Danemarca a decis să îşi închidă monetăria, după modelul Suediei şi Norvegiei, şi să externalizeze producţia de monede în Finlanda, în condiţiile în care şi banca centrală daneză a oprit tipărirea de bancnote, a căror folosire a devenit tot mai nepopulară, transmite Bloomberg.
De la Banca Centrală Europeană (BCE) la Venezuela şi India, autorităţile preferă tot mai puţin numerarul, mai ales când este vorba despre bancnotele de valoare mare, folosite de mafioţi şi traficanţi de droguri, informeză News.ro.
Un raport al Ministerului Finanţelor din Danemarca arată că mărimea economiei subterane a scăzut cu o treime în perioada 2012-2014, de la 45 de miliarde de coroane (6,3 miliarde dolari) la 31 miliarde de coroane. Chiar dacă ministerul nu a motivat reducerea, raportul notează că şi utilizarea numerarului a scăzut în aceeaşi perioadă.
Renunţarea la tranzacţiile cash în statele nordice are legătură la fel de mult cu comoditatea cât şi cu combaterea criminalităţii.
Potrivit unui raport al băncii centrale daneze, publicat în iunie, costul operaţiunilor în numerar este de două ori mai mare decât cel al operaţiunilor cu cardurile de debit. Acelaşi raport arată că majoritatea magazinelor din Danemarca preferă plăţile prin carduri, principalul motiv fiind frica de furturi.
Cea mai nouă şi atractivă formă de plăţi electronice din Danemarca este aplicaţia pentru smartphone-uri MobilePay a Danske Bank. Un produs similar există şi în Suedia, dar MobilePay, lansat în 2013, este aplicaţia de plăţi cu cel mai mare succes din regiune, fiind folosit de peste jumătate dintre danezi.
Tranziţia Scandinaviei către o societate fără cash va continua. Guvernul danez permite în prezent unor magazine să refuze plăţile în numerar, în timp ce banca centrală s-a alăturat altor instituţii de profil, explorând folosirea monedelor virtuale.