"Saab" - sub protecţia legii falimentului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 februarie 2009

"Saab anunţă că trei noi modele de autoturisme sunt gata să apară în următoarele 18 luni, însă are nevoie de finanţare pentru lansarea acestora.

"Saab anunţă că trei noi modele de autoturisme sunt gata să apară în următoarele 18 luni, însă are nevoie de finanţare pentru lansarea acestora.

Producătorul suedez de autovehicule "Saab", filială a grupului american "General Motors" Corp., a solicitat, vineri, plasarea sub protecţia legii falimentului. Compania a anunţat că a depus o cerere de reorganizare, procedură legală care îi va permite să se apere de solicitările creditorilor şi să se restructureze.

Purtătorul de cuvânt al "Saab", Margareta Hogstrom, a declarat că firma a depus cererea de reorganizare la un tribunal regional din Vanersborg şi urmează să se transforme într-o companie independentă.

Directorul operaţional al companiei, Jan-Ake Jonsson, a precizat: "Am decis că reorganizarea formală ar fi cea mai bună opţiune pentru crearea unei entităţi independente. Vom continua să explorăm toate opţiunile disponibile pentru finanţarea şi/sau vânzarea Saab".

Reorganizarea "Saab", care va dura trei luni, plasează compania sub supravegherea instanţei.

Astfel, instanţa suedeză va numi un supraveghetor care va controla managementul companiei şi va sprijini anularea a 75% din datoriile societăţii. Curtea va evalua progresele făcute de companie în vederea restabilirii profitabilităţii, iar după trei luni va decide dacă extinde programul la cel mult un an sau lichidează afacerea, ca să plătească creditorii.

Pe perioada procesului de reorganizare, compania va fi nevoită să obţină fonduri pentru noua entitate restructurată, astfel că va căuta atât surse publice, cât şi private.

La începutul acestei săptămâni, GM, care se confruntă cu datorii imense, a anunţat un plan de restructurare a operaţiunilor sale globale şi intenţia de a vinde "Saab" împreună cu alte operaţiuni cu performanţe slabe, inclusiv marca Hummer. "General Motors" a subliniat că va tăia legăturile cu societatea suedeză după două decenii cu pierderi. Miercuri, guvernul suedez a anunţat că nu are de gând să preia controlul la "Saab", companie care are 4.000 de angajaţi în Suedia, dar care împreună cu sub­contractorii asigură 25.000 de locuri de muncă.

Potrivit autorităţilor suedeze, banii contribuabililor din ţară nu trebuie pompaţi într-o companie care a fost neprofitabilă atâţia ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb