• ADEVARUL
• Adevărata ţintă a spionului rus. Sau cum vor ruşii să obţină un zăcământ strategic fără licitaţie
"Adevărul" aduce noi elemente în dosarul spionului rus interesat de zăcământul Suvorov. Acesta lucra sub acoperirea statutului de cercetător. Miza finală: exploatarea unui zăcământ de 180 de milioane de tone de minereu, fără să cumpere licenţă. Cetăţeanul rus prins cu documente clasificate asupra sa pe Aeroportul "Henri Coandă" este cercetător. Un cercetător atletic. Susţine că lucrează la un institut din Sankt Petersburg, însă nu a făcut nicio dovadă în acest sens. A fost prins când mai avea un pas spre Moscova: filtrul de rutină. Cele mai multe hărţi din lotul Moldomin acopereau zona Suvorov, aparţinând fostei Întreprinderi Miniere Moldova Nouă, devenită ulterior (Moldomin SA). Societatea a fost cumpărată de o firmă elveţiană, Mineco SA, pentru licenţa deja existentă, de exploatare a zăcământului de banatite, un minereu cu concentraţie mai mică de cupru.
• INTERVIU Cristian Sima: Am venit în Islanda de frica unor politicieni
Brokerul Cristian Sima, care a fugit din România la începutul acestei luni, după ce a pierdut toţi banii clienţilor săi, a acordat un interviu la televiziunea islandeză RUV TV în care spune că a plecat din ţară de frica unor politicieni. Fostului director al Bursei din Sibiu îl acuză pe jurnalistul Bogdan Chirieac că a fost intermediar între unele companii multinaţionale şi unii politicieni cărora le dădea mită precizând că are documente care pot dovedi acuzaţiile. "Am preferat Islanda, faţă de Elveţia, unde, de asemenea, aveam unde să locuiesc, pentru simplul motiv că am gândit că Islanda este foarte atentă cu problemele de acest gen. Îmi aduc aminte foarte bine cazul Bobby Fischer. În acel moment, aflându-mă sub presiune, am decis să aleg Islanda".
• Blaga şi Antonescu profită de "foarfeca" lui Hrebenciuc. Cei doi candidează în colegiile cu cele mai ciudate forme
Vasile Blaga şi Crin Antonescu vor candida în colegii trasate ciudat la negocierile din 2008. Harta a fost tăiată pentru a grupa primari de aceeaşi culoare politică. Liderii politici şi-au căutat colegii în care formaţiunea lor să aibă forţă electorală pentru a-şi maximiza şansele de a intra în Parlament. Potrivit legii în vigoare, intră sigur în Parlament doar candidaţii care obţin peste 50% din voturi, restul riscând să rateze Legislativul chiar dacă ar obţine primul loc în colegiu.
• Legea energiei scumpeşte forţat viaţa românilor
Din cauza restrângerii pieţei, impusă prin noua legislaţie, electricitatea îi costă tot mai mult pe producătorii de mărfuri, obligându-i să crească preţurile produselor. Energia electrică înglobată în costul oricărui obiect din jurul nostru (nu doar cea de la priză) se scumpeşte nejustificat, pentru că furnizorii şi industriaşii nu se mai pot întâlni în mod direct, ci sunt obligaţi să tranzacţioneze curentul pe o piaţă unică. Înainte de apariţia Legii 123/2012 (Legea energiei electrice şi a gazelor naturale), industriaşii puteau să-şi negocieze preţurile pentru energie pe două pieţe, şi astfel exista posibilitatea alegerii preţului cel mai bun pentru consumul lor.
• Partenerii Oltchim urnesc producţia combinatului cu bani de la clienţi
Banii necesari repornirii uzinelor din Râmnicu Vâlcea au venit de la clienţi, ca avans pentru mărfurile pe care le cumpără în mod tradiţional. Cea mai bună dovadă a faptului că o întreagă industrie are nevoie de ingredientele produse la Oltchim a fost dată zilele trecute chiar de către partenerii comerciali ai combinatului. Trecând peste scandalurile şi controversele în care a fost implicat Oltchimul, industriaşii au plătit în avans mărfurile pe care le vor prelua odată cu repornirea acestuia, ajutându-i astfel pe chimiştii de la Râmnicu Vâlcea să iasă din impasul financiar ce părea imposibil de depăşit. Acum, producţia este repornită la Uzina Clorosodică, secţia de Electroliză cu membrană (unde se obţin sodă caustică lichidă, acid clorhidric şi clor gaz), urmând ca în cel mai scurt timp să se reia producţia şi la secţia de Electroliză cu mercur (unde se obţin sodă caustică lichidă, acid clorhidric, clor şi hipoclorit de sodiu).
• Turcii văd în România cea mai bună intrare pe piaţa UE
Mai mult de 300 de investitori turci din zona balcanică s-au reunit ieri, la Bucureşti, în cadrul Forumului Economic al Oamenilor de Afaceri Turci din Europa Centrală şi de Est. Printre cele mai importante probleme analizate de investitori s-au numărat restricţiile pe care le înfruntă la intrarea pe piaţa Uniunii Europene, iar ca soluţie a fost unanim recunoscută oportunitatea unei colaborări mult mai strânse cu firmele din România. Ca stat membru, România este cea mai bună poartă de intrare pentru investitorii turci în piaţa comunitară, au spus oficialii de la tribuna Camerei de Comerţ şi Industrie - instituţia care a găzduit evenimentul.
• CURENTUL
• Mircea Diaconu - interimar la Cotroceni după suspendarea lui Băsescu
În condiţiile în care preşedintele Senatului Crin Antonescu şi cel al Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea candidează la alegerile din 9 decembrie şi nu vor accepta în ruptul capului să piardă un mandat sigur de patru ani pentru a fi maxim trei luni preşedinte interimar ,problema interimatului de la Cotroceni , în planul unei noi suspendări a lui Băsescu, a fost deja discutată în USL, după cum ne-au informat sursele noastre. Şi s-a găsit şi soluţia: senatorul PNL Mircea Diaconu, care nu mai candidează pentru un nou mandat, din motive de incompatibilitate. Asta nu-l împiedică însă să poată fi numit, peste noapte, preşedintele Senatului şi ulterior preşedinte interimar al ţării, după punerea în aplicare a planului de suspendare a lui Traian Băsescu.
• Plagiatul lui Ponta, subiect de caterincă între Antonescu şi Dragnea
După Ponta şi Dragnea au făcut glume pe seama lui Antonescu care întârzia la conferinţa de presă, apoi a venit rândul lui Dragnea să facă mişto cu Antonescu de plagiatul lui Ponta. O chestiune pentru care oamenii de stat din occident şi nu numai demisionează imediat. Ieri, la Alexandria, în timp ce aşteptau să le fie înscrise dosarele de candidatură la BEJ Teleorman, secretarul general al PSD Liviu Dragnea şi Crin Antonescu au avut un dialog care s-a încheiat cu întrebarea primului: "La plagiat tot aşa e?". Partidul Brătienilor a fost şi el ţinta ironiilor ieftine de cacealmist ale stângistului Crin care recunoaşte că numai partid de dreapta nu mai este PNL. " Da, suntem partid conservator acuma, cu Voiculescu. Şi e din ce în ce mai la dreapta conservatoare, cu voi (PSD -n.r.)... Aicea e ca la lucrările astea de diplomă, ca la alea din proiecte, îţi pune întrebări din dosar, ştii...", a spus şi Crin.
• CURIERUL NATIONAL
• Procesele - principala activitate la AVAS
Autoritatea a cerut Guvernului încă 19 mil. lei pentru reprezentarea României în litigiile aflate pe rolul Curţii de Arbitraj de la Washington. La ICSID sunt cinci procese extrem de costisitoare, iar în ţară peste 10.000. Anul trecut, instituţia a încasat doar 36 mil. lei din valorificarea unor creanţe şi 5,5 mil. lei din privatizări. Lipsa unei strategii coerente de privatizare după Revoluţie a generat, în ultimii 20 de ani, mii de procese atât pe rolul instanţelor din ţară, cât şi internaţionale, care chiar şi în cazul în care au fost câştigate au presupus costuri uriaşe pentru stat. De departe cea mai costisitoare reprezentare în instanţa de la Washington este cea din procesul ARB 10/13- iniţiat de Hassan Awdi (fost patron al Rodipet), Enterprise Business Consultants, Inc. and Alfa El Corporation împotriva României, pentru care AVAS are nevoie până la sfârşitul anului de încă 10.979.501 lei pentru plata onorariului consorţiului Leaua & Asociaţii şi LALIVE Avocats.
• Devastatorul uragan Sandy produce tensiuni politice şi economice în SUA
Paralizarea Coastei de Est americane şi haosul au întrerupt campania electorală cu 8 zile înaintea alegerilor prezidenţiale, iar tranzacţiile de pe Wall Street sunt suspendate pentru a 2-a zi consecutiv. Barack Obama doreşte să speculeze la maximum această furie a naturii, mai ales că se ştie că în istoria alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, dezastrele naturale au influenţat felul în care au votat alegătorii. O nouă estimare a impactului economic al uraganului Sandy depăşeşte 20 miliarde dolari.
• O companie chineză ar putea finanţa 40% din reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
O companie chineză, China Guandong Group, ar putea asigura aproape 40% din investiţia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, a spus ieri Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei. "Am discutat posibilitatea ca societatea chineză să investească aproape 40% din necesarul investiţional pentru unităţile nucleare 3 şi 4, în partea clasică a centralei, adică echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discuţie deosebit de importantă, mult mai importantă decât mă aşteptam. Tonusul nostru faţă de cele două reactoare a crescut simţitor", a declarat Traicu, citat de Mediafax.
• Nokia nu mai este o companie finlandeză, nici măcar europeană
Compania vinde şi fabrica din localitatea Salo, ultima din Europa. Restructurarea activităţilor a alungat producţia în Asia şi America de Sud. Nu mai este niciun mister pentru nimeni că fostul lider al pieţei globale de telefoane mobile trece printr-o perioadă nefastă. S-a vorbit despre planurile de viitor ale companiei cu origini finlandeze. Despre noua gamă de telefoane, despre revoluţie, dar singurele demersuri finalizate sunt tot cele legate de restructurări. Probabil unii au anticipat evadarea din Europa a celor de la Nokia încă de la relocarea fabricii din Bochum la Jucu. Era evident că Nokia alerga după costuri reduse, iar destinaţia finală într-o goană de costuri de producţie mici nu poate fi decât în Asia sau în America de Sud. În cazul finlandezilor, China sau Brazilia.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Voiculescu vrea să-l împingă pe Ponta către o nouă suspendare
Liderii USL vor să prevină o trădare în partidele lor prin demiterea lui Băsescu simultan cu alegerile. Victor Ponta se pomeneşte iarăşi confruntat cu problema suspendării lui Traian Băsescu, idee care a revenit, în ultimele zile, în discursul partenerilor săi de alianţă, Dan Voiculescu şi Crin Antonescu. Judecând după propriile lor declaraţii, cei doi se tem că după alegeri că Băsescu nu-l va desemna pe Victor Ponta premier, iar suspendarea ar fi menită să prevină acest lucru. Liderul PC a propus ca referendumul de demitere să aibă loc tot pe 9 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, ceea ce ar rezolva problema cvorumului necesar pentru validarea acestuia.
• 2012, apogeul crizei. Stâlpii economiei părăsesc România
Piaţa locală o duce prost, iar, în lipsa unor perspective de creştere, companii mari, de renume, părăsesc România, mutându-şi producţia în alte ţări sau renunţând la afacere. Cei cinci ani de creştere slabă pe care îi prevede FMI pentru economia locală nu rămân fără urmări. După ani de criză în care au încercat, fără succes, să supravieţuiască şi să continue creşterea, multe companii străine pleacă de la noi. În 2012, economia va resimţi din plin plecarea de anul trecut a Nokia, care era cel mai mare exportator local (şi care în 2011 a produs timp de trei trimestre), virarea producţiei Renault spre Tanger şi şirul de abandonări de business anunţate recent, în care ar putea apărea nume noi până la sfârşitul anului. Una din cele mai mari lovituri a venit în 2012 din partea ruşilor de la Mechel. O altă plecare importantă este cea a Interex, retailerul din domeniul alimentar, afectat de scăderea afacerilor.
• Strategia Guvernului la Cupru Min: taie frunză la câini pe televizor
E bine că s-a ratat privatizarea Cupru Min, cum declamau liderii USL? Nu sunt bani de investiţii şi uriasul zăcământ stă în adormire. De ce n-are România, povestea reală. România nu găseşte motoare de creştere economică, aflându- se într-o stagnare cronică, în timp ce exploatarea resurselor minerale devine o idee tot mai vehiculată. Economişti, ziarişti şi politicieni s-au aplecat cu stoicism asupra statisticilor, în ultimul an, descoperind că România ar fi, după Marea Britanie, cea mai bine dotată în bogăţii ale subsolului din Europa. Cupru Min ar putea produce 4% din cuprul extras anual la nivel mondial (Chile e lider, cu vreo 12%), dar statul român n-are în acest moment măcar 300 milioane de euro să bage în retehnologizări. Pentru că trebuie băgaţi bani şi la Moldomin Moldova Nouă (Caraş Severin), aflată în lichidare, şi unde se mai află un zăcământ de peste 1 miliard de euro (adică încă vreo 2% din producţia mondială).
• JURNALUL NATIONAL
• Deşi bântuit de frică, Cristian Sima pozează într-un arhaghel al legalităţii într-un interviu la televiziunea islandeză
După o serie de mesaje epistolare şi intervenţii telefonice la televiziuni, Cristian Sima, fostul preşedinte al Bursei Sibiu,unul dintre cei mai cautaţi, şi prin expunerea publică pe care se pare că o caută, unul dintre cei mai uşor de găsit români ai momentului, a avut o apariţie în cadrul unei emisiuni la o televiziune islandeză. Ca şi în precedentele sale intervenţii mediatizate, Cristian Sima pretinde că este doar o victimă nevinovată angrenată fără voia sa într-un vârtej al unor conjuncturi de interese. Deşi se află de mai bine de o lună de zile în Islanda, fără ca nicio autoritate a statului român să se intereseze de soarta sa, şi fără să fi fost expus unui pericol evident, Sima aduce din nou ca argument al părăsirii României sentimentul fricii de teama unei răzbunări din partea unei grupări de politicieni şi oameni de afaceri.
• Bombă nucleară contra uragan? Oamenii de ştiinţă s-au gândit la varianta asta!
Oamenii de ştiinţă au căutat o metodă prin care să poată opri un uragan devastator de dimensiunea lui Sandy, salvând vieţi omeneşti şi reducând pagubele materiale, iar una dintre ideile cele mai controversate este cea a detonării unei bombe nucleare, conform LiveScience.com. Teoria din spatele acestei idei susţine că detonarea unei bombe nucleare în faţa ochiului furtunii ar avea ca efect încălzirea aerului rece din care îşi trage energia uraganul, întrerupând curentul de convecţie al furtunii. Această idee a apărut din anii '60, dar, susţin numeroşi oameni de ştiinţă, nu are cum să funcţioneze. Întreaga populaţie a planetei a folosit în 2011 doar o treime din energie acumulată de un uragan de intensitate medie. Concluzia este clară: bombardarea unui uragan ar fi la fel de eficientă ca şi încercarea de a opri un avion cu motoarele turate la maxim pentru decolare, cu o simplă pană.
• Daniel Constantin: "România poate deveni principalul producător european de orez bio"
"Unul dintre sectoarele dezvoltate puternic în România este cel al orezului. Investiţiile italiene în domeniu au fost recunoscute şi au fost stimulate astfel încât s-a reuşit trecerea orezului pe lista produselor care beneficiază de sprijin pe zonele defavorizate. În urma discuţiilor avute cu aceşti investitori, dar şi cu ambasadorului Italiei, România poate deveni numărul unu în Europa în ceea ce priveşte cultura de orez bio, dacă va susţine bine acest sector. Cred că trebuie să ne stabilim un obiectiv astfel încât în anumite sectoare să devenim numărul unu", a declarat Constantin, care a anunţat în faţa investitorilor italieni că prioritatea Guvernului în agricultură este legată de reabilitarea sectorului de irigaţii.
• NATIONAL
• Dictatura procurorilor razvrateste Romania!
A trecut prea multa vreme de cand procurorilor li s-au acordat atributii sporite in derularea anchetelor, pentru ca lumea sa-si mai aduca aminte si expunerea de motive prin care s-a obtinut modificarea substantiala a legislatiei in domeniu. In urma cu patru ani, timp de cateva luni de zile, opinia publica si clasa politica deopotriva au fost intensiv pregatite pentru teribila Lege 298/2008, care avea in curand sa schimbe dramatic soarta a milioane de romani. Puterile aproape fara de limita primite atunci de procurori trebuia sa le permita acestora sa-i ancheteze si sa-i condamne la ani grei de puscarie pe teroristi, corupti si interlopi deopotriva. Vremea a trecut insa si contractele cu statul curg in continuare garla, bordurile se schimba in acelasi ritm alert peste tot in tara iar imbogatitii din "high-life"-ul dambovitean sunt invidiati pana si de marii miliardari ai lumii pentru petrecerile fastuoase organizate pe Riviera franceza si nu numai.
• Dragnea baga prima lopata sub scaunul lui Ponta
Incurajat de concubinajul cu Crin Antonescu, Liviu Dragnea a inceput sa sape gospodareste la groapa sefului sau de partid, Victor Ponta. A facut-o chiar la depunerea candidaturii cand, netam - nesam, s-a "trezit" vorbind despre plagiat (ceea ce, pentru un pesedist din zilele noastre, echivaleaza cu a vorbi despre funie in casa spanzuratului).
• PDL atarna tot la mila lui Basescu
Toate artificiile, gen cooptarea "ungurenilor" sau spalarea cu "detergentul" Macovei, nu fac impreuna cat o aparitie electorala a lui Traian Basescu, cred cu tarie pedelistii. Intrebat daca Traian Basescu se va implica in campania democrat-liberalilor, Vasile Blaga a raspuns initial cu un corect si constitutional "nu". Imediat insa, liderul PDL a demonstrat ca partidul nu poate candida fara "locomotiva" sa traditionala: "In calitatea sa de presedinte, Traian Basescu are si obligatia de a arata romanilor cum merg treburile in tara". Ceea ce, tradus, inseamna ca pedelistii de abia asteapta ca Basescu sa fenteze Constitutia si sa le tavaleasca bine adversarii in campanie, explicand cat de prost merg lucrurile sub Guvernul USL.
• PUTEREA
• După referendum, Gitenstein e îngrijorat de parlamentare. I-am speriat pe americani!
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-a declarat marţi îngrijorat de comportamentul politicienilor români în contextul alegerilor, susţinând că un prim test privind o coabitare civilizată şi stabilă va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. "Urmează provocări extrem de mari. România se apropie de o serie de alegeri dificile care este posibil să dezbine poporul. Sincer, sunt îngrijorat. După încheierea războaielor politice, vor reuşi politicienii români să se întoarcă la o formă de coabitare civilizată şi stabilă? Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA", a spus Gitenstein, potrivit Agerpres, într-un discurs rostit la Biblioteca Centrală Universitară.
• Creditele neperformante sufocă băncile
Băncile comerciale au ajuns într-o situaţie foarte proastă, iar de o lungă perioadă de timp ele au pierderi, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, analistul financiar Dragoş Cabat. Dovada o face un raport al Băncii Comerciale Române, care relevă că instituţia financiară a înregistrat o rată a creditelor neperformante de 25,8% din portofoliul total de credite la sfârşitul lunii septembrie 2012.
• 14.000 de medici specialişti au fugit în UE
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a atras atenţia în legătură cu fenomenul îngrijorător al plecării din ţară a medicilor. "Vorbim de un exod, de când am intrat în UE au plecat peste 13.900 de medici specialişti din România. Nu avem o situaţie exactă a medicilor rezidenţi care au plecat. În condiţiile în care avem o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, producem pentru export", a afirmat preşedintele CMR. Acesta a reliefat faptul că pentru pregătirea acestor medici s-au cheltuit 3,5 miliarde de euro, care ar fi trebuit să se regăsească în serviciile de sănătate. Prof. dr. Astărăstoae a subliniat că există zone depopulate de medici, mai ales în mediul rural. Potrivit acestuia, în România sunt 41.000 de medici şi 14.000 de rezidenţi şi ar fi nevoie de 80.000 de medici.
• ROMANIA LIBERA
• Acuzaţiile de trădare ale lui Dan Voiculescu produc iritare în USL
Fondatorul Partidului Conservator a vorbit explicit despre existenţa în PSD şi PNL a unor oameni fideli lui Traian Băsescu care, după ce USL va câştiga alegerile pe 9 decembrie, vor trăda alianţa, astfel încât "în 48 de ore vom avea un guvern condus de un premier care va fi omul lui Traian Băsescu". Declaraţiile lui Voiculescu au produs însă iritare în rândul USL. Spre exemplu, Ioan Rus spune că "acest scenariu este absolut deplasat", iar în ceea ce priveşte o eventuală suspendare a lui Băsescu, aceasta ar trebui cântărită de "oameni raţionali". La rândul său, Ludovic Orban spune că Voiculescu a făcut aceste declaraţii "doar pentru a se băga în seamă".
• Directorul Centrului pentru Studii Est-Europene şi Asiatice: Războiul în Orientul Apropiat s-ar putea extinde şi în România
"Un război între marile puteri nu este în afara sferei posibilului", consideră directorul Centrului pentru Studii Est-Europene, Mihail E. Ionescu, explicând că un eventual război mondial este "posibil, dar nu probabil" şi că faţă de anul trecut situaţia s-a atenuat, iar "SUA nu au abandonat leadership-ul global". "Teoretic există toate condiţiile declanşării unui nou război", explică profesorul Mihail E. Ionescu, "dar practic interdependenţa din zilele noastre face ca orice mare putere care s-ar simţi împinsă la un astfel de act să nu meargă până la capăt". În schimb, un conflict regional pe fondul încordării relaţiilor între Turcia şi Siria, între Iran şi Israel şi al rivalităţii dintre Moscova şi Ankara ar contamina zona Mării Negre:
• ZIARUL FINANCIAR
• Cum va face BCR să treacă de la pierderi de 172 mil. euro la profit anul viitor
Andreas Treichl, şeful Erste, pune la bătaie un bonus special dacă managementul BCR reuşeşte restructurarea băncii. BCR trebuie să-şi reducă din costul cu creditele neperformante, să continue să taie din costurile operaţionale şi să relanseze creşterea businessului de bază pentru a-şi atinge obiectivul de a reveni pe profit anul viitor, iar pentru ca implicarea managementului să fie totală, acţionarul majoritar Erste Group este gata să ofere un bonus special dacă programul de restructurare a celei mai mari bănci din România va fi o reuşită. "Suntem destul de siguri că dacă nu se întâmplă nimic dramatic, vom reuşi să revenim pe profit în România în 2013", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, la o conferinţă cu analiştii organizată la Londra pentru prezentarea rezultatelor financiare ale grupului austriac pe trimestrul trei.
• Cine sunt cei mai mari manageri de bani care ţin în şah statele lumii
GIGANTUL american BlackRock, condus de Larry Fink, este pentru al treilea an consecutiv cel mai mare manager de bani din lume cu active în gestiune de 3.512 mld. dolari la finalul anului trecut, de peste o sută de ori mai mari decât rezervele BNR şi de peste 40 de ori mai mari decât activele sistemului bancar românesc, potrivit unui raport emis de compania americană de consultanţă şi research Towers Watson. Americanii de la BlackRock au investiţii, de ordinul a câtorva milioane de dolari, şi pe bursa de la Bucureşti prin intermediul unui fond destinat pieţelor de frontieră. Compania are pe mână economiile a milioane de americani şi este printre cei mai mari jucători de pe pieţele financiare ale lumii, atunci când cumpără sau vinde obligaţiunile unei economii aflate în dificultate, BlackRock poate decide soarta unui guvern sau a unei ţări. Pe locul secund se situează asigurătorul Allianz, cu o avere de 2.117 miliarde de dolari, cu 100 de miliarde de dolari mai mult decât în 2010.
• Energia hidro nu este atractivă când este scoasă transparent pe bursă: 4 licitaţii din 6 organizate au fost anulate din lipsă de oferte
Încercarea Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie locali, de a vinde energie în mod transparent pe bursa OPCOM nu a avut succes, patru din cele şase licitaţii organizate azi fiind anulate din lipsa ofertelor. Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România, ani de-a rândul producţia companiei fiind disponibilă numai pentru un număr limitat de firme care au reuşit la începutul anilor 2003-2004 să încheie contracte directe. Odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, şase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denunţate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei.