Roibu Constantin şi alţi patru membrii Oltchim, acuzaţi de crearea situaţiei de insolvenţă

A.C.
Companii #Insolvenţa / 17 mai 2014

Roibu Constantin, Preşedinte al Consiliului de Administraţie Oltchim în perioada 25.04.2008 - 11.09.2012 şi alţi patru membrii ai Oltchim din perioada 2009 - 2012 sunt traşi la răspundere pentru starea de insolvenţă a societăţii Oltchim, potrivit unui cereri transmise de administratorii judiciari ai companiei către Tribunalul Vâlcea.

Pe lângă Roibu Constantin, mai sunt traşi la răspundere şi Vasile Mandica (Director Direcţia Economică din 01.04.2001), Preoteasa Veronica (Director Comercial, Direcţia Comercială din 01.10.2009 până în decembrie 2012), Olaru Nicolae Radu (Director General 01.10.2009 -14.10.2012), Mihăescu Daniel (Director Divizia Petrochimică Piteşti între 15.02.2010 -09.10.2012).

Aceştia au cauzat un prejudiciu companiei de 483,8 milioane euro.

Suma reprezintă diferenţa dintre valoarea activului patrimonial al Oltchim, aşa cum a fost aceasta stabilită prin raportul de expertiză întocmit în cadrul procedurii insolvenţei şi suma reprezentând valoarea totală a creanţelor de circa 790 milioane euro, reprezentând pasivul debitoarei Oltchim.

Valoarea de referinţă a a patrimoniului Oltchim este de 306,18 milioane euro, sumă prevăzută în Procedura de selecţie a ofertei angajante, aprobate de creditori prin Hotărârea Adunării creditorilor Oltchim SA din 17 aprilie.

Având în vedere că suma arătată reprezintă valoarea de piaţă a activelor rezultată din raportul de evaluare întocmit în cadrul procedurii de insolvenţă, prejudiciul efectiv cauzat creditorilor se va stabili la momentul valorificării activelor şi va fi precizat întocmai, se mai arată în cerere.

Faptele pentru care sunt acuzaţi cei cinci sunt: folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane; dispunerea, în interes personal, la continuarea activităţii care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi; folosirea mijloacelor ruinătoare pentru a procura pesoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi.

Potrivit Raportului asupra cauzelor insolvenţei, "în urma analizării evoluţiei economic-financiare înregistrate de către debitoare până în anul 2012, se poate concluziona în sensul că managementul acesteia nu a fost capabil să se adapteze la evoluţia pieţei şi că, în contextul instalării crizei economice, nu a reuşit să implementeze un program anti-criză coerent. Dimpotrivă, deciziile care au fost implementate au condus la adâncirea pierderilor şi la imposibilitatea de redresare a societăţii".

Toate acuzaţiile au fost confirmate printr-o decizie din 26.04.2013 de către Curtea de Conturi a României, ca urmare a Raportului de control al aceleiaşi instituţii.

Prin această decizie sunt sintetizate majoritatea faptelor culpabile ale fostei conduceri Oltchim, dintre care cererea menţionează: "societatea a folosit preţuri diferite pentru vânzarea aceluiaşi produs, practicând în multe situaţii folosirea creditului furnizor; efectuarea de cheltuieli cu materii prime, material, utilităţi, şi cu forţa de muncă pentru menţinerea în stare de funcţionare a utilajelor din secţiile care nu au realizat producţie, a reprezentat mărirea volumului de cheltuieli neeconomicoase ale societăţii (pierderi); neîntocmirea documentelor contabile în conformitate cu prescripţiile legale; în perioada analizată s-au efectuat cheltuieli de sponsorizare, reclamă şi publicitate în sumă totală de 26.505.442 lei, în condiţiile în care societatea a înregistrat pierderi; achiziţia serviciilor de consultanţă nu a fost corelată cu resursele societăţii şi cu beneficiile pe care ar fi trebuit să le aducă societăţii; au fost identificate creanţe nerecuperate de către societate, pe diferite categorii, într-o valoare foarte mare".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa va fie Rusine ca scrieti asa ceva ceva de cel care a vrut binele Oltchim In 2008 acest om deosebit Constanti Roibu a zis : Platiti-va datoriile ca s-a oprit Arpechim pitesti si nu mai avem baza de materii prime si va fi un dezasstru .DJ Vulpescu secondat de Colnel CERNEV Cel care a fost gasit dorminnd in timpul serviciului si care e aparat de alt nenorociy pt Oltchim e vb de Piperea vor falimentul Oltchim .Pt revitalizare Oltcim exista in contul unei baci din Romania doua scrisori de garantie de un miliard de euro Banca e B R D dar Ponta nu vrea si atunci cu ajutorul lui Piperea si a lui CERNEV da vina PE ROIBU . LA MUTI ANI DL.ROIBU SI MULT SUCCES IN ACTI VITATE

    1. insa de ce nu ai si curajul de a-ti da numele? Daca domnia ta esti de aceasta parere si ai avut timp si inclinare sa scrii aceste randuri de ce nu-ti scrii si numele si sa declari la tribunal: Da domnilor eu am fost multumit cu managementu domnului inginer si urmatoarele motive sunt cele care sustin aceasta opinie. De asemenea va rog sa intelegeti ca publicatia Bursa are o importanta deosebita fiind singura aparitie editoriala unde echidistanta este caracteristica primordiala. Daca in analizele sale comisia europeana ar fi luat in considerare si interviurile care au avut o baza foarte buna pentru a intelege adevarata stare de fapt atunci decizia de transformare in actiuni nu ar fi trebuit sa astepte atata amar de vreme. La ce va sustin neconditionat : LA MULTI ANI cu ocazia zilei de nastere si succes pentru a aduce din nou faima de altadata a faimosului concern.

    Hai sa fim seriosi dom' Piperea!

    Ce valoare are raportul dumneavoastra in fata justitiei ... nu cumva este egal cu ZERO? 

    Mai mult ... daca doriti: raportul dumneavoastra nu inseamna nimic, oricat te-ai stradui sa-l privesti si orice unghi ti-ai alege. Este lipsit de valoare juridica si dumneavoastra stiti foarte bine acest lucru. Este o insiruire de date preluate din Oltchim - aparent fara discernamant, labartata, neprofesionist prelucrata, pe cca. 300 de pagini format A4. In mod normal ceea ce este scris in raport putea fi cuprins in maxim 120 de pagini. Raportul este lipsit de consistenta iar 75% din continut cuprinde descrierea procesele tehnologice ale instalatiilor Oltchim, o lista de furnizori de materii prime si o lista de clienti ai produselor fabricate de Oltchim. Si, cand spuneam "aparent fara discernamant", ma intrebam daca nu cumva datele mentionate mai sus (procesele tehnologice, porofoliul de furnizor, portofolil de clenti) nu au constituit cumva o "vanzare" mascata a unor date confidentiale care tin de secretul de serviciu si nu numai. Va rog sa reflectati ... dupa mine miroase a tradare! 

    Si va mai intreb ceva ... ce valoare are un raport intocmit de o comisie parlamentara in fata justitiei? Tot ZERO. 

    De ce nu spuneti ca raportul de care faceti atata caz acum - la un an si trei luni de la publicarea lui - a fost deja pus la dispozitia judecatorului sindic si a organelor abilitate sa cerceteze faptele si persoanele incriminate de dumneavoastra. 

    Ce s-a intamplat? Nu v-a bagat nimeni in seama? Nimeni, din cei abilitati, nu a dat valoarea pretinsa de dumneavoastra acelui raport? 

    Ca sa nu mai vorbim de ASTRA. Solicitarea dumneavoastra a fost facuta catre ASTRA tot acum un an si trei luni. Si ... la fel; nimeni nu da doi bani pe raportul dumneavoastra. Administratorulspecial al ASTRA va spus in mod clar: 

    - "administratorii judiciari ai OLTCHIM insista ca raportul intocmit de ei este documentul necesar si suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale; 

    - am analizat din proprie initiativa dosarul de insolventa al OLTCHIM cu scopul de a determina daca administratorii judiciari au initiat si, eventual, au finalizat o actiune de atragere a raspunderii conducerii OLTCHIM in conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolventa; 

    - in urma analizei, nu am reusit sa identificam o astfel de actiune si pe cale de consecinta vreun drept de creanta castigat de OLTCHIM impotriva membrilor organelor de conducere acoperiti de polita". 

    SAH MAT dom' Piperea! 

    Acum fluturati securea razboiului! Pentru ce? Nu cumva vreti sa acoperiti impotenta dumneavoastra in administrarea judiciara a Oltchimului? Sau ... mai este ceva la mijloc ... sa zicem ca deja ati hotarit declararea FALIMENTULUI. Trebuie sa aiba de lucru si FAIRSOLVE? 

    NOTA - pentru cei care nu cunosc! 

    FAIRSOLVE - firma care se ocupa cu "tranzacţii cu bunuri rezultate în urma procedurilor de insolvenţă şi executare silită". Firma a fost fondata in anul 2011 si are urmatorii membrii fondatori (ultimii trei "activeaza" in Oltchim): 

    DRAGOS STANCA LUCIAN DESPOIU MIRCEA DEACONU GHEORGHE PIPEREA FLORIAN MATEITA 

    1. administratori nu sunt in stare sa dea cu var pe borduri dar sa mai si porneasca oltchimul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb