"Romgaz" nu are credite la bănci

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 decembrie 2016

"Romgaz" nu are credite la bănci

Producătorul de gaze "Romgaz" are un grad zero de îndatorare financiară, fiind o companie care îşi finanţează singură programul de investiţii, au declarat, recent, reprezentanţii companiei.

Numerarul, conturile/depozitele bancare şi titlurile de stat reprezentau cumulat, la 30 septembrie 2016, suma de 2,486 miliarde de lei, ca urmare a distribuirii de dividende din luna iulie. Din această sumă, 44 milioane de lei reprezintă depozite cu maturitate peste un an, 1051 milioane de lei - numerar şi echivalente de numerar, iar 1391 milioane de lei - titluri de stat şi depozite bancare cu maturitate între 3 şi 12 luni.

Romgaz îşi ţine banii în cinci bănci de top, care au trecut testele de stres ale autorităţilor, ne-au spus oficialii Romgaz, întrebaţi dacă sunt pregătiţi în eventualitatea unui bail-in al vreunei bănci din România.

În primele nouă luni din acest an, "Romgaz" a investit 380 milioane de lei, cu 50% sub nivelul programat, principalele nerealizări înregistrându-se la obiectivele de natura forajului de explorare, conform reprezentanţilor companiei, printre acestea numărându-se întârzieri în achiziţiile publice din cauza modificărilor legislative, acces dificil la forajul sondelor, amânarea proiectelor cu rentabilitate scăzută.

Investiţiile au fost finanţate exclusiv din fonduri proprii.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale, în 2015, având o cotă de piaţă de 49% (producţie de 5,6 miliarde de mc). Are o capacitate de înmagazinare de 2,92 miliarde mc, extinsă recent de la 2,77 miliarde de mc.

Romgaz produce şi energie electrică, având o capacitate totală de 800 MW, înregistrând pe acest segment o cotă de piaţă de 2,86% în 2015.

În primele nouă luni din acest an, profitul net al companiei a scăzut la 713,7 milioane lei, de la 975 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului 2015, în timp ce cifra de afaceri a scăzut de la 2,9 miliarde de lei, la 2,4 miliarde lei, activitatea producătorului fiind afectată de diminuarea consumului de gaze.

Acţiunile Romgaz se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are în prezent o valoare de piaţă de 9,3 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro.

Compania vrea să acceseze fonduri din Planul Naţional de Investiţii

"Romgaz" vrea să acceseze fonduri din Planul Naţional de Investiţii (PNI), pentru termocentrala pe care o construieşte la Iernut, care pot susţine până la 25% din necesarul investiţiei de aproximativ 270 milioane euro, au mai spus reprezentanţii companiei, adăugând: "Am depus deja dosarul la Ministerul Energiei pentru analiză, noi suntem interesaţi de valorificarea superioară a gazelor naturale şi creşterea eficienţei centralei".

Dacă dosarul va fi aprobat, Romgaz va primi 68 milioane euro din PNI pentru acest proiect, restul fiind finanţat din surse proprii.

Termocentrala nouă de la Iernut este una din cele mai mari investiţii în producerea de energie electrică făcută de o companie de stat după 1990. Cu excepţia reactoarelor 1 şi 2 de la Cernavodă, aceasta este prima investiţie a unei companii de stat în producerea de electricitate în ultimii 26 de ani.

Grupul Romelectro va demara în vara anului viitor, împreună cu compania spaniolă Duro Felguera, construcţia termocentralei pe gaze naturale a Romgaz de la Iernut, care va fi finalizată şi operaţională în anul 2020, spunea în luna noiembrie directorul general al Romelectro, Cristian Secoşan.

Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.

Romgaz a anunţat luna trecută că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut.

Echipamentele principale şi ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcţii -montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare. Echipamentele principale vor fi livrate la începutul anului 2018. Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Gazele ruseşti au, în prezent, o pondere de 25% pe piaţa internă, faţă de 5% în ianuarie

Companiile ruseşti au ajuns în noiembrie 2016 la o cotă de 25% din piaţa de gaze a României, faţă de doar 5% în ianuarie, din cauza preţului scăzut la care sunt importate gazele ruseşti, comparativ cu gazele interne, ne-au confirmat reprezentanţii Romgaz.

Gazele interne au preţuri ridicate din cauza supraimpozitării, a impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, dat prin OUG 7 din 2013, emisă în timpul guvernării Ponta.

Surse din piaţă susţin că firmele din Romgaz şi Petrom au solicitat modificarea acestei ordonanţe, din cauza scăderii preţurilor internaţionale la gaze care au coborât sub pragul minim de 72 lei/MWh, stabilit în 2013 ca reper în calcularea impozitului de OUG 7/2013.

Se pare că Ministerul Finanţelor a decis să nu modifice această ordonanţă, iar în schimb a propus menţinerea redevenţelor şi deductibilităţi pentru offshore. În noiembrie, ministrul de finanţe Anca Dragu declara: "Proiectul este finalizat la MFP. Am avut discuţii tehnice pe acest proiect, am colaborat şi cu experţii departamentului fiscal de la FMI. Acest an, 2016, este un an în care activitatea autorităţilor şi a Parlamentului a fost mai scurtă, ne-a lăsat mai puţin timp la dispoziţie pentru finalizarea acestui proiect, dar noul Guvern, noul Parlament vor putea prelua un proiect, din punctul nostru de vedere, finalizat".

Potrivit acesteia, proiectul îşi propune să facă o diferenţiere între investiţiile în producţia offshore de produse petroliere: "În acest proiect am luat în calcul păstrarea redevenţelor şi o diferenţiere pentru onshore şi offshore, diferenţiere care a fost inclusă şi în legea din Parlament, în sensul în care, într-adevăr, investiţiile pentru offshore sunt de anvergură mai mare, şi aici luăm în considerare deductibilităţi mai mari pentru offshore, pentru a recunoaşte efortul mai mare iniţial de investiţie".

Romgaz: "Perspective promiţătoare pentru complexul structural Caragele din perimetrul RG.06 Muntenia NordEst"

În vara acestui an, Romgaz a anunţat realizarea unei noi descoperiri importante de hidrocarburi pe teritoriul României în Perimetrul RG.06 Muntenia Nord-Est, unde a desfăşurat operaţiuni petroliere ca unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare-Dezvoltare-Exploatare, conform HG 23/2000 şi HG 968/2011. Descoperirea este situată în sectorul nord estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 km, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1500 şi 5000 m, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei.

Testele de producţie finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca şi 77 Rosetti, au confirmat o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 m aflat la adâncime de peste 4000 m, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Rezultatele obţinute în urma testelor de curgere (DST) pe duze de 7 mm şi 9 mm prefigurează producţii zilnice între 1400 şi 2200 boe/ sondă. Resursa contingentă, evaluată pe baza datelor obţinute din foraje, care include geofizica de sondă, carote mecanice şi fluide extrase la teste, dar şi din dimensionarea capcanei pe date seismice 3D, este estimată între 150 şi 170 milioane boe.

Oficialii companiei au spus că aceasta este cea mai mare descoperire de hidrocarburi din ultimii 30 de ani.

Zăcământul va intra în exploatare experimentală la sfârşitul lui 2017, au mai spus reprezentanţii companiei, urmând să fie exploatat comercial în 2019.

ÎN PERIOADA IANUARIE-OCTOMBRIE ,

INS: Consumul final de energie electrică a crescut cu 3,6%

Consumul final de energie electrică a crescut în primele zece luni ale acestui an cu 3,6%, iar cel al populaţiei s-a majorat cu 0,4%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Conform statisticii, citată de Agerpres, în intervalul ianuarie - octombrie, resursele de energie primară de energie electrică au scăzut, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, cu 0,5%. Resursele de energie primară s-au diminuat, în primele 10 luni din acest an, cu 1,9%

Principalele resurse de energie primară au totalizat, în perioada analizată, 26,954 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 513.000 tep faţă de primele 10 luni din anul precedent.

Totodată, producţia internă a însumat 16,821 milioane tep, în scădere cu 1,478 milioane tep, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, iar importul s-a situat la 10,133 milioane tep.

Potrivit INS, resursele de energie electrică au fost de 56,94 miliarde kWh, în scădere cu 269,8 milioane kWh, în comparaţie cu perioada corespunzătoare a anului anterior.

În plus, producţia din termocentrale a totalizat 21,1 miliarde kWh, în scădere cu 1,413 miliarde kWh (-6,3%), în timp ce producţia din hidrocentrale a fost de 16,565 miliarde kWh, în creştere cu 2,242 miliarde kWh (+15,7%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 9,307 miliarde kWh, mai puţin cu 287,9 milioane kWh (-3%).

De asemenea, producţia din centralele electrice eoliene a fost, în perioada ianuarie - octombrie, de 5,114 miliarde kWh, în scădere cu 797,9 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice a totalizat 1,697 miliarde kWh, mai puţin cu 119,7 milioane kWh, comparativ cu perioada corespunzătoare a anului 2015.

Consumul final de energie electrică, în această perioadă, a fost de 45,322 miliarde kWh, cu 3,6% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2015, iar iluminatul public a înregistrat o scădere cu 1,8%, în timp ce consumul populaţiei a crescut cu 0,4%.

În ceea ce priveşte exportul de energie electrică, acesta s-a situat 6,848 miliarde kWh, în scădere cu 1,632 miliarde kWh. În acelaşi timp, consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 4,771 miliarde kWh, cu 205 milioane kWh sub valoarea din anul anterior.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. daca investitorul a cumparat cu 28 si pretul actiunilor e 24 cu ce ma ajuta sa stiu ca nu avem datorii ? Program de rascumparare de actiuni, distribuire de divident special, eorganizarea si eficientizarea companiei prin restructurare de personal, oprirea bonusurilor si primelor excesiv de mari pentru angajati!!

    1. Esti un fericit ! Exista si investitori care au cumparat cu 35.

      un investitor nu e interesat de pret...e interesat de valoarea companiei in care a investit si perspectivele ei de crestere. eu am cumparat si la 35 si am cumparat si la 21.5. am ajuns la un pret mediu de 24 si o sa cumpar incontinuu cat pretul e sub 28. Romgaz e o companie solida fara datorii, cu monopol pe furnizarea de gaz si incet-incet intra si pe energie electrica. odata ce consumul o sa revina, Romgaz va reveni pe profit/ dividende.

      Nu cred ca un investitor nu este inyeresat de pret cand pierde 50% din valoare???

      2. Compania nu are monopol... Se chinuie sa vanda ... 

      3 minimul de 21.5 a fost atins cateva minute si pe volume extrem de mici...ma indoiesc ca ai reusit sa ti scazi media ...daca da probabil portofolil tau este foarte mic 

      4. Vrei o investitie pe termen lung baga bani in bonduri sau cumpara companii de utilitati 

      5 datoria 0 spune multe despre o companie....nu are proiecte de viitor nu stie ce sa faca cu banii!!!

      Compania este pe profit...cu marje mari de cca 30%!!! Monopol?? Delirezi? Compania este dependenta de anre asta e marea problema

    Din chiar primele cuvinte ale articolului, se vede ca autoarea nu cunoaste borcanele limbajului economic: trebuia sa titreze "Romgaz nu are debite la banci".

    1. la cat sunt dobanzile acum , este chiar pacat sa nu iei ceva credite sau sa nu emiti ceva obligatiuni corporatiste la 3-4% . Ar putea foarte usor si ieftin sa-si finanteze noua centrala pe gaze de la Iernut prin emiterea de obligatiuni.

    Petrom a reusit sa disponibilizeze personal astfel incat sa devina mai profirabili romgaz se gandestebla bonusuri in conditiile unei scadebdramatica a profitulul.

    Compania este buna si are n pret b n pentru moment...media europeana este per 15 are loc mare de crestere

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb