Compania Rezolv Energy, susţinută de Actis, şi Low Carbon, prin subsidiara lor de proiect First Looks Solutions S.R.L., au selectat Vestas ca partener pentru inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC) pentru prima fază a parcului eolian "VIFOR" din judeţul Buzău, România, se arată într-un comunicat al Rezolv Energy, remis redacţiei. Faza 1 prevede instalarea unei capacităţi de 192 MW, iar o extindere până la 461MW este planificată să aibă loc în Faza 2.
Prima fază a proiectului VIFOR va consta în instalarea a 30 de turbine eoliene EnVentus Vestas V162, fiecare având o capacitate de 6,4 MW. Turbinele au o înălţime a turnului de 166 de metri şi un diametru al rotorului de 162 de metri.
Odată operaţional, VIFOR va fi unul dintre cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa. Aproape de Munţii Carpaţi şi beneficiind de randamente eoliene excepţionale, proiectul va genera suficientă energie curată pentru a alimenta mai mult de 270.000 de gospodării şi va evita producerea aproximativ 540.000 de tone de CO2e anual. Proiectul va sprijini România în îndeplinirea obiectivelor sale climatice şi va juca un rol important în tranziţia energetică a regiunii, conform sursei.
Luna trecută, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis autorizaţia de înfiinţare pentru prima fază a proiectului VIFOR. Aceasta a fost ultima aprobare necesară. Construcţia este programată să fie finalizată în termen de 18 luni, iar parcul VIFOR va fi operaţional până la sfârşitul anului 2025.
Rolul Vestas ca partener pentru inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC) presupune colaborarea cu Rezolv şi Low Carbon pentru implementarea Planului de Management de Mediu şi Social pentru proiectul VIFOR. Strategia de sustenabilitate a Rezolv a fost construită pe cele mai bune practici din industrie şi este aliniată la standardele internaţionale, inclusiv Principiile Ecuator şi Standardele de Performanţă ale IFC privind Sustenabilitatea de Mediu şi Socială. Unul dintre pilonii săi este efortul de a se asigura că fiecare dintre centralele sale de energie regenerabilă susţine ecosisteme înfloritoare şi durabile, se arată în comunicat.
Pe lângă beneficiile de mediu, proiectul VIFOR va crea locuri de muncă în plan local atât în fazele de construcţie, cât şi în cele operaţionale, va aduce beneficii economice şi va sprijini iniţiativele comunitare din judeţul Buzău, având scopul de a asigura că proiectul lasă o moştenire pozitivă şi durabilă pentru locuitorii din zonă.
Săptămâna trecută au fost obţinute facilităţi de împrumut de până la 291 milioane euro pentru a sprijini construcţia Fazei 1 din partea unui consorţiu de 8 creditori, condus de Erste Group, UniCredit Group şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), Intesa Sanpaolo Group, OTP Bank, Raiffeisen Bank International AG şi Garanti BBVA România. Faza 1 este, de asemenea, susţinută de 5 acorduri comerciale de achiziţie de energie (PPA) majore, potrivit companiei.
Alastair Hammond, CEO, Rezolv Energy, a declarat, conform sursei: "Parcul eolian VIFOR va juca un rol semnificativ în reducerea dependenţei României de combustibilii fosili, contribuind la securitatea energetică a ţării şi îmbunătăţind calitatea aerului. Vestas, fiind cel mai mare producător de turbine eoliene din lume şi cu cel mai mare număr de MW instalaţi în regiune, reprezintă un o alegere evidentă pentru acest prim mare parc eolian din Europa Centrală şi de Sud-Est din ultimii 10 ani. Pentru noi, este crucial că Vestas împărtăşeşte angajamentul nostru faţă de dezvoltarea responsabilă şi sustenabilă a proiectelor de energie regenerabilă, ceea ce a făcut-o o alegere naturală pentru proiectul VIFOR."
Martin Langham, Managing Director la Low Carbon, a precizat, conform datelor companiei: "Suntem încântaţi să atingem această bornă majoră în dezvoltarea proiectului eolian VIFOR, care este rezultatul eforturilor neobosite ale echipei şi ale partenerilor noştri de la Rezolv pe parcursul mai multor ani. Acordul EPC cu cel mai important producător de turbine eoliene, Vestas, va fi unul dintre cele mai mari contracte de acest tip în Europa, consolidându-ne istoricul de performanţă privind livrarea de infrastructură de energie curată la această scară. În plus, proiectul va juca un rol cheie în sprijinirea României în procesul de decarbonizare a reţelei sale electrice şi în accelerarea tranziţiei energetice în Europa de Est."
Nils de Baar, Preşedintele Vestas Northern and Central Europe, a adăugat, potrivit comunicatului: "VIFOR va deveni unul dintre cele mai mari proiecte eoliene onshore din regiune, contribuind semnificativ la ambiţiile privind tranziţia energetică a României. Suntem încântaţi să livrăm acest proiect la cheie şi le mulţumim partenerilor noştri pentru excelenta colaborare şi încrederea lor în tehnologia noastră de vârf."