Reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi ai Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR) au stabilit, în cadrul primei runde de negocieri ce a avut loc joi, forma finală a modelului contractului de vânzare - cumpărare a masei lemnoase pe picior, cu aplicabilitate pentru anul de producţie 2017, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.
"Am reuşit să cădem de acord, într-un termen foarte scurt, asupra formei finale a modelului de contract, semn că, atât Romsilva, cât şi partenerii noştri comerciali am fost deschişi dialogului, iar faptul că forma propusă de noi a fost agreată, cu mici modificări, demonstrează că regia simte pulsul pieţei şi că dă dovadă de transparenţă şi flexibilitate", a declarat, după discuţii, Ciprian Pahonţu, director general al Romsilva.
Preţul mediu de referinţă pentru vânzarea masei lemnoase în 2017 este similar celui din anul în curs şi a fost stabilit prin Decizia 383/28.09.2016.
Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier aflat în proprietate publică a statului, a fost reglementat de Guvernul României prin HG nr. 617/2016. Ca noutate, hotărârea stabileşte şi posibilitatea de plată a masei lemnoase licitate într-un interval de maximum 30 de zile calendaristice. În urma negocierilor, Romsilva şi ASFOR au convenit asupra posibilităţii de plată a masei lemnoase licitate termenului şi la 20 de zile.
În următoarea perioadă, Romsilva şi ASFOR se vor întâlni pentru a conveni asupra modelului caietului de sarcini pentru licitaţiile de vânzare a masei lemnoase în 2017, conform sursei citate.