Romsilva transmite, prin intermediul unui comunicat de presă trimis redacţiei, că în exprimarea opiniilor preşedintelui ASFOR se face apel la "neadevăruri, omisiuni sau denaturări ale adevărului pentru a induce opiniei publice o imagine deformată asupra realităţii", cu intenţia evidentă de a prejudicia imaginea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva.
Anterior, Nicolae Ţucunel, şeful organizaţiei patronale şi profesionale reprezentative a agenţilor economici din domeniul exploatării şi industrializării lemnului, a susţinut că prin adoptarea Hotărârii de Guvern nr. 924/11 noiembrie 2015 se produce o schimbare radicală în ceea ce priveşte administrarea pădurilor proprietate publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale.
"Prin acest act normativ a fost eliminată posibilitatea pe care a avut-o RNP Romsilva de a reţine, preferenţial, parchete de exploatare, pe care apoi le-a valorificat în regie proprie sau prin prestări de servicii, aceasta reprezentând principala sursă de corupţie din sistemul de administrare a unei importante resurse a statului - fondul forestier", a declarat Ţucunel.
Referitor la această declaraţie, Romsilva precizează: "Lemnul rezultat din exploatarea în regie proprie de către Romsilva este valorificat prin licitaţii publice, în conformitate cu prevederile tuturor reglementărilor legale în materie. Corupţia din sistemul de administrare a fondului forestier, dacă ea există, nu poate fi finanţată decât de beneficiarii resursei valorificate, respectiv lemnul, iar aceşti beneficiari sunt operatorii economici de profil pe care ASFOR îi reprezintă".
Compania precizează că misiunea sa este foarte clar definită în legislaţia în vigoare care reglementează funcţionarea acesteia. Conform acestor reglementări "Romsilva are ca scop principal gestionarea durabilă şi unitară a fondului forestier proprietate publică a statului".
"În mod evident aceasta presupune o arie mult mai largă de activităţi, atribuţii şi competenţe decât cele enumerate lacunar şi, în mod voit, eronat, de către preşedintele ASFOR. Pe lângă activităţile şi atribuţiile legale reglementate de actele normative în vigoare, acestea au prevederi concrete referitoare la obiectul de activitate al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, pe care aceasta l-a respectat cu stricteţe de la înfiinţare până în prezent", susţine compania.
Potrivit ASFOR, investiţiile în infrastructura de transport pentru construcţia de drumuri forestiere noi sau pentru reabilitarea celor calamitate, cu finanţare din fondul de accesibilizare a fondului forestier, au cunoscut în ultimii cinci ani un trend constant ascendent.
"În primul rând, în ultimii cinci ani, procentul din încasări alocat pentru constituirea acestui fond a crescut de la 7% la 10%, iar sumele cheltuite cu acest scop au crescut de la 46,8 milioane lei, în anul 2011, la 80,0 milioane lei, în anul 2015. Tot pentru investiţii în infrastructura de transport - drumuri forestiere, au fost consumate integral fondurile alocate de la bugetul statului pentru acest scop", răspunde Romsilva într-un comunicat de presă.
Totodată, Romsilva a cheltuit din veniturile proprii, pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la drumurile forestiere, sume ce au totalizat anual între 48,6 milioane lei, în anul 2011 şi 55,0 milioane lei, în anul 2015, precizează sursa citată.
ASFOR se erijează în reprezentantul a 11.500 de societăţi comerciale şi a 85.000 de angajaţi. Din datele oficiale rezultă că există 5.001 operatori economici atestaţi pentru exploatări forestiere, iar dintre acestea doar cca 550 sunt membri ai ASFOR.
Deşi Romsilva nu a făcut nici un demers oficial "pentru anularea unei hotărâri de guvern, prin care sunt puse în aplicare reguli ale economiei de piaţă şi ale principiului transparenţei şi liberei concurenţe, prin adoptarea HG nr.924/2015, tocmai aceste principii au fost nesocotite, prevederile acesteia introducând discriminări între administratori de fond forestier proprietate publică şi între operatori economici ce acţionează în aceeaşi piaţă", precizează comunicatul Romsilva.
În documentul citat se mai arată că unele prevederi ale actului normativ sunt de natură să împiedice desfăşurarea normală a activităţii administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului, ducând în final, cel puţin în cazul Romsilva, la imposibilitatea realizării scopului şi a obiectului de activitate ale acesteia, aşa cum sunt stabilite prin legislaţia în vigoare.
Romsilva informează societatea civilă că, urmare modului corect şi transparent în care au fost organizate licitaţiile pentru valorificarea lemnului, nivelul preţurilor medii de adjudecare pentru lemnul vândut în ultimii trei ani este cu 61% mai mare faţă de preţurile medii de pornire, iar acesta este rezultatul ofertelor făcute de agenţii economici de profil, dintre care o parte sunt şi membrii ai ASFOR.
"Romsilva va persevera în a întreprinde toate acţiunile pe care la va considera necesare pentru a-şi promova interesele, în demersul său de a asigura un management durabil al fondului forestier, precum şi pentru a asigura resursele financiare susţinerii acestui demers", potrivit comunicatului de presă.
"Acest demers se va face, ca şi până acum, cu respectarea tuturor reglementărilor în vigoare, cu maximă transparenţă şi cu asigurarea unui mediu concurenţial corect pentru absolut toţi operatorii economici din sectorul forestier", precizează Romsilva.