Compania germană RWE este interesată de piaţa de energie electrică din România, pe care o consideră cheia dezvoltării sale în Europa Centrală şi de Est, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, Berthold Bonekamp, preşedintele companiei. "Noi avem 100 de ani vechime, iar expansiunea noastră pe piaţa Germaniei este limitată. De aceea căutăm oportunităţi de creştere în Europa, în general în Europa Centrală şi de Est. Este o mişcare foarte logică pe care trebuie să o facem. Vrem să investim în România deoarece este o piaţă în creştere, iar integrarea în Uniunea Europeană este un avantaj în plus. Alte avantaje sunt poziţia strategică şi rezervele de petrol şi gaze", a precizat Bonekamp.
În opinia acestuia, RWE are un avantaj faţă de rivalii săi în competiţia pentru privatizarea "Electrica Muntenia Sud", dat de experienţa în domeniu deoarece ca investitor privat pe pieţele energetice, spre deosebire de CEZ, "Enel" sau "Gaz de France", care sunt companii de stat. În ceea ce priveşte preţul pe care îl va oferi pentru compania română de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, Berthold Bonekamp a evitat să spună vreo sumă, dar a subliniat "că va fi un preţ corect", ce va fi acompaniat de numeroase investiţii.
"Vrem să plătim preţul corect. Nu vom supralicita. Dacă preţul este corect şi rezonabil îl vom plăti. Dacă este supralicitat, acest lucru se va răsfrînge ulterior asupra clienţilor, prin tarife", a subliniat preşedintele RWE.
Alături de "Electrica Muntenia Sud", compania germană este interesată şi de privatizarea complexului energetic de la Turceni, precum şi de alte proiec-te în domeniul de producţie. RWE Energy are o poziţie puternică pe piaţa distribuţiei de electricitate şi gaze din Europa Centrală şi de Est, fiind prezentă în ţări precum Cehia, Ungaria, Slovacia şi Polonia. RWE deţine şi companii de dis-tribuţie a gazului, apei şi energiei electrice în Germania, Aus-tria şi Olanda, avînd circa 40.000 de angajaţi.