S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "pozitivă"

F.A.
Macroeconomie / 22 noiembrie 2013

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a îmbunătăţit perspectiva ratingului ţării noastre de la "stabilă" la "pozitivă" şi a confirmat calificativul la "BB+", reflectând creşterea semnificativă a exporturilor, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar, conform unui comunicat al S&P.

Ratingul pentru credite pe termen lung, în valută şi monedă locală, a fost confirmat la "BB+", iar cel pentru împrumuturi pe perioadă scurtă la "B".

Potrivit agenţiei de rating, continuarea consolidării bugetare, a reformei în domeniul finanţelor publice precum şi restructurarea întreprinderilor de stat, vor putea conduce în 2014 la acţiuni de creştere a ratingului acordat României.

"Perspectiva pozitivă include posibilitatea ridicării ratingurilor României în cazul în care guvernul respectă programele sale fiscale şi de reformă", menţionează agenţia.

Confimarea ratingului reflectă progresele constante ale României în privinţa ajustării economiei către cererea externă, consolidarea fiscală şi întărirea stabilităţii sectorului financiar, se mai arată în comunicatul S&P.

Agenţia de evaluare apreciază faptul că economia României s-a consolidat bugetar şi că în 2013 va fi atinsa ţinta de deficit de 2,5% din PIB; de asemenea au fost remarcate progresele în direcţia reducerii arieratelor sectorului public. Standard&Poor's apreciază dezvoltarea şi deschiderea economiei româneşti, cu exporturi în creştere în următorii ani, reflectand creşterea competitivitatii. Totodată creşterea economică se va accelera gradual pe perioada 2013-2016, potrivit agenţiei de rating.

"Noi credem că avansul PIB-ului României se va consolida treptat în perioada 2013-2016, ajutat de reechilibrarea continuă a economiei sale faţă de cererea externă. Pentru intervalul 2013-2016, proiectăm că România va avea un deficit mediu anual al contului curent de aproximativ 1,6% din PIB", arată S&P.

De asemenea, Standard&Poor's apreciază încheierea Acordului preventiv cu FMI considerând că acesta va sprijini eforturile Guvernului în continuarea reformelor structurale.

Analiştii agenţiei de rating notează: "Credem că există riscul ca guvernul român să se abată de la planurile sale legate de reformele bugetare şi structurale în perioada premergătoare alegerilor europene şi prezidenţiale din 2014".

S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb