Compania care doreşte să exploateze zăcământul aurifer de la Roşia Montană, Roşia Montană Gold Corporation, intenţionează să înceapă construcţia minei în primăvara anului viitor, urmând să cumpere casele din satul Roşia Montană începând din data de 9 octombrie, a declarat preşedintele Gabriel Resources, Alan Hill, cu ocazia conferinţei Denver Gold Show, care reuneşte reprezentanţii celor mai mari companii miniere din lume.
"Compania a strâns un capital de aproape 88 milioane dolari în august pentru a finanţa acest proiect şi este în grafic pentru a finaliza achitarea creanţelor directe şi indirecte în trimestrul patru din 2006", a spus Alan Hill, citat de Rompres. De asemenea, compania va angaja un contractor pentru proiectarea, procurarea materialelor şi managementul construcţiei şi va începe procesul de proiectare detaliată.
După finalul consultărilor publice organizate în acest an în România şi Ungaria, compania aşteaptă în prezent ca Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA) să îi transmită întrebările care necesită un răs-puns. "Ne aşteptăm să primim lista cât mai curând", a spus Hill. "Între timp, avem o echipă care analizează fiecare chestiune ridicată în cadrul dezbaterilor publice, şi pregăteşte răs-punsuri la întrebările pe care le anticipează", a adăugat el.
După ce va fi finalizată, anexa va fi depusă la Comisia de Analiză Tehnică (CAT) din cadrul MMGA pentru aprobare, urmând apoi să fie prezentată Cabinetului. Hill a amintit că o decizie în procesul de aprobare al EIM este aşteptată în trimes-trul patru din 2006. Odată ce va primi aprobarea, compania intenţionează să înceapă construcţia minei în primăvara lui 2007, urmând ca primul lingou de aur să fie turnat în primăvara lui 2009. SC Roşia Montană Gold Corporation SA a fost înfiinţată, conform legii societăţilor comerciale în vigoare, în 1997 ca "Eurogold Resources SA" schimbându-şi numele în Roşia Montană Gold Corporation S.A. în 1999. RMGC reprezintă un parteneriat între Gabriel Resources Ltd (80 %), o firmă canadiană specializată în exploatări şi dezvoltări miniere, Guvernul României prin compania minieră cu capital integral de stat CNCAF Minvest SA Deva (19,3 %) şi trei acţionari minoritari, societăţi comerciale româneşti.
Reprezentanţii companiei vor investi circa 800 milioane dolari pentru lucrările de construcţie ale exploatării aurifere de la Roşia Montană şi se aşteaptă ca profitul net total să atingă circa 1,2 miliarde dolari.
Iniţial, planul de investiţii în proiect viza investiţii totale de 600 milioane dolari, din care 437 de milioane dolari în faza de construcţie şi 123 milioane dolari în faza operaţională. Investiţiile de mediu se vor situa în jurul cifrei de 250 milioane dolari.