REVISTE PRESEI 24.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 24 februarie 2012

ADEVARUL

Mugur Isărescu: "Evaziunea fiscală este inevitabilă"

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, critică dur sistemul taxelor şi al impozitelor. După mai mulţi ani în care oamenii de afaceri şi liderii organizaţiilor de business, dar şi studiile companiilor de consultanţă califică drept stânjenitor sistemul fiscal, ieri a ieşit la rampă chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a arăta că, practic, evaziunea este inevitabilă. Prezent la o conferinţă despre piaţa de capital, Isărescu a atras atenţia că modelul antreprenorului român vizează atât calitatea de patron, cât şi de manager. Totuşi, "sistemul fiscal este conceput astfel încât să forţeze managerii să facă evaziune fiscală" şi toate acestea sunt "piedici în dezvoltarea pieţei de capital din România".

După FMI, şi CE revizuieşte în scădere prognoza de creştere economică a României

După ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit la începutul lunii în scădere prognoza de creştere economică a României în acest an, şi Comisia Europeană (CE) a luat o astfel de decizie. Executivul European crede că economia românească va creşte cu doar 1,6%. Anterior, CE prognoza o creştere a Produsului Intern Brut al României cu 2,1% în 2012. Decizia a fost luată, în principal, pe fondul efectelor negative generate de turbulenţele de pe pieţele financiare şi de criza din zona euro. De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evoluţia PIB în zona euro în acest an de la plus 0,8% la minus 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state să implementeze măsuri de austeritate nefavorabile creşterii economice.

Avocatul părinţilor: Ordinul privind clasa pregătitoare, o încălcare a Constituţiei

Astăzi, se judecă primul termen al procesului intentat Ministerului Educaţiei de patru grupuri de părinţi care susţin că li se restrânge dreptul de a-şi înscrie copii la şcoala pe care şi-o doresc. Aceştia contestă ordinul privind funcţionarea clasei pregătitoare, spunând că actul emis de minister încalcă Constituţia. Avocatul părinţilor: Ordinul oferă doar posibilitatea înscrierii la şcoala de proximitate

De ce morfina este indispensabilă bolnavilor de cancer

Astăzi, în urma unei şedinţe de urgenţă, Guvernul a alocat 750.000 de lei pentru achiziţionarea de morfină, indispensabilă în terapia durerii la bolnavii de cancer. Prof. univ. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie UMF "Carol Davila", explică în ce condiţii şi cum se administrează corect morfina. "Morfina este cel mai puternic analgezic de care dispune medicina la ora actuală. Acest medicament se administrează în tratarea durerilor care îndeplinesc concomitent două condiţii: sunt foarte puternice şi nu pot fi calmate cu alte medicamente. Morfina se administrează atât în cazul durerii acute (infarct miocardic acut, colici, intervenţii chirurgicale), cât şi în durerea cronică (bolnavii de cancer). În cazul bolnavilor de cancer cu dureri morfina este indispensabilă şi nu dă dependenţă.

România, hotărâtă să blocheze statutul de candidat la UE al Serbiei

România este hotărâtă să blocheze o hotărâre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei, "dacă nu sunt efectuaţi paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe" din această ţară, anunţă publicaţia Danas pe Twitter, relatează postul B92 în pagina online. Postul sârb de radio comentează că această informaţie a cotidianului din Belgrad reprezintă "un nou obstacol, în contextul în care Serbia se confruntă deja cu un parcurs dificil către obiectivul de a deveni candidat la aderarea la Uniunea Europeană (UE)", relatează Medifax. Vestea pare că a ajuns la oficialii sârbi joi, în timp ce se pregăteau să se întâlnească cu ministrul german de Externe Guido Westerwelle, scrie B92.

Cine câştigă şi cine pierde în urma planului lui Obama reformă a impozitelor

Propunerea lui Barak Obama, preşedintele SUA, de a reforma sistemul de imozitare a corporaţiilor este aşteptată să deschidă dezbaterea asupra reformei întregului sistem de impozitare, probabil în 2013 şi în anii care vor urma, deşi este puţin probabil ca aceasta să fie adoptată într-un an electoral. Planul va reduce rata de impozitare a corporaţiilor de la 35% la 28%, iar companiile manufacturiere vor primi şi stimulente, fapt care ar implica o taxare şi mai redusă. CNBC prezintă o listă a companiilor care vor avea de câştigat şi de pierdut de pe urma acestei reforme

Expulzarea Greciei din zona euro, o soluţie mai rea decât problema

La Repubblica, Roma: A da afară Grecia din zona euro, a ridica un zid pentru a se feri de ea şi a construi o Europă federală? Ideea pare să încânte unii lideri europeni. Dar astfel de acţiuni nu ar rezolva criza şi preţul ar fi sfârşitul culturii noastre comune, avertizează editorialista Barbara Spinelli. Ne-am obişnuit prea uşor să spunem că, la urma urmei, falimentul grecilor nu este dezastrul de care ne temeam de atâţia ani. Că ajunge să îndepărtăm de noi această boală incurabilă, şi deci să tăiem Atena din zona euro ca şi cum am practica o operaţie de apendicită.

Care sunt cei mai bogaţi arabi din lume şi cum au făcut aceştia avere

Oameni de afaceri din Arabia Saudită domină topul celor mai bogaţi bărbaţi şi femei arabi în 2011, potrivit publicaţiei "Arabian Business", citată de "Business Insider". 1. Prinţul Alwaleed. Valoarea netă a averii: 21,3 miliarde de dolari. Reşedinţă: Arabia Saudită. Cum a făcut avere: Compania sa, Zephyr Britanie Africa Management, are în plan construirea celei mai înalte clădire din lume, Kingdom Tower, în Jeddah. 2. Mohamed Al Jaber. Valoarea netă a averii: 12,75 miliarde de dolari. Reşedinţă: Arabia Saudită. Cum a făcut avere: Mohammed Al Jaber's MBI International are peste 9.000 de oameni în trei continente. Al Jaber este un filantrop generos. 3. Familia Olayan. Valoarea netă a averii: 12,4 miliarde de dolari. Reşedinţă: Arabia Saudită. Cum au făcut avere: Grupul Olayan a trecut prin mai multe permutări, deoarece a fost înfiinţată în 1947 şi de-a lungul timpului s-a ocupat de camioane, distribuire a produselor alimentare, de asigurări şi energie electrică. Acum, Grupul Olayan deţine mai mult de 50 de companii.

Nume grele, premiate la Gala Mediafax 20 de ani

Mugur Isărescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, Ion Ţiriac, Dan Şucu, Cristian Tudor Popescu, Gheorghe Hagi, Angela Gheorghiu şi părintele Nicolae Tănase sunt laureaţii Galei "Mediafax 20 de ani", care s-a desfăşurat aseară, la un hotel din Bucureşti. Gala agenţiei de presă Mediafax a adunat aseară nume grele din diverse domenii. Evenimentul a fost prezentat de Andreea Esca şi Lucian Mândruţă. Fondatorul agenţiei de presă, Adrian Sârbu, i-a anunţat pe câştigătorii premiului Mediafax 20 de ani Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu. La eveniment au fost prezenţi foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, nu şi actualul preşedinte Traian Băsescu.

Doar Europa nu se înarmează

Un singur continent se dezarmează, ca şi cum războiul ar fi dispărut: Europa. Are vreo importanţă? Putin a anunţat acum câteva zile cel mai mare program militar de la sfârşitul Războiului Rece. Inamic declarat: Vestul. Cea mai mare ameninţare e considerată ca fiind scutul american antirachetă, menit să protejeze Europa. În 2022, apărarea va lua între 5 şi 6% din PIB-ul Rusiei. În China, bugetul militar va atinge în 2015 180 de miliarde de dolari. Temători, japonezii spun că nici măcat nu sunt date cifrele reale. Şi pentru China, principalul inamic este SUA. Principalul obiectiv al Chinei nu e să egaleze America, ci să-şi protejeze spaţiul maritim, esenţial pentru aprovizionarea energetică şi alimentară.

CURENTUL

Protectorii băieţilor deştepţi din energie, în faţa instanţei

O instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă, astăzi, pe fond, dosarul celor care i-au creat pe băieţii deştepţi din energie. Este vorba de dosarul nr.7774/1/2011 privind fraudarea societăţii "Hidroelectrica" cu 165 milioane de dolari, dosar în care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe şapte dintre responsabili, ale căror fapte au putut fi probat. Printre aceştia se află şi fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, pupilul lui Dan Voiculescu, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de favorizare la infracţiunea de subminare a economiei naţionale şi sprijinire a unei asociaţii infracţionale.

FBI a fost implicat în ancheta procurorului Betelie

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au dispus prelungirea, cu 30 de zile, a mandatelor de arestare preventivă pe care DNA le-a emis pe numele lui Mihai Betelie, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, şi a lui Bogdan Grigorescu, secretarul general al Primăriei Sectorului 1. Iniţial, cei doi au fost reţinuţi, pe 19 ianuarie, sub acuzaţia că ar fi intervenit pe lângă un membru al filialei Ilfov a unui partid politic, căruia iar fi cerut sprijin în dezvoltarea activităţii firmei SC "Enviroservice" SRL, al cărui obiect de activitate este reciclare selectivă a deşeurilor.

CURIERUL NATIONAL

Va învăţa România noul capitalism?

Mugur Isărescu spune că este nevoie de Bursă ca alternativă la tipologia de finanţare pe care economia naţională a avut-o până în 2008. Dezvoltarea cu paşi mici în această direcţie ar lăsa loc unui capitalism nou, în care antreprenorii să îşi deschidă firmele către investitori, urmând să beneficieze şi de implicarea acestora în actul de conducere. Listarea companiilor de stat va contribui la îmbunătăţirea managementului acestora, în măsura în care directorii vor fi siliţi să dea seama în faţa acţionarilor.

Combatem într-adevăr contrabanda cu ţigări?

Strategia întocmită pentru perioada 2010 - 2012, revizuită şi emisă pentru 2012 - 2014, nu prea ţine cont de propunerile industriei. Fenomenul a scăzut cu numai 2 procente în ianuarie, faţă de noiembrie 2011, pentru că nu s-a clarificat situaţia la frontierele interne şi nici cea privind comerţul ilicit din stradă şi pieţe.

Casa Albă dezvăluie planul de protejare a datelor pe internet

Obama: În timp ce internetul evoluează, încrederea consumatorilor devine esenţială pentru creşterea continuă a economiei digitale, de aceea, un proiect de lege a drepturilor de confidenţialitate online este atât de important. Casa Albă a propus, ieri, un "proiect de lege a drepturilor", care ar oferi consumatorilor o mai mare protecţie a datelor personale în mediul online şi ar putea da Guvernului american o putere mai mare în a cerceta firme de pe internet, cum ar fi Google şi Facebook, potrivit Reuters. De asemenea Guvernul american a anunţat că a obţinut acordul giganţilor din acest sector de a respecta anonimatul utilizatorilor de net.

Turcia va cumpăra 100 de avioane de vânătoare americane F-35

Turcia intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane de vânătoare americane de tip F-35, dintre care două vor fi livrate în 2015, valoarea contractului fiind estimată la 16 miliarde de dolari, a declarat ministrul turc al Apărării, Ismet Yilmaz, citat joi de publicaţia Milliyet. "Turcia intenţionează să achiziţioneze 100 de avioane F-35, două fiind livrate în 2015", a declarat ministrul în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri în Parlament.

EVENIMENTUL ZILEI

O zi din viaţa unui grevist de lux

PARLAMENTARII OPOZIŢIEI TRĂIESC CA ÎNTR-O CROAZIERĂ. Reporterii EVZ i-au urmărit o zi întreagă pe parlamentarii care au intrat în grevă. Pesediştii şi peneliştii care protestează sunt absenţi la şedinţele din plen, dar sunt primii la mic-dejun şi la bălăceala din piscină, servicii plătite de Stat. Când un demnitar al Puterii i-a întrebat de ce nu renunţă şi la privilegii dacă tot renunţă la îndatoriri, a primit un răspuns tranşant: "Dom'le, n-am zis că facem şi greva foamei!"

Manipulare tip Antena 3, cu Reuters şi NY Times

Analize ale unor prestigioase instituţii media străine sunt citate trunchiat în presa românească inducând publicul în eroare. "Băsescu pariază pe planul lui Putin. L-a numit pe vechiul său aliat în funcţia de premier". Sună familiar? Este titlul unui comentariu publicat de prestigioasa agenţie de ştiri Reuters în urmă cu trei zile. Datorită titlului, "cu cârlig", analiza a făcut furori şi în presa românească. A fost preluată şi rostogolită de toate televiziunile, agenţiile de ştiri şi ziarele româneşti.

Avantajele tratatului fiscal

Plusul economic poate fi de 4,4%, dacă se respectă regulile. Noile reguli fiscale ale Uniunii Europene nu sunt un panaceu pentru criza datoriilor, spun economiştii români. În primă instanţă, acestea ridică autorităţilor multe provocări, iar structura bugetului României va fi greu de adaptat noilor cerinţe. Spre exemplu, rămâne de văzut cum putem aduce bani la buget, pentru a respecta limita de deficit structural de 0,5% din PIB. Pe de altă parte, "cum pot fi strunite cheltuielile - este suficient pentru asta controlul salariilor?", se întreabă economistul Daniel Dăianu. Totodată, tratatul impune criterii stricte în privinţa deficitului bugetar şi datoriei publice, dar lasă oarecum liberă calea datoriei private. Însă, nu trebuie trecute cu vederea atuurile noului tratat. Bine folosite, avantajele pe care acesta le conferă României pot conduce la o creştere a PIBului potenţial până la 4,4%, spune economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

Un film care îţi taie răsuflarea! O bancă a păcălit o lume întreagă: A ajutat Grecia să-şi ascundă datoriile

Conspiraţie sau adevăr? Ingineriile financiare făcute de banca de investiţii Goldman Sachs prin care a ajutat Grecia să-şi ascundă o parte din datorii revin pe agenda publică după ce scandalul s-a făcut uitat în urmă cu doi ani. BBC a publicat un reportaj intitulat "Cum a ajutat Goldman Sachs Grecia să-şi ascundă datoria", pornind de la lucrarea "The Devil's Derivatives" a lui Nick Dunbar. Cei care au fost implicaţi în această "afacere" vorbesc public pentru prima dată. În 2001, încurajat de bancă, guvernul elen a împrumutat un miliard de euro utilizând un produs financiar complex, care ce i-a permis să nu înregistreze operaţiunea. Acest artificiu a dat posibilitatea autorităţilor de la Atena să răspundă exigenţelor pactului de stabilitate pentru zona euro şi să prelungească termenele de rambursare a datoriilor.

Mocanu dezbină PSD şi PNL la Buzău

Ruptură în USL în judeţul Buzău. Preşedintele CJ Buzău, Victor Mocanu, insistă să candideze pentru un nou mandat, deşi locul a fost cedat liberalilor. Asta ar putea duce la situaţia ca PNL şi PSD să vină cu candidaţi separaţi în Buzău. Liderul PSD Buzău Constantin Boşcodeală a anunţat, ieri, că "social-democraţii din judeţ vor avea la alegerile locale candidat separat la preşedinţia CJ". Mai mult chiar, el a sugerat că dacă nu se va găsi o variantă ca Mocanu să candideze din nou, acesta ar putea să treacă la un partid concurent.

"Afganii nu merită scuzele Statelor Unite"

Un candidat republican la preşedinţia SUA, Newt Gingrich, şi-a exprimat indignarea joi pentru scuzele exprimate de Statele Unite autorităţilor afgane în urma arderii unor exemplare din Coran la o baza militară, informează Associated Press, citată de Agerpres. Scuzele preşedintelui Barack Obama au fost anunţate joi dimineaţă. Câteva ore mai târziu, agenţiile de ştiri relatau că un soldat afgan a ucis doi militari americani şi a rănit alţii ca represalii pentru arderea Coranului. Aflat în campanie în statul Washington, Gingrich a declarat că preşedintele afgan Hamid Karzai datorează scuze Statelor Unite pentru împuşcarea militarilor şi că afganii "nu merită scuzele Statelor Unite".

JURNALUL NATIONAL

Prigoană curăţă de bani localităţile portocalii. Vezi ce sume fabuloase încasează doar din Sectorul 3

În timp ce multe străzi din Sectorul 3 nu au fost deszăpezite nici până în acest moment, primarul Liviu Negoiţă (PDL) ţine la secret contractul de salubrizare încheiat cu firma colegului său de partid, Silviu Prigoană, Rosal Grup SRL. Deşi presa a atras atenţia în repetate rânduri despre direcţionarea banilor de la Primărie către firmele de casă ale PDL-ului, Negoiţă continuă colaborarea cu Rosal, ţinând chiar la secret contractele care ar fi trebuit să fie publice. Consilierii locali PSD din Sectorul 3 au solicitat încă de acum şapte luni ca Primăria să facă public contractul încheiat cu firma lui Silviu Prigoană şi actele adiţionale aduse acestui document, potrivit site-ului dcnews.ro. Primarul Liviu Negoiţă nu a oferit însă nici un răspuns până în prezent. Potrivit unor surse din Primăria Sectorului 3, Negoiţă îi plăteşte, în acest moment, aproximativ 45 de milioane de euro firmei deputatului demo­crat-liberal Silviu Prigoană.

Noile meserii recunoscute în România. Cum se vor numi angajaţii de la circ şi TV şi ce categorii de experţi apar

Ministerul Muncii a omologat şi publicat în Monitorul Oficial 56 de meserii noi, printre care se numără şi "evaluatorul de evaluatori", "maestrul magician" sau "prestidigitatorul". Sunt oficializate, astfel, o serie de meserii ale căror titulaturi erau deja folosit în industriile lor, precum: jurnalist TV sau producător TV, cu toate derivatele acestei meserii - producător de platou, producător delegat sau producător executiv. Apar, de asemenea, şi o serie de evaluatori, printre care evaluatorii de bunuri culturale, de furnizori şi de programe, evaluatori externi şi evaluatorii care vor evalua alţi evaluatori. Se recunoaşte calitatea de meseriaşi şi producătorilor de bijuterii, care vor fi numiţi maiştrii bijutieri, în branşă urmând să activeze oficial şi consilierii de vânzări bijuterii şi ceasuri, precum şi gemologii - specialiştii în pietre preţioase.

Elveţia vrea să nu mai depoziteze banii negri

Elveţia intenţionează să introducă obligativitatea ca străinii care doresc să-şi depoziteze banii în bănci din această ţară să prezinte dovada că au plătit în ţara lor impozitele pentru sumele respective, semnalează EFE. Aceasta este cea mai spectaculoasă măsură pe care guvernul elveţian intenţionează să o adopte pentru a pune capăt "banilor murdari" depozitaţi în sectorul bancar elveţian. Totuşi, guvernul elveţian doreşte să menţină secretul bancar şi anonimatul clienţilor străini cu depozite în Elveţia. În schimb, Elveţia promite să îmbunătăţească asistenţa administrativă şi cooperarea judiciară potrivit normelor internaţionale.

NATIONAL

Isarescu isi scoate crama pe bursa

Admirat pentru abilitatile sale de bancher al natiunii, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu este cunoscut si pentru abilitatile sale de podgorean. Seful Bancii Nationale a anuntat ca vrea sa-si listeze crama din Dragasani la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Mugur Isarescu le-a cerut ieri intreprinzatorilor romani sa fie mai indrazneti si sa-si listeze companiile la bursa. Mai mult, el s-a aratat dispus sa-si puna propria firma de productie a vinului pe BVB.

Oltenia, noua "vaca de muls" a "baietilor destepti"

O companie uriasa pentru productia de energie electrica se va infiinta in Oltenia. "Baietii destepti" ar trebui sa contracteze rapid curent ieftin, deoarece colosul energetic va fi vandut strainilor pana la sfarsitul acestui an. Consiliul Concurentei a autorizat ieri concentrarea economica ce se va realiza prin infiintarea Complexului Energetic Oltenia SA. Aceasta mega-companie de electricitate va fi rezultatul fuziunii dintre termocentralele de la Craiova, Rovinari si Turceni, precum si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) S.A. Primele trei produc si furnizeaza energie electrica, iar SNLO extrage si vinde lignit.

La ordinele FMI

Statul va infiinta un alt mega-complex energetic in Hunedoara, format din termocentralele Paroseni, Mintia si minele viabile ale Companiei Nationale a Huilei. Infiintarea celor doua complexe a fost recomandata (a se citi ordonata) de FMI, care le vrea privatizate inca in acest an. Drept urmare, "baietii destepti" din energie au la dispozitie destul de putin timp pentru a contracta energie cu 220 lei/megawatt ora (tarif termo) ca sa o revanda cu 350 lei/megawatt ora (pret OPCOM). Dar este posibil ca printre cumparatorii acestor complexe sa se numere chiar unii dintre acesti "baieti", adica Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, etc

PUTEREA

Noua Republică l-ar lustra pe Băsescu

Noua Republică vrea o Lege a lustraţiei mai dură: perioada de excludere din funcţiile publice ale persoanelor care au lucrat în structurile comunismului să fie de 10 ani în loc de 5. Surprinzător, Noua Republică vrea ca această lege să îi afecteze inclusiv pe demnitarii din perioada 1990-1996. Anunţul a fost făcut printr-un comunicat de presă al liderului Noua Republică, Mihail Neamţu, care îşi motivează extinderea lustraţiei la perioada 1990-1996 prin faptul că în aceşti ani a existat un regim socialist care a înlocuit regimul totalitar. Legea lustraţiei a fost adoptată în anul 2010, însă a fost declarată neconstituţională de CCR. Declararea drept lustrabili a demnitarilor din perioada 1990-1996 îl include şi pe Traian Băsescu, care în această perioadă a ocupat mai multe funcţii publice.

Noua formă de control şi guvernare globală pe internet

Strigătele populare pentru libertate politică au devenit o ameninţare pentru guverne. Ce vor să facă guvernele? Revolta populară împotriva ACTA, SOPA, PIPA au obligat pe cei interesaţi de controlul internetului să caute o nouă linie de atac. Pe 27 februarie va începe la Geneva un "proces diplomatic", care urmăreşte să predea controlul Internetului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Aproximativ 90 de ţări ar sprijini un astfel de proiect. Mai multe ţări, printre care Rusia şi China, pun presiune pentru ca înţelegerea să fie parafată până la sfârşitul acestui an. Premierul rus Vladimir Putin declara în iunie anul trecut că scopul lui şi al aliaţilor săi este deţinerea unui "control internaţional asupra internetului", prin International Telecommunication Union (ITU), o organizaţie aflată sub auspiciile ONU.

Dinel Staicu scapă în dosarul BIR

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis, ieri, contestaţia în anulare formulată de fostul preşedinte al SIF Oltenia, Dinel Nuţu, fost Staicu, formulată în dosarul privind devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor în care fusese condamnat la 7 ani de închisoare, însă nu va fi eliberat, deoarece este arestat preventiv în dosarul fraudării Transgaz Mediaş. Prin decizia CAB s-au anulat mandatele de arestare din dosarul Judecătoriei Sectorului 4, care l-a condamnat pe Dinel Nuţu la pedeapsa cu închisoarea cu executare, pedeapsă majorată la 7 ani de judecătorii CAB. Magistraţii au decis că Dinel Nuţu a mai fost judecat o dată pentru aceleaşi fapte.

ROMANIA LIBERA

Cum am ajuns în pragul unui rateu de 3 miliarde euro

"POSDRU are nişte indicatori foarte specifici, de genul câţi oameni trebuie să instruim, câte structuri de economie socială trebuie create. Dar Autoritatea de Management a aprobat proiecte care aveau ţinte foarte mici. Adică a alocat sume mari, chiar şi de 5 milioane euro, unor proiecte strategice, ale căror ţinte erau însă modeste. Până la sfârşitul anului 2015 - zic 2015 pentru că după anul 2013, când se încheie programul, beneficiarii mai au la dispoziţie doi ani pentru a cheltui banii -, n-o să fim în stare să atingem indicatorii. Şi o să pierdem banii", explică Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice. O altă hibă a proiectului stă în blocarea banilor în anumite contracte, neperformante.

Estonia rămâne în vizorul spionilor kaghebişti

Relaţiile oricum proaste dintre statul baltic şi Rusia s-au deteriorat şi mai mult după arestarea unui membru al serviciilor secrete estone şi a soţiei sale; ambii sunt acuzaţi că ar fi transmis secrete de stat serviciului secret rus FSB. Autorităţile din statul baltic au declarat că Aleksei Dressen, în vârstă de 43 de ani şi care lucrează în domeniul siguranţei naţionale de aproape 20 de ani, a adunat şi transmis informaţii FSBului de mai multă vreme; dacă va fi condamnat pentru trădare, spionul ar putea primi o pedeapsă de cel puţin 20 de ani de închisoare.

Revelaţiile ultimului recensământ: Câţi români încap într-un apartament de bloc

Deşi rezultatele recensământului indică o creştere a numărului de locuinţe şi o scădere a populaţiei, calitatea spaţiului locativ rămâne cea mai slabă din Europa. Potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din 2011, în ultimii zece ani, numărul locuinţelor a crescut cu aproape 350.000 de unităţi, în timp ce la numărătoarea populaţiei au fost înregistrate cu 1,6 milioane mai puţine persoane. Cu toate acestea, condiţiile de trai în locuinţele României nu au consemnat îmbunătăţiri substanţiale. Scăderea populaţiei a îmbunătăţit indicatorul privind numărul locuinţelor la mia de locuitori. Acum sutem suficient de aproape de media europeană, spune consultantul imobiliar Ioan Bejan.

Ambasadorul Iranului în România: Sunt spioni printre inspectorii Agenţiei pentru Energie Atomică

Ambasadorul Iranului la Bucureşti, dr. Bahador Aminian Jazi, vorbeşte într-un interviu pentru HotNews.ro despre motivaţia refuzului Teheranului de a permite accesul inspectorilor ONU într-o bază militară şi despre riscul unui război în Orientul Mijlociu. Jazi spune că acuzaţiile că Iranul doreşte să construiască o bombă atomică au început încă din 1984., în special din partea Israelului. "În 1992, Benjamin Netanyahu, care era atunci parlamentar, a susţinut că Iranul e capabil să producă arme nucleare. Dacă avea dreptate, înseamnă că Iranul ar fi trebuit să aibă încă din 1995 arme nucleare.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii de pe Wall Street către investitorii străini: "Dacă vă place Polonia, atunci veţi iubi România"

Greii finanţelor internaţionale au promis la Bucureşti că pot convinge chiar şi în criză investitorii străini să cumpere perlele energetice ale României la preţuri juste. Bancherii de investiţii ai marilor grupuri financiare Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup şi Société Générale, prezenţi joi la seminarul "Finan­ţarea prin bur­să. Un impuls pentru economia naţională", organizat de ZF în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti şi Depozitarul Central, au dat asigurări că investitorii străini sunt interesaţi să cumpere acţiunile pe care statul le scoate la vânzare prin bursă la companiile ener­getice, iar ei sunt dispuşi să îşi folosească expertiza pentru ca aceste privatizări să se încheie cu succes.

Parisul, Roma şi Viena susţin candidatura sârbă la UE

Franţa, Italia şi Austria pledează pentru acordarea statutului de ţară candidată la UE Serbiei, apreciind într-un e-mail trimis Înaltului Reprezentant UE pentru politică Externă Catherine Ashton că Belgradul a "îndeplinit condiţiile" stabilite în decembrie de liderii europeni. În acest e-mail, miniştrii de Externe francez, austriac şi italian afirmă că au "efectuat o analiză aprofundată a progreselor Serbiei şi au ajuns la concluzia că aceste condiţii au fost îndeplinite".

Inventaţi o reducere de taxe dacă vreţi relansarea economiei

Revizuirea prognozei de creştere pentru 2011 de către Comisia Europeană de la 2,1% la 1,6% este insuficientă şi creează iarăşi României iluzia că va avea venituri pe care de fapt nu se va putea baza. Poate economia locală să aibă un ritm de creştere de peste 1% în condiţiile în care prognoza pentru zona euro, principalul partener comercial, s-a redus de la plus 0,5% la minus 0,3%? Bugetul este construit pe o creştere de venituri de 7%, aşa după cum scrie şi în noul Programul de Guvernare, iar întrebarea este cum va fi obţinută această majorare a încasărilor dacă în 2011 a fost una similară pe o creştere economică de 2,5%. Mai mult, în 2011 diferenţa pozitivă s-a datorat şi majorării TVA, având în vedere că pe primele şase luni comparaţia s-a făcut cu o perioadă din 2010 când taxa era de 19%, nu de 24%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb