RUSIA ÎN EUROPA Ofensiva economică a lui Vladimir Putin prin Austria

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 iunie 2014

Vladimir Putin s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele austriac Heinz Fischer.

Vladimir Putin s-a întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele austriac Heinz Fischer.

Vizita de săptămâna trecută a lui Vladimir Putin în Austria este văzută ca o puternică lovitură de imagine, care a arătat ofensiva pe partea economică pe care a început-o preşedintele rus, potrivit analiştilor politici. Preşedintele austriac Heinz Fischer a afirmat că discuţiile cu oficialii ruşi aduc rezultate mai bune decât sancţiunile.

Însă, parlamentarul austriac Peter Pilz, unul dintre cei mai experimentaţi oameni politici din Austria, şi-a arătat îngrijorarea faţă de creşterea influenţei Rusiei în Austria.

După ce şefii Gazprom şi OMV au semnat, săptămâna trecută, la Viena, controversatul acord pentru construirea gazoductului South Stream, această acţiune fiind considerată o sfidare a Austriei la adresa Uniunii Europene, a apărut "eternul" zvon potrivit căruia Gazprom vrea să cumpere aproape un sfert din compania austriacă OMV, acţionarul principal al Petrom în ţara noastră. Analiştii l-au caracterizat ca fiind o temă veche, dar mereu validă.

"Apar suspiciuni că OMV reprezintă numai o acoperire pentru investitorul rus", a explicat, cu cinci ani în urmă, Zsolt Hernadi, preşedintele executiv al MOL, în faţa Comisiei de relaţii externe a Parlamentului de la Budapesta, citat de Reuters, aceasta fiind una dintre cele mai făţişe declaraţii pe subiect, dintr-un lung şir de alte suspiciuni, exprimate de-a lungul anilor, inclusiv de către preşedintele Traian Băsescu.

Informaţia intenţiei de achiziţie a fost negată oficial de către Gazprom, prin vocea directorului adjunct al gigantului rus. "Acest lucru nu este adevărat", a spus Alexander Medvedev.

Achiziţia pachetului de acţiuni OMV i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un cap de pod în Uniunea Europeană, care oricum are probleme grave cu conductele de gaze planificate prin Europa Centrală până în Austria şi a impus sancţiuni Moscovei ca urmare a anexării Crimeei de către Rusia, conform analiştilor.

Reuters susţine că Gazprom s-ar afla în negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi care deţine 24,9% din OMV Austria.

Holdingul public austriac OIAG, care are 32% din acţiunile OMV, în cadrul unui pact al acţionarilor cu International Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi şi care supervizează orice modificare a acţionariatului, a declarat că nu a sesizat semnale potrivit cărora IPIC ar vrea să iasă din acţionariatul OMV. "Aceasta este o noutate pentru mine", a declarat presei Siegfried Wolf, un om de afaceri austriac cu legături strânse cu Rusia şi care a fost ales recent preşedinte al OIAG. Domnia sa a adăugat însă că OIAG nu este neapărat la curent înainte ca IPIC să se decidă să vândă. OIAG are drept de preempţiune pentru participaţia IPIC.

Parlamentarul austriac de opoziţie Peter Pilz a declarat pentru cotidianul austriac Kurier şi pentru Reuters că are informaţii că IPIC şi Gazprom au discutat despre participaţia la OMV. Domnia sa a avertizat că intenţia ruşilor de a pune mâna pe atât de multe acţiuni OMV va face ca Austria să devină "uşa din spate a Rusiei către Uniunea Europeană" şi vorbim de un atac al Rusiei la adresa OMV.

"Ca acţionar al OMV, Gazprom ar obţine mai mult control asupra construcţiei şi operării gazoductului South Stream. Ar putea exista, însă, un conflict de interese, întrucât Gazprom ar fi în situaţia de a cumpăra propriile gaze naturale", a declarat Mikhail Korchemkin, director la firma americană de consultanţă East European Gas Analysis.

Preluarea participaţiei de către Gazprom nu ar avea impact din perspectiva preţului acţiunilor, a declarat un alt analist, care a refuzat să fie numit, din cauza naturii politice a subiectului. "Dar dacă Gazprom ar face o ofertă pentru întreaga companie, ar fi bineînţeles o situaţie diferită", a spus el.

IPIC, care deţine participaţia la OMV de 20 de ani, are pachete de acţiuni şi la alte companii din Europa, inclusiv la banca italiană UniCredit.

OMV a preluat pachetul majoritar de acţiuni la Petrom în 2004. Compania este controlată de OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 19%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile altor acţionari.

Petrom a generat în primul trimestru din acest an 49% din profitul OMV, faţă de 42% în primele trei luni ale anului trecut. Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării a scăzut cu 21%, de la 849 milioane de euro anul trecut la 668 milioane de euro, se arată într-un raport al grupului.

Petrom a adus o contribuţie de 328 milioane de euro la rezultatul OMV, în declin cu 9% comparativ cu 360 milioane de euro în primul trimestru din 2013.

Petrom a înregistrat în perioada ianuarie-martie vânzări de 5,29 miliarde de lei, cu 9% mai mici decât în primele trei luni ale anului trecut, şi un profit net de 1,07 miliarde de lei, în scădere cu 19%, a anunţat compania.

Compania a raportat pentru primul trimestru din 2013 vânzări de 5,78 miliarde de lei şi un profit net de 1,33 miliarde de lei.

Şeful companiei Gazprom, Aleksei Miller a declarat vineri că, la sfârşitul anului 2015, prin conducta South Stream va fi pompat primul gaz, potrivit Vocea Rusiei. Şeful Gazprom a subliniat că South Stream răspunde intereselor economice ale tuturor ţărilor participante.

OMV a făcut parte din consorţiul Nabucco, un proiect eşuat anul trecut care avea ca miză importul de gaze naturale din zona caspică în UE, evitând Rusia.

South Stream, al cărui cost estimat este de 40 de miliarde de dolari, va aduce gaze naturale din Rusia în Austria prin sudul Europei, evitând actuală rută principală de transport, prin Ucraina.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Petrom a generat în primul trimestru din acest an 49% din profitul OMV, faţă de 42% în primele trei luni ale anului trecut. Profitul OMV înainte de dobânzi şi taxe, ajustat pentru elemente nerecurente şi efecte de inventar la rafinării a scăzut cu 21%, de la 849 milioane de euro anul trecut la 668 milioane de euro, se arată într-un raport al grupului.

    Petrom a adus o contribuţie de 328 milioane de euro la rezultatul OMV, în declin cu 9% comparativ cu 360 milioane de euro în primul trimestru din 2013." 

    Firma Petrom este o societate pe actiuni, iar OMV are 51% din actiuni. Din profitul Petrom, OMV ia, dupa ce se distribuie dividende, 51% din dividende. Suma pe care a primit-o anul trecut ca dividende a fost de vreo 700 milioane lei - putin peste 150 milioane euro. Nu este foarte clar in ce fel a generat Petrom 42% din profitul OMV anul trecut sau in ce fel genereaza in primul trimestru 49% din profitul OMV. 

    Observatie: OMV fiind actionar la Petrom cu 51%, nu are cum sa detina 100% din intreg profitul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb