Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat că decizia în şedinţa comitetului liderilor grupurilor parlamentare a fost ca iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" să poată fi votată şi fără să existe un raport de la comisia juridică, conform News.ro.
El a adăugat că pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să primească 90 de voturi în plen, iar apoi merge la Curtea Constituţională care are termen cinci zile de pentru a examina conformitatea cu Legea fundamentală, iar referendumul poate fi organizat în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului.
"Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului de a nu avea penali în funcţii publice. După cum ştiţi, PSD a votat şi la Camera Deputaţilor această iniţiativă Fără penali. De altfel noi am şi propus să organizăm referendumul pe 23 august, dar forţele de dreapa s-au opus la vremea respectivă pe motiv de pandemie. Aşteptăm ca şi celelalte partide politice să urmeze exemplul PSD şi să nu aibă pe listele parlamentare persoane trimise în judecată. Am văzut o declaraţie a domnul Barna zilele trecute în care a spus că se aşteaptă să fie chemat la DNA, adică să fie penal. Sperăm că USR va lua o decizie în acord cu iniţiativa Fără penali în funcţii publice, dacă domnul Barna va fi penal, aşa cum declara domnia sa zilele trecute", a afirmat Robert Cazanciuc miercuri la Parlament.
Chestionat dacă poate fi un vot pe proiect şi fără a exista un raport la iniţiativă, senatorul PSD a răspuns: "Poate fi discutat în plen şi fără raport. Nu este o problemă. Decizia a fost unanimă a liderilor grupurilor parlamentare de a discuta acest proiect şi fără raport. Bineînţeles că se poate vota fără raport".
Chestionat care sunt şansele ca pe 6 decembrie să avem încă un buletin de vot pentru modificarea Constituţiei, Cazanciuc a replicat: "Dacă această iniţiativă astăzi va întruni numărul de voturi necesare, ea va merge la CCR pentru examinare de conformitate în raport cu textul Legii fundamentale. Curtea are 5 zile pentru a examina. Referendumul se poate organiza în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului. Parlamentarii PSD vor fi prezenţi la vot. După cum ştiţi PSD are la grupul senatorial 59 de membri. Ca această iniţiativă să treacă are nevoie de 90 de voturi pentru că este o lege constituţională. Aşteptăm ca toţi colegii noştri să fie prezenţi astăzi la plen pentru a vota în acord cu declaraţiile politice asumate până acum. Aştept ca USR să vină astăzi la vot"
Referitor la faptul că PNL reproşa că iniţial plenul de miercuri al Senatului era programat să fie online, iar miercuri dimineaţă a fost luată decizia ca şedinţa să aibă loc cu prezenţa fizică a senatorilor, Robert Cazanciuc a explicat că "Senatul nu este în vacanţă parlamentară" şi că liberalii s-au obişnuit să nu vină la serviciu în ultimele trei săptămâni.
"Senatul nu este în vacanţă parlamentară. Senatul este în plină sesiune., Senatorii trebuie să vină la serviciu. Faptul că PNL s-a obişnuit să nu vină în ultimele trei săptămâni la serviciu e decizia PNL de a nu veni la serviciu. Parlamentarii PSD au fost în plen şi săptămâna trecută şi astăzi. Să vă explice PNL dacă nu va veni astăzi în plenul Senatului. Nu am spus că nu acceptăm un vot online. Decizia a fost de a face un plen fizic. Avem mai multe decizii de luat cu privire la organizarea Senatului. Avem un raport pentru anumite instituţii în coordonarea Senatului care aşteaptă un vot. Este vorba de comisia de monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi şi nu se poate face decât cu prezenţa fizică a membrilor Senatului", a completat preşedintele Senatului.
El a mai spus că plenul Senatului poate fi deschis cu prezenţa a 68 de senatori.
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirmă că PNL a susţinut întotdeauna iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" şi că va vota pentru aceasta.
Senatul are înscrisă pe ordinea de zi a plenului de miercuri, care va începe la ora 14.00, iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice", sub rezerva primirii raportului pe acest proiect, conform site-ului instituţiei.
Dan Barna a declarat că miercuri este momentul adevărului când pe ordinea de zi a plenului Senatului a fost pusă iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice".
Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei cunoscută sub denumirea "Fără penali în funcţii publice". Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.
Pe 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice". Au fost 295 de voturi "pentru" şi o abţinere.
Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".
După dezbaterile în comisiile reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului plenului Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constitiţiei în 30 de zile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2020, 19:48)
"cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării"
e clar să observăm altă prosteală in stilul lor caracteristic:
de ce trebuie să "vă scoateţi" voi cu atâtea" intervenţii" ?
condamnat cu intenţie ,fără intenţie: e PA ( dacă "se intervine" nu mai e" Penal in funcţie publică" ?)
Trenuleţul către pârnaie meritaţi şi să nu mai ieşiţi !