REVISTA PRESEI 31.10.2015

Willy Homner
Revista Presei / 31 octombrie 2015

ADEVARUL

Incendiu fără precedent în Capitală: cel puţin 27 morţi şi peste 160 de răniţi

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seara, la clubul Colectiv din zona Piaţa Unirii din Capitală. Potrivit primelor informaţii, este vorba de cel puţin 27 morţi şi de alte peste 160 de persoane care au suferit arsuri grave. Secretarul de stat Raed Arafat se aşteaptă ca numărul victimelor să crească. A fost activat Codul Roşu de Urgenţă. La numărul de telefon 021. 2069291 se pot afla informaţii despre victime. Tragedia din Clubul Colectiv, de vineri seară, a produs momente de groază ce îi vor urmări probabil tot restul vieţii pe cei care au scăpat teferi. Mărturiile participanţilor la eveniment oferă toate acelaşi tipar: flăcări care s-au răspândit rapid, o panică generală care a cuprins mulţimea şi o busculadă masivă creată la ieşirea din local. Inspectorii din cadrul Direcţiei Inspecţie şi Control - Serviciul Inspecţie Comercială au făcut, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4, în data de 21 octombrie 2015, un control tematic la Clubul Colectiv. Aceştia au aplicat şi o amendă, deoarece "societatea desfăşura activitate de alimentaţie publică cu personal necalificat în domeniul alimentar".

Guvernul se pregăteşte să declare doliu naţional

Spitalele din Capitală lucrează la foc continuu începând de vineri noapte, când au preluat 184 de persoane rănite în urma incendiului devastator din Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi din care 17 sunt încă neindentificaţi. În prezent, alte 146 de persoane sunt internate în spitale, prognosticul fiind rezervat. Oficialii vor să declare trei zile de doliu naţional, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. "A fost şedinţa comitetului naţional pentru situaţii de urgenţe, s-au prezentat toate măsurile luate în cursul nopţii. Statul român a arătat că sistemul de urgenţă a funcţionat. Toate spitalele au acţionat rapid, s-au mobilizat rapid, o parte din medici au venit chiar voluntar, medicamentele şi tot ce era necesar a fost asigurat. Au fost luate măsuri de transfer de echipamente medicale spre spitalul de arşi. Situaţia este stabilizată în toate spitalele în care s-a intervenit. Spitalul Floreasca, SUUB, Spitalul de Arşi, Spitalul Colţea, Spitalul Militar, Spitalul Sfântul Ioan, Bagdasar, MAI sunt unităţile sanitare care au preluat răniţii", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, în urma Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă care s-a întrunit sâmbătă dimineaţă la Guvern.

Nu există solicitare pentru autorizarea show-ului pirotehnic

În acest moment, la nivelul ISU nu exista nicio solicitare de autorizaţie pentru desfăşurarea evenimentului pirotehnic din clubul Colectiv. La rândul său, Bănicioiu a declarat că la ora 12.30 va fi şedinţă de Guvern condusă de Victor Ponta şi se vor propune trei zile de doliu naţional începând de azi. Vreau să vă mai informez că Gabriel Oprea a informat permanent atât premierul României cât şi preşedintele acestei ţări. Până în acest moment toate lucrurile au fost sub control inclusiv cele de consumabile şi de medicaţie. "Este posibil ca bilanţul să se mărească, e clar că este un prognostic rezervat", a completat Raed Arafat. "Cei care au rămas internaţi sunt între stare medie şi stare gravă. Este o tragedie fără precedent, poate cea mai mare după Revoluţie. Transmitem condoleanţe familiior şi vă asigurăm că pentru fiecare din cei internaţi se face tot posibilul pentru a fi salvaţi", a completat Nicolae Bănicioiu.

Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Acţionarul principal al Colectiv Club SRL, firma care deţine clubul în care s-a produs tragedia, este Alin Anastasescu, acesta mai având alţi doi asociaţi. Din mai 2013, el este co-fondator şi managing partner la Clubul Colectiv, iar din ianuarie 2011 este şi producător la Cevadevis.ro., unde a realizat materiale de publicitate pentru branduri cunoscute şi a mai organizat evenimente la firma Sasquatch pentru brandul Mountain Dew. Anastasescu a mai lucrat pentru compania Emagic Entertainment/Danube Event Services la organizarea unor concerte pe care renumite trupe internaţionale le-au susţinut în România. Clubul Colectiv se află pe strada Tăbăcarilor nr. 7 din Sectorul 4 al Capitalei şi funcţionează într-o hală din fosta fabrică "Pionierul". Vineri seară, clubul găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30.

IKEA anunţă un lanţ de magazine

Cel mai mare retailer de mobilă şi decoraţiuni din lume, colosul IKEA, trece la ofensivă pe piaţa românească. Şi asta după opt ani în care a operat un singur magazin, în zona comercială Băneasa, preferând să investească în imobiliare şi păduri.Oficialii companiei au anunţat că planurile de viitor ale IKEA sunt de a ajunge la un număr de nouă magazine în România, în perioada ce urmează. Primul pas este deja făcut, după ce anul acesta suedezii au cumpărat un teren în zona Pallady, unde urmează să dezvolte cel de-al doilea magazin de pe piaţa românească. IKEA a anunţat de curând că în anul de catalog septembrie 2014- august 2015 a realizat vânzări estimate la 94,3 milioane de euro. Ca cifră de afaceri, IKEA stă destul de bine pentru un singur magazin. Retailerul suedez este al treilea ca mărime pe piaţa românească a mobilei, după brandurile autohtone Aramis (primul loc) şi Mobexpert (locul 2). Cifra de afaceri pe tot anul trecut realizată de IKEA este estimată la 87,6 milioane de euro, potrivit datelor ministerului Finanţelor.

Delegaţia germană aflată în vizită la Bucureşti nu a dorit să se întâlnească cu Ponta

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a declarat că nu a solicitat o întrevedere a delegaţiei parlamentare pe care o conduce şi premierul Victor Ponta, arătând către problemele penale pe care le are şeful Executivului de la Bucureşti. Delegaţia germană a fost primită, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis. "Nu am solicitat o întrevedere premierul României, Victor Ponta. Suntem de părere că domnia sa trebuie să stea de vorbă cu alte instituţii. Ştiţi că premierul este urmărit penal şi trimis în judecată. Vă amintesc că preşedintele Christian Wulff şi-a dat demisia încă din stadiul în care existau doar unele suspiciuni. E o chestiune de cultură politică şi democratică. Vrem să evităm distrugerea reputaţiei unei funcţii", a declarat, la Bucureşti, Gunther Krichbaum, potrivit euractiv.ro. Krichbaum a criticat decizia Parlamentului de a face scut în jurul premierului Victor Ponta.

Acţiunile producătorilor de prezervative sunt în scădere după schimbarea politicii "o familie, un copil" din China

Sfârşitul politicii "o familie, un copil" din China a majorat valoarea acţiunilor companiilor care fabrică produse pentru bebeluşi, scutece, lapte praf, în timp ce producătorii de prezervative au înregistrat scăderi, scrie AP, citată de Agerpres.ro. Partidul Comunist Chinez (PCC) a anunţat oficial joi încetarea politicii copilului unic şi a informat că toate cuplurile chineze vor avea dreptul să aibă doi copii. Această decizie istorică survine în urma unei relaxări a politicii copilului unic, survenită în urmă cu doi ani, când Beijingul le-a permis cuplurilor de chinezi să aibă doi copii dacă unul dintre părinţi era copil unic. Investitorii se bazează pe o creştere accentuată a vânzărilor companiilor care produc articole pentru nou-născuţi şi copii, în timp ce analiştii de la Credit Suisse estimează o majorare a cheltuielilor anuale de consum cu 4-6%, adică aproximativ 120 - 140 miliarde de yuani (19 - 38 miliarde de dolari).

Liberalii fac sâmbătă un miting în Capitală. PNL cere demisia lui Gabriel Oprea

Prim-vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu, a anunţat că formaţiunea din care face parte va organiza sâmbătă un protest, de la ora 11.00. Liberalii îşi vor manifesta nemulţumirea faţă de Guvernul Ponta, în special faţă de modul cum s-a comportat în ultimele zile vicepremierul Gabriel Ponta, în faţa Ministerului Afacerilor Interne. Atanasiu a anunţat că traseul protestului va fi: Piaţa Victoriei până la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din Piaţa Revoluţiei, liberalii urmând să ceară demisia ministrului Oprea. La această acţiune, sunt aşteptaţi să participe în jur 3.000 de oameni, inclusiv co-preşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. "O să înceapă la ora 11:00 şi o să facem o deplasare de la Piaţa Victoriei până la ministerul condus de domnul Oprea, unde-i lăsăm o demisie gata scrisă, să nu se chinuie omul s-o semneze şi, cu asta, basta! Trei mii de oameni am estimat noi că ar încăpea pe trotuar, că aşa am primit autorizaţia - pe unul dintre trotuarele de pe Calea Victoriei",a a spus preşedintele PNL Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Cod ROŞU de intervenţie în toate spitalele din Capitală

Tragedie într-un club din Capitală. 27 de persoane şi-au pierdut viaţa după un incendiu produs în clubul Colectiv în timpul unui concert rock. Klaus Iohannis a trimis un mesaj de condoleanţe familiilor îndoliate. De asemenea, pentru prima dată în România s-a emis cond roşu de intervenţie. Din cauza faptului că foarte mulţi tineri nu aveau buletinul la ei, familiile care îşi stiu copiii plecaţi în oraş sunt rugate să sune la numerele de telefon: 021.206.92.91, 021.313.06.05, 021.206.92.83, 021.264.87.04, 021.264.85.25, 021.206.93.75 şi 021.312.25.47. Raed Arafat a declarat că numărul persoanelor care sunt internate în spitalele din Capitală este 146. Printre victimele incendiului se numără şi minori. Două fete de 17 ani sunt internate la Spitalul Grigore Alexandrescu, în stare bună, având arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. De asemenea, o fată şi un băiat, ambii în vârstă de 16 ani, au fost preluaţi de la Spitalul Floreasca de Spitalul Grigore Alexandrescu. Fata este intubată, având arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, iar băiatul are arsuri pe 35% pe suprafaţa corpului.

Iohannis e cutremurat pe Facebook şi Ponta se întoarce de urgenţă din Mexic

Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj despre tragedia care a avut loc vineri seară la Clubul Colectiv din centrul Capitalei, în urma caruia au murit 26 de persoane si au fost rănite 142. "Sunt cutremurat şi profund indurerat de tragicul eveniment care s-a produs în aceasta seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastra si pentru mine personal. In aceste momente dureroase, imi exprim intreaga compasiune si solidaritate fata de familiile celor afectati de aceasta tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de intregul sprijin al celor implicati in operatiunile de salvare si ii rog sa aiba incredere ca institutiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei sa fie cat mai limitate. Va chem pe toti sa fim alaturi de familiile indurerate si sa dam dovada de solidaritate si de compasiune", a scris presedintele pe Facebook. Şi premierul Victor Ponta - aflat în Mexic - a anunţat că se va întoarce de urgenţă în ţară.

500 de pompieri şi jandarmi, cu 75 de autospeciale au intervenit azi-noapte la incendiul din Clubul Colectiv

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Sănătăţii au intervenit pentru pentru salvarea de vieţi omeneşti şi stingerea incendiului. În această misiune au acţionat peste 500 de forţe - pompieri, jandarmi, poliţişti şi echipaje medicale. Echipajele de intervenţie au acţionat cu 75 de autospeciale ale ISU Bucureşti - Ilfov, dintre care 11 cu apă şi spumă, 3 de descarcerare, 3 pentru transport victime multiple, 2 spitale mobile, 2 autoscări, precum şi 57 de autospeciale SMURD şi ambulanţe. Acestora li s-au adăugat maşinile poliţiei şi jandarmeriei care au asigurat fluidizarea traficului pentru deplasarea ambulanţelor.

O decizie cu impact major: China a renunţat la Legea Copilului Unic, după 30 de ani

China a renunţat oficial la Legea copilului unic. Anunţul a fost făcut joi de Partidul Comunist Chinez. Potrivit agenţiei de presă China Nouă, toate cuplurile de chinezi vor avea de-acum dreptul de a face maxim doi copii. Anunţul era aşteptat de mai multe zile, în contextul desfăşurării reuniunii Comitetului Central al PCC, întrunit luni pentru patru zile într-un hotel din Beijing. Această decizie istorică a fost luată după ce autorităţile chineze au relaxat legea copilului unic în 2013, permiţându-le unor categorii de părinţi să aibă maxim doi copii. Noua decizie a fost luată pe fondul unor îngrijorări legate de dezechilibrul de gen în China şi îmbătrânirea populaţiei. Concepută pentru a controla naşterile şi sporul demografic ameţitor, efectele adverse ale acestei politici nu au întârziat să apară. În prezent, China este ameninţată de îmbătrânirea populaţiei, de lipsa forţei de muncă şi de un dezechilibru de gen. În China, la fiecare 118 bărbaţi sunt 100 de femei, în timp ce un locuitor din zece are peste 65 de ani.

Premierul Ungariei îl acuză pe George Soros că alimentează valul de imigranţi pentru a slăbi Europa

George Soros vrea ca Europa să preia câte un milion de imigranţi pe an. Viktor Orban l-a acuzat pe miliardarul american de origine maghiară că face parte dintr-un "cerc de activişti" care încearcă subminarea Europei prin alimentarea valului de imigranţi. Într-un interviu pentru Radio Kossuth, citat de Bloomberg, premierul de la Budapesta a declarat: "Numele său (al lui Soros - n.r.) este cel mai bun exemplu al celor care susţin tot ce slăbeşte statele, susţin tot ce schimbă stilul de viaţă tradiţional european." Viktor Orban a continuat: "Aceşti activişti care susţin imigranţii în mod necugetat devin parte a acestor reţele internaţionale de trafic de persoane." George Soros, de origine maghiară, sprijină financiar masiv organizaţiile care oferă asistenţa juridică solicitanţilor de azil. La sfârşitul lui septembrie, într-un articol pentru Project Syndicate, miliardarul scria: "UE trebuie să accepte câte un milion de solicitanţi de azil anual, în viitorul previzibil (...) UE trebuie să aloce câte 15.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil, în primii doi ani, pentru a-l ajuta să acopere costurile cu cazarea, sănătatea şi educaţia."

JURNALUL NATIONAL

Explozie in clubul Colectiv, 146 de persoane rănite internate 27 de morti

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a convocat pentru sâmbătă dimineaţă, la ora 7,00, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, după incendiul din clubul Colectiv din Capitală, soldat cu numeroşi morţi şi răniţi. Oprea a precizat că l-a informat permanent asupra evoluţiei situaţiei pe preşedintele Klaus Iohannis. A demarat o anchetă pentru ucidere din culpă. Apel UMANITAR! Supravieţuitorii exploziei au nevoie de sânge. Apel către donatorii de sânge să doneze pentru răniţii exploziei! Prim-ministrul Victor Ponta a convocat şedinţă de guvern, sâmbătă, pentru declararea doliului naţional timp de 3 zile, informează Biroul de presă al Executivului.

Arafat: La nivelul ISU, nu există nicio solicitare de autorizare a activităţii în urma căruia s-a produs incendiul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, că la nivelul ISU Bucureşti nu figurează niciun document, nicio solicitare, pentru derularea activităţii care se desfăşura la clubul Colectiv din Capitală, unde vineri seară s-a produs un incendiu în urma căruia au decedat 27 de persoane, iar alte circa 150 au fost rănite. " Nu e normal, am verificat dacă era emisă o autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti şi al judeţului Ilfov şi nu există documente la acest moment care să fie depuse, solicitate, să fie cerut un punct de vedere sau o aprobare din partea ISU", a declarat Raed Arafat, sâmbătă dimineaţa.

Angajări pe banda rulanta la DNA - 41 procurori noi într-o săptămâna!

41 de noi procurori au fost admişi la DNA in urma interviurilor din 1-2 octombrie si 6 octombrie. CSM a avizat in şedinţele Secţiei procurori din 6 si 13 octombrie numirile făcute prin ordin al Codruţei Kovessi . Avizele sunt publicate pe site-ul CSM in 28 octombrie. Aflam ca in interviul din 1-2 octombrie au fost admişi 35 de procurori iar in 6 octombrie alţi 6. Condiţiile de angajare sunt şase ani vechime si calificative de foarte bine in mapa profesionala. Schema DNA a fost majorata la 154 posturi de procurori cu funcţii de execuţie. Pana la 1 octombrie erau angajaţi 92 de procurori cu funcţie de execuţie. După angajarea masiva din perioada 1-6 octombrie, au rămas vacante 21 de posturi. Procedura de promovare la DNA nu prevede examene scrise. Sunt necesare o cerere si proba de admitere orala, prin interviu.

Banca Carpatica şi-a adâncit pierderea cu 22% în primele nouă luni, la 26,5 milioane lei

Banca Comercială Carpatica (BCC) a înregistrat o pierdere de 26,5 milioane lei în primele nouă luni ale acestui an, cu 22% mai mare decât cea raportată în perioada similară din 2014, în timp ce veniturile nete au scăzut cu 19%, la 81,3 milioane de lei, potrivit unui comunicat al băncii, publicat vineri pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În primele nouă luni din 2014, Banca Comercială Carpatica raportase o pierdere de 21,7 milioane de lei. Potrivit sursei citate, în primele nouă luni ale acestui an, Banca Carpatica a înregistrat venituri nete de 81,3 milioane lei, în scădere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când se ridicau la 100,9 milioane lei, în principal ca urmare a veniturilor mai scăzute din dobânzi şi activele financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb