Scandal fatal pentru şeful Bursei de la Varşovia
ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 ianuarie 2013
• Acţionarii Bursei poloneze decid soarta lui Ludwik Sobolewski la conducere, pe 17 ianuarie
• Adam Maciejewski, posibil să preia funcţia de CEO
• Patrick Young: "Reputaţia Poloniei şi cea a WSE nu vor avea de suferit în urma acestui incident banal"
Acţionarii Bursei din Varşovia sunt convocaţi pe 17 ianuarie să decidă schimbări în management, după ce CEO-ul Ludwik Sobolewski a fost suspendat din funcţie la finalul lunii decembrie.
Warsaw Stock Exchange a precizat, într-un comunicat, că nu există vreun "motiv special" pentru sus-pendare.
Presa poloneză a speculat, însă, că motivele ar fi legate de un conflict de interese. Potrivit publicaţiilor poloneze, Ludwik Sobolewski ar fi implicat WSE într-o strângere de fonduri pentru finanţarea unui film în care urma să apară iubita sa, Anna Szarek.
Se pare că, în urma unui audit intern la bursă, lui Sobolewski i-a fost cerută demisia, însă acesta ar fi refuzat.
Ulterior, Ministerul Trezoreriei din Polonia a cerut Oficiului Anticorupţie o investigaţie pentru abuz de poziţie asupra lui Ludwik Sobolewski.
Obligaţiile lui Sobolewski au fost preluate de Adam Maciejewski, membru în Consiliul Director, care este aşteptat să rămână în fruntea boardului după AGA.
Patrick Young, Director Executiv al societăţii de consultanţă DV Advisors, a comentat pentru ziarul "BURSA": "Aceasta este o nefericită adnotare la creşterea senzaţională a WSE după căderea comunismului. Există manageri puternici pe toate nivelurile în structura WSE şi, cu siguranţă, CEO-ul în funcţie Adam Maciejewski este un candidat puternic pentru a prelua frâiele după o perioadă, de altfel, de mare succes pentru Ludwik Sobolewski şi fondatorul Wieslaw Roslucki. Polonia rămâne cea mai puternică piaţă de capital din Noua Europă şi nici reputaţia ţării sau a Bursei nu vor fi afectate de acest incident relativ banal".
Bursa din Varşovia a fost privatizată în 2010, însă Ministerul Trezoreriei deţine majoritatea drepturilor de vot, astfel că nu este exclus ca schimbarea lui Sobolewski să aibă şi conotaţii politice.
Ludwik Sobolewski a venit personal la Bucureşti, în luna iulie 2012, să discute despre posibilitatea listărilor duale, în contextul în care, programul de listări ale statului era, atunci, de actualitate. Un subiect important pe agenda discuţiilor a fost atunci listarea Fondului Proprietatea la WSE.
Anul acesta, la WSE au avut loc 94 de oferte publice iniţiale (IPO), din care 16 pe piaţa reglementată, în valoare de 1,2 miliarde zloţi, şi 78 pe sistemul alternativ New Connect, în valoare 120 milioane de zloţi (vezi grafice).
La WSE, 46% din volumele de tranzacţionare sunt realizate de investitorii străini, în timp ce instituţionalii polonezi deţin o cotă de 35%, iar investitorii de retail locali, de 19%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2013, 06:41)
macar sobolewski are gusturi. ms. szarek chiar e dama bine.
2. Atentie mare si la FP !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 09.01.2013, 10:19)
Atentie mare si la FP !
Bulgarele polonez a ajuns la capatul partiei !
3. m-ar interesa ce clienti aveti Mr. Young,
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 09.01.2013, 13:06)
caci la asemenea comentariu "Polonia rămâne cea mai puternică piaţă de capital din Noua Europă şi nici reputaţia ţării sau a Bursei nu vor fi afectate de acest incident relativ banal" se pare ca nu veti mai putea face fata noului val de firme interesate. Ce nu m-am lamurit inca este unde puneti accentul circomflex si anume pe relativ sau pe banal :-)