Rewilding România a finalizat prima etapă a proiectului de refacere a conectivităţii longitudinale a râurilor din Carpaţii Meridionali, un demers parte dintr-o iniţiativă mai largă, sprijinită printr-un grant de 74.700 de euro din Programul European Open Rivers, potrivit comunicatului emis redacţiei. În ultimele patru luni, echipa Rewilding România a identificat şi cartografiat 72 de baraje în cinci bazine hidrografice din Carpaţii Meridionali. Acestea includ 39 de baraje, 26 de praguri, 3 cascade naturale, 2 vaduri, un stăvilar şi o cascadă podită. Etapa finalizată a inclus inventarierea speciilor, evaluarea impactului barărilor şi selectarea celor ce pot fi îndepărtate, stabilind priorităţi pentru paşii următori. Rewilding România se pregăteşte acum pentru următoarele etape ale proiectului, care necesită finanţare suplimentară.
Rewilding România intenţionează să depună aplicaţii pentru noi granturi începând de anul viitor, pentru a continua eforturile pe termen lung de îmbunătăţire a conectivităţii râurilor şi refacerea biodiversităţii. Organizaţia va continua colaborarea strânsă cu APS Aqua Crisius şi autorităţile locale pentru a sprijini implementarea proiectului.
"Progresele realizate până acum în identificarea şi evaluarea obstacolelor de-a lungul râurilor reprezintă un pas esenţial în procesul de restaurare a ecosistemelor acvatice şi a habitatelor mai multor specii de peşti. Această iniţiativă de a reda râurilor capacitatea de a curge liber face parte din viziunea noastră pe termen lung de a restaura procesele naturale. Prin intervenţii fundamentate ştiinţific şi având la bază studii de fezabilitate şi tehnice care iau în considerare toate riscurile asociate, ne propunem să generăm beneficii sustenabile atât pentru biodiversitate, cât şi pentru comunităţile locale", a declarat Marina Drugă, Team Leader Rewilding România.
Proiectul, finanţat prin Programul Open Rivers, se va desfăşura până la finalul lunii martie 2025 şi asigură completarea primei etape din cadrul iniţiativei mai ample de restaurare a râurilor, derulată de Rewilding România.
Rewilding România intenţionează să acceseze fonduri suplimentare pentru continuarea următoarelor faze ale iniţiativei. Etapa a doua va include realizarea studiilor de fezabilitate tehnică şi obţinerea autorizaţiilor necesare, în timp ce etapa a treia se va concentra pe îndepărtarea barierelor selectate. Detaliile privind cerinţele de finanţare pentru a doua etapă vor fi prezentate potenţialilor susţinători la începutul anului viitor.
Acţiuni planificate pentru 2025:
- Obţinerea acordurilor preliminare: Colaborare cu proprietarii pentru obţinerea consimţământului necesar înlăturării barierelor.
- Consultări publice: Organizarea de discuţii cu autorităţile locale şi alte părţi interesate.
- Raport de proiect şi ghid de bune practici: Publicarea unui raport detaliat cu datele colectate în teren şi măsurile recomandate, alături de un ghid care să sprijine alte organizaţii în derularea de iniţiative similare.
Rewilding România lucrează pentru a asigura sănătatea pe termen lung a ecosistemelor acvatice din Carpaţii Meridionali, prin creşterea conectivităţii râurilor, îmbunătăţirea habitatelor de reproducere şi întărirea rezilienţei speciilor cheie.