SCENARII PENTRU PREZIDENŢIALE ÎN FUNCŢIE DE DOI INDICATORI-CHEIE Posibile negocieri Ponta-Băsescu pentru noiembrie

IONEL NIŢU
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2014

Posibile negocieri Ponta-Băsescu pentru noiembrie

Dintre toţi indicatorii care pot avea influenţe majore asupra rezultatului alegerilor prezidenţiale, în turul al doilea cel mai relevant mi se pare cel legat de (in)existenţa unei înţelegeri politice între principalii actori: Băsescu şi Ponta.

a) Scenariul 0 - tandemul Ponta-preşedinte, Băsescu-premier

Mulţi analişti vehiculează scenariul unei înţelegeri Ponta-Băsescu, unii avansând chiar varianta tandemului Ponta-preşedinte, Băsescu-premier.

Personal, nu cred în probabilitatea acestui tandem. Dimpotrivă, dacă Băsescu îşi va anunţa sprijinul pentru Ponta, efectul va fi contrar.

Un astfel de tandem ar avea similitudini (nedorite) cu "modelul rusesc" (veşnicul tandem Putin-Medvedev) şi i-ar decredibiliza pe amândoi în faţa propriilor structuri de partid. Liderii PSD (mai ales cei afectaţi de acţiunile justiţiei) sunt supăraţi pe Băsescu, iar dreapta s-ar simţi trădată.

Mai mult, conflictul şi antipatia dintre Ponta şi Băsescu par reale, nedisimulate, chiar viscerale.

O parte consistentă din electoratul pro-Ponta este fundamental anti-Băsescu şi ar putea fi descurajată să participe în turul al doilea. Aproape întreg electoratul lui Tăriceanu este anti-Băsescu.

Un anunţ de tandem cu Ponta făcut de Băsescu în ajunul turului doi ar avea efect dezastruos pentru prezidenţiabilul Ponta şi pentru tandemul care se anunţă drept cel mai previzibil (Ponta-preşedinte, Tăriceanu-premier).

Traian Băsescu ar putea să invoce o înţelegere secretă cu Victor Ponta, originată chiar în momentul semnării Pactului de coabitare, completată cu momentul desemnării Laurei Codruţa Kovesi la DNA şi, iată, chiar cu momentul prezidenţialelor.

Aşadar, scenariul 0 este mai degrabă un non-scenariu.

În plus, nu sunt convins că s-a produs o înţelegere (de orice fel) între Ponta şi Băsescu.

Prea multe semnale indică o anumită prudenţă/teamă a lui Ponta, care pare să fi lăsat deschisă portiţa unei renunţări la prezidenţiale. În acest sens, mă refer la candidatura lui Ponta - anunţată la Craiova şi care va fi validată la Congresul Naţional, care, cel mai probabil, se va ţine înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor şi a listelor cu semnături (25 septembrie).

Mai mult, UNPR (şi nu PSD) strânge semnăturile pentru candidatura lui Ponta.

De ce ar renunţa? Doar dacă se va dovedi că ceea ce am denumit "Gambitul Damei" (https://www.bursa.ro/?s=politica&articol=240270) va fi jucat până la capăt de Băsescu (dacă se va ajunge la calea confruntării şi nu a negocierii între cei doi).

Într-un articol publicat în ziarul BURSA în 23 iunie, numit chiar "Gambitul Damei", am spus că Traian Băsescu s-a decis să joace "gambitul damei" pe scena politică, cu ocazia alegerilor prezidenţiale. "Gambitul damei" presupune un set de mişcări la şah care au ca scop ocuparea centrului tablei, dezvoltarea armonioasă a pieselor, deschiderea damei pentru atac şi punerea la adăpost a regelui.

b) Alte scenarii

Să mai adaugăm, în context electoral, alţi 3 indicatori: cel mai probabil candidatul ACL (noul PNL) va fi Iohannis (anunţul urmează să fie făcut pe 4-5 august); Băsescu îl susţine pe Cristian Diaconescu, iar Tăriceanu este susţinut de Ponta.

Aşadar, ce va fi? Confruntare sau înţelegere?

Cine are atu-ul?

Cred că o negociere între cei doi (între Ponta şi Băsescu) a existat sau, mai probabil, va exista, fie înainte de turul 1, fie, şi mai probabil, între cele două tururi.

Cu ce finalitate?

Depinde ce cărţi are fiecare de pus la masa negocierilor.

Or, este evident că acum Băsescu are mai multe mecanisme şi mult mai multe informaţii (să ne reamintim de episodul cu Geoană la spa la Vântu).

Însă şi Comisia Nana şi dosarul Bercea l-au adus pe Ponta într-un oarecare avantaj în perspectiva unor negocieri bilaterale.

3 SCENARII, în funcţie de relaţia Ponta-Băsescu

Eu cred că scenariile cu cel mai mare grad de probabilitate care se prefigurează în prezent sunt:

Scenariul 1 (confruntare directă)

Ponta candidează şi Băsescu acceptă, sperând ca Iohannis să-l înfrângă în turul doi.

Cum Băsescu nu poate să susţină oficial candidatul dreptei (pentru că i-ar face mai mult rău), mult mai previzibil este să păstreze muniţia grea pentru a-l lovi nimicitor pe Ponta între cele două tururi.

Scenariul 2 (dacă Băsescu are cărţi mai bune)

Ponta anunţă acum intenţia, dar se retrage pe parcurs din cursa prezidenţială, victimizându-se şi acordând suţinere uneia dintre "rezervele" pe care mereu le-a păstrat în stand by.

Asta va însemna (aşa cum eu cred) că "Gambitul Damei" îşi produce efectele. Negocierea între cei doi va fi legată de:

1) cine este cel mai bun pentru a fi preşedinte dintre candidaţii posibili/anunţaţi (calităţi morale, viziune etc.);

2) care este preţul pentru ca Ponta să nu fie nimicit politic (i se poate garanta păstrarea postului de şef al Executivului până în 2016 - ceea ce cred că e rezonabil pentru Ponta);

3) care sunt garanţiile că Băsescu nu va face obiectul unor acţiuni de vendeta (în justiţie).

Scenariul 3 (dacă Ponta are cărţi mai bune)

Ponta chiar candidează, iar Băsescu nu foloseşte muniţia grea (informaţii, stenograme etc.).

Asta presupune că, păstrând regulile jocului democratic, fiecare se va abţine în a utiliza informaţii compromiţătoare despre celălalt, urmând ca lui Băsescu să i se garanteze "liniştea" fie într-o organizaţie internaţională (tot mai puţin probabil), fie în cadrul politicii dâmboviţene (liderul PMP).

Cum am mai scris cu alt prilej, lui Băsescu îi convine, la urma urmei, ca Ponta să câştige - dacă şi electoratul îl va valida - cursa prezidenţială. Asta îi permite lui Băsescu să treacă în Opoziţie, unde - pe osatura PMP şi în condiţiile unui posibil eşec al noului PNL - va prelua leadershipul în perspectiva alegerilor locale şi legislative din 2016.

Dacă acest scenariu (destul de credibil în prezent) se va confirma, atunci viitorul preşedinte va fi Ponta şi, cel mai probabil, viitorul premier va fi Tăriceanu.

Un semnal că a avut loc sau urmează o negociere Ponta-Băsescu este schimbarea liniei de atac a lui Ponta, respectiv poziţiile publice cu trimitere la faptul că Iohannis este luat în calcul drept viitorul contracandidat:

- invocarea faptului că Antonescu ar fi fost cel mai dificil contracandidat pentru Ponta este o invitaţie-provocare adresată lui Antonescu de a candida. Ponta ştie că doar acesta (nu Macovei, Ghişe sau Cataramă) are potenţialul de a rupe cel mai mult din bazinul electoral al PNL(+PDL);

- aducerea pe agendă (chiar la Conferinţa Naţională de la Craiova) a temelor legate de orginea etnică şi religie, cu trimitere evidentă la Iohannis.

Anterior, Ponta îşi redescoperise originile albanezo-italiene.

Toate acestea pot fi interpretate drept semne că se teme nu de Băsescu (comunicarea anti-Băsescu va fi păstrată doar pentru că ştie cum e construit propriul bazin electoral, care trebuie menţinut captiv), ci de Iohannis.

Asta presupune că ACUM pare mult mai plauzibil scenariul 3: s-a produs sau urmează să se producă o negociere Ponta-Băsescu, în turul doi vom avea o înfruntare Ponta-Iohannis, viitorul preşedinte al României va fi Ponta, iar viitorul premier va fi Tăriceanu.

În niciun caz ACUM nu e posibilă varianta Ponta-preşedinte, Băsescu-premier.

Însă viitorul ne va rezerva cu certitudine şi surprize. De la începutul anului până acum am avut deja parte de multe schimbări. Ar fi plictisitor să credem că nu se vor mai produce...

Iar semnele (in)existenţei unor negocieri Ponta-Băsescu şi cu ce finalitate nu vor întârzia să apară. Trebuie doar să le observăm din timp şi să le interpretăm corect.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Discutia despre o intelegere cu predesitele este echivalenta cu incercarea de a il murdari pe Ponta. Pactul in urma caruia a fost numita Kovesi a fost la presiunea si sub supravegherea UE, avand rezultate bune cel putin pana acum, Nu cred ca Basescu mai are sanse politice pentru ca nu mai reprezinta nimic in ochii alegatorilor, zestrea lui fiind de maximum 10% cand controleaza servicii, relatii externe etc. Cand esti in treaba multi te intreaba...

    1. Ponta mai trebuie murdarit?!?

      Nu este destul de infect?!? 

      De la Ponta pana la reprezentantii PDL-ului, inclusiv presedintele si PMP -ul mai sunt cateva roabe de rahat distanta inca.

      Ponta si cu sleahta lui s-au compromis in cateva luni cat toti ceilalti in ani de zile!

      Pot sa inteleg ca sustii pe cineva pentru ca esti platit si altfel nu ai avea ce sa pui pe masa copiilor.

      Pot sa inteleg ca la televizor ai un singur canal, desigur Antena 3 ... si nu te intereseaza si parerea altora. 

      Pot sa inteleg ca ai fost ametit cu sloganul "USL face tot ce vrei" doar sa-i dai votul. 

      Dar nu pot sa inteleg de ce dupa doi ani de guvernare mai postezi ineptii despre "dl" Ponta, de ce te mai uiti in continuare la acelasi program tv, anume A3 sau de ce esti atat de fericit in "guvernarea" Ponta. 

      Sa-l compari pe "dl" Ponta cu presedintele este un nonsens. "Dl" Ponta este fost procuror, are doctorat, are studii superioare si doctorat, este cunoscator de limbi straine ... si cam atat. 

      Din pacate pentru el (si desigur pentru tara al carui guvern il conduce) e un mincinos, nu-si tine promisiunile, are un comportament execrabil, nedemn de functia pe care o detine. 

      Daca as fi membru PSD mi-ar fi rusine ca un astfel de specimen imi este sef al partidului.

      Mie ca si roman mi-e rusine ca tara mea are un astfel de prim-ministru. 

    Ce importanta pot avea Ponta si Tariceanu,aliati sau nu cu Basescu,cand dreapta unita se profileaza ca singura directie credibila ?

    Asta-i adevarata "democratie romaneasca" 

    Observati, dragi romani, ca in tot articolul, autorul (bine informat cu culisele) nu pomeneste niciun cuvant despre alegatori, despre ce-si doresc alegatorii/romanii in viitor de la noul presedinte; deci plebea/ prostimea are doar rolul de a se prezenta si a baga in urna votul dat conform intoxicarii politice, cartile fiind facute in culisele oculte despre care ne vorbeste autorul.

    Curat democratie!. 

    1. Daca te duci la vot, daca va fi o prezenta masiva la urne, atunci orice scenariu cade. Nu pot fura oricat!

    Tare bine ar fi sa simplificam aceasta situatie care pare ai depasi pe politicieni. In acest scop propun ca un grup de cetateni preocupati de bunul mers al treburilor tarii sa se constituie intr-un grup de initiativa pentru alegerea presedintelui. Grupul va prezenta tarii prin media o lista de cinci candidati, pentru a stabili candidatul la presedintie. Dupa, se va ingriji de stringerea semnaturilor de sustinere. Dupa, va face mare zarva, adica cunoastere, in media pentru alegerea acestui candidat ca presedinte. In acest fel clasa politica va scapa de o mare belea si va primi o lectie, mare, societea civila va dovedi ca-i o valoare, totul va fi ieftin, iar presedintele ales va fi curat, uscat, si mai ales nu va fi dator nimanui.

    Daca s-ar intimpla una ca asta, tare as vrea sa-i vad mutra lui Ponta, in cadrul mesei rotunde, cu baronii. 

    1. Gata, ne inscriem, buna idee! preia ghidonul si lanseaza chemarea, poate lerasturnam calculele. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb