ROBERT TUDORACHE, MINISTERUL ENERGIEI: "Vrem să ridicăm Strategia Energetică la rang de lege"

A.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iunie 2017

"Vrem să ridicăm Strategia Energetică la rang de lege"

Strategia Energetică a ţării noastre se află în procedura de avizare, la Ministerul Mediului, a spus, ieri, Robert Iulian Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, adăugând că se are în vedere ridicarea acestui document la rang de lege, pentru crearea stabilităţii şi predictibilităţii în domeniu.

Oficialul a menţionat, citat de Agerpres: "Pentru Strategia Energetică a României, s-a comandat un studiu în 2016 şi s-au făcut multe scenarii. (...) Noutatea pe care vrem să o introducem în aprobarea noii Strategii Energetice este să o ridicăm la rang de lege. Am constatat că interesul pentru Strategia Energetică este extrem de mare în cadrul fiecărei comisii parlamentare prin care am trecut în ultimele şase luni. Aşa încât, împreună cu ministrul energiei Toma Petcu, am luat hotărârea de a o ridica la rang de lege pentru a reuşi să ajungem la cele două deziderate spuse mai devreme - stabilitate şi predictibilitate. Având o Strategie Energetică foarte bine determinată pe următorii 30 de ani, atunci vom putea discuta şi despre ce proiecte vom scoate ca ţară. Dacă este loc de mai bine şi de îmbunătăţiri, care vor fi făcute. Strategia Energetică a României este în avizare la Ministerul Mediului şi, în paralel, sperăm să o definitivăm şi din punctul de vedere al specialiştilor noştri din Ministerul Energiei".

Potrivit oficialului, ţara noastră trebuie să-şi reducă pe cât posibil capacităţile de poluare, dar renunţarea definitivă la producerea de energie pe bază de cărbune este "aproape imposibilă": "Acum suntem în situaţia în care, la nivelul Uniunii Energetice Europene, se pune problema decarbonării, preponderent cu creşterea energiei din surse regenerabile şi cu eficienţa energetică. În acest context, România trebuie să-şi reducă pe cât posibil capacităţile de poluare şi să coreleze aceasta de pe alte paliere. Pentru noi este extrem de importantă energia nucleară. În viziunea Ministerului Energiei, realizarea unui ciclu nuclear integrat este o mare ambiţie pe care ne dorim foarte mult să o atingem. În viitorul nu foarte apropiat, noi nu vom renunţa la capacităţile de producere a energiei produsă pe bază de cărbune, este aproape imposibil".

Negocierile cu reprezentanţii companiei chineze China General Nuclear Power Corporation (CGN) vor fi reluate după instalarea noului Guvern, a menţionat domnul Robert Iulian Tudorache, adăugând că, cel puţin, aceasta este dorinţa ministerului de resort.

Domnia sa a precizat: "Suntem în 2017 şi nu reuşim să finalizăm un Memorandum de înţelegere prin care să stabilim un cadru favorabil cu partea chineză în privinţa realizării Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Este incredibil! Negocierile cu partea chineză vor fi reluate imediat ce va fi instalat un nou guvern, cel puţin aşa ne dorim. Eforturile din partea noastră au fost extrem de aplicate. În 2016, deja Memorandumul expira, iar acesta prevedea practic cadrul de negociere dintre Nuclearelectrica şi partea chineză. La 31 decembrie 2016, acest Memorandum a expirat. Din ianuarie, am încercat şi facem eforturi susţinute să trecem acest Memorandum prin Ministerul de Finanţe şi pe Ministerul Afacerilor Externe, deci voinţă politică există, însă faptic nu s-a realizat acest lucru. Colac peste pupăză, mai pică şi Guvernul, cu o săptămână înainte de a introduce acest Memorandum în şedinţa de Guvern. Sper, totuşi, că vom duce la bun sfârşit acest Memorandum şi că vom avea semnată înţelegerea cu partea chineză".

Oficialul Ministerului Energiei a adăugat că se are în vedere un depozit de stocare a deşeurilor radioactive, iar în cazul mixului energetic pentru România este potrivit unul echilibrat.

Reprezentanţii companiei chineze au arătat, conform Agerpres, că sunt mandataţi pentru o negociere mai flexibilă în anumite puncte, astfel încât discuţiile să fie accelerate.

Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, este proiect de investiţii prioritar pentru România, aflându-se în Programul de Guvernare actual.

În 9 noiembrie 2015, reprezentanţii Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea unităţilor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice Cernavodă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb