Rubla, la cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 mai 2022

Rubla, la cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani

Bursa din Moscova, pe curs pozitiv

Moneda Rusiei, rubla, a atins ieri cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, faţă de dolarul american, susţinută de măsurile de control al capitalului, iar indicii bursieri au urcat la rândul lor, chiar dacă investitorii urmăresc în continuare evoluţiile legate de sancţiunile împotriva Moscovei, în contextul războiului din Ucraina, informează Reuters.

Rubla a atins un maxim de 65,31 unităţi/dolar ieri dimineaţă, pe piaţa din Moscova, dar ulterior a mai pierdut teren, având un curs de 66,60 unităţi/dolar - cu 0,4% mai scăzut decât nivelul de închidere din ziua precedentă. Cursul maxim de ieri dimineaţă nu a mai fost atins de la debutul pandemiei de Covid-19.

Faţă de euro, rubla a urcat cu 0,3% ieri dimineaţă, la 70,20 unităţi, atingând cel mai ridicat nivel de după februarie 2020.

Rubla a crescut în ultimele săptămâni în condiţiile în care companiile axate pe export sunt obligate să convertească valuta în monedă locală. De asemenea, există o cerere slabă pentru dolari şi euro, pe fondul scăderii importurilor şi al restricţiilor asupra tranzacţiilor transfrontaliere, menţionează sursa citată.

Tot ieri, indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a crescut cu 1,3% la ora locală 15.25, până la 2.403,40 puncte, iar RTS - denominat în dolari - cu 2,8%, la 1.144,93.

Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în creştere cu 1,7% la ora 15.26, atingând 238,16 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 0,5%, la 398,25 ruble.

"Datorită unui context extern îmbunătăţit, bursa Rusiei poate să recupereze pierderile de ieri (n.r. miercuri) dacă nu apar ştiri despre noi sancţiuni împotriva Moscovei", declarau ieri, conform Reuters, analiştii Promsvyazbank.

Germania a semnat contracte pentru închirierea a patru terminale plutitoare în vederea achiziţiei de GNL

Germania a semnat contracte pentru închirierea a patru terminale plutitoare în vederea importării de gaze naturale lichefiate (GNL), în parteneriat cu firmele de utilităţi RWE AG şi Uniper SE, în scopul reducerii dependenţei energetice de Rusia, transmite Bloomberg,

Companiile de transport Hoegh LNG şi Dynagas vor furniza fiecare două din terminalele GNL, care împreună au capacitatea de a converti anual cel puţin 20 miliarde metri cubi de gaz super-răcit, aproximativ o cincime din necesarul Germaniei, a anunţat Ministerul Economiei. Terminalele vor fi operate de RWE şi Uniper, conform Agerpres.

"Acum, mai mult decât oricând, trebuie ca livrările noastre de energie să se bazeze pe piloni mult mai robuşti", a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Printre cei mai mari exportatori globali de GNL se află SUA, Australia şi Qatar.

Ţările europene caută să-şi diversifice rapid livrările de energie, în contextul sancţiunilor impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei. Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Aceste evoluţii arată necesitatea reducerii urgente a dependenţei de combustibilii fosili ruseşti.

De la invadarea Ucrainei, Germania a redus deja ponderea importurilor de gaze ruseşti la aproximativ 35%, de la aproape 50%, şi vrea să ajungă la doar 10% până în vara lui 2024.

Guvernul de la Berlin a alocat 2,94 miliarde de euro pentru plata terminalelor plutitoare de GNL şi a infrastructurii necesare pentru a le conecta la reţea, a confirmat Ministerul Economiei.

Germania, care are nevoie anual de aproximativ 95 miliarde metri cubi de gaze, nu are în prezent terminale GNL, iar cele din statele vecine, precum Ţările de Jos, Franţa, Belgia şi Polonia, nu au suficientă capacitate pentru a furniza gaze întregii Europe.

Până în 2026, Germania intenţionează să contruiască mai multe terminale fixe GNL.

Invadarea Ucrainei a scos la lumină dependenţa importantă a Germaniei de gazul natural importat din Rusia, precum şi de infrastructurile esenţiale (precum rafinării, oleoducte, gazoducte) deţinute de firme ruseşti.

Japonia va folosi reactoare nucleare şi surse regenerabile pentru reducerea dependenţei de energia rusă

Japonia îşi va diversifica achiziţiile de energie prin utilizarea de reactoare nucleare şi surse regenerabile cu scopul de a reduce dependenţa de energia provenită din Rusia, a declarat ieri premierul japonez Fumio Kishida, relatează CNN, potrivit news.ro.

Premierul Kishida a promis că va accelera măsurile menite să ducă la independenţa energetică a Japoniei şi a mai spus că 150 de trilioane de yeni (aproximativ 1,15 trilioane de dolari USD) în investiţii vor fi strânse în următorul deceniu pentru a satisface nevoile energetice şi pentru a stabili preţul carbonului în favoarea creşterii.

Kishida a subliniat că economia Japoniei va continua să se dezvolte şi a îndemnat la realizarea de investiţii.

În cursul zilei de ieri, Kishida s-a întâlnit cu premierul britanic Boris Johnson pentru discuţii pe marginea războiului din Ucraina.

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare era de 107,12 euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii, iar la ora 15.11 atingea 106 euro.

------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,5% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 111,79 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a urcat cu 1,4%, la 109,29 dolari barilul la ora locală 08.08.

------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a urcat cu 1,7%, la 1.900,10 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.10, cea spot - cu 1,03%, la 1.900,55 dolari/uncie.

------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a crescut cu 2,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.08, ajungând la 11 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,6%, la 7,99 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. si bursa de la Moscova sunt evaluate de BURSASPOR din Turcia (echipa de fotbal) De aici toate procentele si cresterile...

    1. ia ruble si lasa vrajeala :))))

    Mujicii sunt in extaz, nestiind ca totul e ARTIFICIAL!

    1. Davai davai. Russia.

      Mujicule analfabet, este asa de artificial... Rubla este singura moneda din lume fundamentata pe marfuri... "artificial" spuse prost informatul. Este la fel de artificiala ca si combustibilul din masina ta, ca si cel pe care il arzi de pomana cand te incalzesti. Artificial esti tu, mai mujicule.. Marfurile si monedele care se bazeaza pe ele sunt REALE. Dureros de reale pentru cei care nu el au. Uita-te in jur. 

      Postac-rusnac. Merge Google Translateul? Sunteti platiti in ruble, pacat ca nu aveti unde sa le schimbati! Ha,ha,ha

      Ati navalit si aici sa spuneti ineptii care vi le publica cu mare placere hotnewsul!

      Argumentati opiniile cu argumentele proprii,opinie buna sau nu,dar cu argumentele fiecaruia,nu mujic,ruble ,copeici,troll,au aparut si aici vuvuzelele cu stelute,cu comentarii violente si limbaj suburban! 

    Sa le mulțumească europenilor pentru prostia de care dau dovada.

    1. Trăiască armata rusă eliberatoare, alta nu-i ca ea sub Soare ! jos imperialismul american și lingăii lui.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb