Uniunea Europeană (UE) are nevoie urgentă de o strategie energetică dacă doreşte să-şi reducă dependenţa de importurile de gaze, consideră Gerhard Roiss, preşedintele şi directorul general al OMV. Domnia sa a declarat, ieri, la Londra: "Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat ca acţiune prioritară independenţa de importul de resurse energetice. În acest context, Europa trebuie să se repoziţioneze şi să decidă dacă merge în continuare pe calea importurilor, în special dintr-o singură sursă, sau vrea să-şi reducă dependenţa prin accesarea unor surse noi. La nivelul anului 2035, dependenţa UE de importurile de gaze va ajunge la 80%".
Pentru ca acest procent să fie mult mai mic, Europa poate să acceseze resurse noi de gaze din zona Mării Negre, a Mării Nordului, dar şi resursele de gaze de şist.
Potrivit şefului OMV, UE trebuie să aibă o poziţie clară în problema gazelor de şist: "Acestea nu trebuie exploatate neapărat ca în SUA. Europa poate să aibă propriile tehnologii testate şi puse în aplicare pentru extracţia gazelor de şist. Trebuie comunicate rezultatele privind impactul asupra mediului şi impactul asupra economiei. Gazul de şist este o resursă ieftină, ce poate aduce o creştere importantă în competitivitate la nivelul industriei europene".
Gerhard Roiss susţine că gazul de şist poate fi exploatat prin tehnologii ultramoderne, responsabile în ceea ce priveşte protecţia mediului, numai că UE trebuie să ia o decizie, dacă abordează sau nu problema resurselor neconvenţionale.
Şeful OMV susţine că gazul este cea mai ieftină resursă pentru a obţine o reduce a emisiilor din producţia de energie, având în vedere că dezvoltarea de unităţi de generare a energiei regenerabile are loc într-un ritm lent.