S&P GLOBAL PROGNOZEAZĂ Economia Rusiei va scădea cu 8,5% în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 martie 2022

Economia Rusiei va scădea cu 8,5% în 2022

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite se opun expulzării Rusiei din OPEC+ Scăderi importante pentru cotaţiile ţiţeiului

Agenţia de evaluare financiară S&P Global şi-a redus recent, cu peste 11 puncte procentuale, estimările privind evoluţia economiei ruseşti în acest an, până la o contracţie de 8,5%, din cauza efectelor războiului din Ucraina, transmite Reuters.

Referindu-se la perspectivele economice pentru pieţele emergente în trimestrul al doilea, S&P Global spune că scenariul său de bază este acela că "războiul va avea cel mai grav impact asupra pieţelor de materii prime, lanţurilor de aprovizionare, încrederii investitorilor şi consumatorilor în primul şi al doilea trimestru din 2022". Efectele se vor estompa, dar vor persista pentru restul anului şi dincolo, a adăugat S&P Global, conform Agerpres.

Potrivit agenţiei de evaluare, ţările din Europa emergentă sunt cele mai expuse la războiul din Ucraina, prin intermediul schimburilor comerciale, financiare şi al diminuării încrederii, în timp ce mulţi importatori de energie sunt afectaţi şi de creşterea preţurilor.

Prognozele referitoare la evoluţia PIB-ului Rusiei au fost reduse până la o contracţie de 8,5%, faţă de estimările anterioare care arătau o creştere de 2,7%.

"O combinaţie de sancţiuni financiare, comerciale şi tehnologice nu a fost impusă niciodată până acum unei economii mari şi integrate global, aşa că nu avem un precedent pentru a putea prognoza cât de mare va fi impactul", susţin analiştii S&P.

Arabia Saudită: "Când intrăm în clădirea OPEC lăsăm politica afară"

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au apărat ieri importanţa grupului OPEC+ pentru stabilitatea pieţei energiei şi s-au opus ideii expulzării Rusiei din această alianţă, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invazia din Ucraina, considerând că "nu trebuie politizate lucrurile", relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Această poziţie a fost anunţată de miniştrii Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz bin Salman, şi EAU, Suhail al Mazrouei, în cadrul unui eveniment început ieri la Dubai, cei doi subliniind importanţa cooperării pentru securitate energetică între Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi cei zece aliaţi externi, inclusiv Rusia, cooperare denumită OPEC+.

"În această organizaţie, unica noastră misiune este păstrarea securităţii energetice (...) Nu putem politiza lucrurile (...) Nu putem să aducem politica în organizaţie (...) Va trebui să facem o separaţie între politică şi energie", a spus al Mazrouei, adăugând: "Dacă cerem unui membru să iasă, asta ar însemna că majorăm preţurile şi contrazicem ceea ce vor consumatorii (...) Cum ni se cere să lucrăm pentru a reduce preţurile şi, în acelaşi timp, ne contrazicem şi ni se cere să-l scoatem pe unul dintre membri".

La rândul său, ministrul saudit al Energiei a subliniat că "Rusia produce în jur de 10 milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce reprezintă 10% din consumul mondial, pe lângă o cantitate importantă de gaze (...) este vorba despre o contribuţie mare". Domnia sa a adăugat: "În Arabia Saudită şi, de asemenea, în Emirate, separăm lucrurile (...) Când intrăm în clădirea OPEC lăsăm politica afară (...) Această idee a fost transferată şi la OPEC+, pentru că, în caz contrar, nu am fi putut trata cu ţări precum Iran sau altele".

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a scăzut cu 5,6% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 106,24 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în aprilie a coborât cu 5,8%, la 99,85 dolari barilul la ora locală 09.24.

Un gazoduct între Turcia şi Israel, o posibilitate ca Europa să îşi reducă dependenţa de Rusia

O conductă de gaze între Turcia şi Israel este discutată ca fiind una dintre alternativele Europei la livrările ruseşti, însă oficialii guvernamentali şi industriali din ambele ţări avertizează că va fi nevoie de negocieri complicate pentru a se ajunge la un acord, informează Reuters, conform Agerpres.

Ideea, lansată în urmă cu câţiva ani, vizează construirea unei conducte submarine din Turcia până la Leviathan, cel mai mare zăcământ offshore de gaze al Israelului. Gazele naturale ar ajunge astfel în Turcia şi de acolo în statele din sudul Europei, interesate să îşi diversifice sursele de aprovizionare.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat săptămâna trecută că o cooperare în domeniul gazelor reprezintă "unul din cei mai importanţi paşi pe care îi putem face împreună pentru legăturile bilaterale", adăugând că este gata să îşi trimită miniştrii în Israel pentru relansarea proiectului gazoductului.

Un oficial turc a declarat pentru Reuters că discuţiile au continuat după recenta vizită a preşedintelui Israelului, Isaac Herzog, la Ankara şi este posibil ca o serie de "decizii concrete" să fie anunţate în lunile următoare cu privire la ruta propusă şi entităţile care vor participa la acest proiect.

Indicele bursier MOEX continuă să scadă

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a scăzut ieri, în a treia zi de la reluarea tranzacţiilor cu acţiuni după aproape o lună în care piaţa a fost închisă pe fondul volatilităţii generate de războiul Rusia-Ucraina, izbucnit în 24 februarie.

Ieri, MOEX, indice denominat în ruble, a scăzut cu 5,4%, la 88,42 puncte, însă indicele RTS, denominat în dolari, a urcat cu 7,1%, la 881,59.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au coborât cu 3,8%, la 4.922 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft au câştigat 3,4%, ajungând la 370 de ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au coborât cu 4,9%, la 208 ruble.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au apreciat cu 3%, la 128,77 ruble, cele ale VTB Bank au scăzut cu 2,1%, la 0,016 ruble.

-------------------

Preţul grâului a coborât ieri, pe pieţele externe, la cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni, iar al porumbului şi-a continuat declinul, după ce Rusia a semnalat că îşi va reduce atacurile asupra unor importante oraşe din Ucraina.

Preţul grâului cu livrare în luna mai a scăzut cu 7,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 09.39, la 9,74 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în declin cu 4,7%, la 7,13 dolari/ buşel.

-------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a scăzut cu 2,3%, la 1.900,70 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 09.39, cea spot - cu 1,2%, la 1.899,91 dolari/ uncie.

-------------------

Japonia va interzice, începând cu data de 5 aprilie, exporturile de automobile şi alte produse de lux în Rusia, a anunţat Ministerul nipon al Comerţului, conform Reuters.

Automobilele şi piesele de schimb reprezintă o mare parte din exporturile Japoniei în Rusia şi, potrivit cifrelor oficiale, în 2020, aceste exporturi s-au ridicat la 627,8 miliarde de yeni (5 miliarde de dolari).

-------------------

Grupul elveţian Holcim, cel mai mare producător mondial de ciment, a decis să se retragă de pe piaţa din Rusia, unde a realizat aproximativ 1% din vânzările şi câştigurile sale operaţionalw în 2021. Compania elveţiană va căuta un cumpărător pentru aceste activităţi.

-------------------

Retailerul francez de articole sportive Decathlon şi-a anunţat ieri suspendarea activităţilor în Rusia, din cauza unor probleme de aprovizionare. Decathlon este prezent în Rusia din 2006, cu 60 de magazine în 25 de oraşe.

-------------------

Rubla s-a apreciat cu 10% ieri, faţă de dolar, atingând nivelul de la sfârşitul lunii februarie - în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina. Avansul a venit în baza progreselor în negocierile dintre Kiev şi Moscova, derulate ieri la Istanbul. Rubla a urcat cu 10,2%, la 85,64 de unităţi/dolar - nivelul din 25 februarie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Rubla nu pare a fi de acord cu estimarea S&P. Creste ca fat frumos.

    1. Specula! Creste sperand ca vor fi fraieri sa plateasca gazele in ruble. Niet!

    La noi cat a scazut?

    Trage și Europa după ea. Noroc cu idioții utili.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb