REVISTA PRESEI 31.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 31 august 2013

ADEVARUL

SUA nu vor "repeta" episodul Irak într-un război în Siria. Washingtonul anunţă peste 1.400 de morţi după un atac cu gaz neurotoxic comandat de Assad

Atacul chimic din Siria de la 21 august a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, potrivit informaţiilor obţinute de serviciile de informaţii americane, a anunţat vineri secretarul de Stat american John Kerry. Şeful diplomaţiei americane a dat asigurări că, dacă se va ajunge la o intervenţie militară, SUA nu vor repeta războiul din Irak. SUA au anunţat la scurt timp după atac că sunt pregătite să lanseze o ofensivă militară în Siria. Consiliul s-a reunit miercuri, la New York, însă nu a reuşit să ajungă la un consens, în contextul în care Rusia şi China au anunţat că-şi vor folosi dreptul de veto pentru a bloca orice iniţiativă pentru demararea unei ofensive militare în Siria.

Erdogan vrea îndepărtarea lui Bashar al-Assad

Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că intervenţie militară internaţională împotriva Siriei ar trebuie să vizeze, mai ales, îndepărtarea regimului preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit Reuters. "Nu poate fi decât un atac-fulger de 24 de ore", a declarat Erdogan presei în timpul unei recepţii la palatul prezidenţial din Ankara. "Ceea ce contează este să oprim vărsarea de sânge din Siria şi slăbirea regimului până la punctul renunţării" lui al-Assad, a adăugat prim-ministrul turc. Erdogan a declarat că a avut discuţii private cu preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin cu privire la privire la summit-ul G20 de săptămâna viitoare. De asemenea, ministrul turc de Externe a declarat că, pe baza informaţiilor culese de Turcia, forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au fost, fără îndoială, responsabile pentru atacul chimic din 21 august din apropierea Damascului.

Criza din Siria: Barack Obama respectă "punctul de vedere" al lui David Cameron

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat vineri că respectă în totalitate punctul de vedere al lui David Cameron după ce Parlamentul a blocat implicarea Marii Britanii în posibilele acţiuni militare în Siria, potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al cabinetului de la Londra. Cei doi lideri au avut o convorbire telefonică de aproximativ 15 minute, "discuţia fiind una prietenoasă", informează BBC. Prim-ministrul Marii Britanii a reiterat faptul că vrea un răspuns clar privind posibilul atac cu arme chimice. De asemenea, potrivit unui purtător de cuvânt de pe Downing Street, Obama a declarat că nu este decis pentru moment asupra măsurilor care vor fi luate privind Siria. "Prim-ministrul a exprimat clar faptul că este necesar un răspuns dur şi robust faţă de crimele de război îngrozitoare comise de regimul Assad în Gouta", a declarat purtătorul de cuvânt al cabinetului condus de David Cameron.

Nu-i banc! România depăşeşte SUA şi Danemarca în topul celor mai eficiente sisteme de sănătate. Din ce punct de vedere şi ce înseamnă pentru pacienţi

Ţara noastră se situează pe locul 33 într-un top recent realizat de Bloomberg privind statele lumii cu cele mai eficiente sisteme de sănătate. Atenţie, clasamentul nu are scopul de a releva cele mai bune, performante sisteme, ci pe acelea care oferă un raport echitabil preţ-rezultate. Asia are cele mai multe sisteme eficiente de sănătate cu 4 state în top 10, potrivit unui raport recent realizat de Bloomberg. Folosind informaţii furnizate de Banca Mondială, de Fondul Monetar Internaţional, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Departamentul de Sănătate Hong Kong, Bloomberg a efectuat topul sistemelor sanitare cu un raport bun cost-rezultate, având în vedere trei mari criterii: speranţa de viaţă (a cântărit 60% din rezultatul final), preţ relativ per capita, adică procentul din PIB alocat per capita (30%) şi costul absolut per capita al sistemului de sănătate, mai precis, cheltuielile totale cu sănătatea per capita: servicii de prevenţie şi curative (10%).

Relansarea mineritului în Europa nu va ocoli România

Liderii europeni au înţeles că ieşirea din criză şi relansarea economică a Europei depinde şi de relansarea industriei, iar industria extractivă este una dintre cei mai importanţi piloni. Întrebarea la care România trebuie să răspundă este când ne urcăm şi noi în acest tren care înseamnă peste tot în Europa locuri de muncă create şi fonduri importante la Buget. Fondurile la Buget şi locurile de muncă, în condiţii de siguranţă şi eficienţă, sunt principalele motive pentru care guvernul Ponta a adoptat recent proiectul privind exploatarea de la Roşia Montană. O analiză recentă a Reuters relevă o schimbare de atitudine în ultimii 4 ani la nivelul Uniunii Europene faţă de politicile din minerit, atât la nivelul elitelor, cât şi la nivelul opiniei publice în general. Europa presată de criza locurilor de muncă, dar şi de necesitatea de a nu mai depinde de materii prime pentru industrie, a început să investească din ce în ce mai mult în minerit.

Economiile de frontieră fură strălucirea puternicelor Brazilia, Rusia, India şi China

Pe măsură ce grupul celor mai mari economii emergente se confruntă cu o încetinire accentuată a ritmului de creştere, câteva economii de frontieră - denumire dată ţările în curs de dezvoltare, dar mai mici şi capitalizate mai slab - profită din plin de banii investitorilor care fug din ţări precum Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. De la începutul acestui an şi până la jumătatea lunii august, din economiile emergente s-a "scurs" capital în valoare de 2,1 miliarde de dolari. În acelaşi interval, în economiile de frontieră s-a înregistrat un influx de capital în valoare de 1,5 miliarde de dolari. "Economiile de frontieră sunt bazate în mară măsură pe consumul intern şi reflectă astfel o corelaţie scăzută cu pieţele globale. Asta probabil că explică de ce observăm o performanţă extraordinară faţă de anul trecut în pieţele de frontieră", explică penru CNBC Sebastien Lieblich, director de cercetare în cadrul MSCI, care monitorizează activitatea mai multor economii, burse şi companii.

S-a întors roata cu fondurile europene: Guvernul are mai mulţi bani decât lucrări ce pot fi decontate. Ministerul Mediului solicită accelerarea lucrărilor

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a solicitat accelerarea ritmului de derulare a lucrărilor realizate cu fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu pe motiv că acestea se derulează foarte lent. "POS Mediu se desfăşoară într-un ritm foarte alert în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor. Fac un apel la tot ceea ce înseamnă constructori care activează în zona mediului, fie că vorbim de infrastructura apă-canal, fie că vorbim de infrastructura de deşeuri, să tureze motoarele la maxim deoarece ritmul lucrărilor este foarte lent. Guvernul poate deconta de trei ori mai mulţi bani decât o face acum", a declarat vineri, la Constanţa, Rovana Plumb. Ea a mai spus că rata de absorbţie a fondurilor europene pe POS Mediu este de 21%, în condiţiile în care timp de patru luni POS Mediu a fost blocat din cauza unui management defectuos.

Hidroelectrica a pierdut o serie de procese cu foştii salariaţi. Acum trebuie să plătească drepturile din contractul colectiv de muncă

O parte din angajaţii Hidroelectrica concediaţi în perioada insolvenţei au câştigat în instanţă, astfel că producătorul de energie trebuie să le achite acestora drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă, cu penalităţi de întârziere şi actualizare cu inflaţia, anunţă Filiala Hidroelectrica Hidrosind, într-un comunicat. Anterior, Remus Borza, fostul administrator judiciar al insolvenţei Hidroelectrica şi actual preşedinte al Consiliului de Supraveghere, a anunţat că societatea a economisit 50 de milioane de lei din renegocierea contractului colectiv de muncă. Organizaţia mai precizează că începerea urmăririi penale pentru Remus Borza este un prim pas spre normalitate în sancţionarea abuzurilor săvârsite de administraţia Borza - Vulpescu la companie.

Cum a ajuns poporul să uite de Partidul Poporului

Partidul Poporului, înfiinţat de Dan Diaconescu, a pierdut mult din încrederea electoratului după ce postul OTV, principalul canal mediatic al partidului, a dispărut din grila de programe şi mai mulţi parlamentari au dezertat. Epoca de aur a partidului condus din garsonieră s-a stins, odată cu închiderea televiziunii OTV. Odată cu Dan Diaconescu, PPDD a intrat într-un con de umbră care se resimte în simpatia electoratului. Un studiu recent INSCOP realizat pentru "Adevărul" arată că PPDD scade tot mai mult în sondaje, ajungând în iulie la 7,4% intenţie de vot pentru europarlamentare (9% în martie, 8,2% în aprilie, respectiv 8,1% în mai-iunie). Mai mult, un sondaj CSCI arată că partidul patronat de Dan Diaconescu ar fi votat de numai 4% din populaţie la alegerile pentru Parlamentul European din primăvara anului viitor. În ciuda acestor cifre deloc încurajatoare, conducerea PPDD îşi păstrează optimismul în continuare.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. Cutremur la RATB. Şefii Regiei, "decapitaţi" de CA. S-a încercat trimiterea "dinozaurilor" acasă

Toţi şefii executivi şi ai Direcţiilor din cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti au fost "decapitaţi" în într-o şedinţă fulger a Consiliului de Administraţie al Regiei care a avut loc ieri, potrivit surselor EVZ. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara zilele trecute că la RATB nu se întâmplă nimic. Ieri, mai marii Regiei de Transport Bucureşti au fost luaţi în discuţie de membrii CA-ului de la RATB pentru a fi "decapitaţi", pe motiv că nu fac "nimic". "A avut loc o şedinţă fulger a CA-ului în care au fost schimbaţi toţi directorii executivi şi cei de la direcţii. Chiar şi cei vechi au fost anunţaţi că vor fi puşi pe liber, ca de exemplu Gheorghe Aron, cel care a condus RATB ani de-a rândul şi căruia mulţi angajaţi îi spun şi acum şefu", au povestit, pentru EVZ, surse din cadrul Regiei.

Crin Antonescu, săpat şi din PSD, şi din PNL

Pe fondul slăbiciunii tot mai evidente a preşedintelui PNL, în partid, în USL şi în sondaje, creşte numărul liderilor social-democraţi şi liberali care au început să-i conteste autoritatea. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a lansat ieri un atac complet neaşteptat asupra preşedintelui PNL. "Populaţia libertină (sic!) şi liberală a Constanţei nu va vota un preşedinte care susţine aşa ceva - ca toată populaţia să fie oricând la cheremul ANAF-ului", a anunţat Mazăre. Proiectul criticat de el este însă în etapa dezbaterii publice şi nu ar putea trece de Guvern fără aprobarea premierului Victor Ponta. Şi în PNL sunt tot mai mulţi cei care critică politica actualei conduceri, o situaţie pe care preşedintele partidului nu ar fi tolerat-o în urmă cu câteva luni. În şedinţa conducerii PNL de la Mamaia, preşedintele PNL Prahova, Mircea Roşca, l-a atacat pe ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, iar Ludovic Orban a cerut autosuspendarea din partid a lui Relu Fenechiu.

Regionalizare pentru liniştea baronilor

Pentru a-i da satisfacţie lui Radu Mazăre şi a rezolva conflictul dintre Constantin Niţă şi Klaus Iohannis, social- democraţii susţin crearea a 10 regiuni. Reforma administrativă nu va mai aştepta modificarea Constituţiei. Prioritatea PSD în această toamnă va fi implementarea regionalizării printr- un proiect legislativ, pentru a nu se mai aştepta revizuirea Constituţiei. Social-democraţii îşi doresc să împartă ţara în 10 regiuni, dar premierul Victor Ponta a anunţat că se va consulta şi cu colegii de la PNL, dar şi cu UDMR, PP-DD şi PDL. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a ieşit victorios, ieri, în reuniunea PSD, reuşind să-şi convingă colegii ca Dobrogea să fie o regiune de sine stătătoare. Cea de-a zecea regiune ar urma să aibă centrul la Sibiu, fiind separată de regiunea cu capitala la Braşov, pentru a elimina disensiunile dintre Constantin Niţă (PSD) şi Klaus Iohannis (PNL).

JURNALUL NATIONAL

NATO nu va participa la o intervenţie militară în Siria. Cine ar putea lansa intervenţia, după refuzul Marii Britanii (analiză AFP)

Presupusa folosire de arme chimice de către regimul sirian cere un răspuns din partea comunităţii internaţionale, dar o intervenţie directă a NATO este exclusă, a declarat vineri, secretarul general al Alianţei nord-atlantice, Anders Fogh Rasmussen, transmite AFP. "Nu văd rolul NATO într-o reacţie internaţională contra regimului sirian", a declarat Rasmussen presei daneze, conform ediţiei electronice a cotidianului Politiken. Secretarul general al Alianţei a repetat că presupusa folosire de arme chimice este "un act terifiant şi oribil" şi că "atacurile chimice reprezintă o încălcare flagrantă a normelor internaţionale, o crimă care nu poate fi ignorată". Asta cere - a spus el - un răspuns internaţional, pentru ca aşa ceva să nu se mai repete. Secretarul general al NATO a insistat înainte asupra necesităţii găsirii unei soluţii politice la conflictul sirian. El şi-a afirmat convingerea în legătură cu responsabilitatea regimului sirian în presupusul atac cu arme chimice din Siria.

Ponta: În toamnă modificăm legea şi formăm regiuni înainte de revizuirea Constituţiei

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, că din toamnă trebuie să se modifice privind regiunile de dezvoltare în sensul formării regiunilor înainte de a primi statutul constituţional prin revizuirea Legii fundamentale. Premierul a spus că proiectul cel mai important din această toamnă este declanşarea efectivă a descentralizării. Premierul a precizat că trebuie stabilite instituţiile care vor merge de la Guvern către regiuni, către structurile locale, întrucât de la 1 ianuarie se va intra pe noul exerciţiu financiar al UE şi România trebuie să fie pregătită. Ponta adăugat că anul viitor se poate merge în orice moment la referendum.

Secretarul de Stat american invocă "o acţiune ţintită, fără intervenţie la sol" în Siria. SUA se bazează pe Franţa, Liga Arabă şi Australia

Secretarul american de Stat John Kerry a susţinut, vineri, o declaraţie de presă extrem de importantă referitoare la situaţia din Siria şi mai ales în legătură cu posibila intervenţie militară internaţională în această ţară. Secretarul american de Stat a declarat că SUA vor lansa o acţiune ţintită, fără trupe la sol, contra Siriei. Pentru această posibilă operaţiune militară, Kerry a spus că se bazează pe aliaţi precum Franţa, Liga Arabă şi Australia. John Kerry, care a adus publicului informaţii culese de serviciile secrete de la faţa locului, încercând să creioneze o imagine a situaţiei din Siria, după acuzaţiile aduse regimului Bashar al-Assad de utilizare a armelor chimice contra civililor, a promis că SUA nu vor repeta "' experienţa războiului din Irak'', dacă vor fi nevoite să acţioneze militar contra Siriei.

Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat sâmbătă de un cardinal de la Vatican

Monseniorul Vladimir Ghika va fi beatificat de un cardinal sosit special de la Vatican. Ceremoniile au început încă de aseară, când au fost rostite rugăciuni şi a fost citit un acatist în cinstea monseniorului. Procesiunea de beatificare a lui Vladimir Ghika va avea loc sâmbătă, la Arhiepiscopia Romano-Catolică din Capitală. Monseniorul Ghika este al treilea martir catolic din România declarat Fericit de către Biserica Catolică. Ceremonia de beatificare a început în cimitirul Bellu, acolo unde se odihneşte preotul ucis de regimul comunist. Mai mulţi demnitari au vizitat mormântul monseniorului Vladimir Ghika şi au ţinut un moment de reculegere. Beatificarea este actul prin care Papa acordă unui creştin catolic decedat titlul de "Fericit" şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi, o ţară sau o episcopie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb