ROMÂNIA-RUSIA Relaţiile noastre cu ruşii evoluează încet, dar sigur

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 3 aprilie 2012

"Interesul ruşilor în România se îndreaptă, în primul rând, către investiţiile în procesarea hidrocarburilor", ne-a declarat Mihai Macsim.

"Interesul ruşilor în România se îndreaptă, în primul rând, către investiţiile în procesarea hidrocarburilor", ne-a declarat Mihai Macsim.

Ruşii intenţionează să investească, în următorii 10-20 de ani, în principal în extinderea surselor de energie primare, dar şi în transformarea lor în energie electrică, în primul rând prin tehnologii termo, ne-a spus, în cadrul unui interviu, inginerul Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Ruse (CCIRR). Potrivit domniei sale, în ceea ce priveşte piaţa autohtonă, companiile ruseşti îşi îndreaptă atenţia, în primul rând, către investiţiile în procesarea hidrocarburilor - rafinării şi combinate petrochimice - cu finalizare în centrale electrice pe gaze, petrol, hidro şi nucleare, unde ofertele României sunt atractive. Mihai Macsim ne-a vorbit, printre altele, şi despre alte domenii care îi atrag pe ruşi.

Interviu cu inginerul Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Ruse - CCIRR

Reporter: Cum evoluează relaţiile noastre cu ruşii?

Mihai Macsim: Încet, dar sigur. În plan politic, în concordanţă cu politica liderilor europeni din UE şi cu interesele de apărare a NATO. Aici nu prea putem avea altă opinie faţă de politica alianţelor din care facem parte şi de jocul intereselor private ale unor asociaţi, puternici şi influenţi. Orice tentativă autonomă în interesul nostru este sancţionată, de cele mai multe ori de "căţei" care se cred egalii "dulăilor" (vezi Olanda). Totuşi, cred că ideea de "pragmatism" în implementarea intereselor noastre este o formulă inteligentă.

Reporter: Ce investiţii au ruşii la noi?

Mihai Macsim: Conform strategiei lor de dezvoltare, în următorii 10-20 de ani vor investi în principal în extinderea surselor de energie primare (petrol, gaze, carbine, hidro), dar şi în transformarea lor în energie electrică, în primul rând prin tehnologii termo. Interesul în Româ-nia se îndreaptă, în primul rând, către investiţiile în procesarea hidrocarburilor, şi aici mă refer la rafinării şi combinate petrochimice, cu finalizare în centrale electrice pe gaze, petrol, hidro şi nucleare, unde ofertele României sunt atractive. De asemenea, reabilitarea/modernizarea CET-urilor abandonate şi pline de datorii, construcţia de centrale hidro şi nucleare pentru exportul energiei electrice, dar mai ales pentru asigurarea rezervelor (buferilor) pentru generatoarele eoliene şi solare (investiţii cu termene lungi de recuperare) sunt atractive pentru companiile ruseşti. Plecând de la aceste interese, investesc, în principal indirect (prin firme din UE sau Asia în care sunt acţionari majoritari). Astfel, sunt prezenţi în România în majoritatea rafinăriilor, combinatelor siderurgice şi metalurgice, în construcţia de maşini, în general acolo unde investitorii din vest evită să investească din motive obiective: recuperarea investiţiilor se face pe termen lung, ceea ce nu este rentabil pentru ei. Pentru România, investiţiile lor în aceste domenii sunt benefice, asigurându-se un mare număr de locuri de muncă.

Reporter: Care este valoarea investiţiilor ruseşti în ţara noastră?

Mihai Macsim: Având în vedere cele afirmate mai sus, şi anume că investesc indirect, în statistica investitorilor străini din România ei nu apar în număr semnificativ.

Reporter: Care sunt domeniile din ţara noastră în care ruşii doresc să investească?

Mihai Macsim: Suplimentar de cele spuse mai sus, mai este turis-mul - cel balnear cu prioritate, dar şi turis-mul pentru odihnă. Un loc în care s-ar putea să fie interesaţi este cel al locaţiilor pentru jocuri de noroc. Pentru circulaţia turiştilor, sunt interesaţi în construcţia de autostrăzi (exemplu este autostrada din jurul Mării Negre, cu o lungime de peste 7000 km, care va lega toate staţiunile riverane acesteia, completând Inelul de Aur început în Nisipurile de Aur din Bulgaria.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre interesul ruşilor pentru domeniul balneoclimateric de la noi?

Mihai Macsim: Motivaţia de bază pentru care aceştia sunt interesaţi de sectorul nostru balneo este apropierea geografică şi siguranţa turiştilor. Interesul pentru balneologie, în general, este motivat de recuperarea post traumă, pentru compensarea altor forme de tratamente (chimioterapie), dar mai ales de slaba ofertă autohtonă în Rusia.

Reporter: Pe ce se bazează exporturile şi, respectiv, importurile noastre către/din Rusia?

Mihai Macsim: În principal pe ce fac alţii în România - autoturisme şi componente pentru acestea ("Renault", "Ford", mărci germane), produse realizate de firme cu capital rusesc din construcţia de maşini (ţevi, armături, utilaje coplexe în domeniul petro-gaze, dar şi produse ale metalurgiei neferoase), produse din domeniul mobilei (într-o măsură mai mică), confecţiilor, alimentar etc. De importat, importăm energopurtători, produse ale chimiei industriale, metalurgice pentru construcţia de maşini, mijloace de transport în comun pentru oraşe din provincie, piese de schimb pentru utilaje şi instalaţii importate anterior lui 1990, lemn etc.

Reporter: Ce estimări aveţi cu privire la evoluţia relaţiilor dintre ţara noastră şi Rusia?

Mihai Macsim: Dacă Occidentul şi Orientul au relaţii bune, atât politice cât şi economice, cred că şi România se va orienta către Rusia şi piaţa rusă. În principal depinde foarte mult de abordare. Dacă este o apordare politică, puternic influenţată de trecut şi interpretările subiective ale acestuia, atunci relaţiile se vor deteriora dramatic. Dacă vom aborda pragmatic aceste relaţii, atunci ele vor fi pozitive. Mă gândesc în principal la posibilitatea generării unui număr mare de locuri de muncă pentru români, cât şi la satisfacerea imensei cereri de forţă de muncă specializată/calificată din Rusia, în principal în domeniul ingineriei şi al specialiştilor în construcţii industriale.

Reporter: Către ce ţări şi, respectiv, domenii se orientează Rusia în strategia sa de dezvoltare?

Mihai Macsim: În prezent, din informaţiile transmise prin media şi programele electorale la alegerile prezidenţiale din Rusia, orientarea lor în politica externă este, în primul rând, faţă de cei care doresc colaborarea cu ei. Astfel, prioritare sunt ţările care au fost parte a URSS, unde construiesc relaţii şi structuri politice, militare şi economice specifice. În relaţiile cu UE şi SUA - NATO, se aşteaptă o nouă variantă de restartare către un trend pozitiv - în primul rând o abordare pragmatică şi de interes economic reciproc.

Dacă se va renunţa la politica de confruntare, atunci vor supravieţui şi lumea are şanse să o ducă mai bine. Orientul Mijlociu şi Extremul Orient, mai ales China, Japonia, India, sunt obiective economice şi politice prioritare. În strategia de dezvoltare, prioritare sunt recuperarea unor rămâneri în urmă în domeniul tehnologic, economic şi social. În paralel, va continua politica de apărare pentru păstrarea rolului de balanţă în politica internaţională.

Reporter: Mulţumesc!

VTB Capital, a doua mare bancă de stat din Rusia, intenţionează să investească, în următorii ani, "câteva sute de milioane de euro" în regiunea Balcanilor, fiind interesată inclusiv de privatizarea "CFR Marfă", a declarat, recent, Atanas Bostandjiev, directorul general al băncii.

Mihai Macsim ne-a spus, de asemenea, că există investitori ruşi interesaţi de infrastructura feroviară de la noi: "Ruşii vor să cumpere < CFR Marfă > România sau măcar să le închirieze vagoanele, întrucât ei au criză de vagoane. Înainte, noi construiam vagoane la Balş şi Arad pentru ei".

Atanas Bostandjiev a declarat: "Voi fi mulţumit dacă vom investi câteva sute de milioane de euro în următorii câţiva ani în diverse proiecte din Bulgaria, România, Serbia şi Grecia, direct ca bancă sau prin sprijinirea clienţilor. Există oportunităţi bune în energie, transporturi, telecomunicaţii şi agricultură. Vom analiza privatizările planificate în Bulgaria, Serbia şi România. Suntem interesaţi de privatizarea companiei feroviare de marfă din România".

"Gazprom", prin filiale, sucursale, reprezentanţe din afara României, este una din cele câteva sute de companii ruseşti care sunt în România, ne-a spus, într-un alt interviu, Mihai Macsim: "< Gazprom >, în mod direct, are doar < Gazprom Export > - staţia de legătură de la Isaccea cu magistrala care vine din Ucraina spre Balcani. În schimb, corporaţia ar dori să facă multe la noi. Acum lucrează în ţara noastră printr-o reprezentanţă a unei sucursale din Serbia a firmei fiice < Gazprom Nefti >, care se ocupă aproape exclusiv de petrol. Au cumpărat o concesiune de la canadieni privind forarea, extragerea petrolului, reabilitarea de sonde petroliere. Aşa fac occidentalii - iau ieftin de la noi şi vând scump la ruşi. Sunt în faza de a obţine aprobările de la statul român. De şase luni tot aşteaptă".

De asemenea, "Gazprom" prin firmele sale fiice are un interes major să construiască generatoare de energie electrică, pe gaze, să folosească la maxim intrarea pe la Isaccea, dinspre Ucraina. Este posibil ca ruşii de la "Gazprom", prin firmele fiice, filiale/sucursale, să investească în reabilitare a surselor de hidrocarburi, potrivit domnului Macsim: "Lor le-ar conveni mai mult să repare sistemul de transport prin Ucraina decât să mergă prin "South Stream", pentru că traversarea Mării Negre nu este simplă".

"Gazprom Nefti", prin firmele surori din Serbia, vrea să construiască şi depozite de hidrocarburi în ţara noastră.

"Au nevoie de o zonă buffer şi am fi putut să fim noi această zonă; prin conducta < South Stream > ar fi putut să livreze gazele în diverse direcţii. România trebuia să fie un nod energetic, un nod de furnizare şi distribuţie de gaze. De acest proiect se vorbeşte de prin 1995-1996", ne-a precizat reprezentantul CCIRR.

"Gazprom Nefti", prin filialele şi sucursalele sale, mai doreşte să reabiliteze/preia mai multe staţii de distribuţie combustibili pe întreg teritoriul ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb