Autorităţile de reglementare antitrust ale Uniunii Europene au amendat grupul german de inginerie "Schaeffler" AG, compania suedeză SKF AB şi alţi trei producători japonezi de componente auto cu un total de 953,3 milioane de euro (1,33 miliarde de dolari) pentru implicare în cartel.
Societăţile amendate s-au înţeles să fixeze preţurile rulmenţilor cu bile, drept urmare, "Schaeffler" a primit cea mai mare amendă, de 370,5 milioane de euro. SKF a fost sancţionată cu 315,1 milioane de euro.
Amenzile pentru NTN Corp., NSK Ltd. şi "Nachi-Fujikoshi" Corp. au fost de 201,35 milioane de euro, 62,4 milioane de euro, respectiv 3,96 milioane de euro. Cele cinci companii au recunoscut că au luat parte la înţelegere, iar în schimb au obţinut o reducere de 10% din pedepse.
JTEKT Corp. a scăpat de sancţiune, deoarece a fost societatea care a denunţat cartelul la Comisia Europeană.
Autoritatea antitrust a UE a declarat că acest cartel a durat mai mult de şapte ani, în perioada cuprinsă între aprilie 2004 şi iulie 2011.
"Decizia de astăzi (ieri - n.r.) este o nouă piatră de hotar în efortul continuu al Comisiei de a elimina cartelurile de pe pieţele pieselor auto, după ce am sancţionat producători de cabluri electrice şi spumă pentru scaunele auto", a declarat Joaquin Almunia, comisarul european antitrust.
Amintim că, în octombrie anul trecut, "Schaeffler" informa că va elimina 400 de locuri de muncă la divizia sa de rulmenţi cu bile din Germania, în conformitate cu planul de restructurare anunţat în luna iunie. Compania a precizat, atunci, că din cei 830 de angajaţi care se ocupă cu producţia de rulmenţi cu bile la uzina de la Schweinfurt (sudul Germaniei), aproximativ 400 vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul lui 2016. Motivele care au stat la baza acestei decizii au fost presiunile în termeni de costuri şi concurenţă din domeniu, care nu mai fac viabilă producţia de rulmenţi cu bile la uzina de la Schweinfurt.
"Schaeffler" va transfera producţia de rulmenţi cu bile de la Schweinfurt în alte locaţii. Compania are aproximativ 76.000 de angajaţi la nivel mondial, din care 29.000 numai în Germania.