Ministerul de Externe rus a declarat azi că depinde de Ministerul Justiţiei de la Moscova să decidă dacă filiala din Rusia a Agenţiei Evreieşti, care îi ajută pe evrei să emigreze în Israel, ar trebui dizolvată, şi a criticat poziţia Israelului în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Relaţiile dintre cele două ţări au devenit tensionate în ultimele luni, după ce Israelul a condamnat invazia Ucrainei de către Rusia şi l-a convocat pe ambasadorul rus în legătură cu comentarii făcute de ministrul de externe Serghei Lavrov.
Într-un interviu la televiziunea rusă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Israelul a adoptat o poziţie părtinitoare, antirusă asupra conflictului şi a respins sugestiile că departamentul ei a contribuit la procedurile împotriva Agenţiei Evreieşti.
"Este o chestiune ce ţine de Ministerul Justiţiei, aceasta este informaţia pe care o am. Cu siguranţă este o chestiune legală", a spus Zaharova întrebată despre soarta organizaţiei.
"Din păcate, în ultimele luni am auzit de la Tel-Aviv o retorică complet neconstructivă şi, mai ales, partizană, la nivel de declaraţii. Este complet de neînţeles şi ciudat pentru noi", a notat Zaharova.
Ministerul Justiţiei a solicitat anterior lichidarea filialei ruse a Agenţiei Evreieşti. Autorităţile presupun încălcări ale legilor privind confidenţialitatea de către agenţie şi sunt aşteptate să prezinte joi mai multe detalii în faţa unui tribunal rus.
Comentariile au părut să semnaleze un efort al Moscovei de a se distanţa de acest caz, care a stârnit temeri în Israel cu privire la o criză cu Rusia, care găzduieşte o mare comunitate evreiască şi este o putere majoră cu influenţă în Siria vecină, notează Reuters.
Prim-ministrul israelian Yair Lapid, care în calitate de ministru de externe în martie a condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina, a declarat duminică într-un comunicat că închiderea filialei Agenţiei ar fi "gravă, cu ramificaţii pentru relaţiile" bilaterale. Dar astăzi, biroul lui Lapid a anunţat că el şi preşedintele rus Vladimir Putin au făcut schimb de "salutări scrise".
Lapid a pus o echipă de jurişti israelieni în aşteptare pentru a se îmbarca şi a zbura în vederea rezolvării chestiunii Agenţiei, odată ce Moscova acceptă să-i primească. Dar azi dimineaţă, ei încă nu plecaseră.
"Vom rezolva această problemă pe cale diplomatică, chiar dacă ei (delegaţii) nu pleacă", a declarat ministrul israelian al Imigraţiei, Pnina Tamano-Shata, pentru Ynet TV.
Sunt 600.000 de ruşi eligibili să imigreze în Israel, a spus ea, adăugând că s-a înregistrat o creştere a cererilor după anunţul Ministerului Justiţiei rus cu privire la Agenţie, care are sediul la Ierusalim şi este cea mai mare organizaţie evreiască non-profit din lume.