Sănătatea la control

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2009

ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, anunţă descentralizarea sistemului sanitar.

ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, anunţă descentralizarea sistemului sanitar.

Bazac: "Sistemul este în criză"

Sistemul de sănătate este în criză din cauza birocraţiei, centralizării şi a supraîncărcării instituţiilor, a declarat, ieri, Ion Bazac, noul ministru al Sănătăţii, cu prilejul prezentării direcţiilor strategice ale ministerului.

"Radiografia" sistemului de sănătate, prezentată, ieri, de noul ministru, în cadrul primei sale conferinţe de presă, indică o lipsă a concurenţei în sistemul de finanţare şi disfuncţii între necesităţile cetăţenilor şi resursele alocate de către stat.

"Criza din sistem provine din prea puţină restructurare şi nu din excesul de reformă", a afirmat ministru.

Nouă politică a medicamentului

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va elabora o nouă strategie privind politica medicamentului.

Una din principalele măsuri în cadrul noii politici o va reprezenta stabilirea şi actualizarea preţurilor la un curs unic, anual, stabilit în lei, corelat cu veniturile achiziţionate de la furnizori.

Potrivit lui Bazac, cursul este de 4 lei pentru un euro - raport în baza căruia se construieşte şi bugetul de stat.

Noua strategie mai prevede revizuirea cotelor de adaos pe întregul lanţ de distribuţie şi eliminarea diferenţelor între producătorii autohtoni şi importatori.

Ion Bazac a explicat: "Se va încuraja prescripţia generică, prin generalizarea aprecierii pe baza Denumirii Comune Internaţionale (DCI), în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Acest fapt va spori accesibilitatea populaţiei la medicaţia esenţială şi va permite implementarea rapidă a unui program social, neafectând astfel fondul de asigurări".

Medicamente compensate pentru pensionari

Strategia ministrului prevede compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mici.

"Programul social de compensare a medicamentelor se adresează celor cu pensii în valoare mai mică de 600 lei, ce vor putea achiziţiona medicamentele compensate în proporţie de 90% din preţul de referinţă, în limita unui plafon de 100 lei pe persoană, lunar", a explicat Ion Bazac.

Ministrul a precizat că finanţarea se va realiza din taxa de viciu, fără reducerea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate alocat medicamentelor compensate, măsura urmând să intre în vigoa­re în luna următoare a aprobării legii bugetului.

Bazac a menţionat că, joi, va avea o rundă de negocieri cu dis­tribuitorii de medicamente şi a subliniat că nu va reintroduce plafonul la farmacii, ci va implementa un plafon naţional lunar de control.

Privind programul HPV, minis­trul a menţionat că a cerut un audit de specialitate, întrucât "rata de vaccinare este foarte mică".

Spitalele locale, la consilii

O altă măsură anunţată de minis­tru, pentru descentralizarea şi reorganizarea sistemului de sănătate este cea a transferului spitalelor în subordinea autorităţilor locale.

"Aceasta presupune trecerea de facto a spitalelor în subordinea autorităţilor locale, creând condiţiile responsabilizării celor care iau decizii cât mai aproape de locul furnizării serviciilor de sănătate", a explicat Bazac.

Spitalele regionale, de importanţă naţională şi de urgenţă, vor rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Alte instituţii centralizate, precum Direcţiile de Sănătate Publică vor fi transferate Consiliilor Judeţene şi vor avea atribuţii de coordonare, supraveghere, evaluare, avizare şi de alocare a resurselor.

Ministrul a precizat că finalizarea reorganizării şi a transferului este stabilită pentru sfârşitul anului curent.

"Vom demara procesul de acreditare a spitalelor şi vom urgenta finalizarea carnului naţional de asigurat, precum şi a implementării sistemului informatic", a adăugat ministrul.

Pe de altă parte, ministrul promite că, de la întâi februarie, actul de administraţie va funcţiona în baza unui sistem informatic, inclusiv pentru eliberarea de adeverinţe.

Schimbări în mediul rural

Ministerul va dezvolta şi o nouă politică de sănătate în mediul rural.

"În acest sens, vor creşte stimulentele pentru personalul medical din mediul rural, în zonele neacoperite în prezent de asistenţă medicală", a spus Bazac, menţionând că politica ministerului se va axa, în mod special, pe absolvenţii facultăţilor de profil.

Privind competiţia pe posturile scoase la "bătaie" de minister, Bazac a afirmat că din "24.000 de pos­turi vacante, s-au înregistrat doar 40 de cereri de ocupare", extrem de puţin de altfel.

Potrivit ministrului, se vor dezvolta noi modalităţi de asistenţă primară ce va fi bazată pe echipe multidisciplinare, care să asigure continuitate în acordarea îngrijirilor.

Printre membrii echipei de asis­tenţă primară se vor număra medici de familie, asistente medicale, moaşe, asistenţi sociali şi fizioterapeuţi.

"Gata şi cu vacanţele tuturor medicilor de familie în perioada sărbătorilor", a mai declarat ministrul.

Strategia ministerului mai prevede ca, la nivel comunitar să se înfiinţeze centre de îngrijire, inclusiv pentru afecţiuni minore, cu personal permanent format din cadre medii, degrevându-se astfel o serie de activităţi care nu necesită prezenţa medicului.

Bazac a mai anunţat că se va înfiinţa Insitutul Naţional de Sănătate Publică, în primul trimestru al acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb