Presiunile din zona euro, austeritatea din sectoarele publice şi tensiunile sociale vor contribui la crearea unei furtuni pe care nicio ţară nu o va putea evita, iar 2012 ar putea fi, de departe, cel mai important an de la începutul crizei financiare globale din 2008, conform previziunilor financiare pentru trimestrul 1 din 2012 realizate de Saxo Bank, banca daneză specializată în investiţii şi tranzacţionări online.
"Schimbările dinamice din 2012 ar putea avea potenţialul de a-l transforma într-un an optimist, la sfârşitul căruia lumea se va îndrepta din nou în direcţia bună. Însă, cum liderii UE nu au reuşit să înţeleagă că această criză a datoriilor suverane se referă la solvabilitate şi nu la lichiditatea disponibilă, Saxo Bank crede că o nouă criză este inevitabilă, iar previziunea sa asupra creşterii economice în Europa este, în cea mai mare parte, negativă", se arată în analiza Saxo Bank.
Previziunile băncii pentru SUA arată că administraţia actuală ar putea încheia un acord cu republicanii cu privire la extinderea programului reducerii taxelor, iar spectrul austerităţii va pune accent pe compensarea reducerilor cheltuielilor în scopul unui potenţial progres în problema reducerilor de taxe/cheltuieli. Creşterea SUA va fi probabil ceva mai puternică decât în alte zone, se arată în prognoză.
Conform previziunilor financiare realizate de Saxo Bank, în Asia, creşterea va fi probabil mult mai slabă decât se prognozează, deoarece China întâmpină dificultăţi majore în reechilibrarea economiei sale. Incertitudinea este cu atât mai mare, cu cât regimul chinez este foarte capabil să impună cu forţa activităţi şi modele de comportament.
"Economia mondială a ridicat piciorul de pe acceleraţie în 2011 pe măsură ce creşterea comerţului exterior şi stimulentele guvernamentale au dispărut, iar previziunile pentru 2012 sunt în aceeaşi notă. Economiile dezvoltate se vor confrunta cu o cerere internă slabă datorată programelor de austeritate şi pieţelor slabe ale forţei de muncă, în timp ce economiile emergente vor experimenta o scădere a comerţului exterior, ceea ce înseamnă că vor trebui să se bazeze mai mult pe cererea internă, fapt care va duce la acţiuni ale băncilor centrale în ideea relaxării politicilor monetare. În general, ne aşteptăm ca, în 2012, creşterea mondială să scadă în continuare până la 3%", precizează Steen Jakobsen, economist şef la Saxo Bank de clienţi retail în peste 160 de ţări.