SCANDAL ÎN CAMERA DEPUTAŢILOR Coaliţia PSD-ALDE se opune procedurii de vot privind debarcarea lui Liviu Dragnea

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 6 decembrie 2018

Coaliţia PSD-ALDE se opune procedurii de vot privind debarcarea lui Liviu Dragnea

Ioan Cupşa, deputat PNL: "PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor"

În urma recentelor plecări din rândurile social-democraţilor, coaliţia PSD-ALDE ar fi pierdut majoritatea simplă în Camera Deputaţilor. Acest lucru a fost cauzat şi de pierderea recentă a celor patru deputaţi PSD, în frunte cu Ion Mocioalcă, aleşi care au sărit în tabăra lui Victor Ponta, la Pro România.

Opoziţia a încercat imediat să profite de aceste moment nefavorabil al coaliţiei de guvernare şi deputaţii PNL au solicitat, înaintea şedinţei de plen de ieri a Camerei Deputaţilor, cu suplimentarea ordinii de zi cu două puncte: revocarea lui Liviu Dragnea din func­ţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al aceleiaşi camere. Numai că aleşii PSD au refuzat să discute acest lucru.

Ioan Cupşa, deputat din partea PNL a declarat pentru ziarul BURSA: "Coaliţia PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor! Ceea ce au făcut astăzi (n.r.- ieri) în Camera Deputaţilor reprezintă o declaraţie publică puternică referitoare la pierderea majorităţii în această cameră a Parlamentului. Noi vom folosi toate mijloacele constituţionale şi legale, pentru ca acest lucru să fie consemnat şi pentru ca Liviu Dragnea şi Florin Iordache să plece din fruntea Camerei Deputaţilor".

Rând pe rând, Raluca Turcan, liderul grupului PNL, Dan Barna, liderul USR, Victor Ponta, liderul Pro Româ­nia, Eugen Tomac - liderul PMP au arătat argumentele de procedură şi constituţionale care permit ca opoziţia să solicite schimbarea din funcţie a conducerii Camerei Deputaţilor. Mai mult, liderii opoziţiei au făcut apel şi la deciziile Curţii Constituţionale, precum şi la evenimentul petrecut în iulie 2012, când noua majoritate USL a reuşit să o schimbe pe Roberta Anastase - de la PDL - din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Argumentele opoziţiei au fost combătute de parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE prin referirea strictă la articolul de regulament prin care se prevede că înlocuirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Camerei Deputaţilor poate fi solicitată doar de liderul de grup parlamentar care i-a propus.

Timp de o oră şi jumătate, de la tribuna Camerei, cele două tabere nu au ajuns la un consens, astfel că vicepreşedintele Marilen Pirtea, de la PNL, a preluat conducerea şedinţei şi a supus la vot deschis, cu mâna ridicată, solicitările opoziţiei. Cum parlamentarii social-democraţi şi cei ai ALDE nu au exprimat nicio opţiune, opoziţia, cu 112 voturi pentru, a considerat că Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt demişi din funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte ai Camerei Deputaţilor. Moment în care Florin Iordache, care fusese delegat de către Liviu Dragnea să conducă şedinţa, a decis că această şedinţă s-a încheiat, urmând sesiunea de vot pentru proiectele dezbătute de debutaţi în plenul de luni, 3 decembrie.

La votul de control privind cvorumul de şedinţă, s-a constatat că în sală se mai aflau doar 148 de deputaţi din coaliţia PSD-ALDE, dintr-un total de 329 de deputaţi. Lipsa cvorumului minim, de 50%+1 a dus la suspendarea şedinţei de vot final asupra proiectelor legislative respective.

Pentru că Florin Iordache a continuat să se afle la conducerea Camerei Deputaţilor, aleşii opoziţiei au afirmat că îşi rezervă dreptul să nu se mai prezinte la nicio şedinţă de plen şi chiar să intre în grevă parlamentară până când acesta şi Liviu Dragnea vor renunţa la funcţiile pe care le deţin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb