S-a săturat poporul de tiranie...

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 26 februarie 2021

Cornel Codiţă

... trebuie republică! Republica este garanţia tuturor drepturilor. Poţi să cumulezi pensia, cea după legea a veche, cu leafa ce-o primeşte fiecare de la stat... toţi într-o egalitate, iar în plus nimeni nu mai plăteşte bir. În al treilea rînd, se face şi lege de murături, adicătelea nimeni să nu mai aibă drept să-şi plătească datoriile. După cum se poate vedea, privind spre realităţile zilei curente, înaltele idealuri republicane ale lui Conu Leonida au fost nu întinate, ci călcate pur şi simplu în picioare, terfelite, aruncate la lada de gunoi a istoriei. În republica de azi nici pomeneală de egalitate cînd vine vorba despre lefurile de la stat, nu e voie să cumulezi salariul cu pensia, biruri plătim de ne uscăm, aproape jumătate din venituri, cît despre legea de murături, ea a rămas doar un abur în norul de visuri ale înaintaşilor, adevăraţii republicani, ciopliţi cu toţi după acelaşi calapod, din vîna de Carrara a statuii lui "Galibardi". Nu ca ăştia de astăzi, "oameni desperaţi domnule, cari pentru un pisoi omoară pe tat-său".

Hotărît lucru, lumea lui Caragiale nu mai este lumea noastră. Profesorii nu mai sunt dascăli şi habar nu au de metoda pedagogică a lui Pestalozzi ("Să învăţăm cu capul, cu mîna şi cu inima!") ori de oricare altă metodă, fie vorba între noi. Lipsa falimentelor autohtone, pe care atît de amarnic o deplîngea Caţavencu, a fost înlocuită nu doar de o puzderie nesfîrşită de falimente, ci de falimentul general al republicii. Şantajul în scopuri politice, discret şi eficient... "nu spui ţine - persoană însemnată - cînd i-am pus piciorul în prag - ori coldzi, ori "Războiul" mă-nţeledzi, - tranc!... depesa aiţi!" a fost înlocuit cu şantajul mediatic la rupere, expus milioanelor de telespectatori, filmat cu camera ascusă, "tip sri", în care se spune (pe surse, e drept!), şi cine şi ce şi cît şi unde, chiar dacă este, chiar dacă nu este adevărat. Unde mai găseşti azi, politicianul stîlp local al partidului, gen Trahanache, "solid bărbat", care să ţină judeţul în mînă ca el, să garanteze rezultatul alegerilor pentru un candidat pe care nu l-a văzut nimeni, niciodată, şi care n-are nici în clin nici în mînecă cu electoratul local, încă înainte de închiderea urnelor... "D-ta n-ai nici o grijă, mergem la sigur, la noi opoziţie nu încape... suntem tari, stimabile... nu o să ai majoritate, stimabile (...) unanimitate o să ai...". Unde mai găseşti azi prefect ca Tipătescu, pe care dacă încerci să-l şantajezi îşi iese din pepeni şi pune poliţaiul să aresteze pe capul opoziţiei, cît ai zice peşte. Îl aduce din arest la el acasă şi îl tratează mai apoi, fără jenă, de canalie, mizerabil, mişel, ameninţîndu-l că-l omoară ca pe-un cîine, dacă nu restituie proba infamantă a şantajului! Unde mai găseşti astăzi poliţai care să fie omul puterii, trup şi suflet, scrofulos la datorie: "Al dumneavoastră, coane Fănică, şi al coanii Joiţichii şi al lui conul Zaharia...", nu ca ăştia de azi care se încolonează şi se duc să protesteze la poarta palatului cotrocenean, tocmai acolo unde sălăşuieşte Prezidentul Republicii, ori mai rău, "complotează" să ia locul şefului. Unde mai găseşti azi politician care să spună de la obraz Bruxelles-ului: "Să-şi vază de trebile ei, Europa. Noi ne amestecăm în trebile ei? N-are prin urmare dreptul să se amestece într-ale noastre...". Aş, ţi-ai găsit... se închină toţi la zidurile clădirilor alea din buricul capitalei belgiene, ca la altarele Catedralei Neamului şi racla sfintelor moaşte ale Varvarei. Nu mai vorbesc că lui Trahanache nu i-a trebuit decît jumătate de zi să pună mîna pe girurile plastografiate de Caţavencu, cu care ridicase şi el vreo cinci mii de lei de la societatea enciclopedică Aurora Economică Română. Nu tu vreo şapte-opt servicii de informaţii, nu tu protocoale cu justiţia, nu tu zarvă, nu tu nimic... omul s-a dus "la cine trebuie" şi... veni, vidi, vici... l-a prins pe Caţavencu cu alta mai boacănă!!! Mă rog, n-are rost s-o mai lungesc. Lumea noastră-i liliputană, minoră, post-epigonică în comparaţie cu lumea lui Caragiale.

Răul este, însă, mult mai mare decît atît. Nu ţine de grade de comparaţie, nu ţine de locul pe scală, ţine de esenţa fenomenului. La noi, în vremurile de azi, poporul s-a săturat nu de tiranie, ci de republică! Un alt nume pentru ceea ce, fără prea mult temei, desemnăm ca "democraţie". Această formă de guvernămînt jumătate de om călare pe jumătate de iepure şchiop ţinută artificial în viaţă pentru a justifica tirania statului modern şi post-modern, iar nu pentru a înlesni exerciţiul democratic deplin al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Cîteva artificii constituţionale şi electorale, puse în vitrină, ar trebui să ne convingă că strigoiul a ceea ce a fost cîndva "Libertate, Egalitate, Fraternitate", adică suma principiilor republicii democratice moderne, mai bîntuie încă printre noi. Ciclul acesta de istorie se apropie cu grăbire de sfîrşit. Unul lamentabil, jalnic. Unul pe care nu se va obosi să îl deplîngă prea multă lume. Dimpotrivă, boborul, mulţimile par deja pregătite să aclame cu convingere, pe alocuri în delir, soluţia salvatoare: Trăiască Tirania!

Memento

"Sclavia nu a fost niciodată abolită, a fost doar extinsă pentru a cuprinde oamenii de toate culorile".

Charles Bukowski

Opinia Cititorului ( 17 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. „tirania” în opoziție cu „libertatea” si sinonima cu sclavia.

    Cine ne-a transformat pe toti in sclavi? Aceasta-i intrebarea! Dar trebuie sa raspundem sincer... 

    1. Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,

      În care te-adânciră barbarii de tirani! 

      Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,

      În care te-adânciră barbarii de tirani! 

    ... cu cativa ani in urma un cititor intreba: de ce pensionarii dau "spaga" postasului cand acesta le inmaneaza dreptul? ... m-am gandit multa vreme la aceast reflex mai mult sau mai putin constient ... raspunzadu-mi, am concluzionat ca, pe vremea tiraniei (ceausiste) in romania functiona o adevarata economie de liber schimb ... adica, eu schimb bonitatea mea pe oportunitatea ta ... eu cresc pui, tu faci cutite in fabrica ... eu tai lemne, tu repari canalizarea ... eu am un surplus de...

    1. Romania era mai corupta,nu mai liberala,pe vremea lui Ceausescu! Se dadea mita peste tot,de cele mai multe ori sub forma de cadouri in produse! Plus ca se fura la greu,de peste tot! Toti angajatii statului furau cate ceva de pe la locul de munca! Cel mai grav,se permitea aducerea si consumul de bauturi alcoolice la locul de munca! Este greu sa scapam de aceste vicii pe care poporul le-a deprins in perioada comunismului! Aceasta este mostenirea pe care ne-a lasat-o dictatura Ceausista!

      ... am avut ocazia sa lucrez la stat ... seful meu direct era de varsta parintilor mei ... lucrase in militie si prin marile intreprinderi (locale) ale statului socialist roman ... povesteam mult pentru ca adesea eram alaturi de el in delegatii saptamanale ... nu neg mica, coruptie din vremurile acelea ... dar acelasi lucru se intampla si astazi ... colegul meu imi povestea cum mari directori de fabrici se temeau chiar de un glont in ceafa ... in situatia in care o mare intreprindere...

      ... deasemenea, am avut oportunitatea de a fi manager la doua cluburi de noapte ... ati fi surprinsi cati oameni sunt dispusi sa ofere o mica atentie pentru a obtine o rezervare sau acces la evenimente soldout ... personal, am refuzat de fiecare data - e viata mai simpla asa ... adesea cand se vorbeste despre coruptie ... oamenii uita sa mentioneze un aspect esential ... coruptia este un fenomen bilateral ... pentru ca cineva sa fie corupt ... altcineva trebuie sa corupa ...

    Guvernarea unuia singur în folosul tuturor, în cazul monarhiei;

    Guvernarea unuia singur în folosul propriu, în cazul tiraniei.  

    Guvernarea statului in folosul clasei politice, in cazul tiraniei statale. 

    Dictatura internationala a papusarilor sau tirania lor duce la sclavie internationala, nationala statala si de clasa indefereny de geniul popular... a dus la globalizarea sclaviei.. 

    1. ..nu împotriva monarhiilor ereditare, nu împotriva dinastiilor Basarabilor şi Muşatinilor, „dătători de legi şi datini”, din înaltul ev mediu,îşi îndreaptă Eminescu atacurile, ci împotriva tiranilor care, încălcând legile naturii, se opun mişcării popoarelor spre ceasul izbăvitor al eliberării...inca nu ne-am eliberat, sclavia s-a generalizat. Ce-i de facut?

    Eminescu considera ca....Statul are un rol intervenţionist şi protecţionist în viaţa economică; el trebuie să apere activitatea productivă naţională şi să protejeze mica industrie şi meşteşugurile împotriva forţelor economice externe, interzicându-le dreptul de a mai dispune după bunul lor plac de piaţa internă şi de bogăţia naţională.

    1. Păi și acum are un rol protecționist dar nu protejează pe cine trebuie. Simbioza între oligarhie și stat nu are cum să aducă ceva bun pentru marea masă de sclavi de la baza, poate cel mult să aducă egalitate în pauperizare, lucru care se întâmplă - clasa medie din diverse țări e cam la fel de săracă și îngrădită.

    o putem considera cu "ochelarii" acolo jos?

    Dogma actuală e că tirania și totalitarismul, bine coordonate de la centru, pot conduce la progres și salvarea planetei.

    De aceea se întinde coarda rezilientzei, sa se poată constata care e gradul maxim de tiranie la care poate rezista cetățeanul planetei.

    Experimentul totalitar planetar trebuie să scoată în evidență până unde poate merge abuzul la nivel social, adică "cât poate măgarul... 

    1. Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.

      Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,

      Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost' pământ! 

      "centrul" nu vine cu salvarea planetei. Daca s-ar realiza, e pt ca "magarul" a fost dresat sa-si ia responsabilitatea salvarii pe carca lui

      "centrul" a inteles ca schimbarea tre' sa vina treptat, nu cu indivizi si idei transante, iar copiii nostri se nasc intr-un mediu nociv, care pe parcursul vietii lor devine putin mai nociv, si tot asa, din generatie in generatie. 

      "magarul" din China sau din corporatiile japoneze deja nu mai rezista si se sinucid. Si vest-europenii resimt pe... 

    Acest articol este cea de a treia parte a articolului aceluiși autor din 24.02. Partea întâi descrie evoluția democrației în Occident, subminată mai întâi de aristocrație, iar apoi de meritocrație. Partea a doua descrie o evoluție similară în România, cu o democrație inițială subminată mai întâi de elitele fostei societăți, iar apoi de o mobilitate...

    Elevarea sufletului tuturor va face tirania absolita.Noua paradigma integrata a cunoasterii face ca intre stiinta si spiritualitate sa nu mai existe prapastie ci pune semnul egal prin stiinta sufletului;

    A sufletului călătorie prin cele șapte văi spre a Iubirii veșnice cupă  

    Mithra prin al Luminii unității viu portal 

     Drepturi exclusive Salomeea Romanescu 

    Autorul 

      

    Invoca ţie 

      

    O, Tu, Viaţa mea,Sufletul meu! 

    Din ale... 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb