România şi alte ţări europene vor face lobby pentru gaze americane

F.A.
Companii #Energie / 19 ianuarie 2014

România şi alte ţări europene vor face lobby pentru gaze americane

România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE), importatoare de gaze naturale din Rusia, vor să formeze un grup de lobby pe lângă SUA, care să le permită importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, restricţionat în prezent de legislaţia americană, scrie publicaţia National Journal.

Ţara noastră, Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia lucrează, în acest sens, cu o firmă din Washington, specializată în relaţii cu autorităţile. Lansarea coaliţiei de lobby este programată pentru luna următoare, în colaborare cu companii americane din energetie.

În decembrie, cele nouă ţări au trimis reprezentanţi la ambasada Lituaniei din Washington. Alţi potenţiali participanţi sunt Croaţia, Ungaria, Slovenia, Suedia şi Grecia.

Coaliţia se va numi LNG Allies şi va face lobby pentru un acces mai facil al statelor respective la gazele naturale din SUA. Producţia americană de gaze naturale a crescut puternic în ultimii ani, iar preţurile s-au prăbuşit, în comparaţie cu restul lumii. În prezent, legea federală din SUA prevede restricţii majore pe exporturile de gaze naturale către ţări cu care Statele Unite nu au acorduri de liber schimb.

LNG Allies va face lobby pe două direcţii: atât pentru ca exporturile de gaze naturale să fie incluse în acordul de liber schimb dintre SUA şi UE (pentru care negocierile au început în vara lui 2013), cât şi pentru adoptarea unor legi prin care să se aprobe mai rapid exporturile către ţări din afara NATO.

Atingerea acestor obiective va necesita depăşirea unor obstacole polirtice dificile, inclusiv a preocupării membrilor Congresului că trebuie să asigure, în primul rând, un nivel scăzut al preţurilor la energie pe piaţa internă.

National Journal mai transmite că două asociaţii ale producătorilor de gaze naturale, America's Natural Gas Alliance şi American Petroleum Institute, sunt interesate să susţină demersurile de lobby ale statelor implicate. Eforturile ţărilor din ECE făcute în acest sens s-au intensificat în ultimul an, având loc întâlniri tot mai dese între reprezentanţii lor şi oficiali de top din Congresul SUA şi din administraţia prezidenţială americană.

Ed Whitfield, preşedintele Subcomisiei pentru Energie, Comerţul cu Energie şi Electricitate din Camera Reprezentanţilor, a declarat că situaţia a fost cauzată de dependenţa statelor din ECE faţă de energia rusească, fapt ce îi permite Rusiei să stabilească preţuri foarte mari.

Eurodeputatul grec Niki Tzavela susţine că importul de GNL din SUA ar reduce la jumătate preţul gazelor naturale şi ar ajuta economia ţării sale mai rapid decât împrumuturile Greciei de la zona Euro şi FMI, în valoare totală de 240 de miliarde de euro, contractate începând cu 2010, pentru evitarea colapsului financiar.

"Obiectivul nostru cel mai important este să scăpăm de manipularea preţurilor la gaze în funcţie de indicele ţiţeiului", a spus oficialul elen.

Pe de altă parte, Gazprom nu a emis niciun comunicat oficial despre formarea coaliţiei, dar purtătorul de cuvânt Olga Moreva a declarat că gigantul rusesc este un furnizor de încredere, care face toate eforturile să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale.

"Acest fapt dă claritate şi predictibilitate relaţiilor cu consumatorii europeni şi cu vecinii noştri apropiaţi", a spus Olga Moreva.

Exporturile GNL către ţări ce beneficiază de liber schimb cu SUA sunt aprobate aproape automat, dar este necesară o hotărâre a Departamentului Energiei, care trebuie să determine dacă livrările către astfel de ţări sunt benefice pentru interesul naţional american.

Iniţiativa ţărilor ECE nu este o noutate în Statele Unite, unde sectorul energetic face de mai mult timp lobby pe lângă administraţia Barack Obama şi pe lângă Congres, pentru a obţine relaxarea restricţiilor la exporturile de gaze.

Pe de altă parte, unii membri ai Congresului, dar şi companii (mai ales din industria petrochimică), precum Dow Chemical, preferă un ritm lent al aprobărilor pentru export, temându-se că ar putea creşte preţurile la gaze şi cărbune pe piaţa americană.

În ultimii ani, costurile reduse ale energiei din SUA au contribuit la revirimentul economic al ţării după criza financiară şi, în plus, la îmbunătăţirea competitivităţii.

Ţara noastră importă din Federaţia Rusă circa un sfert din necesarul de gaze naturale, în timp ce Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia şi Lituania depind total de gazele ruseşti, se mai arată în articolul din National Journal. Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia, Polonia, Austria şi Ungaria importă din Rusia aproximativ 50% din necesarul de gaze naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb