România, pe ultimele locuri la competitivitate

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 mai 2008

România, pe ultimele locuri la competitivitate

Ţara noastră se află pe locul 48 în topul competitivităţii globale, din cele 55 de state analizate, coborând cu un loc faţă de anul 2007, conform raportului institutului IRECSON, partener pentru România al Centrului pentru Competitivitate Mondială.

Analiza reprezintă un punct de referinţă la nivel internaţional. Ea se realizează în fiecare an pentru 55 de economii, folosind numeroase criterii al căror grad de îndeplinire determină punctajul unei ţări.

În cadrul acestui raport, competitivitatea globală este caracterizată de patru factori care cuprind, fiecare, un număr de criterii, diferite de cele care au la bază dezvoltarea economică, cum ar fi PIB-ul pe locuitor.

Performanţa economică este unul dintre factori şi reprezintă evaluarea la nivel macroeconomic a economiei interne. Măsura în care întreprinderile îşi realizează performanţele într-o manieră profitabilă şi responsabilă determină eficienţa economică a unui stat. Cel de-al treilea factor menţionat în raport, ce contribuie la calculul competitivităţii este eficienţa guvernamentală, care presupune în ce măsură politicile guvernamentale favorizează competitivitatea. Ultimul factor menţionat este infrastructura, exprimat prin gradul în care resursele de bază, tehnologice, ştiinţifice şi umane corespund cerinţelor de promovare a afacerilor.

Ţara noastră ocupă printre ultimele locuri în acest clasament, înaintea unor ţări ca Italia, Turcia, Croaţia sau Ucraina. Comparativ cu ţările cu care am avut sisteme de guvernare similare, cum ar fi Estonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România se clasează după aceste ţări.

"Eficienţa în afaceri" este factorul de competitivitate la care ţara noastră a avut o evoluţie pozitivă, conform raportulului analizat, devansând Bulgaria, Rusia, Polonia sau Croaţia. O situaţie constantă l-a înregistrat factorul "performanţa economică", clasamentul indicând faptul că ne aflăm înaintea unor ţări ca Finlanda, Italia, Grecia, etc. "Infrastructura" însă, a fost unul dintre factorii care au regresat, alături de "eficienţa guvernului", determinând astfel, coborârea cu un loc în clasamentul competitivităţii.

La modul general, raportul IRECSON indică faptul că ţara noastră a înregistrat progrese în ceea ce priveşte creşterea economică, reprezentată de creşterea reală a PIB-ului pe locuitor, investiţiile directe în economie, datoria publică totală, rata impozitului pe profit a întreprinderilor, colectarea taxelor, numărul de zile necesare pentru înfiinţarea unei firme, performanţa managerilor, toate acestea având un impact pozitiv asupra competitivităţii României. Pe de altă parte, raportul relevă că investiţiile directe în afara ţării, balanţa contului curent, inflaţia, nivelul scăzut al cheltuielilor cu cercetarea şi sănătatea, lipsa forţei de muncă calificate au determinat diminuarea competitivităţii ţării noastre în acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb