FINANCIAL TIMES
• FMI avertizează în privinţa unor ameninţări similare celor din 1930
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a avertizat că economia globală se confruntă cu perspectiva unei "contracţii, a creşterii protecţionismului, izolării. . . aşa cum s-a întâmplat în Depresiunea din 1930".
• EFSF ia în calcul o clauză de avertisment privind euro
Un proiect pregătit pentru cele mai recente instrumente de salvare a zonei euro include avertismente explicite către investitori în sensul posibilei dezmembrări a uniunii monetare. Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) analizează dacă "factorii de risc" ar trebui incluşi în varianta finanlă a proiectului.
• 2 miliarde euro, preţul de pornire pentru o divizie Deutsche Bank
Deutsche Bank a lansat vânzarea diviziei sale globale de management al activelor, în urma unei analize strategice, preţul de pornire fiind stabilit la aproape 2 miliarde dolari.
Ofertele iniţiale trebuie lansate în primăvară.
WALL STREET JOURNAL
• Lagarde: Toate ţările trebuie să ajute Europa
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, consideră că toate ţările trebuie să coopereze pentru prevenirea escaladării crizei datoriilor din Europa. Potrivit afirmaţiilor Christinei Lagarde, problemele Europei nu vor fi rezolvate doar de ţările din regiune.
• Morgan Stanley elimină 1.600 de posturi
Morgan Stanley va renunţa la 1.600 de angajaţi, respectiv 2,6% din forţa de muncă de care dispune banca americană de investiţii. Disponibilizările vor fi făcute la nivel global.
• Moneda unică slabă stimulează exporturile zonei euro
Economia cu probleme a zonei euro beneficiază de pe urma escaladării crizei datoriilor, în condiţiile în care declinul recent al monedei unice stimulează exporturile.
În aceste condiţii, Banca Centrală Europeană nu va mai trebui să ia măsuri radicale, precum achiziţii masive de active.
NEW YORK TIMES
• Italia majorează taxele, dar nu face reforme severe
Premierul italian Mario Monti are mandat să redreseze economia Italiei şi să readucă încrederea Europei în această ţară, în contextul crizei datoriilor. Acesta va supune votului Parlamentului, astăzi, un pachet de măsuri care constă, în principal, în majorări de taxe, nu în schimbări structurale ale economiei.