Scădere de 50% a pieţei de zidărie în primul trimestru

A.T.
Companii #Construcţii / 27 februarie 2010

Piaţa de zidărie din ţara noastră va înregistra, în primul trimestru al acestui an, o scădere de circa 50% faţă de perioada similară a anului trecut. Conducerea Asociaţiei Producătorilor de BCA (PRO BCA) a anunţat, astăzi, la Sinaia, că vremea nefavorabilă şi adâncirea crizei economice au afectat puternic piaţa de zidărie.

Pentru finele lui 2010, PRO BCA estimează o scădere de 10% a pieţei de zidărie faţă de nivelul anului trecut. În 2009, această piaţă a scăzut cu circa 30% faţă de anul 2008. Producătorii sunt pesimişti şi susţin că nu există, la această dată, nicio premisă de creştere a cererii de materiale de zidărie întrucât beneficiarii privaţi sunt prudenţi cu investiţiile iar statul are un buget de investiţii redus faţă de 2009 şi nicio strategie viabilă pentru încurajarea construcţiilor noi.

Anul trecut, grosul comenzilor de BCA a fost asigurat de persoanele fizice, în special cu bani trimişi de rudele care lucrează în străinătate, şi de micii investitori. În prezent, persoanele fizice sunt reticente în a mai porni construcţia de locuinţe aşteptând să vadă încotro o ia economia. Pe de altă parte, dezvoltatorii de locuinţe noi nu înregistrează solicitări suficiente pentru a demara proiecte noi întrucât cumpărătorii se aşteaptă la noi scăderi de preţuri pe piaţă. Un factor decisiv în reluarea cererii de construcţii noi este şi creşterea creditării, care, deocamdată, se lasă aşteptată, mai susţine conducerea Asociaţiei PRO BCA.

În 2009, piaţa de BCA s-a cifrat la un volum total de circa 2,3 milioane mc, cu 30% mai mic faţă de 2008. În acest an, se aşteaptă o scădere de maxim 10%, mai spun reprezentanţii PRO-BCA. În 2009, importurile s-au cifrat la circa 200.000 mc de BCA, înregistrând o scădere de 40-50% faţă de 2008.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb