Riscăm infringementul din cauza ANRE

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Politică / 30 septembrie 2010

Autoritatea de reglementare a pieţei noastre de energie (ANRE) a trecut, recent, din coordonarea primului ministru în subordinea Secretariatului General al Guvernului, devenind instituţie bugetară. Acest lucru nu este văzut cu ochi buni de către Comisia Europeană, pentru că ANRE trebuie să fie o instituţie independentă, puternică, să se autofinanţeze şi să fie în subordinea Parlamentului.

Fabrizio Barbaso, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Energie din cadrul Comisiei Europene, a declarat pentru ziarul BURSA: "Subordonarea ANRE, politizarea instituţiei, lipsa de independenţă şi tăierea salariilor specialiştilor din cadrul autorităţii contravin normelor europene şi au provocat îngrijorare. Dacă autorităţile din România nu vor corecta această greşeală şi nu vor face ca ANRE să devină o autoritate independentă insubordonată politic, atunci România riscă un nou infrigement în energie. Eu sper ca parlamentarii şi Guvernul să ia măsurile necesare pentru a asigura independenţa reglementatorului de energie".

Întrebat care este termenul până la care ANRE trebuie să iasă din subordinea Guvernului, domnul Barbaso ne-a răspuns că acesta ar fi luna martie a anului viitor. Astfel, dacă Româ-nia va avea un reglementator independent în energie, sfârşitul primului semestru al anului viitor ne va prinde cu un nou infrigement în domeniul energetic.

Oficialul Comisiei Europene a mai spus, pentru ziarul BURSA, că autorităţile noastre nu au făcut până acum mare lucru în problema infrigementului declanşat în vara anului trecut, pentru că ţara noastră încă mai menţine preţuri reglementate la energie şi gaze naturale pentru agenţii economici.

Tot ieri, Mariana Gheorghe, directorul general al "Petrom", a declarat că piaţa noastră de energie trebuie să asigure condiţii care să respecte principiile din legislaţia europeană: "De exemplu, interconexiunile României cu statele vecine trebuie să asigure nu numai importul de gaze, ci şi exportul. În prezent, conducta Szeged-Arad permite numai importul de gaze naturale. Interconexiunea în sine aduce României un plus de securitate în alimentarea cu gaze, prin accesul la alte surse decât Rusia. În continuare, autorităţile trebuie să ia măsurile necesare pentru a pregăti liberalizarea pieţei gazelor şi crearea unui operator pe modelul OPCOM, pentru a pune bazele unei burse a gazelor."

Doamna Gheorghe a explicat că liberalizarea pieţei nu înseamnă o creştere substanţială a preţurilor solicitate pentru gazele naturale, ci o adaptare mai bună a ofertei în funcţie de cerere. În acest sens, preţul nu mai trebuie reglementat pentru operatorii economici, ci numai pentru populaţie, astfel încât să se puna bazele unui sistem de acordare a ajutoarelor sociale direct către consumatorii vulnerabili şi nu prin preţ.

Dacă România nu prezintă Comisiei Europene un răspuns satisfăcător în privinţa liberalizării complete a pieţei gazelor şi electricităţii până în februarie 2011, Comisia va apela la instanţele internaţionale pentru rezolvarea acestui diferend. Fabrizio Barbaso a declarat, ieri, în cadrul European Energy Development, că ţara noastră trebuie să treacă la liberalizarea pieţelor de gaze şi electricitate fără să mai reglementeze tarifele pentru unii agenţi economici. Domnia sa susţine că numai pieţele libere, concurenţiale, pot stabili preţul corect pentru energie şi că o liberalizare completă nu înseamnă o renunţare la reglementarea tarifelor pentru consumatorii casnici vulnerabili. Potrivit domnului Barbaso, ţara noas-tră joacă un rol foarte important pe piaţa energetică europeană, dar nu îşi joacă bine cartea, având în vedere acest context: "România are încă rezerve foarte mari de resurse energetice, dar capacităţile de producţie sunt învechite şi nu există interconexiuni bune cu statele membre ale Uniunii Europene pe piaţa gazelor. România nu poate acţiona ca o insulă pentru că nu este prudent privind securitatea energetică. De asemenea, România are un potenţial uriaş privind eficienţa energetică. Populaţia nu a fost educată să economisească energie, iar industria şi producţia de electricitate nu şi-au modernizat suficient tehnologiile ca să devină eficiente. România nu mai poate continua pe acest drum, pentru că în Europa trebuie reduse emisiile poluante cu 20% până în 2020".

Oficialul european a conchis că mai avem multe de făcut şi în domeniile energiei regenerabile pentru a avea un cadru stabil care să îi atragă pe investitori.

Fabrizio Barbaso nu este singurul oficial care a solicitat, ieri, liberalizarea preţului pentru electricitate şi gaze. Leonard Orban, consilierul preşedinteului Băsescu a transmis Guvernului şi Parlamentului acelaşi semnal, arătând că o piaţă liberă concurenţială nu poate stabili decât un preţ corect pentru toţi consumatorii.

Frank Hajtinjak, directorul general al E.ON Româ-nia a arătat, la rândul său, că se impune urgentarea liberalizării pieţelor de gaze şi electricitate, dar şi asigurarea independenţei autorităţii noastre de reglementare în domeniul energetic. Domnia sa afirmă că operatorii de piaţa gazelor sunt obligaţi să vândă gazul sub costuri din cauza modului în care ANRE stabileşte preţul reglementat. Un alt mesaj care susţine liberalizarea preţului gazelor şi electricităţii a venit din partea lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului, dar şi din partea lui Răzvan Nicolescu, vicepreşedintele Agenţiei Europene de Reglementare a Energiei.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputaţilor, a anunţat, ieri, că parlamentarii vor analiza, în perioada următoare, o ordonanţă de urgenţă mai veche a Guvernului, care propune trecerea ANRE în subordinea Parlamentului. Domnul deputat Iancu susţine că asigurarea independenţei ANRE trebuie făcută urgent, pentru că, altfel, ris-căm infrigementul la acest capitol.

Interconexiunile României cu statele vecine trebuie să asigure nu numai importul de gaze, ci şi exportul. În prezent, conducta Szeged-Arad permite numai importul de gaze naturale.

Fabrizio Barbaso a conchis că mai avem multe de făcut şi în domeniile energiei regenerabile pentru a avea un cadru stabil care să îi atragă pe investitori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb