Rompetrol a înregistrat rezultate financiare în scădere în prima jumătate a anului

J.P.
Comunicate de presă / 13 august 2020

Rompetrol a înregistrat rezultate financiare în scădere în prima jumătate a anului

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat în primul semestru din acest an rezultate financiare în scădere, pe fondul volatilităţii fără precedent a pieţei petrolului, dar şi a impactului generat de pandemia cu noul coronavirus, conform unui comunicat trimis redacţiei.

În contextul în care măsurile restrictive impuse odată cu începerea pandemiei au dus la o cerere de piaţă foarte scăzută, iar neînţelegerile şi negocierile îndelung prelungite al membrilor OPEC+ au condus la un preţ istoric foarte mic al ţiţeiului, au fost generate stocuri masive şi ieftine de produse petroliere în piaţă. După relaxarea măsurilor şi, totodată, coroborat cu preţul ţiţeiului în redresare datorită acordurilor OPEC+ de scădere a producţiei, produsele petroliere ieftine stocate la capacitate maximă, în decursul celor 2 luni de izolare a populaţiei în Europa, au creat o presiune enormă în marjele rafinăriilor, conform sursei citate.

Aceşti factori externi au adus un efect negativ major pe marjele brute de rafinare ale companiei, care au coborât la -16,6 USD/tonă în perioada aprilie-iunie 2020 şi respectiv, 5,5 USD/tonă în primul semestru al anului.

În plus, rafinăria Petromidia Năvodari (principalul activ al KMGI în România), a fost oprită în perioada martie - aprilie pentru revizia generală, o masură obligatorie şi necesară pentru asigurarea funcţionării unităţilor de producţie în condiţii de maximă siguranţă. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanţă preventivă şi corectivă, inspecţii şi verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor şi alte lucrări conexe la instalaţiile rafinare şi petrochimie.

Prin investiţiile realizate în cadrul reviziei generale, Rompetrol Rafinare îşi continuă programul de modernizare si trecere la a patra revoluţie industrială (Industry 4.0), care presupune un control mai riguros al produselor obţinute, dar şi cresterea stabilităţii si a eficientizarii în operare a instalaţiilor şi a fluxurilor tehnologice.

Cifra de afaceri brută consemnată de Rompetrol Rafinare în prima jumătate a anului a ajuns la 1,52 miliarde de dolari, indicatorul fiind direct influenţat şi de evoluţia cotaţiilor la materiile prime şi produsele petroliere, care au înregistrat o scădere de circa 40% faţă de nivelul aferent perioadei similare din 2019.

Pe fondul factorilor nefavorabili din mediul global, compania a consemnat în S1 2020 un profit operaţional (EBITDA) de -43,7 milioane USD şi un rezultat net negativ de 126.5 milioane de dolari.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie şi în prima parte a anului un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, activităţile şi produsele obţinute generând un aport de aproape 200 de milioane USD în T2 2020, respectiv peste 468 de milioane USD în S1 2020.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (44,7%).

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins peste 436 milioane USD în T2 2020 şi peste 1,2 miliarde de dolari in S1 2020, consemnând o scădere, comparativ cu aceleaşi perioade din 2019.

În primul semestru al anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 2,1 milioane de tone de materii prime, obţinând peste 520 kt de benzină şi aproximativ 1,18 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie.

În primul semestru din 2020, rafinăria Petromidia a reuşit să obţină rezultate bune la randamentul produselor albe (87,31%wt), pierdere tehnologică (0,847%wt) şi indicele de intenstitate energetică (102,05%).

Rafinăria Petromidia a continuat programele de optimizare a proceselor de producţie (creşterea capacităţii de procesare împreună cu creşterea productivităţii de produse valoroase, reducerea pierderilor tehnologice, optimizare reţetelor de materii prime, etc.) şi eficientizare a costurilor de operare (eficienţă energetică şi reducerea costurilor de procesare), programe începute în anul 2014 şi continuate până în prezent.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega Ploieşti, unic producător intern de bitum şi hexan, unitatea a înregistrat rezultate bune la următoarele capitole: pierdere tehnologică (0,84%wt), consum energetic (2,84 GJ/t) şi disponibilitate mecanică (98,7%).

Rafinăria din Ploieşti se află în sinergie perfectă cu rafinăria Petromidia Năvodari - cea mai mare din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploieşti materiile prime/semifabricate necesare obţinerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

În S1 2020, segmentul de petrochimie al companiei a procesat un total de 48 kt de propilenă, nivel în scădere faţă de S1 2019. Cu toate acestea, cantitatea de etilenă procesată a înregistrat, în aceeaşi perioadă menţionată, o creştere importantă, ajungând la un total de 28 de kt.

Rezultatele diviziei petrochimice au continuat să fie afectate de presiunea pieţei asupra marjelor, iar, ca urmare a volatilităţii, instalaţiile de polietilenă au continuat să funcţioneze în cel mai economic ritm, astfel încat instalaţia de Polietilenă de Înaltă Densitate (HDPE) a continuat să fie în neoperare pe parcursul primului semestru din 2020.

Instalaţia de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a segmentului de petrochimie funcţionează 100% cu etilenă din import, iar instalaţia de Polipropilenă (PP) funcţionează cu materie prima produsă şi livrată intern de către rafinăria Petromidia.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilenă şi polietilene din România, reuşind constant să-şi majoreze cota de piaţă şi pe categorile secundare de produse.

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 1,04 miliarde USD în S1 2020. Pe fondul cererii în creştere în perioada aprilie - iunie, ca urmare a creşterii mobilităţii în marile oraşe, segmentul de distribuţie a consemnat o majorare cu 35% a profitului operaţional (EBITDA) - 15.5 milioane USD în T2 2020, respectiv o creştere cu peste 40% a rezultatului net - 8.5 milioane de dolari în T2 2020.

Aplicarea măsurilor restrictive din cele două luni ale stării de urgenţă au generat scăderi puternice, care au dus la pierderi importante pe segmentul de distribuţie. Acestea au anulat vânzările mai mari faţă de anul trecut în lunile ianuarie şi februrarie. Spre finalul primei jumătaţi a anului, au fost înregistrate redresări uşoare, dar care nu au putut compensa deficitul din lunile afectate de măsurile restrictive. Astfel vânzările totale de carburanţi pentru S1 2020 s-au ridicat la 850 kt.

Revenirea a fost consemnată în ciuda condiţiilor generale nefavorabile din primul semestru. Spre exemplu, comparativ cu perioada similară din 2019, cotaţiile Platts exprimate în moneda de referinţă (USD) au fost, în medie, cu aproximativ 38,5% mai mici, atât pentru motorină, cât şi pentru benzină.

La sfârşitul lunii iunie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1017 puncte de comercializare, incluzând reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile (expres, baze interne de 9 şi 20 metri cubi).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca PNL face ordine la rrc, am sa-i votez.

    Ce cauta SRI la rrc?

    Pentru fondul Kazak Roman, rrc a donat 20 de benzinarii ? Acesta ii fondul de 1 milliard ? LA care statul detine 20%. Adica benzinariile respective, la care prin rrc statul detinea 46 la suta, ajungand la fondul de un trilion, statul detine 20%. Afacerea secolului. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb