Românul - cel mai muncitor dintre europeni

Raluca Manga
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 14 iulie 2014

Românul - cel mai muncitor dintre europeni

Muncim cel mai mult din Europa, conform studiului realizat de Coe-Rexecode, un institut francez de cercetare în domeniul economic.

Angajaţii români cu normă întreagă au lucrat 2099 de ore, anul trecut, fiind urmaţi de greci (2010 ore), unguri (1969 ore), bulgari (1954 ore) şi croaţi (1954 ore). În coada clasamentului se află Franţa, cu o evoluţie descendentă în ultimii ani (1661 de ore) şi Finlanda (1648 de ore), urmate de Suedia, Danemarca şi Belgia.

În ciuda renumelui de "popor muncitor", nemţii se situează doar la mijlocul clasamentului, cu 1847 de ore petrecute la locul de muncă şi o scădere a evoluţiei în ultimii 4 ani, astfel că nu este nedreptate mai mare ca, tocmai ei, să râdă de aşa-zisa "puturoşenie" a grecilor, cum au făcut-o când a fost vorba ca UE să sprijine financiar Grecia.

Studiul menţionează volumul de ore petrecute efectiv la locul de muncă (fără să ia în calcul orele absentate de angajaţi pe motive medicale, concedii, greve, navetă) pentru fiecare stat al UE, din ultimii 4 ani.

Un proverb din bătrâni spune că "cine munceşte câştigă". Deşi ţara noastră este "muncitoare", după cum o arată studiul menţionat mai sus, ea nu "câştigă" direct proporţional cu efortul depus. Prin urmare, sunt cel puţin două variante: ori universalitatea proverbelor este discutabilă, ori proverbele nu sunt adevărate.

Explicaţia constă însă în a treia variantă: proasta organizare.

Proasta organizare se manifestă în primul rând, în administrarea ţării şi în normele legislative. De aici, se propagă pe fiecare nivel de administrare, până la cea locală, dar şi în proasta administrare a fiecărui domeniu de activitate de la cultură, la industrie şi agricultură.

Când te organizezi prost, munceşti mult şi zadarnic. Este ceea ce relevă acest studiu. Întrucât muncim cel mai mult şi ne aflăm pe ultimul loc al avuţiei, rezultă că avem cei mai proşti administratori, începând cu premierul.

Din fericire, există un alt proverb care este valabil indiferent de context: "Munca înnobilează pe om".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Da, doamna, (d-soara), asa este.. Aveti in cea mai mare parte dreptate .Intr-adevar, muncim mult dar in foarte mare masura ineficient (sa nu zic prost). Care este cauza? Ati sesizat-o foarte corect: proasta organizare si administrare la toate nivelurile... Si nu e de vina romanul. El poate lucra foarte EFICIENT.. IN AFARA TARII.. pentru ca... "asa e la ei". (Aici nu vorbesc de cei cara ne strica imaginea) ci de romanul onest, impins de nevoi sa plece aiurea ca sa poata pune ceva pe masa copiilor. Ce spuneti, d-lor guvernanti, la noi nu s-ar putea lucra si MULT si EFICIENT? Aveti timp sa reflectati macar asupra problemei sau nu v-ajunge timpul pentru rezolvarea propriilor interese...

    In sfarsit, gasesc in acest ziar si altceva decat "cifre seci" si articole mai mult sau mai putin banale.. Bravo, d-na(d-soara), va mai astept in paginile acestui ziar...

    Dan Savulescu 

    sincer, nu cred ca era nevoie de un studiu pentru a afirma ceea ce ati spus. este adevarat, romanul este muncitor, dar munceste asa cum spune un alt proverb "de ochii soacrei" si asteapta un rezultat imediat, nu este un bun strateg. in rest, sa nu uitam ca in acele 2099 de ore, in medie, cel putin un sfert sunt petrecute facand cu totul altceva, mai putin ce trebuie. cat despre articol: succint, interesant, pot spune: "bravo!"

    In cateva randuri ( bine scrise ) ati rezumat o problema care ne doare/ afecteaza pe toti parca din totdeauna.

    Din pacate ne incadram (si partial ne complacem) in sintagma "Unde nu e cap, vai de picioare", in loc de varianta pe care pare a o practica nemtii (cu succes as zice) "Minimul de efort maximul de reusite"

    Bine ar fi daca acest gen de articole ar ajunge sa-i sensibilizeze si pe cei in masura sa schimbe ceva mai repede si eficient decat bunele noastre intentii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb