Romgaz, investiţii în toate sectoarele domeniului energetic

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 19 noiembrie 2020

Romgaz, investiţii în toate sectoarele domeniului energetic

Ţara noastră devine un jucător pe piaţa internaţională a gazelor naturale, în contextul în care în această iarnă vom importa mai puţine gaze naturale decât iarna trecută şi vom face pentru prima dată export, a afirmat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o ieri cu ocazia prezentării bilanţului la un an de mandat.

În privinţa exploatării gazelor naturale din perimetrele offshore din Marea Neagră, ministrul de resort a declarat că aşteaptă ca, în urma alegerilor din 6 decembrie, să avem un Parlament funcţional care să modifice legea astfel încât să existe principiul win-win pentru statul român şi pentru partenerii economici.

Referitor la intenţia companiei naţionale Romgaz de a prelua pachetul pe care ExxonMobil îl avea în perimetrele offshore din Marea Neagră, ministrul Virgil Popescu a precizat: "Compania Romgaz este interesată şi discută achiziţionarea întregului pachet de la Exxon. Romgaz este destul de solvabilă pentru a continua, după achiziţia pachetului deţinut de Exxon, investiţia în Marea Neagră. Romgaz are angrenate în acest moment investiţii la Drobeta Turnu-Severin, la Mintia, la Galaţi cu Liberty, investiţii care sunt asumate şi pe care le vor face. În privinţa capacităţii de finanţare pe care o are Romgaz, vorbim despre o companie cu capacitate de finanţare extraordinară, poate chiar mai mare decât a Petrom-ului".

În privinţa investiţiilor în domeniul energetic în perimetrele offshore din Marea Neagră, ministrul de resort a mai spus că Hidrolectrica îşi doreşte să intre în această activitate şi să construiască primul parc eolian în zona respectivă. Întrebat dacă există vreo şansă ca un pachet minim de acţiuni al Hidroelectrica să fie listat la bursă, ministrul Virgil Popescu a spus că până când Parlamentul nu va abroga sau modifica legea populistă aprobată la iniţiativa PSD, prin care au fost suspendate pentru doi ani înstrăinarea acţiunilor de la companiile de stat, nicio o listare privind aceste companii nu poate avea loc.

Ministrul Energiei s-a referit şi programul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, susţinând că Guvernul deţine fondurile necesare pentru susţinerea companiei, precum şi la reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara.

În privinţa acestuia din urmă, Virgil Popescu a spus: "Acolo se vor desprinde două companii - una care va conţine cele patru mine de cărbune (n.r. - Livezeni, Lupeni, Lonea şi Vulcan) şi centrala de la Paroşeni, iar cealaltă va conţine termocentrala de la Mintia, care va fi dată administraţiilor publice locale. Cele două companii pot deveni viabile şi pot accesa investiţii pentru trecerea producţiei pe nivel de gaz.

Avem la dispoziţie fondul de modernizare de 6 miliarde euro, din care se vor face investiţiile în sistemul energetic naţional. 70% din sumă se va duce către investiţiile privind energiile regenerabile, iar 30% către energia electrică realizată pe baza gazului natural".

În privinţa centralei atomice de la Cernavodă, ministrul Energiei a afirmat că guvernul SUA s-a angajat să asigure finanţarea de 7 miliarde euro pentru modernizarea reactorului 1 şi construirea reactoarelor 3 şi 4, iar pentru efectuarea lucrărilor va fi înfiinţat un consorţiu româno-american.

Ministrul Virgil Popescu s-a referit şi la situaţia privind agentul termic destinat Capitalei.

"În această iarnă, nu ne aşteptăm la întreruperi, ci la avarii. Reţeaua de transport primară şi reţeaua secundară din Bucureşti sunt ciur. Dacă la începutul mandatului de primar general al Gabrielei Firea erau pierderi de 800 tone pe oră, la finalul mandatului acesteia sunt pierderi de 2200 tone pe oră. În acest moment, pe de o parte, în baza contractului finanţat din fonduri europene, Primăria va reabilita peste 200 km de reţea, dar trebuie monitorizate foarte atent avariile. Pe de altă parte, Elcen a depus pe fondul de modernizare trei proiecte pentru finanţarea modernizării centralelor", a spus Virgil Popescu.

Ministrul de resort a arătat că pentru rezolvarea situaţiei agentului termic din Capitală este posibil să se implice şi alte companii. Virgil Popescu a precizat că va da un mandat reprezentanţilor statului în Consiliul de Administraţie de la Romgaz să participe împreună cu alţi creditori la modernizarea Elcen. În acest fel, Romgaz va deveni acţionar la Elcen pe baza unui plan de reorganizare, la care pot participa şi cei de la compania Engie şi de la SAPE.

În privinţa celor de la SAPE, ministrul Virgil Popescu a amintit că aceştia sunt angrenaţi în proiectul de modernizare a CET Titan, care a fost blocat o perioadă îndelungată de către fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dl ministru daca termocentrala de la Mintia

    ajunge pe mainile administratiei locale inseamna ca la administratia licala sunt mai multi f.buni specialusti in domeniul energetic si vor avea mai multi bani ? 

    Detaliati un pic ca de 30 ani tot se cauta solutii. 

    Aveti bani sa o aduceti la standarde de medi de astazi lucrind pe carbune? 

    De ce credeti ca pe gaz va fi mai bine si investitiile se vor putea face?

    Aveti bani sau vindeti blana ursului din padure 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb