harta de putere a Orientului Mijlociu să fie rescrisă, reformulată, poate chiar redesenată la modul propriu. De ce? Un răspuns simplist conţine doar motivaţiile standard: conflicte etnice, interconfesionale, bătălie pentru controlul conductelor şi prezenţa în zonele petrolifere, prietenia/duşmănia faţă de americani / europeni / NATO, scăparea de sub control a aliaţilor succesivi alimentaţi frăţeşte cu cantităţi enorme de arme cu care acum se omoară între ei într-o veselie, pe de altă parte pregătindu-se intens pentru Jihadul final împotriva tuturor necredincioşilor acestei lumi. Istoria se compune dintr-o nesfârşită succesiune de trădări monstruoase, crime, proiecte nebuneşti care au născut strălucitoare imperii, dar şi Secta Asasinilor, cu eroi reali vânători şi vânaţi în acelaşi timp, acolo de unde au pornit înţelepţii care au schimbat istoria ştiinţelor europene, un loc unde dragostea şi ura evoluează la intensităţi necunoscute nouă, alimentând peste secole ceea ce se întâmplă azi.

"Par eu prost, dar nu asa destept". Romania paralela a asistatilor sociali care refuza salarii de 1500 de lei si doua mese/zi

Somajul face ravagii in estul tarii, dar firmele de recrutare nu-i pot convinge pe oameni sa mearga la munca in fabricile din vest. De pilda, intr-o comuna din Vaslui, cu 400 de asistati social, doar 11 au acceptat sa se angajeze. Ceilalti prefera sa traiasca din alocatii si ajutoare date de stat, pe care le primesc fara sa faca nimic. In comuna Iana din Vaslui, o firma de recrutare a venit cu sperante mari. Localitatea are 400 de asistati sociali. La interviul de la primarie s-au prezentat insa 40 de oameni. Mihai Popa, operator firma de recrutare: "Persoanele se pare ca se razgandesc cumva peste noapte, sustin ca ajutorul social este de ajuns. " Ajutorul de somaj si alocatia pentru copii le ridica veniturile unora dintre cei care stau acasa la 500 de lei, spun reprezentantii firmelor de recrutare. Chiar daca suma este de trei ori mai mica decat salariul intr-o fabrica, multi nu vor sa se angajeze in vestul tarii, unde fabricile au mare nevoie de forta de munca.

Dragnea, ziua şi atacul la Ponta. Cum poate bloca PSD ordonanţa salariilor pentru demnitari

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, nu ratează nicio ocazie de a-l înţepa pe premierul Victor Ponta. Deşi tonul lui Dragnea este unul moale, vorbele sale au o ţintă foarte bine ochită. Spre exemplu, Dragnea l-a avertizat pe Ponta că va cere Parlamentului să respingă ordonanţa privind majorarea lefurilor demnitarilor. "Am urmărit cu atenţie ultimele atitudini, luări de poziţie exprimări cu privire la această ordonanţă care cuprinde mărirea salariilor demnitarilor. Constat că nu prea o mai susţine nimeni dintre cei care au promovat-o şi adoptat-o. Dacă tot o plimbă de la unul la altul şi nu şi-o asumă nimeni, atunci o rezolvăm în Parlament, şi în Parlament o să propunem respingerea ei, ca să închidem acest subiect, pentru că deja, dacă niciun beneficiar nu vrea să o folosească, nu are rost să o mai ţinem", a afirmat Dragnea, într-o conferinţă de presă în care a prezentat o schiţă privind planul de reformă a partidului.

Băsescu critică dur intervenţia BNR pe tema Codului Fiscal: A vrut Mugurel să se înfoaie puţin

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat dur intervenţia lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), pe tema noului Cod Fiscal, retrimis de Klaus Iohannis în Parlament, arătând că "a vrut Mugurel să se înfoaie puţin, a sărit calul", deşi instituţia nu are atribuţii pe fiscalitate, şi s-a arătat deranjat că BNR a susţinut că introducerea cotei unice a dus la criza economică din 2009. Băsescu a apreciat decizia lui Iohannis de a trimite spre reexaminare Codul Fiscal în Parlament, dar a spus că este de neconceput ca preşedintele să nu se consulte cu Guvernul în această problemă. Fostul şef al statului crede că preşedintele Iohannis va promulga noul Cod Fiscal.

Alexis Tsipras propune un referendum în cadrul Syriza pe tema măsurilor de austeritate

Într-un discurs rostit în faţa celor 200 de membri ai Comitetului central al Syriza, Tsipras a evocat "decizii dificile", propunând organizarea duminică a unui referendum intern pe temă măsurilor stabilite cu Eurogrup, informează Financial Times. "Oricine vrea un alt guvern sau un alt premier trebuie să spună. Cei care cred că acesta este cel mai prost memorandum convenit cu creditorii trebuie să ne spună", a adăugat Tsipras. O facţiune din cadrul formaţiunii de extremă-stânga Syriza - Platforma Stângii - se opune măsurilor convenite de Alexis Tsipras cu creditorii internaţionali. În acest context, Tsipras a propus şi organizarea unui congres extraordinar al Syriza în septembrie, pentru stabilirea noii strategii guvernamentale. "Îndemn pe toată lumea să asume responsabilitatea, pentru unitatea partidului Syriza", a declarat Tsipras.

BANCHERUL

BCE: moneda euro nu a ajutat tarile sărace care au adoptat-o încă din 1999, un avertisment pentru Romania

Banca Centrala Europeana (BCE), instituţia responsabila de stabilitatea financiara a zonei euro, dezvăluie intr-un raport ca in ciuda aşteptărilor iniţiale ca moneda comuna va acţiona ca un catalizator pentru o convergenta reala mai rapida, rezultatele sunt dezamăgitoare, mai ales in cazul tarilor mai sărace care au adoptat primele moneda euro, in 1999, acestea fiind afectate puternic si de criza din 2008. Mai exact, tari mai puţin dezvoltate, precum Spania, Portugalia si Grecia si-au menţinut sau chiar si-au redus nivelul veniturilor fata de media tarilor europene pe parcursul ultimilor 15 ani (1999-2014). "Iar Italia, iniţial o tara cu venituri ridicate, a înregistrat o contra-performanta, cu o divergenta substanţiala fata de grupul tarilor bogate", se arata in raportul BCE privind convergenta reala in zona euro. Italia a avut o scădere de 20% a PIB-ului pe cap de locuitor in perioada 1999-2004, comparativ cu media celor 28 de tari membre UE, mai mult decât Grecia si Franţa si UK, cu aproximativ 10%.

Fed ar putea majora dobânda in septembrie, cu impact asupra cursului de schimb EUR/RON

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a anunţat ieri ca economia americana si piaţa muncii sunt in creştere "moderata", fapt care ar putea-o determina sa înceapă in septembrie un nou ciclu de întărire a politicii monetare, respectiv o creştere a dobânzii de referinţă, aflata la 0 in prezent. Comunicatul Fed cu privire la majorarea dobânzii este puţin schimbat fata de cel precedent, însă include un cuvânt nou, interpretat de analişti ca fiind un indiciu pentru o majorare a dobânzii cu 25 de puncte de baza in septembrie: "Comitetul de politica monetara (FOMC) apreciază ca majorarea dobânzii va fi adecvata cand se vor vedea ceva îmbunătăţiri pe piaţa muncii si va exista o încredere rezonabila ca inflaţia va reveni la nivelul de 2% conform obiectivului pe termen mediu". Cuvântul in plus este "ceva", interpretat de analiştii de la Danske Bank ca sugerând faptul ca Fed este mai aproape de majorarea dobânzii cu un sfert de punct procentual, la următoarea şedinţă din septembrie.

CURENTUL

Nicuşor Dan şi USB strâng semnături pentru demiterea lui Sorin Oprescu

Preşedintele Comitetului de iniţiativă al Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Nicuşor Dan, a anunţat joi, 30 iulie 2015, în cadrul unei conferinţe de presă, demararea unei campanii de strângere de semnături în vederea demiterii Primarului General Sorin Oprescu. Nicuşor Dan a prezentat, în numele USB, un bilanţ al celor 7 ani de mandat ai primarului Capitalei, identificând 15 motive majore pentru care bucureştenii sunt chemaţi să se alăture demersului Uniunii şi să susţină campania de strângere de semnături pentru demiterea lui Sorin Oprescu. În acest sens a fost lansat şi un apel către grupurile de cetăţeni care sunt active în apărarea interesului zonei în care locuiesc să se alăture USB în această acţiune. Strângerea de semnături va demara la începutul lunii septembrie, iar până atunci USB va obţine autorizaţiile necesare pentru amplasarea corturilor şi va lua legătura cu asociaţiile cetăţenilor nemulţumiţi de actuala administraţie din Capitală. ,,Demersul nostru, printr-un efort mare la nivelul voluntarilor USB, va fi să reuşim să conştientizeze cât mai mulţi oameni problemele din Primărie, sub mandatul lui Oprescu, a subliniat Nicuşor Dan.

Poker - de Tia Şerbănescu

Cum dl. Ponta e plecat iar dl. Iohannis tace, dl. Băsescu a ieşit pe punte scrutând orizontul exact la trei ani de la referendum: "motivul real al suspendării a fost nerăbdarea lui Ponta şi Antonescu de a lua mai repede toată puterea, Antonescu era nebun să fie preşedinte, el a fost cel care a insistat, Ponta s-a lăsat mai greu, Crin a fost catalizatorul". De-asta s-a şi pedepsit atât de rău punându-şi capăt zilelor politice: "Crin este jucător de poker, a zis dl. Băsescu, a plusat mereu". Nu e singurul cartofor care pierde totul. Întrebat de ce PDL a asigurat cvorumul la sesiunea extraordinară consacrată suspendării sale, dl. Băsescu a răspuns misterios: "nu ştiu, întrebaţi-i pe ei". Nici ei n-au avut noroc. Au fost înghiţiţi de liberali cu fulgi cu tot. În cazul condamnării (pentru referendum) a lui Dragnea "băiat de la ţară, isteţ, crescut între blocuri", dl. Băsescu crede că "maşinăria de furat" a PSD e vinovată şi "nu-i imputabilă lui Dragnea". Păi nu-i maşinăria lui? E ca şi cum ai spune că maşina e de vină c-a intrat în stâlp şi nu şoferul.

CURIERUL NATIONAL

80 la sută dintre români vor stagiu militar pe bază de voluntariat

Un studiu realizat de INSCOP Research pe teme de interes pentru securitatea naţională relevă interesul românilor faţă de introducerea stagiului militar pe bază de voluntariat, 79,4% dintre repondenţi spunând că au o părere bună despre această iniţiativă (15,1% o părere proastă, 5,5% non-răspunsuri). "Cifra nu este neapărat surprinzătoare în contextul în care suportul românilor pentru armată este semnificativ şi în condiţiile în care, după cum arătau analizele Inscop din primăvară, un procent semnificativ dintre români ia în considerare necesitatea reintroducerii unei forme de stagiu militar. Din acest punct de vedere, soluţia cu stagiul militar pe bază de voluntariat ar putea fi cea mai legitimă, rezolvând atât dezideratul întăririi armatei, cât şi pe cel de asociere a tinerilor care încă sunt în căutarea unei modalităţi de integrare socială cu un fenomen instituţional şi socializator puternic", se arată în studiu.

Google Translate oferă traducere vizuală şi în limba română

O unealtă foarte utilă în special pentru turişti, Word Lens, o componentă a Google Translate, care îi ajută pe utilizatori să traducă texte de pe indicatoare, panouri şi, de ce nu, meniurile din stradă ale restaurantelor şi fast-food-urilor a fost actualizată de cei de la Google. Vestea bună pentru români, mai ales cei care nu se descurcă foarte bine în engleză, este că funcţia de recunoaştere vizuală a textelor va permite traducerea în timp real şi în limba română. Extinderea face parte dintr-o actualizare mai amplă a aplicaţiei Google Translate, prin care traduce­rea vizuală este oferită, pe lângă română, şi în alte 19 limbi, precum bulgară, maghiară, cehă, daneză, poloneză, turcă sau indoneziană, notează portalul go4it.ro. Nu este nevoie de conexiune la internet sau transfer de date, ci doar de descărcarea în prealabil a vocabularului pentru limba română.

GSK recunoaşte implicarea sa în scandalul de corupţie

Compania britanică de medicamente GlaxoSmithKline (GSK), care se confruntă cu acuzaţii de dare de mită către medicii din România pentru promovarea medicamentelor, a confirmat într-un mail intern că se află în plin scandal pentru cereri de plăţi ilegale pentru medici, copie a cărui document a ajuns în posesia Reuters. Potrivit mailului, citat de townhall.com, medicii erau plătiţi pentru diferite discursuri, firma de medicamente oferindu-le mai multe călătorii internaţionale. Cele mai recente acuzaţii sunt că GSK a plătit sute de medici români cu mii de euro, în perioada 2009-2012, pentru prescrierea medicamentelor companiei. Compania este deja suspectată de acte de corupţie în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria şi Irak.

EVENIMENTUL ZILEI

Mugur Isărescu, din guvernator al BNR, avansat de UE guvernator al României

Potrivit surselor oficiale, un proiect de lege privind "supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional" va fi înaintat Parlamentului. Astfel, urmează să se constituie aşa-numitul Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, condus de Mugur Isărescu, în calitate de guvernator BNR. Conform anunţurilor oficiale, "organismul decizional al acestui Comitet va fi format din nouă membri: guvernatorul BNR, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori, economistul-şef al băncii centrale, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de primul-ministru", iar deciziile vor fi luate cu majoritate simplă. Practic, Comitetul va fi Mugur Isărescu. Guvernul, deşi i s-ar face doar o "recomandare" de către Comitet, va fi obligat, potrivit proiectului de act normativ, "să adopte măsurile recomandate sau să întreprindă acţiuni în vederea diminuării riscurilor asupra cărora au fost avertizaţi, inclusiv în sensul emiterii de reglementări".

Liviu Dragnea: Cred cu tărie că vom guverna până în decembrie 2016

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Antena 3, că ceea ce încearcă să facă el în PSD este de fapt este o reformă pe care a convenit-o cu premierul, dar pentru care nu au avut timp, fiind ocupaţi la guvern. Pe de altă parte, el şi-a exprimat convingerea că PSD nu are cum să piardă guvernarea în luna septembrie, iar mandatul va fi dus până la capăt. "Cu Victor am vorbit de mai mult timp, de vreo doi ani de zile, să încercăm să facem nişte schimbări în atitudinea partidului, în modul de a face politică a partidului, în sistemul de comunicare şi internă şi de comunicare publică. Fiind amândoi în Guvern, ne-a fost imposibil să facem acest lucru", a spus liderul PSD. "Ceea ce încerc eu să fac în PSD este o mică parte din ce am convenit cu Victor Ponta", a subliniat Liviu Dragnea. "Vreau să depăşim etapa de Like-uri pe Facebook", iar tinerii să se implice mai mult, deoarece trebuie gândit un nou proiect politic pentru societate.

Alegeri locale. Piedone, candidat la Capitală din partea UNPR

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, va candida, din partea UNPR, la alegerile locale de anul viitor, potrivit unor surse politice. În plus, el a declarat că nu se regăseşte în ALDE, susţinând că "pe eşicherul politic este nevoie de o stângă şi o dreaptă care să lucreze împreună pentru interesul naţional şi consolidarea statului de drept". De asemenea, Petre Roman a anunţat că s-a înscris în competiţia internă a PNL pentru Primăria Capitalei, el argumentând că Bucureştiul trebuie să fie condus de "un bucureştean cu principii şi competenţe profesionale". În privinţa fotoliului Primăriei Sectorului 3, acesta este disputat de 4 liberali, printre care şi Eugen Nicolăescu.

Lovitură de TEATRU a FMI: nu participă la ACORDUL pentru Grecia decât dacă acesteia i se TAIE din datorie

Fondul Monetar Internaţional nu va semna acordul de ajutor financiar pentru Grecia, dacă datoria acesteia nu este redusă. Ziaristul Peter Spiegel de la Financial Times a intrat în posesia unor documente ale FMI care arată că instituţia nu intenţionează să se alăture Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene pentru a acorda un împrumut Greciei, până ce nu se ia o decizie de tăiere a datoriei acesteia. Potrivit unui punctaj de patru pagini "strict confidenţial" al şedinţei boardului FMI de miercuri, obţinută de Financial Times, negociatorii FMI vor "participa la discuţii politice" pentru a se asigura că noul ajutor financiar "este în concordanţă cu convingerile Fondului". Însă nu pot participa la "şedinţe tehnice" în acest moment, se arată în document. Fondul va decide dacă va participa la "etapa a II-a" după ce Grecia "va adopta un set cuprinzător de reforme", şi, esenţial, după ce creditorii din Zona Euro vor "accepta o degrevare a datoriei".

JURNALUL NATIONAL

Preţul plătit slăbiciunilor pentru femei. Din dragoste de politician

Telenovela amoroasă a primarului de Iaşi şi stenogramele dintr-o şedinţă secretă a PNL au atras atenţia asupra unui subiect considerat tabu: cum îşi construiesc cariera unele dintre femeile-politician. Tinere, frumoase şi cu ambiţii nemăsurate, doamnele care îi seduc pe politicieni aspiră la rândul lor la funcţii importante în stat. Că instituţiile de stat sunt căpuşate de neamuri şi iubite ale politicienilor, o recunosc chiar ei în discuţiile informale, precum stenograma unei recente şedinţe secrete a PNL. În intervenţia sa, un liberal afirmă că amantele au deja alocate posturile din deconcentrate şi aşteaptă doar momentul accederii la guvernare. Elena Udrea a ajuns, în doar zece ani, de la simplu membru de partid şi consilier în Primăria Capitalei, şef de Cancelarie prezidenţială, ministru, lider de partid şi candidat la prezidenţiale. Totul datorită relaţiei de apropiere cu Traian Băsescu. Poate nu la fel de renumită, protejata lui Emil Boc, Cyntia Curt, a beneficiat şi ea în carieră de ajutorul fostului premier.

Ministerul Sănătăţii a rezolvat problema spitalelor din judeţe: Nu-i mai pasă

Secţii întregi şi departamente de primiri urgenţe ale spitalelor din România nu au niciun medic specialist, iar bolnavii sunt trataţi de asistente şi infirmiere sau, în cel mai fericit caz, de stagiari. Cu toate acestea, în prezent, nimeni, niciun oficial sau autoritate din Sănătate, nu are o evidenţă a locurilor vacante şi nici a necesarului de medici din România. Pe 1 iulie, un bărbat a murit la Spitalul Municipal Huşi, pentru că singurul medic de la Camera de Gardă era în concediu de odihnă. Adus cu ambulanţa la spital, bărbatul a fost resuscitat de asistentele medicale, ghidate telefonic de un medic de la Spitalul Judeţean Vaslui. Fără succes, însă. Ulterior, managerul spitalului, Lucia Rotaru, a declarat că unitatea sanitară, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vaslui, se confruntă atât cu lipsa acută de personal, cât şi cu o finanţare insuficientă.

Peste 200.000 de bătrâni sunt oameni de afaceri

Cine crede că persoanele de vârsta a treia nu au idei de afaceri şi spirit antreprenorial se înşală. Datele statistice arată că 217.744 de români cu vârste peste 60 de ani au firme sau PFA-uri. Probabil că şi lipsa banilor şi a altor alternative îi împinge pe unii vârstnici să facă afaceri. În Covasna, 21,2% dintre firmele active au acţionari trecuţi de 60 de ani. Pe locul doi se află Teleormanul, cu un procent de 17,93%, urmat de Harghita (17,78%), Ialomiţa (16,54%) şi Buzău (16,63%).Topul e surprizător, având în vedere că aceste judeţe sunt printre cele mai sărace din România, cu PIB-uri între 4 şi 8 miliarde de lei, în condiţiile în care PIB-ul dintr-un judeţ mediu este în jur de 10-12 miliarde de lei. În toată ţara, 166.804 de persoane aflate la vârsta a treia sunt patroni de firme.

NATIONAL

DNA cotrobăie in apartamentele a 87 de demnitari din cartierul lui NIRO!

Cartierele rezidenţiale de cinci stele, aşa cum este si Central Rezidenţial Park, sunt construite undeva in afara oraşului, din cauza costurilor prohibitive ale terenului din centrul Capitalei. Exista însă si o excepţie, aşa-numitul cartier al lui NIRO, care a apărut pe locul unde se afla Moara Dâmboviţa, achiziţionata si demolata de către miliardarul Nicolae Dumitru, care deţine si controversatul complex "Dragonul Roşu". Aşa ca, fiind singurul complex de cinci stele din zona buna a Bucureştiului, Central Rezidenţial Park nu a avut practic concurenta. Iar in proiectul imobiliar care a costat peste 300 milioane de lei s-au implicat, alături de Dan Andronic, si rude sau oameni de afaceri extrem de apropiaţi de Elena Udrea, Dorin Cocos si Dumitru Creştin. Cu toţii, asociindu-se in diverse moduri cu acţionarul majoritar, firma "NIRO 95 Impex", in construcţia acestui "cuib de miliardari". Care s-a umplut însă, pana la urma, cu politicieni!

Blaga scotoceşte PNL-ul după clona lui Iohannis

Oferta PNL-ului pentru Primăria Capitalei pare sa nu fie pe placul lui Vasile Blaga, liderul liberal dorindu-si sa implementeze modelul Sibiu in Bucureşti. După lovitura pe care au dat-o la prezidenţiale cu Klaus Iohannis, peneliştii vor sa meargă pe aceeaşi reţetă si la alegerile pentru Primaria Capitalei. Strategia a fost dezvăluită chiar de Vasile Blaga, acesta declarând ca viitorul candidat al PNL trebuie sa se încadreze perfect in profilul şefului statului. "In acest moment sunt candidaţi care doresc sa intre in competiţie. Sunt propuneri, dar nu ne-am hotărât asupra uneia dintre ele, pentru ca organizaţia de Bucureşti abia acum trebuia sa finalizeze o analiza sociologica prin care sa definească clar profilul candidatului, si va spun de pe acum care va fi: profilul Klaus Iohannis. Eu cred ca bucureştenilor le lipseşte un manager", a afirmat Blaga.

Finanţele trag in piept UE prin Achiziţiile Publice

Ministerul Finanţelor vrea adoptarea urgenta a unor masuri de reforma a sistemului de achiziţii publice, altfel Romania risca anularea sau suspendarea programelor operaţionale finanţate din fonduri UE. Obiectivul principal vizează înlocuirea controversatei agenţii pentru achiziţii publice (ANRMAP) cu o "noua" structura - Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice - care va prelua vechiul personal de la ANRMAP. Aceeaşi Mărie cu alta pălărie...

Corupţia si legislaţia proprietăţii sugruma economia

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, susţine ca libertatea economica si libertatea dreptului de proprietate din Romania au indici care ne situează la coada UE. Aceasta situaţie este cauzata de corupţia existenta la aproape toate nivelele si de neclaritatea legislaţiei din domeniul proprietăţii, care blochează dezvoltarea economica a României. Croitoru vede o corelaţie pozitiva intre libertatea economica si productivitatea muncii. Indicele general al libertăţii este alcătuit ca medie aritmetica simpla a zece indici referitori la libertatea monetara, fiscala, de afaceri, investiţională, de comerţ, financiara, a muncii, proprietăţii, libertatea fata de corupţie si, in fine, cea data de cheltuielile guvernamentale.

Crin Antonescu: "Încă din 2012 s-a lucrat pe diferite canale la ruperea USL"

Crin Antonescu, fostul preşedinte al Partidului National Liberal, a făcut, joi, o serie de dezvăluiri cutremurătoare din lumea politica. Intr-un interviu acordat pentru gandul.info, Antonescu a precizat, printre altele, ca "mulţi oameni importanţi, din tara si de afara, nu au privit cu ochi buni USL si au lucrat la ruperea acestei alianţe". Fostul preşedinte al Partidului National Liberal spune ca nu are dovezi concrete, date sau elemente, dar considera ca "oamenii s-au temut de succesul acelui tandem politic extrem de puternic, intre mine si Ponta. Aveam atunci o construcţie politica extrem de puternica pentru ca avea in spate cei mai mulţi dintre cetăţenii romani. Cred ca din 2012 s-a construit o breşa, iar ulterior s-a obţinut prăbuşirea acestui proiect politic cu foarte multa forţa".

PUTEREA

Încă un cerc infracţional închis în jurul lui Adrian Năstase: Privatizarea Rodipet, ţeapă de peste 70 de milioane de euro

S-a tot spus şi se mai spune despre fostul premier Adrian Năstase că a fost condamnat pentru "un mizilic", că în cârca sa ar putea fi puse alte afaceri oneroase cu bani publici, mult mai păguboase pentru români decât termopanele vilei sale. Ei bine, iată (încă) un cerc care se închide şi care îl are în centru pe Adrian Năstase. El era premier în anul 2003, când guvernul pe care îl conducea a decis să achite datoriile difuzorului român de presă Rodipet, înainte de a-l vinde firmei libanezo-americanului Hassan Awdi. Năstase era conexat cu Awdi în afaceri la vremea respectivă. Urmarea privatizării: Rodipet a produs o ţeapă totală de peste 70 de milioane de euro bugetului de stat, iar presa scrisă a primit o cruntă lovitură, care i-a accelerat mult decăderea. Ultimul episod, absolut halucinant, al dramei Rodipet s-a consemnat recent, de data aceasta pe mâna subordonaţilor lui Victor Ponta, pupilul lui Adrian Năstase. AVAS "trânteşte" suspect procesul de la Paris, iar românii sunt obligaţi de guvernanţi să-i achite încă 11 milioane de euro libanezului Hassan Awdi, groparul presei din România.

Miniştrii vor da raport la partid. Dragnea va impune un nou obicei în PSD

Noul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, are de gând să facă un obicei din chemarea premierului şi a miniştrilor la partid, semn că vrea să îşi impună părerea în activitatea Executivului, cel puţin pe subiectele care îl interesează. El a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că miniştrii Guvernului Ponta vor fi chemaţi în continuare la şedintele conducerii partidului pentru a da explicaţii pe temele importante din domeniile lor. Dragnea a precizat că este un procedeu susţinut şi de premier. În plus, şeful PSD a mai spus că de mult timp, de când încă era în Guvern, ar fi discutat cu Ponta şi acesta i-ar fi afirmat că simte nevoia ca "temele de guvernare" să fie prezentate şi de miniştri, "nu numai de domnia sa". "În acest sens, asta este solicitarea noastră de la partid ca oamenii care sunt pe un domeniu important să comunice ce fac ei din acel post pentru români şi pentru România", a spus Dragnea.

ROMANIA LIBERA

Semnele clare că Ponta pleacă. Ce trebuie urmărit după

Pleacă Ponta. Dar ce urmează? Aici se joacă totul. Lumea lui Victor Ponta nu a fost nicicând aşa de mică şi de urâtă pe cum arată ea azi. În cele din urmă, rangul acestui personaj politic arogant, iresponsabil, în general profund nociv şi degenerat din punct de vedere democratic, a fost redus la cel de inculpat într-un dosar penal în timp ce este premier în exerciţiu, de potenţial protagonist în altele şi de postac frustrat pe Facebook (printre altele, şi făcând abstracţie de minciunile diverse pe care le proferează pe reţelele de socializare, a ajuns să compare atrocităţile comunismului cu "ferocitatea" regimului Băsescu - caz demn de recomandarea unei consultaţii psihiatrice). A pierdut definitiv controlul asupra partidului, în condiţiile în care lovitura administrată recent de condamnatul Dragnea, în CExN, nu numai că l-a luat prin surprindere, ci a şi declanşat în secunda doi procesul (acum în curs) de radiere a schemei de putere din interiorul PSD (Ponta-Sârbu-Ghiţă) şi a celei dintre PSD şi Guvern (până deunăzi patronată tot de către cei trei).

Război de tranşee în Syriza

La radio Kokkino, apropiat de stânga radicală Syriza, premierul Alexis Tsipras a revenit asupra diviziunilor din partidul său, precizând că dacă nu are majoritate parlamentară va convoca alegeri anticipate. Premierul grec se confruntă cu o frondă din ce în ce mai dură în sânul propriului partid, unde o aripă îi reproşează că a semnat la 13 iulie un acord cu creditorii care cer Greciei noi măsuri de austeritate, în timp ce ansamblul campaniei electorale a Syriza s-a axat pe lupta contra austerităţii. La voturile parlamentare din 13 şi 22 iulie, aproape 40 deputaţi s-au desolidarizat de guvern, ceea ce a dus la căderea majorităţii parlamentare sub pragul celor 151 voci cerute pentru adoptarea unui text. Acordul privind un nou plan de ajutor pentru Grecia a trecut prin voturile opoziţiei. De atunci, fronda s-a organizat şi Syriza este în prezent scindată în două tabere. Marele test va fi adoptarea în următoarele săptămâni a noului plan de peste 80 miliarde euro, un credit pe termen de trei ani, aflat în curs de negociere, şi care urmează a fi prezentat în Parlamentul de la Atena la 20 august.

ZIARUL FINANCIAR

Top 100 companii controlate de antreprenori români: Dedeman, lider pentru a doua oară

Aproape jumătate din cele mai mari 100 de companii antreprenoriale au avut creşteri de peste 10% ale afacerilor în ultimul an. Dedeman Bacău (bricolaj), Tinmar-Ind (energie) şi RCS& RDS (telecom) sunt cele mai mari trei com­panii antreprenoriale din Ro­mânia după rezultatele din 2014, sin­gura constantă pe podium fiind compania de bricolaj. Tinmar-Ind a urcat pe doi şi a detronat un alt business din sectorul energiei, Oscar Downstream, în timp ce RCS&RDS a făcut schimb de locuri cu una dintre companiile lui Ioan Niculae. Topul companiilor controlate de antreprenori este un demers pe care Ziarul Financiar îl realizează încă din 2008. Dedeman a reuşit pentru prima dată în 2014 să urce la peste 3 miliarde de lei, în condiţiile în care în 2008 afacerea din bricolaj a fraţilor Pavăl nu bifase încă nici primul miliard.

Investiţia în aur fizic, un pariu pierdut din start

Achiziţia de aur fizic, considerată în mod tradiţional drept o metodă de tezaurizare a averii, este de fapt un pariu pierdut din start. Lingoul de aur este greu de lichidat, iar diferenţele mari dintre preţurile de vânzare şi cele de cumpărare afişate de băncile care vând aur către populaţie fac extrem de dificilă vânzarea lingoului cu profit. În plus, investiţia în aur fizic presupune şi costuri adiacente, care reduc câştigul, precum comisioanele de custodie şi cele de pe tranzacţia de vânzare. Banca Naţională a României a cotat ieri gramul de aur la 140,25 lei, minimul acestui an. Faţă de începutul anului, gramul de aur este mai ieftin cu 2,7% la cotaţia BNR. În ofertele băncilor care vând aur fizic către populaţie, cotaţia aurului la vânzare era de circa 160 de lei, iar la cumpărare băncile plătesc 133 de lei doar pentru lingourile ţinute la ele în custodie. Pentru a nu pierde bani, investitorul ar trebui să vândă lingoul la un preţ de peste 160 de lei, adică cu cel puţin 20% mai mare decât cotaţia de acum de la cumpărare. Luând în calcul că în ultimele 12 luni aurul s-a apreciat cu 2%, respectivul investitor ar trebui să aştepte cel puţin 10 ani pentru a vinde pe plus.

Seceta face ravagii. Producţii mai mici cu 25% la grâu şi cu 50% la porumb

Volumul producţiei agricole a atins maximul ultimului deceniu anul trecut, însă în 2015 sectorul de profil trece printr-o perioadă nefastă din cauza secetei care durează de săptămâni şi a temperaturilor de peste 35 de grade care pârjolesc culturile. Ministerul Agriculturii refuză să ofere date pe motiv că nu vrea să influenţeze preţul cerealelor, având în vedere că la grâu perioada secerişului este pe final, dar marii jucători susţin că avem de-a face cu "un dezastru". Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agri­coli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, susţine că la nivelul întregii ţări seceta cauzează în acest an producţii mai mici cu 20 - 30% la floarea-soarelui, cu 25% la grâu şi cu peste 50% la porumb, iar cea mai afectată zonă este cea a Moldovei, unde, la unele culturi pierderile se ridică la 100%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb