ROMANIAN HYDROPOWER ENERGY SUMMIT 2015 Sectorul hidroenergetic românesc, în aşteptarea tarifului fix

Ziarul BURSA #Comunicate de presă / 18 februarie 2015

Sectorul hidroenergetic românesc, în aşteptarea tarifului fix

O componentă considerată strategică pentru Sistemul Energetic Naţional, hidroenergia, este puternic afectată de taxele împovărătoare, precum cele pe construcţii speciale, apa uzinată, dar şi pentru suprafeţele ocupate în albia minoră, de problemele generate de un cadru legislativ instabil ori de tranzacţionarea certificatelor verzi. Consecinţa este o dezvoltare mult sub potenţial a acestui sector, în particular în sfera de microhidroenergie, proiectele mari fiind singulare.

În acest context, o schimbare de direcţie care să ducă la o creştere a dezvoltărilor de microhidrocentrale va fi posibilă doar după introducerea tarifului reglementat pentru proiectele de până la 500 kW, a fost concluzia celei de-a doua ediţii a Romanian Hydropower Energy Summit, organizat de către Govnet Conferences, Joi, 12 Februarie 2015, şi care a strâns laolaltă reprezentanţi ai Guvernului României, ai autorităţilor de reglementare în domeniul energiei, companii din industria hidroenergetică locală şi internaţională, operatori, producători de echipamente specifice, precum şi din ariile de activităţi adiacente.

Totuşi, un orizont de timp concret pentru implementarea schemei de sprijin alternative nu există încă.

"Metodologia pentru calculul tarifelor reglementate pentru capacităţile de sub 500 kW a fost discutată în Comitet încă de anul trecut şi la sesizarea Consiliului Concurenţei, căci, înainte de aprobarea acestei metodologii şi calculul preţurilor, ar trebui să se aprobe ajutorul de stat, am elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea acestui ajutor de stat, care încă nu a fost aprobat de către Guvern", a explicat Zoltan Nagy-Benge, Membru in Boardul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"Din punctul nostru de vedere, noi suntem pregătiţi 90 la sută cu această metodologie, în funcţie de aprobarea ajutorului de stat, perioada pentru care se aplică această schemă de sprijin sau bugetul schemei, în maximum două săptămâni putem să adaptăm această metodologie la decizia Guvernului", a adăugat reprezentantul ANRE.

Pe de altă parte, a fost tras un semnal de alarmă în legătură cu preţul apei uzinate, prin prisma ponderii ridicate în costul de producţie al energiei electrice, în condiţiile în care, la nivel european, ţări cu tradiţie în sectorul hidroenergetic, precum Germania, Norvegia, Austria, nu taxează apa utilizată de către producători.

"Trebuie reglemenate abuzurile birocratice, dintre care cel mai important şi stabilit în mod arbitrar este preţul apei turbinate, care înseamnă extragere de substanţă economică de la producătorii de energie hidro şi trecerea ei în mod arbitrar spre Apele Române. Făcând o analiză pe sistemul hidroenergetic de la Porţile de Fier I şi II, am constatat că 46% din costul de producţie a MW la Porţile de Fier I îl reprezintă costul cu apa turbinată, iar la Porţile de Fier II se apropie de 70%", a comentat Rodin Traicu, Deputat, Membru al Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Dacă, în ceea ce priveşte barierele de care se lovesc investitorii interesaţi de exploatarea sectorului hidroenergetic, situaţia nu este nouă deloc, la capitolul oportunităţi de investiţii, pe lângă mult-aşteptata introducere a tarifului fix sau licitaţiile organizate de Hidroelectrica pentru vânzarea microhidrocentralelor din portofoliu, care elimină tot procesul de avizare, piaţa de echilibare, mai ales in context regional, este privită cu optimism.

Pentru asta, este nevoie de dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei electrice şi de echilibrare a SEN prin construirea şi operarea centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompaj cu puteri de peste 15 MW, aşa cum prevede Ordonanţa nr. 28/28.08.2014, a explicat Dana Dunel Stancu, Coordonatoarea Departamentului de Energie din cadrul firmei de avocatură Biriş Goran.

"România este singura ţară din UE care, deşi dispune de condiţii naturale deosebit de favorabile pentru construcţia şi operarea centralelor hidroenergetice cu acumulare prin pompaj, nu deţine o astfel de centrală, deosebit de necesară în condiţiile tehnice actuale ale sistemului energetic naţional", a spus Adrian Marin, Consilier în Ministerul Energiei.

În aceste condiţii, Marin a evidenţiat importanţa proiectului centralei de acumulare prin pompaj de 1000 de MW de la Tarniţa-Lăpuşteşti, considerat de interes naţional pentru echilibrarea SEN, fiind necesar integrării capacităţilor de producere a energiei electrice pe baza energiei eoliene, solare şi nucleare.

Partenerii Romanian Hydropower Enery Summit 2015 au fost: Andritz Hydro, Biriş Goran, Hidroelectrica şi Schoenherr şi Asociaţii.

Pentru detalii suplimentare şi prezentările din cadrul conferinţei, accesaţi: http://govnet.ro/Romanian-HydroPower-Energy-Summit-2015

Despre GOVNET

GOVNET este un canal media independent ce furnizează informaţii concentrate pe realitatea economico-politică şi pe climatul de afaceri ale României şi, totodată, organizator de evenimente, prin GOVNET Conferences. Obiectivul nostru este să fim o sursă reală de informaţii şi de analize specifice din zona de business pentru cei interesaţi să investească în ţara noastră şi căutăm să promovăm parteneriate prin intermediul unei platforme ce vizează evenimente de înalt nivel şi conferinţe de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb