REVISTA PRESEI 31.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 31 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 31.12.2016

ADEVARUL

Cum a fost desemnat noul premier

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Sorin Grindeanu prin SMS. "Felicitări!", a fost mesajul transmis de şeful statului. Grindeanu nu avea numărul preşedintelui, aşa că l-a sunat pe Dragnea să confirme, crezând că e o farsă. PSD propune ca noul Guvern să depună jurământul miercuri seara, însă tot Iohannis va decide. La conferinţă de presă, Dragnea a arătat din nou că el este adevăratul premier, eclipsându-l total de Grindeanu. "Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie a.c., decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată", arată site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Reportaj acasă la rudele lui Sorin Grindeanu, în Oltenia

Familia prim-ministrului desemnat, Sorin Grindeanu, are origini în Gorj. Tatăl acestuia s-a născut în satul Pocruia, din localitatea Tismana, o zonă pitorească, aşezată la poalele Munţilor Vâlcan, împrejmuit de Dealul Pocruiei. În acest loc trăiesc o mare parte dintre rudele lui Sorin Grindeanu: unchi, mătuşi, verişori şi nepoţi. Rudele şi vecinii din Pocruia nu prea l-au văzut pe Sorin Grindeanu prin satul lor, unde îşi are rădăcinile. Ultima dată a fost în urmă cu 20 de ani, la nunta unui verişor, fiica Mariei Procopie, mătuşa sa şi cea mai în vârstă dintre cei cinci fraţi şi surori care mai sunt în viaţă.

Primele nume de miniştri din Guvernul Grindeanu

Potrivit unor surse din PSD, guvernul Sorin Grindeanu va avea cel puţin patru noi ministere faţă de actualul Executiv: Turism, Ape şi Păduri, Românii de pretutindeni, IMM-uri şi antreprenoriat, care vor deveni de sine stătătoare, după ce până acum au fost conduse de miniştri delegaţi. Iată şi primele nume vehiculate în partid pentru diverse ministere. Premier - Sorin Grindeanu plus doi vicepremieri: unul de la PSD, altul de la ALDE. 1. Ministerul Apărării- Georgian Pop. 2. Ministerul de Interne- Gabriel Vlase. 3. Ministerul de Finanţe- Cristian Socol. 4. Ministerul Economiei- Mihai Tudose. 5. Ministerul Justiţiei- Florin Iordache. 6. Ministerul Agriculturii- Paul Stănescu. 7. Ministerul Sănătăţii- Florian Popa. 8. Ministerul Mediului- Daniel Constantin.

Un fost director al Fiscului a recunoscut la DNA şpaga primită

Un fost şef din cadrul Fiscului le-a explicat procurorilor DNA că "atunci când eşti într-o funcţie ca cea pe care a avut-o Sorin Blejnar la momentul respectiv (de şef al Fiscului - n.r.) trebuie să dai nişte bani la partidul aflat la guvernare ca să te menţină în ea". Dan Stroe a recunoscut şpaga şi a făcut mărturisiri complete în faţa procurorilor DNA. Dan Stroe, fost director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), urmărit penal alături de Sorin Blejnar în dosarul de trafic de influenţă instrumentat de DNA Ploieşti, a recunoscut faptele de care este acuzat şi a propus anchetatorilor un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Vladimir Putin mută în jocul de şah Rusia-SUA

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a respins propunerea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, de a expulza 35 de diplomaţi americani de pe teritoriul Federaţiei Ruse, transmite Russia Today. Propunerea lui Lavrov a venit după ce administraţia Obama a anunţat, joi, expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul SUA, ca urmare a acuzaţiilor la adresa Moscovei de ingerinţe în procesul electoral din Statele Unite. Potrivit lui Vladimir Putin, gestul lui Obama a fost o provocare. Şeful Federaţiei Ruse a afirmat că Moscova îşi rezervă dreptul de a răspunde măsurilor luate de administraţia Obama. Dar tot Vladimir Putin a adus în discuţie şi politicile pe care le va urma administraţia Trump.

Toţi francezii, donatori de organe din oficiu

După ce Franţa a decis ca de la 1 ianuarie 2017 toţi francezii să fie consideraţi, din oficiu, donatori de organe, specialiştii din transplantologia românească spun că acordul prezumat nu ar avea efecte în România, motiv pentru care nu intenţionează să propună o măsură similară în perioada următoare. "Psihologic vorbind, nu ni se potriveşte", arată aceştia. Concret, francezii au luat decizia ca de la 1 ianuarie 2017 să aplice o lege veche de 40 de ani, dar care era interpretabilă. Mai precis, potrivit actului normativ, care a suferit modificări, toţi francezii vor fi consideraţi din oficiu donatori de organe, iar cei care nu vor dori acest lucru vor face parte dintr-un registru al non-donatorilor sau vor lăsa, în scris, familiei, că nu doresc să devină donatori de organe.

EVENIMENTUL ZILEI

Mesajul lui Traian Băsescu adresat cititorilor EVZ

Traian Băsescu a trimis un mesaj cititorilor Evenimentului Zilei. Le mulţumeşte pentru încredere şi le face o promisiune pentru 2017. Deja a devenit tradiţie ca, la fiecare sfârşit de an, Evenimentul zilei să propună cititorilor săi un sondaj de opinie avându-i ca protagonişti pe politicienii de pe prima scenă a ţării, precum şi evenimentele care au marcat anul. Şi în 2016, chiar dacă nu mai este preşedintele României, Traian Băsescu a fost votat de cititorii EVZ ca fiind cel mai bun politician al anului. Pentru al treilea an consecutiv, cititorii "Evenimentului zilei" au decis că Traian Băsescu este cel mai bun politician român. Acesta s-a clasat pe primul loc în topul realizat de cititorii EVZ cu un scor de 55,59%

Criza politică a trecut. Din nenorocire, nerodul iresponsabil a rămas mai departe la Cotroceni! - Ion Cristoiu

Criza politică s-a încheiat. E drept, în stil Caragiale. A pornit-o în stil tragic, gen Eschil, şi s-a încheiat în stil comic, gen Caragiale sau Gogol. Dimineaţă, Sorin Grindeanu a fost anunţat de Klaus Iohannis printr-un SMS c-a fost desemnat premier. Pe drept cuvînt, presa independentă, cea care s-a deosebit clar în aceste zile de Presa cu epoleţi, de Presa Forţelor oculte, finanţată ocult, a văzut în SMS o formulă unică de comunicare în Istoria României de la sfara în ţară de pe vremea dealurilor pe post de Internet. Eu cred însă că formula aleasă de Klaus Iohannis de a anunţa o decizie aşteptată de o ţară întreagă exprimă nu nerozia, ci constrîngerea. N-am nici o îndoială că intenţia lui Klaus Iohannis a fost de a respinge şi această propunere, avansînd varianta Eugen Tomac.

Prima gafă a premierului desemnat, făcută lângă umărul lui Dragnea

Sorin Grindeanu nu are exerciţiu în mediul de afaceri, după cum reiese din CV-ul său, dar mai are multe de învăţat şi în privinţa legislaţiei privind demnitarii. Şeful său, Liviu Dragnea, nu a avut timp să-l instruiască, iar premierul desemnat a făcut prima gafă în conferinţa de presă de la ora 14.00, când cei doi lideri PSD au comunicat românilor ce vor face de acum încolo. Sorin Grindeanu a afirmat că el nu va avea nevoie de SPP, pentru că "dacă domnul Dragnea a refuzat, o voi face şi eu", arătându-i astfel şefului care i-a făcut onoarea să-l desemneze premier că îi va urma exemplul în toate. Doar că Sorin Grindeanu greşeşte, nu ştie că legea nu-i permite asta. Dacă s-ar fi consultat cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, acesta l-ar fi luminat şi i-ar fi explicat că, odată ajuns prim-ministru, nu va putea să facă orice.

Se anunţă UN MARE RĂZBOI pe Justiţie şi Externe între Klaus Iohannis şi PSD

Fostul premier Adrian Năstase consideră că viitorii miniştri de Justiţie şi Externe vor arăta dacă PSD intenţionează să preia frâiele sau dacă i le va ceda şefului statului. "Klaus Iohannis a inteles ca a intins coarda prea mult. De aceea a semnat decretul de desemnare pentru Grindeanu. Urmeaza o perioada complicata. In primul rand, stabilirea echipei guvernamentale. Mesajele economice si cele sociale din programul de guvernare au fost bine construite si bine explicate. Ramane de vazut felul in care va fi elaborata politica noului guvern in materie de justitie si in materie de politica externa. Din acest motiv, nominalizarile pe aceste posturi ne vor indica daca guvernul se va implica in aceste zone sau le va lasa ca "domenii rezervate" pentru presedinte", a scris Năstase pe Facebook.

Dan Voiculescu a primit o LOVITURĂ GREA din partea magistraţilor

Fostul senator Dan Voiculescu a înaintat la începutul lunii decembrie o cerere de eliberare condiţionată, respinsă însă de magistraţii Judecătoriei Sectorului 5. În motivarea judecătorilor se arată că lucrările scrise de Voiculescu în penitenciar nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat, fiind doar un mod de a câştiga zile mai uşor pentru a fi eliberat mai repede prin exploatarea lacunelor legislaţiei, conform Mediafax. Potrivit sursei citate, pentru patru din cele 11 lucrări ştiinţifice întocmite de Dan Voiculescu, respectiv «Omenirea încotro?», «Dezvoltarea Economică», «Economia Românească» şi «Investiţiile străine-vector al dezvoltării economice», nu există un tabel de pontaj, astfel că instanţa nu poate constata că Dan Voiculescu a redactat lucrările în penitenciar.

Ce trebuie să faci pentru a NU plăti impozit MĂRIT în 2017

Românii care desfăşoară activităţi economice trebuie să depună la primărie până cel târziu în 31 martie 2017 un raportul de evaluare al imobilului în care funcţionează în vederea stabilirii cuantumului de impozitare, doar dacă valoarea proprietăţii nu a fost actualizată în ultimii trei ani, asta pentru a evita plata unui impozit majorat. Începând din 2016, impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice se calculează prin aplicarea unei cote asupra valorii de impozitare determinate dintr-un raport de evaluare semnat de un evaluator autorizat ANEVAR, conform Codului Fiscal. Primăriile aplică imobilelor cu destinaţie rezidenţială o cotă de impozitare cuprinsă între 0,08% şi 0,2%, iar celor cu destinaţie nerezidenţială o cotă cuprinsă între 0,2 şi 1,3%.

JURNALUL NATIONAL

Sorin Grindeanu: Preşedintele Iohannis m-a anunţat printr-un SMS

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat în timpul conferinţei de presă de la Parlamentul României, că preşedintele Klaus Iohannis l-a anunţat că a semnat desemnarea printr-un sms. Grindeanu a mai spus că el nu avea numărul de telefon aşa că l-a sunat pe Liviu Dragnea să îl întrebe dacă acela e numărul preşedintelui. Prim-ministrul desemnat a răspuns reporterilor că textul SMS-ului era: !Succes!", după care urma semnătura lui Klaus Iohannis. După ce s-a lămurit că nu este o glumă a vreunul coleg, i-a mulţumit preşedintelui pentru încrederea acordată. Premierul desemnat Sorin Grindeanu a precizat că discuţia avută joi cu şeful statului a decurs în mod decent şi nu i-a fost cerută o listă cu viitorii membri ai Guvernului.

Preşedintele Iohannis, în principiu de acord ca noul Guvern să depună jurământul miercuri

Preşedintele Klaus Iohannis este în principiu de acord ca noul Guvern să depună jurământul de învestitură miercuri, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi. "Domnul preşedinte este de principiu de acord ca noul Guvern să depună jurământul în data de 4 ianuarie", a precizat Dobrovolschi, vineri, pentru AGERPRES. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a prezentat vineri programul învestirii Guvernului condus de premierul desemnat Sorin Grindeanu. "Sub rezerva acceptării de către preşedintele României - o să trimitem o scrisoare comună - propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19,00, să aibă loc ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului", a spus Dragnea.

Un contract curios miscă actiunile IAR GHIMBAV

Piata de capital a ,,simţit" impulsul contractului încheiat de IAR Ghimbav cu Ministerul Apărării Naţionale pe ultimii metri ai guvernării Cioloş.În 29 decembrie, autoritatea bursieră a fost informată că IAR a semnat cu M Ap.N un contract în valoare de 313,4 milioane lei, fără TVA, pentru reparaţii de elicoptere PUMA 330L. LA AFLAREA ACESTEI INFORMATII actiunea IARV au sărit la 7,5 lei, substantial peste nivelul de 4,6 lei la 6 iulie 2016 şi de valorile de sub 7 lei din decembrie 2016, în zilele anterioare semnarii contractului. Piesele de schimb livrate de producătorul francez se gasesc cu tot mai mare greutate. Produsul de bază care a stat la baza licentei cumpărate de România în 1974 nu se mai fabrică şi IAR a fost avertizată asupra acestei dificultăti, potrivit unor surse din industria de profil.

România se depopulează. 3,2 milioane de români au plecat din ţară

Peste trei milioane de români lucrează acum în alte state europene, iar analiştii economici spun că depopularea ţării este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România după intrarea în Uniunea Europeană. Cifrele vin de la Organizaţia Naţiunilor Unite şi sunt diferite de cele de la Institutul de Statistică, conform cărora sunt doar 2,5 milioane de emigranţi. Lipsa locurilor de muncă din anii crizei şi salariile mai mari din Uniunea Europeană au determinat populaţia aptă de muncă să părăsească ţara. "Problema este că au plecat oamenii activi, care au spirit antreprenorial, şi România a pierdut mult capital uman", spune Adrian Vasilescu, consultant de strategie, compartimentul de proiecte strategice din Banca Naţională a României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb