Subiectul noii companii "Minvest Roşia Montană", care va prelua de la Minvest Deva pachetul de 19,3% din acţiuni deţinut la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), nu este de actualitate, ne-a declarat, ieri, Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine. Domnia sa nu a dorit să ne furnizeze vreo informaţie cu privire la această tranzacţie, în condiţiile în care ştirea despre acest transfer a apărut la finalul săptămânii trecute.
Dan Şova ne-a spus că ministrul economiei Varujan Vosganian este cel care poate oferi mai multe detalii în legătură cu Minvest Deva, deşi, printr-un proiect de hotărâre de guvern, pachetul de 19,3% ar urma să treacă la Minvest Roşia Montană, la care unic acţionar să fie Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, adică în subordinea domniei sale. Astfel, participaţia la proiectul minier de la Roşia Montană va trece din adminis-trarea ministrului liberal al Economiei Varujan Vosganian sub administrarea lui Dan Şova.
Recent, Varujan Vosganian, minis-trul economiei, a declarat într-o conferinţă de presă că proiectul Roşia Montană, având în vedere că este un mare proiect, a fost trans-ferat de Guvern la Dan Şova, iar Minvest cu licenţele de neferoase din Apuseni rămâne la Economie.
"Minvest Deva" s-a aflat până de curând sub auspiciile OPSPI, al cărui preşedinte, Gabriel Dumitraşcu, a ocupat poziţii de conducere în cadrul RMGC, fiind angajat, în perioada 2001-2005, în funcţiile de director general şi director general adjunct.
Domnia sa declara, la începutul anului, când a primit funcţia de şef al oficiului privatizărilor în industrie, că este suporterul unei "industrii verticale" şi că va avea o atitudine profesională faţă de Roşia Montană, chiar dacă s-a aflat la conducerea RMGC în urmă cu opt ani.
Acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar al RMGC, au cres-cut cu aproape 32%, în ultimele două săptămâni, până la 1,72 dolari canadieni/titlu, după ce au pierdut peste 51% din valoare, în perioada 1-18 aprilie.
• Ana Diculescu Şova, mama adoptivă a lui Dan Şova - avocatul RMGC
Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul acestui an, că proiectul exploatării aurifere de la Roşia Montană va trece în portofoliul lui Dan Şova, ministrul proiectelor de infrastructură.
Roşia Montană Gold Corporation este reprezentată în România de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Petersen (NNDKP), firmă la care mama adoptivă a lui Dan Şova, Ana Diculescu-Şova, este senior partener.
Pe pagina de prezentare a doamnei Şova de pe avocatura.com, la capitolul "tranzacţii importante în care a fost implicată", regăsim, printre altele: "asistenţă juridică acordată companiei Roşia Montană Gold Corporation în toate litigiile derulate, cu privire la una dintre cele mai contestate investiţii realizate în vederea dezvoltării unui proiect de exploatare auriferă pe teritoriul României".
• Emil Constantinescu: "Exploatarea zăcămintelor de aur de către fonduri de investiţii este o «crimă»"
Reacţiile cu privire la proiectul aurifer de la Roşia Montană sunt dintre cele mai variate, fostul preşedinte Emil Constantinescu declarând, ieri, că, exploatarea zăcămintelor de aur de către fonduri de investiţii este o "crimă".
Domnia sa consideră că firmele care sunt implicate în astfel de acţiuni vor fi tentate să foreze în primul rând zonele bogate, sporindu-şi, astfel, preţul acţiunilor la bursă, "după care vor lichida şi vor pleca".
"A lucra cu fonduri de investiţii este o crimă. Orice fond de investiţii pe tipurile de rezerve pe care le mai avem, adică aur diseminat, care exploatează în carieră nu vor putea să iasă din această tentaţie. Vor exploata întâi zonele bogate, va creşte preţul acţiunilor la bursă, îl vor lichida, vor pleca şi vor lăsa un dezastru", a mai adăugat Emil Constantinescu.
Domnia sa a precizat că exploatarea unui zăcământ de aur implică nişte fonduri uriaşe, iar statul român nu are aceşti bani, pentru că ar însemna să nu mai plătească salarii şi pensii.
• Tender: "Preluarea activelor de la Minvest Deva de către o altă entitate - predictibilă"
Crearea unei companii care se va ocupa exclusiv de Roşia Montană nu schimbă cu nimic statutul proiectului Roşia Montană Gold Corporation, fiind mai degrabă o mişcare tehnică, ne-a declarat omul de afaceri Ovidiu Tender, un apropiat al proiec-tului de la Roşia Montană.
Domnia sa ne-a explicat că preluarea activelor de la Minvest Deva de către o altă entitate era o chestiune predictibilă întrucât compania de stat nu mai avea alt obiect de activitate, exceptând acţiunile de la Roşia Montană, soarta ei fiind fie falimentul, fie privatizarea.
"Preluarea pachetului de acţiuni de Minvest Roşia Montană nu schimbă în niciun fel faptul că statul este minoritar la RMGC", a continuat omul de afaceri, deciziile finale fiind luate de către cei care deţin pachetul majoritar de acţiuni, reprezentanţii de la compania canadiană Gabriel Resources.
"De altfel, preluarea activelor de către noua companie elimină intermediarul în această poveste, adică pe Minvest Deva, însă nu poate influenţa ceea ce se întâmplă în chestiunea de la Roşia Montană", a conchis Ovidiu Tender.
În luna mai a anului trecut, Ovidiu Tender spunea că proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este "super rentabil" şi va începe abia atunci când se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul câştigurilor. Domnia sa aprecia la acea dată: "Roşia Montană a creat de 20 ani discuţii interminabile. Ar trebui, în primul rând, cunoscută realitatea, nu poveştile. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montană, Frank Timiş, care a încercat prin acest proiect redarea în circuitul economic a unei activităţi care părea moartă, având în vedere previziunea creşterii preţului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut să-i ia găina. Afacerea este rentabilă. Problema este cine este beneficiarul acestui câştig. Probabil se va stabili cine trebuie să câştige şi atunci se va da drumul proiectului".
• Ponta, apărătorul lui Tender
Premierul Victor Ponta a fost angajat, pe 27 iulie 2006, de omul de afaceri Ovidiu Tender ca apărator în dosarul în care acesta a fost acuzat pentru mai multe infracţiuni economice. Tribunalul Bucureşti i-a interzis, însă, actualului premier să îl reprezinte pe Tender, pe motiv că legea interzice ca parlamentarii sa acorde asistenţă în cazurile de spălare de bani şi corupţie.
Naşul copiilor lui Ovidiu Tender este controversatul om de afaceri Frank Timiş, care a pus bazele companiei Gabriel Resources şi care îi este, potrivit propriei declaraţii, "model pentru afaceri în Africa".
VICTOR PONTA ÎN MAI 2012:
"Proiectul Roşia Montană trebuie decuplat total de lobby-ul şi interesul politic"
Premierul Victor Pona declara acum un an că decizia care va fi luată de Guvern în proiectul Roşia Montană presupune îndeplinirea în prealabil a trei condiţii, una dintre acestea fiind decuplarea totală a proiectului de lobby-ul şi interesul politic. Victor Ponta a preciza: "Deciziile referitoare la Roşia Montană au legătură cu cele trei condiţii pe care le-am enunţat când eram în opoziţie şi în programul de guvernare, şi anume în primul rând garanţii absolute referitoare la protecţia mediului, în al doilea rând o renegociere şi o prezentare publică a ceea ce înseamnă beneficiul statului în acest tip de proiect - deoarece beneficiile celor privaţi sunt foarte clare, dar cele ale statului român nu la fel de mult - şi în al treilea rând decuplarea totală a unui asemenea proiect de lobby-ul şi interesul politic".
1. fără titlu
(mesaj trimis de cristian în data de 30.04.2013, 00:27)
Tender e nasul de cununie, cand Timis s a recasatorit o vedeta TV in 2007, la SINAIA. Nu era greu de aflat...
2. om neinformat
(mesaj trimis de Iulian Manole în data de 30.04.2013, 08:43)
domnul Constantinescu vorbeste ca un om neinformat si cum de poate el prevede viitorul? de ce nu se gandeste ca nu va lasa un dezastru, ca dezastru este ACUM si rmgc a inceput sa-l stopeze deja, printr-o statie de epurare a apei!
2.1. Ati aparut si aici? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Dyogene în data de 30.04.2013, 11:57)
Ba eu cred ca Emil are perfecta dreptate. Exact asa actioneaza fondurile, pe termen scurt si cu unicul scop al valorificarii rapide a investitiei, dupa care exit. Ura si la gara. Compania se inchide, iar obligatiile post-exploatare raman pe hartie.
2.2. proiectul (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Calin în data de 30.04.2013, 15:02)
mi se pare foarte simplu din partea unora sa spuna nu bazat pe ce isi imagineaza ei ca ar putea fi daca nu stiu ce, cand realitatea este complet diferita! ce conteaza sunt faptele reale, nu cele imaginare, iar proiectul asta e unul profitabil pentru tara, e dorit de oamenii din zona si e facut dupa cele mai stricte norme de mediu. nu inteleg de ce se tot amana pornirea!
2.3. Pe hirtie si-n imaginatie totul PARE frumos... (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de pastel în data de 30.04.2013, 18:55)
Pentru cineva care este de partea RMGC este greu de inteles. Mai ales ca opinia este mereu pro RMGC. Cianura nu este o substanta ce poate sa fie linga altele care nu fac rau. Iar in ce priveste profitul este o o afirmatie neadevarata. Ce valoare are profitul, cite locuri de munca aduce, dar ce lasa in urma? zeci de ani pentru refacerea mediului, pentru uitarea mortilor si a accidentelor, teama permanenta de rupere a iazului cu reziduri cianurate.
2.4. In realitate (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Calin în data de 02.05.2013, 12:12)
in primul rand, cianura se foloseste in circuit inchis si apoi se neutralizeaza. normele sunt cele mai stricte din lume. in al doilea rand cei de la RMGC se vor ocupa de refacerea mediului, si-au asumat acest lucru, inclusiv de curatarea poluarii existente, lasate in urma de stat. si locurile de munca au o valoare foarte mare intr-o localitate cu somaj de 80%. ca oamenii trebuie sa munceasca pentru a trai!
2.5. Pentru mesterul Manole RMGC (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Dan în data de 02.05.2013, 19:08)
De unde esti asa bine informat domnule Manole? De la sursa RMGC?
In proiectul asta nu mor caii cand vor cainii.
Este unicul proiect care tine unita opinia publica.
Politicienii se tem sa umble la cutia Rosia Montana pentru ca e plina cu praf de pusca...
2.6. Proiect ratat (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Doina în data de 02.05.2013, 19:10)
Proiectul este profitabil numai pentru hoti.
Noroc ca romanii s-au trezit.
Timis pleaca cu banii si ne lasa gaura cu cianura potabila.
Nu!! Mersi!!!!!!!
2.7. MINCIUNI (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2013, 19:43)
ce epurare a apei ?povesti de adormit copiii!
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2013, 19:45)
NU E PROFITABIL,CATI ANI AR DURA ACEASTA EXPLOATARE,SI CU CE CATASTROFE,UN PEISAJ SELENAR!
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2013, 19:47)
ADEVAR GRAIESTI !BRAVO TIE !
3. o decizie!
(mesaj trimis de Valentina în data de 30.04.2013, 09:14)
haideti sa nu mai pasam problema Rosiei de la unul la altul si sa luam o decizie, pe care motii o asteapta deja de prea multi ani! chiar nu va pasa ca doar cu un aviz puteti aduce o viata mai buna miilor de moti?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2013, 10:37)
Valentina, aurul nu inseamna bani de hartie, ci aur; cu el, ar putea duce o viata mai buna toti romanii, nu doar cateva mii de moti.
Chiar nu-ti pasa de milioanele de romani, Valentina?
3.2. Cum rezolv problema Valentina? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Claudiu în data de 30.04.2013, 13:26)
Vreau sa deschid o afacere in Rosia Montana, sa aduc locuri de munca ‘pentru moti’. Am incercat sa fac acest lucru, insa autoritatile locale mi-au pus bete in roate. Declarand zona monoindustriala, alte activitati in afara de industria mineritului nu se mai pot face. Cum pot eu sa aduc plus valoare zonei respective, sa dezvolt zona, daca acolo nu mi se permite sa fac asta? Vreau sa aduc locuri de munca in zona aia si nu stiu cum sa fac asta in mod legal. Daca aveti idei, va rog sa imi spuneti.
Punctul 2 al problemei este urmatorul…De ce trebuie sa iei pe “noi vrem numai minerit sa facem” si altceva sa nu mai vezi? De obicei cand omul ajunge la fundul sacului, e mort de foame, nu are bani sa se descurce, incepe sa se gandeasca la metode alternative de lucru, astfel incat sa se intretina. Uitati-va la Campeni, unde oamenii au facut fabrici de mobila (legale, ilegale), pensiuni, restaurante, au dezvoltat turismul, au deschis magazine, na, s-au descurcat intr-un fel sau intr-altul, neasteptand ‘para malaiata in gura lui Natafleata’.
Alt exemplu, poate mai impresionant este Arieseniul, care a devenit o statiune turistica dintr-o comuna miniera. La ei s-a putut, de ce nu se poate si in alta parte?
Omul harnic e si descurcaret, nu asteapta sa vina cineva sa ii ridice casa, sa ii dea de mancare, sa ii hraneasca animalele si sa ii coseasca iarba. Daca e cineva care crede ca vreun afacerist adevarat asteapta vreun ban de la statul roman, de la altcineva, mai bine spus “sa viseze la cai verzi pe pereti”, se insala.
Nu mai pun in ecuatia acestei situatii de la Rosia faptul ca acea comunitate a fost distrusa de cand a venit compania.A lasat in paragina case superbe, pe care le pierdem in fiecare zi, de care atat RMGC (proprietarul caselor) cat si Ministerul Culturii, uita de faptul ca acele case trebuie intretinute, trebuie pastrate. Comunitatea s-a impartit, s-a facut in asa fel incat sa apara conflicte intre oameni din acelasi sat. Oamenii au uitat ca pentru a trai in viata asta trebuie sa muncesti. Dragi rosieni care vreti locuri de munca, vorbiti cu autoritatile locale sa deblocheze accesul investitorilor de orice fel si orice marime, sa ofere posibilitatea de a desfasura ORICE tip de activitate in acea zona, nu doar “minerit”. Atunci societatea de acolo va trai mai bine.
Constantinescu are dreptate, ca doar nu e prima companie care vrea sa puna laba pe resurse, apoi sa se care.
Multa sanatate si sa beti apa curata.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2013, 13:32)
din pacate, nu prea stiti. de aur nu se vor bucura romanii. iar nu stiti, ce s-a intamplat la rosia montana, ori sunteti interesati. ce spune tender, timis si altii nu trebuie sa credeti.
3.4. inapoi in taramul realitatii (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Calin în data de 30.04.2013, 15:01)
chestia asta cu "zona monoindustriala unde nu se poate face nimic" e o minciuna, dovada sta exact pensiunea sefului opozantilor care a fost deschisa recent. asta in timp ce urla ca nu i se da voie! cum explici asta? si mai sunt mici afaceri la Rosia, tot ca dovada ca se poate face altceva. doar ca somajul e 80% pentru ca mineritul a fost mereu activitatea principala. daca se mai poate face minerit acolo, de ce sa nu se faca?
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Claudiu în data de 30.04.2013, 15:08)
E deschisa pe PFA Caline, eu am nevoie de un SRL acolo, nu de PFA, ca nu pot angaja oameni pe PFA. Cum mai angajez eu 20 de oameni, cand eu sunt PFA. Du-te si citeste si apoi vin-o cu argumente din astea.
3.6. pe bune, convinge-te cu ochii tai (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de Calin în data de 30.04.2013, 17:46)
iti sugerez sa mergi dumneata sa mai citesti, ca poti sa deschizi si SRL si SA la Rosia Montana. din nou, e suficient sa mergi la Rosia Montana, sa vezi cu ochii tai ca sunt unele firme deschise.
3.7. Tampenii (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Dragos în data de 02.05.2013, 22:56)
De ce nu se da drumul altor investitii in zona, cum ar fi turismul? Iti zic eu, pentru ca unii idioti sa planga de mila somerilor care nu au loc de munca, pentru ca nu li se da dreptul, de-aia. Motii vor sa munceasca, dar nu neaparat ce vrea guvernul. Hai sa vedem, in alte zone montane, dar fara aur, cum se descurca oamenii? Ceea ce prezinti se numeste indoctrinare si se pedepseste cu... ignoranta urmata de jaf. Oamenii astia nu sunt LASATI sa aiba o viata mai buna DATORITA RMCG
3.8. oamenii nu sunt lasati sa faca ceea ce au votat (răspuns la opinia nr. 3.7)
(mesaj trimis de Calin în data de 07.05.2013, 12:02)
motii au votat la un referendum pentru pornirea proiectului minier, cred ca e destul de clar ce isi doresc! in rest, nu stiu cum te astepti sa "mearga" turismul cand zona e poluata si e nevoie de investitii in patrimoniu. dar problemele astea se vor rezolva prin pornirea proiectului minier!
4. realitate vs. speculatii
(mesaj trimis de Calin în data de 30.04.2013, 15:04)
nu inteleg de ce imaginatia unora este luata ca atare in detrimentul argumentelor reale. e un proiect din care statul castiga peste jumatate din profituri la buget fara sa scoatem niciun leu de la buget, plus investitiile care vin in economie, ca va fi cea mai mare investitie privata din tara noastra de pana acum, plus locurile de munca ce se vor crea. astea sunt reale. speculatiile sunt doar speculatii.
4.1. Raspuns la realitate vs. speculatii (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Claudiu în data de 30.04.2013, 15:15)
Arata-mi te rog cum dovedesti tu real ca statul castiga peste 50% din profitul proiectului. Statul are 20% din compania RMGC, deci doar MAXIM 20% din profiturile companiei le poate avea. Hai sa spunem + 4% redevente. Apoi, nu vreau sa pun problema disparitiei profitului, caci se poarta sa mergi cu profitul spre 0, prin diverse exercitii de 'consultanta'. Voi exemplifica mai jos: Eu RMGC reusesc sa scot profit 100 de lei de pe un bun (bun al statului roman in totalitate). Fac insa si un contract de consultanta cu o firma dintr-un paradis fiscal, ori o firma partenera, ce imi cere un cost de consultanta de 99 lei. Platesc asa cum trebuie, iar apoi raman cu 1 leu. 0.2 lei ia statul roman. Ei, ia spune Caline, nu ca statul castiga destul de mult din urma bunului de 100 de lei ce de altfel ii apartine?
4.2. ai raspuns cu speculatii (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Calin în data de 30.04.2013, 17:41)
redeventa e 4% din venituri, in primul rand. in al doilea rand, ca orice companie inregistrata in Romania, plateste aici impozit pe profit, impozit pe dividende, impozit pe dividendele trimise in strainatate (ca astea se impoziteaza de doua ori) plus toate celelalte contributii la bugetul de stat. deci se castiga mult la buget pe langa profitul direct, din participatie. in rest, cum ziceam mai sus, speculatiile si ce iti imaginezi tu ca va fi asta si sunt, speculatii.
4.3. Trebuie ca esti "nou" (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de CD în data de 30.04.2013, 17:50)
... in discutiile despre Rosia Montana, altfel e inexplicabil de ce-ti pierzi timpul. Calin (cu varianta Calinu si un numar greu de determinat de alte pseudonime) e un personaj de-a dreptul legendar in universul discutiilor pe acest subiect. Trebuie sa fi scris multe mii de mesaje ca acelea de mai sus, cvasi-identice - pretins naive ("eu nu inteleg", "nu stiu de ce"), de preferinta acompaniate de cate un "chiar" de intarire, scurte si in general evitand discutiile. Ordinul de zi pe unitate nu e sa scrie mesaje lungi si elaborate, ci cat mai multe si implicit scurte. Cantitate peste calitate, ca asa i-au invatat pe ei, atentia cititorului tine doar cateva secunde, asa ca-n alea cateva secunde trebuie sa-i bagi bine-n teasta cuvintele-cheie - mii de locuri de munca, miliarde de parai profituri, fara sa facem nimic (mai ales asta din urma), cianura e buna in UE samd. Dupa care schimbi pseudonimul si vreo 2-3 cuvinte si bagi un copy-paste. Si iar, si iar, si iar...
Tot ce scrii tu au mai scris si altii (inclusiv eu, la vremea cand l-am prins pe numitul Calin - asta sau altul - mintind si calomniind sfruntat), dar trebuie sa intelegi ca treaba lui nu e sa discute, ci sa produca postari.
Asa ca pastreaza-ti energia si entuziasmul pentru cineva care chiar e interesat de subiect si vrea, sincer, sa discute si inteleaga.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de Claudiu în data de 30.04.2013, 17:52)
Tu crezi ca mai e vreo unul care sa puna botul ca cineva vrea sa faca afaceri corecte cu statul roman, dupa toate manariile pe care le-a facut RMGC-ul? Exemplul dat de mine mai sus e mic copil pe langa ce inginerii financiare se pot face. Daca tu esti naiv si crezi ca RMGC-ul poate salva zona aia si nu mana aia de sateni care trebuie sa puna mana sa munceasca,sa intreprinda ei ceva, sa ceara liberalizarea activitatilor in zona aceea (ca sa mai poata veni si SRL-urile sa bage bani acolo), te inseli. Arata-mi ce afaceri profitabile a facut statul roman.
Am tot vorbit de partea financiaro-economica, insa nu mai pun in discutie cultura si mediu.
4.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de Calin în data de 30.04.2013, 18:23)
"exemplul" dat de tine nu e de fapt un exemplu, e ceva ce ai nascocit, ca... asa ti-a venit tie. si apoi te apuci si acuzi pe unii de ceva ce nu au facut! e chiar penibil la ce ii impinge pe unii lipsa de argumente! din nou, in taramul realitatii, cei de la RMGC si-au indeplinit toate obligatiile, ba chiar mai mult. cum e in cazul patrimoniului, ca au ajuns sa finanteze cea mai mare cercetare arheologica din tara noastra de pana acum! si la Rosia nu e o "mana de sateni" sunt cateva mii de oameni, cei mai multi dintre ei mineri cu experienta. ai tot vorbit tu, dar asta nu inseamna ca te-ai apropiat macar vreun pic de realitate, doar ce iti imaginezi tu, asa...
5. fără titlu
(mesaj trimis de Lavinia în data de 02.05.2013, 20:06)
Sa nu uitam ca Rosia Montana e cea mai veche localitate din Romania atestata documentar, deci, intr-o tara normala, ar trebui sa fie Mecca turismului. Doar ca localitatea e declarata monoindustriala (si nu-ti poti face alte afaceri acolo - imi pare rau pentru cei care ii cred pe postacii RMGC cum ca ar fi altfel), edilii reemit acte declarate ilegale de instanta, primarul se plimba cu masina celor de la RMGC si tot asa. Daca s-ar declara sit UNESCO (vorbim aici de sute de km de galerii miniere, un univers subteran cu adevarat fabulous, plus o multime de case de patrimoniu - prea multe, insa, cumparate de RMGC si lasate sa se prabuseasca), s-ar rezolva totul. Nu exclud exploatarea clasica (dar, deh! nu-i asa rentabila pentru rechini), dar, ca om intreg la cap, nu pot sa accept exploatarea cu cianuri.
5.1. de ce minti? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Calin în data de 07.05.2013, 12:00)
Lavinia, de ce raspandesti aceleasi minciuni ca si Claudiu? Seful vostru, Eugen David, si-a deschis afacere acolo, a demonstrat el singur ca ce spui e o minciuna.