SCANDAL LA ELECTRICA Ministerul Energiei: "Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 noiembrie 2015

Ministerul Energiei: "Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi"

Trei ONG-uri au acuzat politizarea conducerii companiei

Actualizare 16:30 Electrica: "Subiectele discuţiilor din ultimele zile nu au suport factual"

Electrica SA consideră, referitor la "discuţiile purtate, în ultimele zile, în spaţiul public, că subiectele respective nu au suport factual şi au fost clarificate în repetate rânduri", inclusiv prin explicaţiile oferite în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, precum şi prin scrisoarea publică, adresată, în data de 18 august, de membrii Consiliului de Administraţie ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, arată un comunicat remis azi redacţiei.

"Electrica este o companie listată atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi de la Londra, care respectă cele mai bune practici de transparenţă şi guvernanţă corporativă, performanţele companiei fiind publicate şi prezentate trimestrial şi relevând o îmbunatăţire continuă", notează reprezentanţii companiei.

Aceştia precizează că în anul 2015 companiile de distribuţie din Grupul Electrica au bugetat o reducere de 18% a cheltuielilor de întreţinere a reţelelor electrice faţă de anul precedent. "Eficientizarea vine ca o consecinţă naturală a înlocuirii echipamentelor perimate din reţelele de distribuţie cu echipamente noi, care necesită costuri de întreţinere reduse", conform sursei.

În primele şase luni ale anului 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea efectivă a cheltuielilor de mententanţă a fost de 4%, subliniază compania.

"Asigurăm clienţii, investitorii şi toate celelalte părţi interesate că societăţile de distribuţie din cadrul Grupului întreprind toate măsurile necesare pentru asigurarea securităţii în alimentarea cu energie electrică şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite. Reamintim investitorilor că pe data de 16 noiembrie vom comunica rezultatele financiare la 9 luni", mai arată comunicarea.

(A.C.)

------------------

Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi care vizează un nou tip de căpuşare a companiilor de stat sau a banilor acţionarilor, a transmis, ieri, Ministerul Energiei, după ce Freedom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum au arătat, într-un comunicat, că ministrul Energiei Andrei Gerea încearcă să intervină arbitrar în activitatea Electrica, prin schimbarea membrilor CA, care au promovat politici responsabile, pentru a deturna bani pentru scopuri politice.

ONG -urile au precizat, potrivit Mediafax: "Noul ministru Andrei Gerea a încercat să-i aducă «la ordine» pe membrii CA. A încercat să intervină arbitrar în activitatea companiei, să anuleze planurile de investiţii şi decăpuşare. În fine, a încercat să deturneze banii colectaţi prin ieşirea la bursă pentru scopuri politice imediate, fapt pentru care ministrul a încercat să intervină peste membrii CA. Întrucât a eşuat, azi (marţi, n.r.) a pus în practică un plan indirect: a propus creşterea numărului de membri din CA de la 5 la 7, care automat duce la schimbarea membrilor actuali, care au promovat politicile etice. Practic, ministrul demisionar Gerea încearcă să-şi numească oameni în CA al Electrica şi să pună astfel, post-mortem, mâna pe bani. Un guvern mort care încă mai face mizerii".

În replică, ministerul Energiei a transmis: "Ne manifestăm regretul că unele ONG-uri au picat în plasa unor indivizi care sub spectrul pierderii unor privilegii şi beneficii nesusţinute de prestaţia lor şi pe care unii le-ar putea cataloga drept nesimţite, a unor indivizi care, sub masca depolitizării, au răspândit informaţii neadevărate despre situaţia de la Electrica.

Nu putem tolera încercările de a sprijini crearea unei noi generaţii de băieţi deştepţi care vizează un nou tip de căpuşare a companiilor de stat sau a banilor acţionarilor. Propunerea Ministerului de creştere a numărului de membri a fost validată de peste 70% dintre cei prezenţi în AGA, statul român nedeţinând majoritatea în companie! Propunerea venită din partea Ministerului de creştere a numărului de membri AGA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii.

Probabil că am supărat foarte tare pentru că nu am acceptat o majorare a indemnizaţiilor cu 50%, de la 2000 la 3000 euro/lună sau introducerea unor noi comisioane pentru participările la şedinţele de CA sau la comitetele consultative de câte 1000 euro/ şedinţă!

Care sunt "performanţele" companiei pentru care se solicitau aceste majorări? Din investiţiile angajate, până la 30.08.2015, societăţile din grupul Electrica au realizat investiţii de 279.285 mii lei, adică cca 32 % din investiţiile angajate pentru întreg anul 2015 ( cca 20% din planul asumat prin IPO) şi propuneri de genul reducerii cheltuielilor cu mentenanţa cu 94%!"

Organizaţiile citate au atras atenţia că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), acţionar minoritar la Electrica, a propus marţi ca cei numiţi în viitorul CA să respecte criterii de profesionalism şi integritate, dar că propunerea a fost respinsă de ministerul condus de Andrei Gerea.

ONG-urile au solicitat viitorului Guvern să renunţe la schimbarea componenţei CA şi să revină la numărul de cinci membri pentru CA iar, dacă nu este posibil, să numească membrii suplimentari prin selecţie deschisă, căutând profesionişti integri.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Inclin sa cred ca Gerea are dreptate

    cum poate un minister din Romania sa utilizeze in continutul unui comunicat de presa cuvantul "nesimtit"?? asta pe de-o parte.

    pe de alta parte, "creştere a numărului de membri AGA de la 5 la 7, a avut în vedere aducerea unui plus de valoare din punct de vedere managerial şi al pregării tehnice, lipsa acestora ducând la sincope evidente în activitatea societăţii." Cata vrajeala. Cam care ar fi aceste sincope? Cine sunt cei 2 care au pregatirea tehnica si manageriala atat de vitale Electrica pentru a nu mai avea sincope?? 

    si nu in ultimul rand, sa fim seriosi.. nu-l cred pe omul lui Tariceanu - cel care nu sustine nici alegeri anticipate, nici guvern independent, dar are "curajul" sa "isi asume", adica sa nu dea drumul la ciolan. cam tot p-acolo suna..

    Rapacitatea si avaritia familiei Busu este cunoscuta in Constanta asa ca si eu il cred pe Gerea

    numai cand scrii, citesti, spui numele celor 3 ong-uri si te uiti la fauna care le populeaza...... Freedom House, Centrul Român de Politici Europene şi Expert Forum........si devine evident ca astia fac jocurile altora. nu au nici o treaba cu interesul Romaniei

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb