Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesae pentru a avea o populaţie pregătită, relatează Ziare.com.
"Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim", a argumentat el.
Şeful Statului Major al Apărării a declarat la Europa Liberă că trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei în caz de război.
"În primul rând trebuie să avem o societate rezilientă şi pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării, trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei şi aici să pot să menţionez că Ministerul Apărării Naţionale are un proiect de lege - proiectul de modificare a legii 446 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acestsistem un pic", a afirmat Gheorghiţă Vlad.
El a adăugat că renunţarea la armata obligatorie a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate ţările NATO.Ads"Renunţarea la conscripţie, la armata obligatorie, a adus un deficit nu doar pentru România, pentru toate ţările din NATO. Vedeţi că este o discuţie destul de intensă în toate ţările NATO, pentru că avem o rezervă operaţională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populaţiei, tinerii noştri nu sunt educaţi de pe băncile şcolii în spiritul patriotic cum am fost învăţaţi cei de vârsta noastră. Dar nu o spun cu reproş. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită şi o societate rezilientă", a explicat şeful Statului Major al Apărării.
El a precizat că se doreşte introducerea unui serviciu militar în termen voluntar.
"Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului", a mai declarat Gheorghiţă Vlad.
Întrebat dacă acest proiect presupune reintroducerea serviciului militar obligatoriu, şeful Statului Major al Apărării a răspuns: "Nu obligatoriu pentru toată lumea. Pentru cel care doreşte să participe la un astfel de program. (...) Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri şi s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte şi România. Să ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori".
El a mai fost întrebat dacă Armata ar avea resursele logistice să pregătească câteva mii de femei şi bărbaţi.
"Da, cu maximă responsabilitate, răspunsul este afirmativ", a răspuns Gheorghiţă Vlad.
El a precizat şi în ce stadiu se află acest proiect.
"Este depus în cele două camere, la Comisiile de apărare şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. Eu cred că după ce se trece de acest val de alegeri consecutive, va fi luat în discuţie cu prioritate. (...) E important să se întâmple anul acesta pentru că toate ţările NATO şi toată Europa este în postura de a cumpăra timp.
Timpul este o resursă preţioasă şi cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim", a mai transmis şeful Statului Major al Apărării.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 16:00)
O oferta sustenabila .O armata de profesionisti este cheia .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 22:59)
Din pacate nu. In SUA nici macar o armata de profesionisti nu mai este suficienta. Armata nu gaseste decat tineri grasi, cu picioare strambe si cu probleme legate de droguri si alcool.
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 01.02.2024, 17:27)
De la conceptul armata întregului popor bazată pe obligația tuturor celor peste 18 ani de a servi țara sub steag, s-a ajuns acum la oferte de genul ăsta.
Și cât e banul o să întrebe cei dispuși să iasă din sărăcie pentru înrolarea în armată.
Și cine ne atacă? Aviz prostimii trepanate pe creier care mai crede că mulțimea face puterea în ziua de azi a armelor ultrainteligente.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 19:06)
Multumim Putin.
4. Servim Ucraina!
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 20:02)
Încă putin și derbedeii vor dori sa trimitem "consultanți" militari în Ucraina...adică copiii noștri !
Sper ca vina Trump repede sa se trimită mascarada asta, altfel vin vremuri grele...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 20:38)
Sa vezi ce de voluntarii vor rupe ușile...
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2024, 23:00)
Normal ca vor rupe usile..... A vazut cineva orele de sport de la scoli? Doar 4-5 copii din 30 face ceva miscare.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2024, 00:02)
Plata este o conditie normala in ziua de azi.
7. Declarație penibile
(mesaj trimis de Anonim în data de 02.02.2024, 07:20)
Declaratii penibile, care semnaleaza impostura, din partea unui militar care nu ar trebui sa faca poltica si sa exprime convingeri proprii neintrebat.
Altfel, inițiativa e una bună, modul in care a fust ambalata e indoielnic și arata amatorism in comunicare !
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2024, 09:21)
Primul lucru care trebuie schimbat este doctrina securității naționale. O doctrină în care securitatea națională este apărată de armatele aliaților, în timp ce ai noștri stau la discotecă este o tâmpenie.
Al doilea lucru care trebuie făcut este reconstrucția unei industrii de apărare.
Iar al treilea lucru care trebuie făcut este întărirea armatei: numeric (soldați), cantitativ (stocuri) și tehnologic (echipamente).
Și să nu uităm, NU avem bani pentru asta, iar datoria externă nu mai poate să crească.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2024, 10:09)
Datoria publica poate sa crească lejer ptr. inarmare și enervarea rusilor