România în războiul gazelor din Europa

Sorin Rosca Stanescu
Editorial / 17 februarie 2022

Sorin Rosca Stanescu

Odată declanşat războiul gazelor, purtat între Statele Unite şi Federaţia Rusă, Războiului Rece i se pune cu greu capăt. Este principalul motiv care determină Washingtonul, susţinut de şefii principalelor state NATO, să susţină sus şi tare că ameninţarea militară împotriva Ucrainei persistă. Şi că retragerea trupelor ruseşti e înşelătoare. Ei bine, în acest război al gazelor, România poate juca un rol cheie.

Nu este un secret pentru nimeni că politica energetică a Statelor Unite dictează Washingtonului să încerce sub toate formele să înlocuiască aprovizonarea Europei cu gazele ruseşti, prin gaze lichefiate descărcate în mai multe porturi din Vestul continentului, de pe vase a căror rută a fost de curând schimbată. Insistenţa cu care Washingtonul a atenţionat şi continuă să atenţioneze Moscova că una dintre sancţiunile la care se expune, fiind chiar cap de listă, este blocarea livrărilor de gaze prin magistrala Nord Stream 2, nu poate fi altfel descifrată decât în logica pe care am expus-o mai sus.

Nord Stream 2 este o mega-lucrare finalizată, o magistrală care leagă producătorii de gaze din Rusia de Europa de Vest pe o rută ocolitoare, astfel încât Ucraina va fi împiedicată în viitor să mai înregistreze venituri ca rezultat al transporturilor de gaze pe vechea magistrală. Totodată dependenţa Ucrainei se va accentua atât în raport cu Moscova, cât şi în raport cu Uniunea Europeană. De aceea, Washingtonul se face luntre şi punte pentru a împiedica, desigur cu acceptul Germaniei în principal, punerea în funcţiune a magistralei Nord Stream 2. În acest sens, un conflict militar declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, în ciuda multiplelor îngrijorări exprimate, ar fi fost, ar fi şi va putea fi o adevărată mană cerească pentru Washington. Pentru că, atenţie, aici nu este vorba doar de banii pe care i-ar pierde Federaţia Rusă şi pe care i-ar putea câştiga Statele Unite, ci şi de dependenţă energetică şi respectiv dependenţă economică şi politică. Prin această presidigitaţie cu înlocuirea gazului rusesc cu cel lichefiat furnizat de Statele Unite, Europa, în special Europa de Vest, va putea fi pe termen lung ţinută în lesă de Washington. Numai că pentru asta ar cam fi nevoie de un război.

România este singurul stat din Uniunea Europeană care, în principiu, nu numai că nu este dependent de gazul rusesc sau de gazele lichefiate, dar poate deveni şi un important exportator de energie. Cu o singură condiţie însă. Ca aceste uriaşe rezerve de gaze existente pe platforma continentală a Mării Negre să poată fi exploatate fie de către producători americani, fie în parteneriat cu aceştia. Condiţiile puse până în prezent de partenerii noştri economici de peste Ocean au fost însă de neacceptat. Pentru că României nu i se garanta sub nicio formă că va deveni un hub al comerţului cu gaze natrale, pentru că România nu primea niciun metru cub din propriile gaze, fiind silită să cumpere de pe piaţă ca orice alt client şi, în fine, pentru că în schimbul uriaşelor sale bogăţii naturale, România nu primea decât redevenţe ridicol de mici, greu de controlat şi care sub nicio formă nu erau de natură să asigure cel puţin contravaloarea reabilitărilor necesare în urma forărilor din Marea Neagră. Acesta poate fi şi unul dintre motivele care l-au determinat pe principalul nostru partener strategic, Statele Unite, să nu aleagă portul Constanţa drept una dintre destinaţiile containerelor de gaze lichefiate care urmează să fie vândute în Europa.

Desigur, dacă noi am permite, în condiţiile impuse de marii producători, o exploatare a uriaşelor pungi de gaze naturale din subsolul Mării Negre, securitatea asigurată României ar spori. Pentru că Statele Unite se vor asigura că-şi pot apăra în viitor investiţiile făcute în România. Iar această situaţie poate fi şi este folosită drept un instrument de şantaj. Poate că tocmai din acest motiv politica noastră energetică continuă să fie atât de discutabilă. Poate că tocmai din acest motiv, la Energie rămâne în continuare cine este

Numai că securitatea României, desigur în parteneriat cu NATO şi cu Statele Unite, care conduc practic această organizaţie, poate fi asigurată şi pe căi mai onorabile. Şi mai profitabile pentru România. Cu o singură condiţie însă. Să existe o voinţă politică în acest sens. Condiţiile sunt favorabile. Voinţa politică însă cam lipseşte.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pana una alta, volumul gazelor catre Europa a fost redus de rusi, nu de americani.

    Rusii isi bat singuri cuie in talpa. Au vrut sa santajeze Europa si se vor alege cu pierderea celui mai mare client al lor.

    1. Rusii pot vinde chinezilor.

      Puteau sa vanda si pana acum. Nu i-au impiedicat europenii.

      Dupa cum vezi, nu e simplu sa fie arestati pentru ca au spate politic, insa, da, ar fi fost corect sa fie arestati si inchisi, atat ei cat si multi altii.

      dar la ce pret? mult mai mic.

      Reprezinta 10% din ce exporta azi rusii în UE

    "Desigur, dacă noi am permite, în condiţiile impuse de marii producători, o exploatare a uriaşelor pungi de gaze naturale din subsolul Mării Negre, securitatea asigurată României ar spori" - gresit. Daca se permite banditilor sa exploateze gazele de la Marea Neagra, castiga doar banditii. Jaful este esenta 'valorilor euroatlantice'

    Toata lumea nu vede padurea de copaci...ca toti sunt mari specialisti in "Arta razboiului" de Sun Tzu si nimeni nu vede ca totul este o diversiune. Scopul principal a fost liberalizarea preturilor la tot. Toate tarile sunt supraindatorate, piete noi de desfacere ioc, resursele din ce in ce mai limitate, populatia in continua crestere, sistemele de pensii in prag de colaps. Nu se mai putea ascunde mizeria sub covor...dar s-a stiut ca nu se poate face liberalizarea fara niste "costuri"...de exemplu miscari sociale de amploare, orice partid care si le asuma era istorie. Si au venit cu solutiile:

    1. O pandemie inventata/pregatita in laborator pentru a impiedica demonstatiile in strada 

    2. Un razboi inventat...e facut la intelegere cu rusii si ambele parti castiga. Rusii obtin mai multi bani, pretul barilului e la 90 USD de la aprox 50 USD, iar Europenii/Americanii justifica marirea preturilor pe razboiul care bate la usa 

    3. Limitarea drepturilor si libertatilor pe motiv de urgenta medicala/razboi, etc 

    4. Eliminarea banilor cash si inlocuirea lor cu moneda virtuala. Poti "tipari" fara costuri si numai cine trebuie are acces la ei 

    5. Cenzura media, retele sociale. Tot ce nu convine e "fake news" sau teorii ale consiratiei 

    6. Limitarea circulatiei libere.../re)impunerea controalelor la granita, magazine, restaurante, stadioane

    Si uite asa lumea are cu ce sa-si umple "timpul" si nu vede "marea resetare" care se petrece "as we speak"... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb