REVISTA PRESEI

V.D.
Revista Presei / 8 mai 2018

REVISTA PRESEI

ADEVARUL

Grătar la Dragnea când vor fi gata 150 de kilometri de autostradă?

Dintr-un dialog pe Facebook, liderul PSD s-a ales cu un eveniment de promovare. Micii pe care i-a adus la sediul partidului au devenit vedete ale ştirilor de televiziune. Bogdan Lungu, taximetristul din Galaţi care a venit la Bucureşti pentru a onora pariul pierdut cu Liviu Dragnea, a reuşit să-l pună pe şeful PSD în faţa unui nou pariu, de data asta cu miză reală. Va face guvernarea lui Dragnea 150 de kilometri de autostradă până în 2020?

Totul a pornit de la situaţia din trafic pe drumul de întoarcere de la mare, după vacanţa de 1 Mai. Dornic să se vadă că se află pe şosea, liderul PSD a intrat în dialog cu internauţii. Urmarea este cunoscută. Liviu Dragnea s-a ales cu PR-ul şi cu amenda pentru fiul său care nu făcuse inspecţia tehnică periodică a BMW-ului împrumutat tatălui pentru excursia pe litoral. Domnul Lungu nu a mâncat din micii lui Dragnea, aduşi special din Teleorman, dar ei erau oricum destinaţi întregului popor. Iată cum socializează preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor cu naţiunea! Un singur element a venit să atingă perfecţiunea evenimentului din Kiseleff. Oaspetele de la Galaţi a lansat un nou pariu, cel cu 150 de kilometri de autostradă.

BANCHERUL

Liviu Dragnea dezvaluie ca s-a inteles cu Mugur Isarescu in privinta majorarii dobanzii BNR

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca sefii BNR l-au informat inca de saptamana trecuta ca s-a luat deja decizia anuntata astazi de majorare a dobanzii de referinta cu un sfert de punct, la 2,5%.

Intrebat ce parere are despre cresterea dobanzii, Dragnea nu a mai criticat BNR, ci i-a luat apararea, spunand ca "BNR a avut probabil motive sa o faca, pe care le va explica".

In acelasi timp, Dragnea a repetat ca-l sustine pe guvernatorul Mugur Isarescu la conducerea BNR, in conditiile in care mandatul acestuia expira anul viitor.

A fost mai degraba un scandal mediatic

La randul sau, Mugur Isarescu a avut o atitudine impaciuitoare, considerand ca a fost vorba mai degraba de un scandal mediatic intre BNR si PSD, iar in prezent deciziile Bancii Nationale sunt mai bine intelese.

Declaratiile sefului PSD confirma pactul cu sefii BNR la care a ajuns saptamana trecuta in urma intalnirii cu Isarescu si cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu in biroul sau de la Camera Deputatilor, din care Dragnea a castigat capital politic in lupta sa cu opozitia reprezentata de PNL si cu presedintele Klaus Iohannis, care au incercat initial sa implice BNR impotriva Guvernului si PSD, sustinand ca ar exista un asa-zis conflict BNR-Guvern, respins insa de reprezentantii PSD.

Din pacate, din inclestarea politica dintre PSD si opozitie si presedinte cea care a pierdut cel mai mult a fost BNR, intrucat exista senzatia ca aceasta a facut rabat de la statutul sau de independenta, pentru a face pace cu partidul de guvernamant.

COTIDIANUL

Criticul literar Nicolae Manolescu este incompatibil cu ocuparea unei funcţii publice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis recursul Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva lui Nicolae Manolescu Apolzan ( 78 de ani), care în perioada în care ocupa funcţia de ambasador pe lângă UNESCO, nu a putut justifica averea dobândită.

Prin Decizia Nr. 1811/7 mai 2018 a fost casată sentinţa nr. 2811 din 2 Noiembrie 2015 şi a fost trimisă cauza pre rejudecare.

Până la finalizarea procesului retrimis Curţii de Apel Bucureşti, rămâne valabilă pronunţarea ANI, motiv pentru care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis rejudecarea.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Nicolae Manolescu Apolzan a funcţionat în toată această perioadă ca preşedinte contestat al Uniunii Scriitorilor. Recent, în litigii cu câteva edituri ( Nemira, Curtea veche) cărora le-a solicitat taxa de timbru literar, Nicolae Manolescu nu a putut face dovada calităţii de reprezentant legal al Uniunii Scriitorilor.

Nicolae Manolescu este secondat la Uniunea Scriitorilor de deputatul Varujan Vosganian, acesta fiind urmărit pentru constituirea unui grup infracţional şi prejudicierea economiei naţionale într-un dosar suspendat.

In calitate de preşedinte al Uniunii Scriitorilor( organizaţie neconstituită conform legilor actuale) Nicolae Manolescu, împreună cu Ministerul Culturii şi Identităţii Nationale şi Fondul Naţional de Pensii administrează sume importante de la bugetul public.

CURENTUL

Pe cine minte Ministerul Sănătăţii: pe medici şi pacienţi sau pe Uniunea Europeană?

Din luna august anul trecut, ministerul Sănătăţii nu mai publică veniturile nete aşa cum prevede art.33 din Legea 153/2017 tocmai pentru ca angajaţii din sistem să nu mai vadă câte mii de Euro încasează nişte funcţionari care le-au făcut mereu probleme, pentru Sorina Pintea legea părând a fi opţională, nu obligatorie. Opţională pare şi seriozitatea ministerului. Ieri am publicat extrase din documente de pe site-ul ministerul Sănătăţii în care se reliefează că abia în următoarele 18 luni se va "traduce materialul necesar pentru susţinerea examenului de specialitate la nivel european", iar "nivelul pregătirii rezidenţilor este suboptimal".

Medicul Emil-Octavian Iosef ne-a explicat că "la cerere, ministerul Sănătăţii eliberează Certificatul de medic specialist care atestă formarea conformă în una din specialităţile listate pentru România de DIRECTIVA 2005/36/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, adică atestă faptul că pregătirea în rezidenţiat în România este conformă cu normele UE".

JURNALUL NATIONAL

Iohannis: Evoluţia finanţelor publice - total nesatisfăcătoare; este imperioasă demisia doamnei Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că evoluţia finanţelor publice este "total nesatisfăcătoare", context în care a reiterat că demisia din funcţie a premierului Viorica Dăncilă este imperioasă.

"Per ansamblu, o evoluţie total nesatisfăcătoare a finanţelor publice. Este imperioasă demisia doamnei Dăncilă, pentru a face loc unor oameni responsabili şi competenţi şi, în acest context, este din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nicio soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

NATIONAL

Hellvig, chemat de urgenta la Washington !

Iata ca seria recenta de dezvaluiri din "National" cu privire la framantarile de la varful sistemului si nemultumirea tot mai fatisa a partenerilor americani fata de cum merg lucrurile in aceasta parte a Europei sunt confirmate de o decizie fara precedent a responsabililor Administratiei Trump pe domeniul securitatii. Pentru ca, fara a fi planificata in vreun fel, chemarea de urgenta la Washington a a sefilor "centralei" americane din Romania, sefului pe Europa de Est, ca si a celui pe intreaga Europa nu arata decat ca lucrurile se precipita mai repede decat credeau unii.

Si ca, la aceasta ora, in Statele Unite ale Americii se iau decizii majore privind soarta Romaniei. Desigur, tinand cont ca "invitatia" a fost una intempestiva, nelasand loc de vreun refuz sau barem tragere de timp, cel mai probabil este ca, totusi, ceva i-a suparat foarte tare pe americani, de principalii sfetnici ai presedintelui Donald Trump pe probleme de securitate au recurs la acest gest fara precedent, care incalca inclusiv orice cutuma diplomatica. Mai mult decat atat, faptul ca nu doar seful pe Romania si pe zona de Est a Europei a principalei agentii guvernamentale americane a fost rechemat la Washington ca sa decida "instruirea" de ultima ora a lui Eduard Hellvig, dar si "big boss"- ul pe intreaga Europa arata o data in plus ca este vorba despre un eveniment cu totul deosebit. Astfel ca seful SRI poate sa ia acum mai mult in serios, daca o mai avea timpul necesar, avertismentul cu privire la "perversa" lui George Maior, cel care, in timp ce facea pe protectorul "lui ala micu", nu putea rata sansa de a se erija inca o data in singurul partener de incredere al americanilor in Romania

ZIARUL FINANCIAR

Până nu intră România în zona euro, riscul rămâne risc. Chiar dacă România afişează creştere economică record, neîncrederea cu care este privită pe pieţele financiare internaţionale a reclamat o nouă creştere a dobânzii de referinţă

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis ieri creşterea ratei dobânzii de politică monetară pentru a treia oară în acest an, de la 2,25% la 2,5%, în încercarea de a stăvili inflaţia şi pentru a asigura stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Creşterea dobânzii de referinţă vine după ce a avut loc un schimb dur de opinii între guvern, reprezentat prin preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi Banca Naţională a României, privind oportunitatea acestor creşteri de dobânzi.

Decizia Băncii Naţionale arată că până la urmă scrisoarea prin care s-a cerut băncii centrale să conlucreze pentru un mix real de politici macroeconomice pentru a asigura o creştere sustenabilă în acest an, scrisoare trimisă de preşedintele Camerei Deputaţilor, nu a avut niciun efect.

Criticii acestei iniţiative afirmă că de fapt însăşi această scrisoare este o ingerinţă în activitatea Băncii Naţionale, care ar trebui protejată de orice intervenţie politică.

Fapt este că orice creştere a dobânzii de politică monetară cu 0,25% se duce direct în costuri mai mari pentru debitorii băncilor - persoane fizice sau juridice ale căror credite sunt indexate la ROBOR. Un calcul din scrisoarea preşedintelui PSD, la redactarea căreia a participat profesorul Cristian Socol de la ASE Bucureşti, arată că orice majorare cu 0,25% a dobânzii de politică monetară înseamnă 550 de milioane de lei plăţi suplimentare către bănci pe an de la debitorii persoane fizice şi juridice. BNR nu a contestat acest calcul în scrisoarea de răspuns.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb