Sancţiunile economice nu vor opri ofensiva Rusiei

Sancţiunile economice nu vor opri ofensiva Rusiei

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Adevărul - prima victimă / 4 martie 2022

"Ţările occidentale trebuie să se trezească şi să vadă că zilele dominaţiei lor totale asupra economiei globale au trecut".(Ministerul de Externe al Rusiei)

Călin Rechea

Economistul german Daniel Stelter a scris recent în publicaţia Manager Magazin (manager-magazin.de) că "sancţiunile împotriva Rusiei sunt un spectacol al iluzioniştilor".

În opinia lui Stelter, sancţiunile economice nu pot fi eficiente dacă nu sunt îndeplinite o serie de condiţii. Astfel, ţara sancţionată trebuie să fie relativ mică, nu are o importanţă semnificativă pe pieţe, iar comunitatea internaţională trebuie să fie cât mai unită. În plus, efectele negative asupra statelor care aplică sancţiunile nu trebuie să fie foarte mari şi ţara sancţionată nu trebuie să dispună de timp pentru a se pregăti.

"Niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită în cazul Rusiei", subliniază Daniel Stelter în articolul său.

Într-adevăr, Rusia se pregăteşte cel puţin din 2014 pentru a face faţă sancţiunilor, iar la nivelul multor sectoare economice s-a redus semnificativ gradul de dependenţă de importuri. Mai mult, companiile nefinanciare şi-au redus datoriile către creditorii externi cu 25%, în timp ce băncile şi-au redus datoriile cu 65%. "În aceste condiţii este uşor să finanţezi intern viitoarele credite", subliniază Stelter.

Un alt factor deosebit de important îl reprezintă divergenţa dintre punctele de vedere ale ţărilor occidentale şi cele ale ţărilor emergente.

Autorităţile din ţări precum India, China, Pakistan, Turcia, Mexic sau Argentina au anunţat că nu vor aplica sancţiuni economice.

Economistul german mai subliniază că Rusia ocupă poziţii dominante pe piaţa globală a energiei, în condiţiile în care este cel mai mare exportator de gaze naturale, al doilea exportator de petrol şi al treilea exportator de cărbune.

Din punct de vedere al efectelor negative asupra statelor care aplică sancţiunile, Daniel Stelter consideră că "dependenţa Germaniei de gazele din Rusia nu mai are nevoie de explicaţii", dar mai aminteşte şi de efectele posibile ale interzicerii exporturilor de semiconductori către Rusia. În acest caz, Rusia poate "nu doar să importe de la furnizorii chinezi, ci poate să oprească exportul unor materiale esenţiale pentru producţia de semiconductori".

Şi în opinia lui Steve Hanke, profesor de economie la Johns Hopkins University şi arhitect al Consiliului Monetar din Bulgaria, "sancţiunile nu funcţionează, iar sancţiunile impuse Rusiei nu vor fi diferite". Mai mult, profesorul american a subliniat că sancţiunile vin cu "o cantitate enormă de consecinţe neaşteptate şi nedorite", şi a utilizat exemplul "efectului Afganistan".

După invazia sovietică din urmă cu patru decenii, administraţia americană a interzis exporturile de cereale către URSS.

"Preşedintele Jimmy Carter, la sfatul greşit al consilierului de apărare naţională, Zbigniew Brzezinski, a transformat grâul în armă", scrie profesorul Hanke, iar aceasta a obligat autorităţile sovietice să caute soluţii în altă parte, respectiv în Argentina. În aceste condiţii, junta militară aflată la conducerea ţării a beneficiat de un boom economic, care poate a contribuit la stimularea "spiritului de aventură" şi a condus la războiul din Insulele Falkland.

Acum Rusia se află în cu totul altă poziţie şi nu doar din punct de vedere al producţiei de cereale. Cele mai recente date ale instituţiilor internaţionale arată că Rusia este cel mai mare exportator de grâu la nivel mondial, cu o cotă de circa 18% din total, iar alături de Ucraina cota ajunge la circa 25%.

Bloomberg a scris recent că "Rusia poate transforma alimentele într-o armă în crizele viitoare", în condiţiile în care "s-a transformat din importator major al produselor alimentare într-un exportator pe scară largă".

Astfel, exporturile de grâu le-au depăşit pe cele ale Statelor Unite, Uniunii Europene şi Canadei în 2017, în timp ce importurile de carne s-au redus până aproape de zero.

Răspunsul Rusiei faţă de aceste sancţiuni economice şi financiare, dintre care unele au fost asumate de mari companii globale chiar în domeniul energiei, se lasă, deocamdată, aşteptat.

Profesorul Michael Hudson, autorul cărţii "Super-Imperialism: The Economic Strategy of American Empire", consideră că introducerea sancţiunilor economice şi financiare împotriva Rusiei poate reprezenta primul pas către de-dolarizarea economiei globale, în special la nivelul ţărilor din "Sudul Global".

Acesta este şi motivul pentru care analişti citaţi de Bloomberg susţin că "transformarea finanţelor în armă nu poate fi utilizată decât o singură dată".

În ceea ce priveşte o posibilă decizie a Moscovei de a bloca exportul materiilor prime, aceasta ar conduce la "ruperea unor lanţuri de aprovizionare pentru materiale strategice precum aluminiul, nichelul, cadmiul sau paladiul", după cum mai scrie profesorul Hudson.

Acesta a mai abordat şi problema lipsei unităţii comunităţii internaţionale în aplicarea sancţiunilor, pe care o consideră "cea mai importantă consecinţă neaşteptată a politicii externe a Statelor Unite", deoarece a condus la "apropierea dintre Rusia şi China, alături de Iran, ţările din Asia Centrală şi alte ţări implicate în Iniţiativa Belt and Road".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a declarat că "vom oferi un răspuns dur sancţiunilor aplicate de UE".

Apoi a venit un avertisment mult mai grav. "Ţările occidentale trebuie să se trezească şi să vadă că zilele dominaţiei lor totale asupra economiei globale au trecut", se mai arată în comunicatul de presă.

Se pare că aceasta este adevărata miză a războiului din Ucraina, iar sancţiunile economice şi financiare nu vor opri ofensiva Rusiei.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Rusia a tras in piept nasul domniilor voastre civilizate , ca si un scamator de iarmaroc, intocmai ca si Germania candva .Daca "istoria se repeta" intuim ca va avea acelas sfarsit

    adevaratele efecte ale sanctiunilor le vom vedea mai ales in perioada urmatoarelor 3-9 luni , cu o "coada" a efectelor care se poate intinde pana la 36 luni sau mai mult.

    o spun ca om care stie ce vorbeste cand vine vorba de economie, macroeconomie si structuri bancare.  

    adevaratele cutite taioase stau in efectele de runda a 2-a , a 3-a , etc... nu in mod imediat (masurabil in zile/saptamani).  

    Rusia sa fie inteleapta si sa inceteze aceasta aventura.  

    Daca Rusia nu are conducatori intelepti care sa inceteze din proprie vointa aceasta aventura (dupa party-uri cu ceaiuri si ierburi arse cu samanii din Siberia si alte satanisme de genul asta), atunci GRU si FSB sa actioneze intern si sa elimine punctual conducatorii care imping Rusia intr-o aventura nebuneasca si complet , complet distructiva pentru intregul popor rus si finalmente pentru tot globul pamantesc (atentie! nu zic toti oamenii, zic tot globul pamantesc...tot ce inseamna viata pe largi arii pe Pamant!).  

    Ce au inceput Putin si consilierii din imediata sa apropiere confirm ca nu duce la nici o glorie globala a Rusiei, ci dimpotriva.  

    Gloria Rusiei vine din : bani si resurse naturale (alaturi de o economie dezvoltata pe verticala si integrata intern), relatii globale diplomatice bazate pe negociere si acord NU PE RAZBOI SI AMENINTARE, din Biserica si influenta crestina, din stiinta aplicata si din marketizarea unei viziuni asupra lumii (cea crestin-rasariteana).

    NU DIN ARME , NU DIN RAZBOI ! Invatati asta odata pentru totdeauna si nu mai experimentati pierzand timpul de pomana!  

    1. Corecte afirmatiile Dvs dar revenind in " real politik " unde argumentele umanitare si morale sunt numai de fatada la marile puteri. Trebuie recunoscut ca Rusia a fost supusa unei politici de soft contaiment care a culminat in 2014 cu reorientarea radicala a Ucrainei prin operatiunea Maidan. Cred ca actuala criza ar fi putut fi evitata print-un compromis minim asupra apartenentei Ucrainei la NATO si negocierea serioasa a acordului de la Minsk. Cred ca adevaratul perdant al acestui razboi este Europa in ansamblul sau.

      Vestul sa inceteze militarizarea Ucrainei si sa fie de acord cu neutralitatea regiunii.

      Cine suntem noi ca sa decidem pentru Ucraina daca sa fie sau nu in NATO? Ei,ucrainienii,sunt cei care aleg daca sa intre sau nu in NATO! Daca ar fi fost Romania in locul Ucrainei? Ti-ar fi convenit sa traiesti cu bocancul rusului pe grumaz,iar ceilalti vecini care sunt la adapost de barbaria rusilor sa-ti spuna ca "mai bine sa stai in afara NATO"? Tu nu realizezi ca neutralitatea militara a Ucrainei este doar un pretext? Tu nu realizezi faptul ca fara NATO,Ucraina va fi mereu la cheremul rusilor si ca vor trai intotdeauna rau ? Putin incearca sa tarasca Ucraina din nou sub jug rusesc si sa o bage cu forta in uniunea euro asiatica a lor,adica in noua uniune sovietica la care viseaza dictatorul!

      Romania nu are cum sa fie in locul Ucrainei fiindca nici Ucraina nu a fost in locul Romaniei pana in 1989,asa ca,nu mai face asemenea compratii!Noi nu am impartit binele cu ucrainienii cand lor le-a fost bine si nu am fost frati nici cu ei nici cu rusii si nici nu am pretins acest lucru.In situatia de fata am facut tot ce e omeneste posibil,sunt chiar mirati de acest lucru,ei nu ar fi facut pentru noi nici pe sfertul sfertului si nici nu si-ar fi pus pielea in saramura pentru noi,dar asta este,treaca de la noi,asa ca,nu mai face tu pe lupul moralist,daca vrei sa faci mai mult du-te si lupta in Ucraina,Zelenski te asteapta!

    Rusia nu este invincibila, avand propriile sale slabiciuni. Puteti sa ne aratati si aceasta fata a lucrurilor?

    1. Nu poate.

      vrea el, dar nu ca nu poate, nu are ce...

    Acestea sunt limitele doctrinei de incercuire.

    Vom vedea care sunt limitele embargoului in timp, cu efecte asupra tuturor partilor, inclusiv a celor neangajati in disputa.

    De aici incolo scenariile sunt deschise spre o noua configuratie mondiala, in care suprematia occidentului va fi afectata. Alternativele nu vor mai fi democratice, nici macar in occident, unde se observa deja cenzura si supraveghere in masa. La restul poate fi si mai rau, cu China campioana. 

    Inca nu este clar viitorul Rusiei si rezultatul luptei pentru dominatie economica, militara sau de care or mai fi preocupati ideologii dar cu actualii actori, pe termen scurt si mediu, nu se intrevad scenarii imbucaratoare pentru rusi deoarece societatea rusa se indreapta de la un model chinezesc spre un model de tip Coreea de Nord.

    Regimul lui Putin , este unul Oligarhic in cea mai pura forma. Averea Oligarhiilor rusi fiind foarte afectata din cauza acestui razboi. Cert este ca nu-l vor sustine pe Stapanul Kremlinului pana la nesfarsit. Nici nu vor sa renunte la bogatiile occidentului pentru a-l tine pe el la putere. Istoria ne-a aratat de mai multe ori, cat de tragic poate fi sfarsitul unui asemenea dictator oligarhic. Este doar vorba de timp , pana cand oligarhii rusi vor scapa de putin intr-un mod fatal si definitiv.

    1. Nu cred ca il rastoarna oligarhii, mai degraba armata, cand vor avea nevoie de un tap ispasitor pentru un scenariu de rezerva.

    Probabil nu este vorba numai de Putin . Unii spun ca Putin este mort de mult

    " Tarile occidentale trebuie sa se trezeasca si sa vada ca ... "

    Un avertisment ffffff grav . 

    Io deja m-am bagat sub pat si nu mai ies de acolo umatoarele 9 luni . 

    Tare de tot - indemnul la " trezire " vine din partea unor indivizi care par sa delireze in timp ce se afla sub vraja " gandirii magice " ... 

    Poate ca are vreo importanta si faptul ca UE platea 30 % din exporturile Rusiei ... 

    In timp ce Rusia platea cam 4 % din exporturile UE ... 

    Ca rubla a ajuns de la 83 la 116 / euro in cateva zile ... 

    Ca 60 % din rezervele valutare ale Bancii Rusiei sunt inghetate in strainatate ... 

    Ca vor fi destui rusi care nu vor mai lucra la companiile straine care s-au retras ... 

    Ca UE cumpara acum de vreo 4 ori mai mult gaz decat China ... 

    Da' oare o fi ffffff sigur pentru Rusia sa stea - pentru cateva decenii - la mana Chinei ? 

    Intreb si io ... 

    Altfel , sigur , UE si USA vor muri de foame , pen'ca Rusia nu la va mai vinde grau ... 

    Iar Rusia va cumpara tehnologie din India , Pakistan , Mexic , Turcia , Argentina , ... pentru a-si moderniza industria / economia ... 

    Multi oameni inteligenti mai sunt pe lumea asta , nene !  

    Si nu se pot abtine ...

    1. Ai perfecta dreptate in tot ce spui, doar ca UE si SUA sunt exportatori neti de alimente inclusiv in Rusia, iar tarile mentionate de tine nu produc tehnologie decat cel mult la nivel mediu, fiind chiar importatori din Rusia la unele capitole.

    Mi-a placut mai ales finalul COMENTARIULUI dvs, dle Rechea, caci e vorba de un comentariu gen finis coronat opus: "Se pare că aceasta este adevărata miză a războiului din Ucraina, iar sancţiunile economice şi financiare nu vor opri ofensiva Rusiei." Adevarata miza, cum spuneti dvs citand comunicatul de presa sovietic, este ca s-a terminat cu imperialismul occidental.

    Nu va suparati, traim in secolul 21, dupa multi-multi ani de la moartea bolnavului psihic Stalin, urmat, desigur, de sleahta ahtiatilor dupa putere si pamant strain - Hrusciov, Brejnev,Putin - si este inadmisibil sa fii in stare sa pui pe hartie semenea enormitati. Presupun ca sunteti roman, nu rus, si ca ati trait, macar cativa ani, sub teroarea psihica, frustrarea economica zilnica si lipsa libertatii de miscare si de exprimare. 

    Tarile civilizate, tarile cu regim democratic din intreaga lume , CU EXCEPTIA CATORVA INCLUZAND AICI SIRIA SI COREA DE NORD (plus abtinerile penibile ale Chinei si Indiei) au demonstrat ce inseamna, in opinia dvs IMPERIALISMUL OCCIDENTAL.

    Tot ce pot spune acum e : Mai rasfirati baieti, mai rasfirati, nu dati toti buzna sa scrieti doar la Bursa lui Mache. E chiar prea mult, dupa articolul rupt din Pravda al dlui SRS. 

    1. Fiecare cu propaganda si adevarurile lui, inclusiv occidentul.

      Important este sa existe libertate de exprimare pentru toate partile, nu vreun minister al adevarului cu profil bolsevic, politic corect sau de alt fel. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb